پایان مدارای روحانی با رقبا / چرا روحانی ناگهان بی پروا شد؟
روزها از پی هم گذشتند و ملت ایران در انتظار برگزاری دومین مناظره انتخاباتی بودند تا رئیس دولت تدبیر و امید در مقابل افعال خارج از عرف محمد باقر قالیباف قاطعانه بایستد و همچون مناظرات سال 92 پاسخ او را بدهد و از لاک مصلحت اندیشی خارج شود. امیدها به ثمر نشست و رئیس دولت یازدهم در دومین مناظره انتخاباتی، اوج گرفت و قاطعانه به اتهامات پاسخ گفت؛ آنچنان که بنا به باور بسیاری از کنشگران منظومه سیاسی ایران، توانست گوی سبقت را از سرهنگ برباید و پیروز دومین مناظرات انتخاباتی شود. پس از آن مناظره، روحانی منطبق بر انتظارها پیش رفت و همچنان در اوج باقی ماند و بیپروا و بیمحابا به پرواز خود ادامه داد. سخنانی را به زبان آورد که هیچکس را یارای بیان آن نبود.
او روز یکشنبه به ارومیه سفر کرد و در دیار ترک زبانهای عزیز اظهار داشت: «میگویند باید مالیات داد اما کسی نمیپرسد آیا در آنجایی که شما مدیریت میکنید تاکنون مالیات دادهاید؟ از اینکه در این چهار سال دکان کاسبان تحریم کساد شده ناراحتید؟ شما از آزادی حرف نزنید، ... در ستادتان کسانی حضور دارند که 8 سال کشور را نابود کردند.» صبح دوشنبه در جمع مردم همدان قرار گرفت و در آنجا با صدایی رسا اعلام کرد:« در روز انتخابات، هر نفر با 11 نفر پای صندوق برود، وگرنه در خیابانها دیوار خواهند کشید، آیا میخواهید چهره مرحوم
آیت الله هاشمی را همچنان مخدوش کنند؟، نطقشان هوچیبازی است؛ چیز دیگری ندارند» و در نهایت با حضور در کرمانشاه در جمع کرد زبانان شریف عنوان کرد: «در محافل خصوصیتان بگویید چه میگویید، بگویید که جوانان را تهدید میدانید تا فرصت. من آمدهام تا در برابر ملت ایران بگویم، چهار سال دیگر آمادهام بایستم، شما چه کاره هستید که با پول بیت المال مسلمانان این همه سایت و خبرگزاری درست کردید؟، ما قانون اساسی را اجرا خواهیم کرد....»
به هر روی، روحانیِ این روزهای سپهر سیاسی ایران با مردی که در نخستین مناظره حضور یافت به طرز چشمگیری تفاوت کرده است و باید دید استراژی انتخاباتی او به دلیل رفتارهای غیرحرفهای رقبایش تغییر نموده یا آنکه از ابتدا تصمیم داشته تا اوجی تدریجی داشته باشد
نقشه ای از پیش تعیین شده؟
شاید در حال اجرای نقشهای از پیش تعبیه شده باشند و ابتدا بنا بوده تا حرکات حریف را به دقت ملاحظه و وارسی کنند، سپس رویهای دفاعی پیش گیرند و در پایان هم حریف را هدف قرار دهند و به او حمله کنند. این را میتوان از توییت حسن ابوطالبی، معاون سیاسی دفتر رئیس جمهوری دریافت که پس از اتمام دومین مناظره، هفت روز مانده به آخرین رویارویی زنده کاندیداها خطاب به ملت ایران وعده داد که: «روحانی در مناظره سوم به بازی رقبا با سرنوشت و ناامیدسازی ملت خاتمه خواهد داد.» او همچنین گفت: «مناظره سوم آغاز شور انتخاباتی ملی برای رفتن به پای صندوقهای رای. سه مناظره وجود دارد و تصمیمگیری مردم عموما پس از مناظره سوم اخذ میشود؛ دکتر روحانی رئیس جمهور مستقر است، استراتژی مناظراتی او باید با توجه به اهداف و پایگاه اجتماعی وسیعش شکل گرفته و با سال٩٢ متفاوت باشد؛ شعار دکتر روحانی درسال ٩٢ احیای اخلاق بوده است، پس بیاخلاقی باید ممنوع باشد؛ جناح مقابل چیزی برای از دست دادن ندارد، پس استراتژیاش سه وجه دارد: دروغگویی، افترا و تهمت؛ سیاهنمایی سه دهه تلاش در کشور؛ اقدام برای کاهش مشارکت مردم.» در ادامه هم به تبیین استراتژی فردی و ترکیبی دکتر روحانی پرداخت:« در مناظره اول تحرک اجتماعی حاصل شود،در مناظره دوم شناخت و آگاهی اجتماعی نسبت به دیگر نامزدها پدید آید و در مناظره سوم شعور و شور انتخاباتی وسیع ایجاد گردد.»
دو نگاه
یک فرضیه هم وجود دارد که حسن روحانی استراتژی انتخاباتیاش را بر مبنای منطق ، استدلال، گزارش عملکرد و تبیین برنامههای دولت آیندهاش استوار کرده بود اما با مشاهده جنجــالسازیهــای رقبایش برای پیروزی تغییر راهبرد داده و رویهای دیگر را پیش گرفته است. شیوهای که در آن بیپروا از رازهای مگو سخن میگوید.