نیروهای متضاد در بازار ارز + نمودار وجدول
به گزارش اقتصادنیوز پنج شنبه دو هفته قبل هم بازار در نزدیکی همین حوالی قیمتی به کار خود پایان داده بود. در بازار سکه هم این فلز گرانبها پس از چند روز مقاومت، سرانجام از کانال 13میلیون تومانی به زیر کشیده شد و در محدوده 12 میلیون و 900 هزار تومانی به کار خود پایان داد. سکه که توانسته بود تا حدی در برابر اثر ریزشی اونس طلا مقاومت کند، روز پنج شنبه نتوانست، در برابر افت دلار به زیر 27 هزار تومانی تاب بیاورد.
در حالی که برخی فعالان به ادامه روند کاهشی سکه و دلار خوشبین هستند، نیروهایی در بازار معتقدند بازار به جاده افزایشی بازخواهد گشت.
تغییر موقعیت معامله گران دلار؟
نزول کانالی انتهای هفته دلار موجب شد که برخی از فعالان، از تغییر موقعیت معامله گران در بازار ارز خبر بدهند. این گروه که باور دارند، کاهش قیمت اسکناس آمریکایی ادامه خواهد یافت، معتقدند، بازار ارز ظرفیت رشد بیشتر قیمت را نداشته است و با توجه به انتخاب بایدن به عنوان رییس جمهور آمریکا، انتظارات منفی نسبت به آینده هم در میان معامله گران کاهش پیدا کرده است، در نتیجه تقاضای سفته بازی در بازار وجود نخواهد داشت که قیمت را دچار شوک افزایشی کند.
از نگاه این گروه، بازار در هفته گذشته تنها به دو دلیل رشد قیمت را تجربه کرد؛ اولین دلیل جوسازی کانال های خبری درباره اظهار نظرهای ترامپ و گمانه زنی های مربوط به افزایش شدید تحریم ها در پایان دوران ریاست جهموری او بود؛ دومین دلیل، از نگاه آنها، ضرری شدن بسیاری از سفته بازان بود. به گفته آن ها، افت شدید و غیرمنتظره دلار در ابتدای هفته، بسیاری از معامله گرانی که در قیمت های بالا اقدام به خرید کرده بودند، را دچار ضرر کرد. این گروه برای اینکه، ضرر خود را کاهش دهند، سعی در بالا آوردن قیمت ها داشتند و تا حدی هم موفق شدند. از اواخر هفته، روند افزایشی دلار متوقف شد و این ارز نتوانست از سد 28 هزار تومان عبور کند. این مساله موجب شد که فروش ها افزایش پیدا کنند و دلار به زیر 27 هزار تومان بازگردد. برخی معامله گران عنوان می کنند، دیگر نمی توان با عوامل روانی جا به جا کرد و به همین دلیل انتظار افت بیشتر قیمت ها را دارند.
نیروهای افزایشی در بازار ارز
معامله گرانی در بازار حضور دارند که افزایش دوباره قیمت را منتفی نمی دانند. از نگاه این گروه، واردکنندگان حاضر هستند که دلار را بالای 25 هزار تومان از سامانه نیما تهیه کنند. به باور این گروه، این موضوع می تواند نشان دهنده آن باشد که دلار با کف خود فاصله زیادی ندارد و از آن جایی که بخشی از تقاضا در نیما پاسخ داده نمی شود، طبیعی است که افرادی حاضر باشند با نرخ های بالاتر اقدام به تهیه ارز از بازار آزاد کنند. در کنار این، این گروه معتقدند هم چنان سرعت رشد نقدینگی زیاد است و این مساله می تواند تقاضا را در بازار ارز و حتی سایر بازارها بالا نگه دارد. آن ها معتقدند انتخاب بایدن در بازار پیشخور شده است و قیمت ظرفیت افت بیشتر را ندارد.
نیروهای کاهشی در بازار ارز
در برابر این استدلال های افزایشی، معامله گران کاهشی به یک نکته مهم اشاره می کنند. از نگاه آنها، اقدامات زیادی برای آزاد شدن ارزهای بلوکه شده ایران در عراق و کره جنوبی صورت گرفته است و در صورتی که موفقیت عملی در این زمینه صورت بگیرد، قیمت دلار و به تبع آن سکه در سطوح فعلی هم باقی نخواهند ماند و نزول بیشتری را تجربه خواهند کرد.
این گروه اعتقاد دارند، زمانی در بازار ارز، معامله گران از هراس انتخاب دوباره ترامپ اقدام به خرید می کردند، ولی در حال حاضر چنین ریسکی وجود ندارد و این مساله به معنای کاهش شدید تقاضای سفته بازی است. به باور این گروه، صادرات غیر نفتی هم در سطحی قراردارد که تقاضای واردکنندگان را پاسخ دهد، در نتیجه نمی توان نگران رشد دوباره قیمت دلار بود.
هم چنین این گروه باور دارند، با آغاز به کار بایدن و افزایش گمانه زنی ها درباره بازگشت او به برجام، خریداران بیشتری را از بازار عقب خواهند راند و به تبع آن فروشنده ها بیشتر خواهند شد.