خریداران بورس فعال شدند/شاخص مقاومت کرد
به گزارش اقتصادنیوز، شاخص بورس در پایان هفته اول مهر با بازدهی مثبت 3.67 درصد مواجه شد. در این هفته شاخص به صورت متوالی مثبت بود و بدون شرایط ریزشی دنبال شد، هر چند که در روزهای یکشنبه و دوشنبه فشار سمت عرضه شاخص کل هم وزن را قرمزرنگ کرده بود و مانع حرکت روبه جلوی شاخص کل بورس شده بود. در پایان هفته شاخص به 1.437 میلیون واحد رسید، این در حالی بود که در چهارشنبه هفته گذشته عدد شاخص 1.386 میلیون واحد ایستاده بود.
در هفته ای که سپری شد، خریداران اگرچه به دنبال این بودند که بتوانند تحرکات سمت تقاضا را حفظ کنند و همین مسئله هم تا حدودی در آخر هفته حفظ شد، اما فروشندگان در دو روز متوالی در نمادهای کوچک بیشترین فشار را به سمت عرضه وارد کردند و مانع جرکت روبه جلو در نمادهای بزرگ شده بودند.
سه موتور گزارش ماهانه شرکت ها، تغییرات مثبت کامودیتی ها و تعویض نرخ دلار در کانال 28 هزار تومان تحرکات خریداران در سمت تقاضا را رونق دادند و بورس بازان به تاثیر از سه اهرم، رشد بازار را استمرار دادند. آنچه از تحولات درونی بازار سهام با توجه به رویدادهای بیرونی بازار رخ داده این بوده که شاخص در هفته اول مهر امیدواری ها را به بازار برگرداند. در صورت تداوم این وضعیت در هفته آینده به نظر میرسد، تغییرات مثبت دیگری را هم در بازار شاهد باشیم.
شاخص های عملکردی بازار سهام در روز آخر نیز میتواند تایید این گزاره باشد که خریداران فعلا از پس فروشندگان برآمده اند اما ترس و انتظار حاکم در سمت تقاضا که به صورت رفتارهای هیجانی دیده میشود، مانع از حرکت عقلانی بورس بازان شده است. جریان نقدینگی در بازار سهام منفی و در بازار صندوق های با درآمد ثابت منفی است. البته سرانه خرید و فروش حقوقی ها در بازار امروز با تعادل نسبی روبه رو بود؛ این در حالی است که در دو روز سه روز اواسط هفته این جریان به نفع فروشندگان بود. البته ارزش معاملات خرد هم در همان محدوده 6 تا 7 هزار میلیارد تومان دنبال شد. بورس بازان منتظر رشد ارزش معاملات خُرد هستند که میتواند ارهم سیگنال دهی به بازار باشد. تعداد نمادهای دارای صف خرید نیز 1.6 برابر تعداد نمادهای صف فروش در روز پایانی کاری هفته سپری شده بود.
البته نکته اصلی حاضر در بازار ترس و هیجان حاضر در بازار است؛ در شرایطی که گزارش شرکت ها مطلوب ارزیابی میشود اما بورس بازان در شرایط هیجانی معاملات خود را از سر میگیرند. خروج از این وضعیت نیازمند تعیین تکلیف برخی از اهرم های تعیین کننده بیرونی و دورنی بازار همچون مذاکرات برجامی وین، تعیین رئیس کل بانک مرکزی و رئیس سازمان بورس و اوراق بهاد ار و برطرف کردن محدودیت های شکل گرفته در معاملات بازار سهام است که البته به نظر میرسد بخشی از آن میتواند در یک بازه کوتاه مدت، و بخشی از آن هم در بازه های میان مدت و بلندمدت تعیین تکلیف میشود.