شارژ بحران اقتصادهای نوظهور با جنگ تجاری
تکرار هشدارهای لاگارد
به گزارش اقتصادنیوز: بانک مرکزی آرژانتین بامداد دیروز به وقت تهران، نتیجه نشست تعیین نرخ بهره را اعلام کرد. نهاد پولی که شوکهای زیادی را ظرف چند ماه اخیر تجربه کرده بود؛ نشست آسانی را پشتسر نگذاشت. از یکسو فشاری که باعث رشد نرخ بهره تا ۶۰ درصد (رکورد سال ۲۰۱۸ جهان) شد، اجازه عقبنشینی از این سطح را نمیداد.
از سوی دیگر نیز پایین آوردن نرخ امکان برآشفتگی مجدد بازار ارز را بهدنبال داشت. با این اوصاف، بهترین تصمیم از نظر سیاستگذاران بانک مرکزی آرژانتین، ثابت نگه داشتن نرخ بهره بود. پزو در آخرین ریزش جدی خود به ضعیفترین نرخ برابری در مقابل دلار آمریکا رسید. همزمان با نوسانات نگرانکننده نرخ ارز، تورم ۳۰ درصدی بدهیهای کوتاهمدت گزاف و جو روانی ملتهب میان سرمایهگذاران سختی تصمیمگیری را برای نهاد پولی دوچندان ساخت.
در این میان، رئیس صندوق بینالمللی پول نیز به روزنامه فایننشالتایمز گفت: بحران اقتصادهای نوظهور با جنگ تجاری شارژ میشود. البته صندوق نشانهای از مسری بودن ویروس بحران در بازارهای نوظهور مشاهده نکرده؛ اما ممکن است تغییری در مسیر حرکت بحران بهوجود آمده باشد و وضعیت اقتصادی جهان را به سرعت دگرگون کند. بهنظر رئیس صندوق بینالمللی پول، «بلاتکلیفی و فقدان اعتماد ناشی از تهدیدهای موجود در عرصه تجارت»، جزو مهمترین خطرات پیش روی بازارهای نوظهور است. جنگ تجاری آمریکا با چین تمام ماجرا و تنها عامل هراسافکن برای اقتصادهای نوظهور نیست. دلار قوی به اندازه تعرفههای چند میلیاردی شبه بحران را حقیقیتر میکند. با توجه به تقویت ارزش دلار آمریکا، این تردید در مورد توانایی شرکتهای بدهکار نسبت به تسویه بدهیهای دلاری خود بهوجود آمده است که پاسخ روشنی ندارد.
کریستین لاگارد آرژانتین، ترکیه و برخی دیگر از بازارهای نوظهور را انتهای پروژه بحرانزای دونالد ترامپ نمیداند. افزایش تعرفه بر کالاهای وارداتی از چین و تلاش پکن برای مقابله با سیاستهای حمایتگرایانه واشنگتن، تاثیر محسوسی بر رشد اقتصادی چین خواهد داشت. با توجه به پیوستگی بازارهای آسیایی، بروز تکانههای اقتصادی در چین منجر به آسیبپذیری اقتصاد کشورهای زیادی در این قاره میشود.
در چنین شرایطی کریستین لاگارد رئیس صندوق بینالمللی پول در ادامه هشدارهای متوالی خود طی ماههای اخیر، روز چهارشنبه اعلام کرد که اختلافات تجاری چین و آمریکا واردکننده یک «شوک» بر اقتصادهای نوظهور خواهد شد، اقتصادهایی که پیش از این نیز با مشکلات خود دست و پنجه نرم میکردند. به عقیده وی چنین وضعیتی، میتواند منجر به آن شود که بحران روزافزون آرژانتین و ترکیه به کل جهان در حال توسعه تسری یابد. لاگارد گفت که تجارت یک ابزار و موتور رشد است که نباید مورد تهدید قرار گیرد بهویژه در موقعیت حساس کنونی.