کاندیداهای کپی کار !
ستادهای تبلیغاتی این دو نامزد ید طولائی در برداشت آزاد و اقتباس! از مفاهیم و مضامین تبلیغاتی نامزدهای قبلی ریاست جمهوری داشته است، نکتهای که بیانگر فقدان ابتکار در میان این دو و البته تیم تبلیغاتی و مشاوران آنهاست.
آنها برای رسیدن به منافعشان با چنگ زنی به آنچه از گذشتگان باقی مانده است، نشان میدهندنه خود و نه مشاورانشان جز تقلید کاری از دستشان برنمیآید. کافی است تنها به فعالیتهای تبلیغاتی این دو کاندیداطی کمتر از یک ماه پیش بپردازیم؛ فعالیتهایی که بیانگر اوج بی سلیقگی ستادهای انتخاباتی آنهاست.
پوسترهای تقلیدی!
(سه سید فاطمی یا دو سیدفاطمی؟)
چاپ و انتشار پوسترهای تبلیغاتی از دیرباز یک روش سنتی برای معرفی نامزدهای هر انتخاباتی بوده است. حتی در دنیای مدرن امروز هم نمیتوان نه از عکسهای انتخاباتی نامزدها و نه از شعارهای نوشته شده برروی آن به سادگی گذشت. اما در رقابتهای امسال کپیبرداری از پوسترهایی که مربوط به دهههای گذشته بوده به شکل عجیبی باب شده است (!)و از قرار معلوم ستاد حجه الاسلام رئیسی نیز چنین موضوعی را باب کرده (!) نمونه اش تقلید از پوستر انتخاباتی دهه60 در پوستر انتخاباتی ابراهیم رئیسی بود. این پوستر کاملا برگرفته از پوستر انتخاباتی کاندیدای محبوب در دهه 60 است؛ هم در متن و هم گرافیک...
کانال تلگرامی "رئیسی آمد" تصویری از پوستر انتخاباتی ابراهیم رئیسی را منتشر کرد که در این پوستر آمده است؛ «حکومت اسلامی آن حکومتی است که مردم را به فکر کردن دعوت میکند...»درست همان چیزی که سه دهه پیش بر پوسترهای انتخاباتی نوشته شده بود. تنها جملهای که در این پوستر متفاوت بود نوشته شدن این جمله جعلی:"ابراهیم رئیسی نامزد نیروهای اصولگرا و اصلاح طلب پیرو خط امام "است. آنهم در حالیکه تاکنون بارها و بارها اصلاح طلبان حمایتشان از حسن روحانی را اعلام کرده اند ولی عدهای میخواهند رئیسی را کاندیدای اصلاح طلبان معرفی کنند.
اصرار در تقلید و تقلب و البته چسباندن رئیسی به اصلاح طلبان به جایی رسیده که تصویر او در کنار تصویر رئیس دولت اصلاحات منتشر شده (!) آن هم با عنوان (اصلاح طلبان حامی رئیسی ). تصویری که تاکنون از سوی این ستاد تکذیب نشده و علیرضا پناهیان واعظ مشهور نیز دراینباره گفته:" «رئیسی واقعا یک شخصیت فراجناحی است. نگویید ایشان کاندیدای اصولگراهاست. این را شبکههای غربی و اصلاحطلبها اصرار دارند بگویند. اصولگرا یعنی چه؟ اصولگرایی و اصلاحطلبی چه فرقی دارد؟"
اما نکته جالب تر شعاری است که برروی این پوستر نوشته شده است؛ شعاری باعنوان " سلام بردو سید فاطمی " حتی این نوشته نیز برگرفته از پوستر تبلیغاتی رئیس دولت اصلاحات در سالهای 76 و 80 است که برروی آن( پوسترها) آمده بود " سلام بر سه سید فاطمی و...."
تصاویر فیگورهای رئیسی در برخی از پوسترها نیز به شکل عکسهای به جای مانده از امام موسی صدر و شهید بهشتی در آمده است البته با دستکاریهای فتوشاپی و بعضا نورانی (!)اما پوسترهای تقلیدی و انتشار آن تنها مختص رئیسی نیست، بلکه دیگر رقیب او یا به عبارتی همان کاندیدای اصلی اصولگرایان یعنی محمد باقر قالیباف نیز دست به همین نوع تقلیدها در چاپ پوسترهایش زده است...
نمونهاش پوستر تبلیغاتی که چند روز پیش منتشر شده است... طرحی مشابه طرح رقیب اصلی احمدی نژاد در سال 88 درحال اشاره به وی. طرحی که اکنون به صورت اشاره انگشت قالیباف به سمت حسن روحانی (!) کپی برداری شده است.
جنبشهای تقلیدی
(از جنبش تغییر تا جنبش وال استریت!) اما کپی برداریها تنها به پوسترهای این دو کاندیدا ختم نمیشود بلکه شعارهایی که هردو نامزد برای ترغیب مردم و همراه کردن آنها با خود میدهند نیز خیلی آشناست.
اواخر فروردین ماه سال جاری بود که خبرگزاری فارس خبراز جنبش و شعار " تغییر!" از سوی حامیان ابراهیم رئیسی داد.
