رشد اقتصادی بالاخره مثبت شد
به گزارش اقتصادنیوز طبق این گزارش، در ششماهه نخست سال ۱۳۹۹ رشته فعالیتهای گروه کشاورزی 1.7، گروه صنایع و معادن منفی 0.7 و گروه خدمات منفی 3.5 درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل، رشد داشته است. همچنین در تابستان ۹۹ رشد محصول ناخالص داخلی (رشد اقتصادی) با نفت به 0.2 درصد و بدون نفت به منفی 0.2 درصد رسید.
در این گزارش آمده است: محصول ناخالص داخلی به قیمت ثابت سال ۱۳۹۰ در ششماهه نخست سال ۱۳۹۹ به رقم ۳۴۴۳ هزار میلیارد ریال با نفت و ۳۰۰۰ هزار میلیارد ریال بدون احتساب نفت رسیده است، درحالیکه رقم مذکور در مدت مشابه سال قبل با نفت ۳۵۱۰ هزار میلیارد ریال و بدون نفت ۳۰۳۹ هزار میلیارد ریال بوده که نشان از رشد منفی 1.9 درصدی محصول ناخالص داخلی با نفت و منفی 1.3 درصدی محصول ناخالص داخلی بدون نفت در ششماهه نخست سال ۱۳۹۹ دارد.
نتایج مذکور حاکی از آن است که در ششماهه نخست سال ۱۳۹۹ رشته فعالیتهای گروه کشاورزی 1.7، گروه صنایع و معادن منفی 0.7 و گروه خدمات منفی 3.5 درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل، رشد داشته است.
طبق گزارش مرکز آمار، رشد اقتصادی سه ماه اول سال با نفت منفی 3.5 درصد و بدون نفت منفی 1.7 درصد بوده است. در حالی رشد اقتصادی در فصل بهار این ارقام را نشان میداد که بانک مرکزی رشد اقتصادی بدون نفت در سال ۹۸ را معادل مثبت 1.1 درصد عنوان کرده بود، این در حالی بود که مرکز آمار رشد اقتصادی در همین مدتزمان را منفی 0.6 درصد گفته بود. حالا هم شاید مانند آمار قبلی، چند روز آینده که بانک مرکزی هم بهنوبه خود آمار رشد اقتصادی سه ماه اول سال را منتشر کرد، رشد اقتصادی این سازمان رقمهای مثبت را نشان دهد.
بر اساس نتایج حسابهای ملی فصلی مرکز آمار ایران، محصول ناخالص داخلی (GDP) به قیمت ثابت سال 1390 در سهماهه اول سال 1399 به رقم 1656 هزار میلیارد ریال با نفت و 1445 هزار میلیارد ریال بدون احتساب نفت رسیده است، درحالیکه این رقم در فصل مشابه سال قبل با نفت 1716 هزار میلیارد ریال و بدون نفت 1471 هزار میلیارد ریال بوده که نشان از رشد منفی 3.5 درصدی محصول ناخالص داخلی با نفت و منفی 1.7 درصدی محصول ناخالص داخلی بدون نفت در فصل بهار سال 1399 دارد.
نتایج محاسبات حاکی از آن بود که در سه ماه اول سال، رشته فعالیتهای گروه کشاورزی 0.1 درصد (شامل زیر بخشهای زراعت و باغداری، دامداری، جنگلداری و ماهیگیری)، گروه صنایع و معادن منفی 4.4 (شامل: استخراج نفت خام و گاز طبیعی منفی 14.3، سایر معادن 0.9، صنعت منفی 0.4، انرژی 4.9 و ساختمان منفی 2 درصد) و فعالیتهای گروه خدمات منفی 3.5 درصد (شامل زیر بخشهای عمده و خردهفروشی، فعالیتهای خدماتی مربوط به تأمین جا و غذا، حملونقل، انبارداری، پست، اطلاعات و ارتباطات، فعالیتهای مالی و بیمه، مستغلات، کرایه و خدمات کسبوکار و دامپزشکی، اداره امور عمومی و خدمات شهری، آموزش، فعالیتهای مربوط بهسلامت انسان و مددکاری اجتماعی و سایر خدمات عمومی، اجتماعی، شخصی و خانگی) نسبت به فصل بهار 1398 رشد داشته است.
*سال گذشته رشد اقتصادی چقدر بود؟
آمار رشد اقتصادی سال 98 که منتشر شد، اختلاف زیادی میان رشد اقتصادی مرکز آمار و بانک مرکزی وجود داشت. مرکز آمار اعلام کرده بود که بر اساس نتایج حسابهای ملی فصلی این مرکز بر مبنای سال پایه ۱۳۹۰، نرخ رشد محصول ناخالص داخلی (به قیمت بازار) در سال ۱۳۹۸، بدون نفت منفی 0.6 درصد و با نفت منفی ۷ درصد بوده است. این اطلاعات نشان میداد که رشته فعالیتهای گروه کشاورزی ۳ درصد، گروه صنایع و معادن (شامل: استخراج نفت خام و گاز طبیعی، سایر معادن، صنعت، انرژی و ساختمان) منفی 14.7 و فعالیتهای گروه خدمات منفی 0.3 درصد رشد داشته است.
اما بعدازآن، رئیسکل بانک مرکزی در یادداشت اینستاگرامی خود به ارائه توضیحاتی در خصوص رشد اقتصادی کشور در سال 1398 پرداخت و گفت رشد اقتصادی بدون نفت در سال 1398 مثبت شد. او نوشت: «همانگونه که قبلاً، بانک مرکزی پیشبینی کرده بود، گزارش تحولات اقتصادی بخش واقعی اقتصاد ایران در سال ۱۳۹۸، بیانگر مثبت شدن رشد اقتصاد بدون نفت کشور، در سال گذشته است. بر اساس گزارش حوزه معاونت اقتصادی بانک، رشد اقتصادی بدون نفت در سال ۹۸، معادل مثبت 1.1 درصد است که بر مبنای بخشهای فعالیت، کشاورزی مثبت 8.8 درصد، گروه صنعت و معدن مثبت 2.3 درصد و خدمات عمدتاً به خاطرتأثیرشیوع کرونا در فصل آخر سال منفی 0.2 درصد بوده است. به علت کاهش درآمد نفت، رشد این بخش منفی 38.7 درصد بود که درنتیجه آن، رشد اقتصادی با نفت، به منفی 6.5 درصد رسید این گزارش، با در نظر گرفتن آمار عملکرد مناسب بخش کشاورزی و روند مثبت رشد بخش صنعت در نیمه دوم سال (مثبت 6.7 درصد در فصل سوم و مثبت 10.7 درصد در فصل چهارم) مؤید رونق تولید در سال ۹۸ و نویدبخش جهش تولید در سال ۹۹ است.» بعد هم دیگر مسئولان دیگر اعتنایی به آمار مرکز آمار نکردند و در سخنرانیهایشان مدام به آمار بانک مرکزی که رشد اقتصادی را مثبت نشان میداد، استناد میکردند.