هشدار شدید روسیه به دخالت نظامی در ونزوئلا
به گزارش اقتصادنیوز، در حالیکه اعلام حمایتها از خوان گوایدو به عنوان رئیسجمهور ونزوئلا ادامه دارد، دولت روسیه مادورو را رئیس جمهور قانونی این کشور میداند. دبیرکل سازمان ملل نسبت به اوجگیری بحران در این کشور هشدار داده است.
از نظر دولت روسیه نیکلاس مادورو رئیس جمهور مشروع ونزوئلاست. دمیتری پسکوف، سخنگوی رئیس جمهور روسیه، گفت که دخالت از خارج در امور این کشور غیر قابل قبول است. پسکوف همچنین گفت که بیانات نمایندگان دولت آمریکا که اشاره به دخالت نظامی دارند، بسیار خطرناک است.
روسیه در طول سالهای گذشته میلیاردها دلار در حوزه نفت ونزوئلا سرمایهگذاری کرده است.
در این میان بیانیهها و موضعگیریهای کشورهای گوناگون در حمایت از خوان گوایدو، رئیس جمهور خود خوانده در ونزوئلا، ادامه دارد. در عین حال هشدارهایی نیز نسبت به اوجگیری خشونت و بحران در این کشور آمریکای جنوبی به گوش میرسد.
ایوان دوکه، رئیس جمهور کلمبیا، در گفتوگو با خبرنگار DW (دویچه وله) و دیگر رسانهها در حاشیه همایش مجمع اقتصاد جهانی در داووس سوئیس گفت: «کلمبیا خوان گوایدو را به عنوان رئیس جمهوری ونزوئلا به رسمیت میشناسد و از این روند انتقالی به سوی دمکراسی حمایت میکند تا مردم ونزوئلا از یوغ دیکتاتوری آزاد شوند.»
همچنین ژایر بولسونارو، رئیس جمهوری برزیل، در داووس به دویچه وله و دیگر رسانهها گفته است: «من در نوشتهای ریاست جمهوری خوان گوایدو را به رسمیت شناختهام، ما حمایت سیاسی خود را برای انجام گرفتن این روند اعلام میکنیم.»
کریستیا فریلند، وزیر امور خارجه کانادا نیز در حاشیه همایش مجمع اقتصاد جهانی داووس خطاب به رسانهها، از جمله DW (دویچه وله) نوشته است: «ما حمایت کامل خود را از ریاستجمهوری موقت ونزوئلا، به ریاست خوان گوایدو، رئیس مجلس ملی، و در انطباق با قانون اساسی این کشور اعلام میداریم و آن را به رسمیت میشناسیم.»
خوان گوایدو، رئیس پارلمان ونزوئلا، چهارشنبه ۲۳ ژانویه، در تظاهراتی علیه رئیس جمهوری نیکلاس مادورو در ۶۱مین سالروز پایان دیکتاتوری مارکوس پرز خیمنز، خود را به عنوان "رئیس جمهور رسمی" این کشور واقع در آمریکای جنوبی معرفی کرد. اندک زمانی پس از آن کاخ سفید آمریکا اعلام کرد که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده، خوان گوایدو را به عنوان رئیس جمهوری موقت مشروع ونزوئلا به رسمیت شناخته است. سپس کانادا و سازمان کشورهای آمریکایی، برزیل و پاراگوئه نیز ریاست جمهوری گوایدو را به رسمیت شناختند.
خوان گوایدو در تظاهرات ۲۳ ژانویه علیه مادورو در کاراکاس در میان طرفدارانش
آلمان، بریتانیا، فرانسه، اسپانیا: حمایت از رئیس پارلمانی که منتخب مردم است
دولت آلمان پنجشنبه، ۲۴ ژانویه (۴ بهمن) اعلام کرد که مجلس ملی ونزوئلا نقش ویژهای در تضمین آیندهای آزاد برای کشورش دارد. اشتفان زایبرت، سخنگوی دولت آلمان، در توییتی نوشت: «مردم ونزوئلا با شهامت تمام به درافکندن طرح آیندهای آزاد برای کشورشان متعهدند. این نیازمند روندی سیاسی است که به برگزاری انتخابات آزاد و معتبر بینجامد. مجلس ملی ونزوئلا که به طور دموکراتیک انتخاب شده نقشی ویژه در این میان ایفا میکند.»
همچنین سخنگوی ترزا می، نخست وزیر بریتانیا پنجشنبه ۲۴ ژانویه گفت که بریتانیا از رهبر اپوزیسیون ونزوئلا به عنوان رئیس پارلمانی که به طور دموکراتیک انتخاب شده حمایت میکند. او انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۸ در ونزوئلا را غیرآزاد و غیرمنصفانه دانست.
سخنگوی می همچنین گفت: «به همین دلیل پایه رژیم برای قدرت نقص دارد. ما کاملا از مجلس ملی که به طور دموکراتیک انتخاب شده و رئیس آن پشتیبانی میکنیم.» این سخنگو افزود: «در رابطه با آمریکا، فکر میکنیم، قطع رابطه با آمریکا برای ونزوئلا کاملا ناپذیرفتنی است. راه حل این بحران این است که در جهت یافتن راهی مسالمتآمیز و دیپلماتیک تلاش بشود.»
امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، در توییتر نوشت که برای صدها هزار ونزوئلایی احترام قائل است که به خاطر آزادی به خیابانها رفتهاند. او در توییت خود همچنین نوشت که اتحادیه اروپا از دموکراسی در ونزوئلا از زمان "انتخاب غیرمشروع" مادورو حمایت کرده است.
پدرو سانچز، نخست وزیر اسپانیا، به رهبر اپوزیسیون ونزوئلا، خوان گوایدو، در مکالمهای تلفنی گفت که از مشروعیت پارلمان ونزوئلا حمایت میکند. او در هماهنگی با موضع اتحادیه اروپا موضوع برگزاری انتخابات آزاد را مطرح کرد. یک سخنگوی دولت اسپانیا نیز گفت که رهبران اسپانیا میبینند که "گوایدو با شهامت در این اوضاع عمل میکند".
درگیری شرکتکنندگان در تظاهرات با نیروهای امنیتی دولت ونزوئلا، ۲۳ ژانویه، کاراکاس،
هشدار نسبت به اوجگیری خشونت
در این میان هشدارهایی نیز از سوی نهادها و کشورهای گوناگون برای جلوگیری از بالاگرفتن درگیری و خشونت در ونزوئلا به گوش میرسد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، طرفین کشمکش در ونزوئلا را به پرهیز از هر گونه خشونت فراخواند. گوترش در همایش مجمع اقتصاد جهانی در داووس گفت باید جلوی بالا گرفتن بیشتر جنگ قدرت بر سر مقام ریاست جمهوری شد.
دبیرکل سازمان ملل از دو طرف کشمکش خواست که گفتوگوی سیاسی با هم را آغاز کنند تا مانع از بروز بحران شدید حکومتی شوند. گوترش همچنین خواستار بررسی مستقلانه ناآرامیهای خونبار در ونزوئلا شد.
نخست وزیر مکزیک خواستار آن شده که خوان گوایدو و نیکلاس مادورو با هم گفتوگو کنند و مانع بالا گرفتن خشونت در ونزوئلا شوند.
به گزارش پلیس ونزوئلا و سازمان غیردولتی دیدهبان کشمکشهای اجتماعی، پیش از آنکه تظاهرات وسیع ۲۳ ژانویه آغاز شود، دستکم چهار نفر طی اعتراضهای شبانه کشته شدند.