هایکو ماس: برای تغییر در ایران نباید متوسل به جنگ شد
به گزار ش اقتصادنیوز، به نقل از دویچه وله؛ وزیر امور خارجه آلمان اعلام کرد که کشورهای اروپایی حامی برجام در پی آن هستند تا سازوکار مالی برای معاملات قانونی با ایران را به جریان بیاندازند. او افزود: «حال باید که تراکنشهای مالی انجام شود. فکر میکنم هم اکنون این نشانه مهمی خواهد که ایران در انتظار آن است.»
آمریکا از اروپاییها خواسته که تجارت و معامله با ایران را قطع کنند. ایران هم در مقابل به اروپاییها ۶۰ روز فرصت داده است که پایبندی عملی خود به برجام را نشان دهند و فروش نفت این کشور و معاملات بانکیاش با دنیا را تضمین کنند. مشکل ولی این است که در نظام مالی و بانکی جهان، دلار نقش فائق را دارد و آمریکا آن را برای ایران مسدود کرده است و هنوز اروپاییها نتوانستهاند گزینه مخصوص به خود ایجاد کنند، این گونه است که تحریمهای آمریکا علیه ایران کارایی دارند.
هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان پیشتر گفته بود که شکست برجام را در ایام پیش رو دور از انتظار نمیبیند. اما او در اوایل همین هفته در جریان دیدار وزرای خارجه اتحادیه اروپا با مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا گفت که اروپاییها در برابر فشار آمریکا کوتاه نخواهند آمد و به توافق هستهای با ایران پایبند خواهند ماند.
ماس تصریح کرد که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا و مایک پمپئو وزیر امورخارجه این کشور تاکید کردهاند که ایالات متحده در پی جنگ نیست. به گفته وزیر امورخارجه آلمان باید در پی گفتوگو با ایران "در مورد مسایلی بود که ما آنها را نمیپذیریم. مسایلی همچون: برنامه اتمی، نقش ایران در سوریه، رفتار ایران در قبال اسرائیل. برای تغییر این امور نباید به تهدیدات جنگطلبانه یا حتی جنگ متوسل شد."
هایکو ماس در پایان گفت که مایک پمپئو، وزیر امورخارجه آمریکا در اواخر ماه مه امسال برای گفتوگو به برلین خواهد آمد.
نظر احزاب حاکم آلمان در مورد تنشهای موجود
نامزدهای احزاب حاکم در آلمان شامگاه پنجشنبه در مناظرهای تلویزیونی بر سر انتخابات پارلمان اروپا در شبکه دوم سراسری آلمان (ZDF) مؤکدا خواستار یافتن راهی صلحآمیز برای حل مناقشه با جمهوری اسلامی به خاطر برنامه اتمی این کشور شدند.
فرانس تیمرمانز، سرلیست نامزدهای سوسیال دمکراتها در انتخابات پارلمان اروپا، گفت که برای مناقشه اتمی ایران "هیچ راه حل نظامی وجود ندارد."
مانفرد وبر، سرلیست نامزدهای حزب مردم اروپا (EVP) نیز گفت، اتحادیه اروپا بایستی "قدرت صلح" باشد. او افزود، اروپا از تاریخ آموخته است که مناقشهها را به شکل صلحآمیز حل کند. به گفته وبر اما، اتحادیه اروپا در شرایط کنونی تنها زمانی میتواند قدرت عمل داشته باشد که تمامی ۲۸ کشور عضو این اتحادیه موضعی "واحد" داشته باشند. این سیاستمدار محافظهکار آلمانی از حزب سوسیال مسیحی افزود که او دقیقا به همین خاطر طرفدار تصمیمگیری در اتحادیه اروپا بر مبنای رأی اکثریت است.