آن هم در حالی که این شعار شعاری بود که اوباما در آمریکا آن را برای نخستین بار برای ورود به انتخابات سر داد و چندی بعد تر در ایران، نیز یکی از نامزدهای اصلی اصلاح طلب ریاست جمهوری سال 88، از عنوان شعار " تغییر " بهره برد. تقلب حامیان رئیسی در راه اندازی کمپین تغییر بیتردید از روی دست رئیس جمهور سابق آمریکا و یکی نامزدهای اصلاح طلب سال 88 است. آن نامزد نیز در سال 88 برای یک دورهای کردن دولت احمدی نژاد با شعار تغییر و رنگ سفید پای به عرصه انتخابات گذاشته بودو جالب است حامیان رئیسی که در پوسترهای خود از اصلاح طلبان مایه میگذارند، حتی در شعارها و به راه اندازی کمپینهایشان نیز شخصیتهای اصلاح طلب قدیم(!) استفاده میکنند.
اما در کنار جنبش و کمپین "تغییر" از سوی رئیسی، جنبشی نیز بانام جنبش 96 درصدیها از سوی قالیباف به راه افتاده است. قالیباف، هم در مناظره اش و هم در گفتگوهای رودررویش با دوربین تلویزیون مدام ازاین میگوید که او نماینده 96درصد جامعه ایرانی است که 4درصد زالوصفت مرفه ولنجک نشین حق آنها را خوردهاند ودرعوض مالیاتها و رنجها را به این 96 درصد وارد میکنند، او نام جنبش خود را جنبش 96درصدیها نامیده است. ولی حقیقت این است که قالیباف خیلی ناشیانه از جنبش وال استریت در آمریکا که به جنبش 99 درصدی معروف شد کپی برداری کرده است.
مردم آمریکا چند سال پیش نام جنبش والاستریت را جنبش 99درصدی نامیدند. به این معنا که آنها به حاکمیت اقلیت یک درصدی بر اکثریت 99درصدی معترض هستند؛ اقلیتی که مالیات و پول مردم آمریکا را هزینه اقدامات اقتصادی شخصی یا جنگهای خاورمیانه کردند. اکنون در ایران نیز نامزد اصولگرا و رقیب حسن روحانی به کپی برداری از آن جنبش پرداخته و با به راه انداختن جنبش 96درصدی که البته رقمی من درآوردی است (!) خود را حامی قشر 96 درصدی مظلومان و مستضعفان جامعه میداند.
شعارهای تقلیدی (از بوی رجایی تا بوی بهشتی)
"صلی علی محمد بوی رجایی آمد ".
این شعار مطمئنا برایتان آشناست؛ شعار هواداران احمدی نژاد در سال 84 که در هر کوی و برزنی برای حمایت از او آن را سر میدادند. شعاری که اکنون برای حامیان رئیسی به شکل دیگری در آمده. آنها به جای رجایی از بهشتی در شعارهایشان مایهمیگذارند تا مبادا کسی به تقلیدی بودن این شعار شک کند. هواداران رئیسی حالا هر وقت او را در
جایی میبینند شعار میدهند " صلی علی محمد بوی بهشتی آمد." البته بخش دیگری از ویژگیهایی که به رئیس دولت قبل نسبت میدادند را اکنون به قالیباف نسبت داده و این نامزد اصولگرا (قالیباف) را نیز حامی پابرهنگان و مستضعفین مینامند.
وعدههای تقلیدی
اما جالب اینجاست که حتی وعدههای این دو کاندیدای اصولگرا نیز به طور کامل نشات گرفته از شیوه پوپولیستی رئیس دولت قبل و تقلیدی است، همانطور که احمدی نژاد در مبارزات انتخاباتی تاکید ویژهای بر پرداخت یارانهها داشت و برای انتخابات سال 96 نیز حمید بقایی وعده افزایش چند برابری آن را داده بود، رئیسی و قالیباف نیز -حالا که احمدی نژاد و بقایی حذف شده اند- پا جا پای آنان گذاشته و هردو وعده سه برابر کردن یارانهها را میدهند. حتی شاهد آن هستیم که رئیسی و قالیباف صحبتهایی مبنی بر اینکه دولت روحانی طرح مسکن مهر را بر زمین گذاشته و با آن بد کرده است را مطرح کردند که این حرفها نیز جزو همان حرفهای کپی شده است.
مناظره تقلیدی
اما شاید اوج تقلید را در مناظره اول نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری شاهد بودیم. کپی کاری قالیباف از سیمای احمدینژاد و صدا و جملات رقیب اصلی و اصلاحطلب او (احمدی نژاد) درسال88. قالیباف در نخستین مناظره انتخاباتی 96، بیخلاقیتی و عدم توانایی در پاسخهای بدیع سیاسی را از سوی خود عیان کرد.
قالیباف در جمله ای که چندین بار در مناظره آن را تکرار کرد با تقلید موبه موی دیالوگ نامزد اصلاحطلب سال 88 گفت: " با پدیدهای روبهرو هستیم که به دوربین زل میزند و به مردم دروغ میگوید!"
قالیباف در ادامه نیز به تقلید از اعمال احمدینژاد در آن مناظرهها، سعی در اتهام زنی، حمله و ارائه مدرک و سند داشت. تا جایی که در بخشی از مناظره گفت که میخواستم فیلمها و اسناد را نشان دهم که تلویزیون این اجازه را به من نداد. (شاید مثل نمایش آن فیلم مشهور از سوی رئیس دولت سابق در صحن مجلس!)درنتیجه بهتر است این دو نامزد اصولگرا فکری به حال مشاوران و تیم تبلیغاتی خود کنند و یا اندکی آماده تر برای مبارزات انتخاباتی وارد عرصه شوند تا صرفا به مقلدانی متقلب در سیاستها و شعارهای سیاسی متهم نباشند.