سنگاندازی بانکها برای پرداخت وام ازدواج/ زور شعب بانکها بر بانک مرکزی میچربد؟
به گزارش اقتصادنیوز، وام ازدواج یکی از موضوعات مهم بر سر راه جوانان است که امروزه، علاوه بر میزان پرداخت آن برای گرفتن این وام باید هفت خوانهای بزرگ و عجیبی را پشتسر بگذارند که یکی از مهم ترین این موارد وجود ضامن برای دریافت وام بوده است.
سال ها از طرح پرداخت وام ازدواج برای تسهیل و ترغیب جوانان به تشکیل خانواده میگذرد، اما این طرح هم مانند طرحهای دیگر تا به حال دستخوش تغییرات فراوان و اماواگرهای بسیاری بوده است.
دریافت تسهیلات قرضالحسنه ازدواج با یک ضامن
طی چند روز گذشته بانک مرکزی با صدور اطلاعیه ای مدعی شد امکان اعطای وام ازدواج ۱۰۰ میلیون تومانی به زوجین با ارائه یک ضامن وجود دارد و ضمن ارائه گزارشی از عملکرد شبکه بانکی کشور در پرداخت تسهیلات قرض الحسنه ازدواج، شرایط اخذ ضامن برای پرداخت این تسهیلات را اعلام کرد.
بر اساس این گزارش، چنانچه زوجین در سامانه ازدواج هر دو یک بانک را انتخاب کرده باشند، ارائه یک ضامن معتبر، منوط به کفایت میزان حقوق دریافتی آن ضامن برای اقساط هر دو قرارداد زوجین امکانپذیر است؛ همچنین اگر متقاضی اخذ تسهیلات قرضالحسنه ازدواج به همان بانک دریافت کننده یارانه خود مراجعه کرده باشد، مراتب در چارچوب بخشنامههای مربوط به اعطای تسهیلات به پشتوانه یارانه واریزی قابل اجراست. در ادامه گزارش آمده است که چنانـچه متقاضی دریافت تسـهیلات ازدواج، کارمند رسمی یا پیمانی دولت باشد، ارائه گواهی تـعهدکسر اقساط از سازمان مربوطه به همراه ارائه فـیش حقوق و حکم کارگزینی منوط به آن که مانده حقوق نامبرده کفایت کند، پذیرفته شده و نیازی به اخذ ضامن نیست.
علاوه بر این ضمانت یک نفر کاسب دارای پروانه کسب، ضمانتیک نفر دارنده حساب جاری فعال و خوش حساب، ضمانت یک نفر ساکن روستا که اهلیت و صلاحیت وی توسط شورای اسلامی روستا تایید شود، همه از مواردی هستند که در ظاهر به نظر می رسد طبق گفته ها موجب تسهیل روند اخذ وام ازدواج خواهند شد اما در عمل، شاهد سنگ اندازی اغلب بانک ها هستیم که مدعی می شوند که خود آنها مستقلا تعیین کننده شرایط دریافت وام هستند.
بانک ها زیر بار شرایط وام ازدواج می روند؟
باوجود تسهیل شرایط دریافت وام ازدواج، برخی از مراجعان به بانکها با مشکلات مختلفی برای دریافت وام خود روبرو شدهاند و عمده موانع موجود نیز مربوط به شرایط مختلف دریافت وام در بانکها و تعداد ضامنهای لازم بوده است. برخی از بانکها از پرداخت وام با یک ضامن خودداری کرده و وجود ۲ ضامن با گواهی کسر از حقوق، اعطای ۶۰ میلیون سفته، برگ کسر از حقوق و گردش حساب وام گیرنده را برای واریز وام ضروری خواندهاند؛ این در حالی است که بنا بر اعلام قطعی نهادهای مسئول دولتی، پرداخت وام باید تنها با یک ضامن انجام شود؛ چنانکه معاون ساماندهی امورجوانان، محمدمهدی تندگویان نیز، چند روز پیش در مصاحبه ای از غیرقانونی بودن درخواست شعب برای بیش از یک ضامن صحبت کرد و اظهار کرد که در صورتی که هر یک از متقاضیان هنگام دریافت وام در بانک با مواردی خلاف قوانین و مقررات اعلام شده مواجه شد، باید در سایت بانک مرکزی به بخش رسیدگی به شکایات مراجعه کند اما گویا زور دیگر بانک ها بر بانک مرکزی میچربد و بانک ها نه تنها هیچ علاقه ای به پذیرفتن سفته به عنوان ضمانت برای پرداخت این وام به جوانان ندارند بلکه به جای یک ضامن معتبر، 2 ضامن معتبر آنهم کارمند دولتی به همراه چک از متقاضیان دریافت وام ازدواج مطالبه می کنند. مدیران بانکها اعتقاد دارند یک ضامن و سفته برای پرداخت وام 50 میلیون تومانی، بسیار اندک است و به همین دلیل، بانکها نمی توانند همچین ریسکی کنند و در نتیجه، زیربار اجرای قانون یعنی پرداخت وام صرفا با یک ضامن و سفته نمی روند.
با این اوصاف عمده مشکل جوانان با شعب بانکها در عدم پذیرش یک ضامن توسط آنها است و یا درصورت پذیرش یک ضامن، آن ضامن باید با شروط خاص آنها مطابقت داشته باشد وگرنه از وام خبری نیست بنابراین باید برای رفع این مشکل هرچه سریع تر اقدام شود و با هماهنگی بانک مرکزی شرایط دریافت وام ازدواج صریحا روشن شود تا از برخورد سلیقه ای شعب جلوگیری شود.