محور مذاکرات ترامپ و اردوغان چیست؟
به گزارش اقتصاد نیوز به نقل از ایسنا، به نقل از اسکای نیوز، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا در کنفرانس خبری مشترک با رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه بعد از دیدار دوجانبه در واشنگتن گفت: خرید تجهیزات تکنولوژیکی پیشرفته روسیه نظیر سامانههای موشکی "اس- ۴۰۰" از سوی ترکیه چالشی جدی برای ماست. ما بحث درباره این موضوع را همواره مطرح میکنیم و امروز نیز بررسی کردیم و در آینده نیز بحث خواهیم کرد.
ترامپ با اشاره به درخواست دو رئیسجمهوری از وزیران خارجه جهت شروع فوری اقدام برای حل و فصل این موضوع ابراز امیدواری کرد که دو کشور بتوانند این مساله را حل کنند.
اردوغان نیز تاکید کرد، ترکیه و آمریکا میتوانند اختلافات بر سامانههای "اس- ۴۰۰" و برنامه جنگندههای "اف – ۳۵" را از طریق گفتوگو حل کنند.
ترامپ ترکیه را "همپیمان خوب" در ناتو توصیف کرد، وی از افزایش بودجه دفاعی ترکیه و رسیدن به ۲ درصد تولید داخلی تقدیر کرد و گفت، ائتلاف بین ترکیه و آمریکا برای ناتو و کل خاورمیانه مهم است.
رئیسجمهوری آمریکا از نقش ترکیه در مقابله با داعش تقدیر کرد و گفت: اردوغان با تروریسم میجنگند همانطور که آمریکا با آن میجنگد.
ترامپ درباره سوریه نیز خاطرنشان کرد، در دیدار با اردوغان تاکید کرده که این کشور به آنچه باید در سوریه پایبند باشد، ادامه دهد.
اردوغان نیز اعلام کرد، تصمیم دارد صفحه جدید در روابط با آمریکا باز کند.
وی با ادعای اینکه ترکیه و آمریکا با هم برای برقراری ثبات در سوریه و نابودی نهایی داعش تلاش میکنند بر پایبندی ترکیه به توافق حاصل شده با واشنگتن بر سر سوریه تاکید کرد.
رئیسجمهوری ترکیه گفت، کشورش بیش از ۲۰۰ عنصر داعشی را در بند نگه داشته و واشنگتن و آنکارا برای لزوم استرداد عناصر بازداشتی داعش به کشورهای اروپایی تاکید دارند.
اردوغان گفت، امکان بازگرداندن دو میلیون آواره سوری به مناطق مختلف شمال سوریه وجود دارد و ترکیه بازگشت ۳۶۵ هزار سوری به جرابلس را تضمین کرده است.
ترامپ نیز همراستا با این اظهارات گفت، کشورهای اروپایی باید بخش اعظمی از هزینههای آوارگان سوری را تقبل کنند.
اردوغان درباره کردها نیز بار دیگر موضع خود مبنی بر اینکه ترکیه هیچ مشکلی با کردها ندارد و تنها مشکلش با "گروههای تروریستی است" تکرار و اشاره کرد، عملیات "چشمه صلح" "ضربه قوی" به برنامههای جدایی طلبانه یگانهای مدافع خلق کرد وارد کرد.
وی تاکید کرد، منطقه امن در شمال سوریه باید تحت کنترل ترکیه باشد.
دو رئیسجمهوری همچنین در ادامه به مساله فتح الله گولن، مبلغ ترکیهای مخالف که مقیم آمریکاست و آنکارا او را به دست داشتن در پروندههای تروریستی و کودتای ناکام سال ۲۰۱۶ متهم میکند، پرداختند و اردوغان گفت، بار دیگر درخواست استرداد گولن به ترکیه را مطرح کرد و ادامه اقامت گولن در آمریکا را امری غیرقابل قبول دانست.
اردوغان همچنین به رسمیت شناختن "نسل کشی ارامنه" از سوی مجلس نمایندگان آمریکا را به ضرر روابط با واشنگتن دانست و گفت، این موضوع را برای ترامپ تشریح کرده است.
دونالد ترامپ نیز گفت، روابط بین آمریکا و ترکیه عالی است و رجب طیب اردوغان "مرد بسیار محترمی" در منطقه است.
ترامپ همچنین در ابتدای دیدارش با اردوغان گفت، آتشبس در شمال سوریه همچنان پابرجاست و دولتش با کردها در سوریه در ارتباط است و آنها از وضعیت کنونی راضی هستند.
رئیسجمهوری آمریکا تلاشهای ترکیه در مقابله با داعش را ستود و گفت، ترکیه بیش از ۱۰۰ داعشی را بازداشت کرده است.
وی تاکید کرد، آمریکا نیروهای دموکراتیک سوریه تنها برای حفاظت از میادین نفتی نگه میدارد.
ترامپ همچنین گفت، با همتای ترکیهای خود به بررسی عقد قرداد تجاری بین واشنگتن و آنکارا خواهد پرداخت و مشکلات ترکیه را درک میکند.