روحانی و داستان بلد نیستم/ آیا رئیس جمهور قرار است باب مذاکرات جدیدی را باز کند؟

کدخبر: ۳۲۲۱۰۲
اقتصادنیوز: در این شرایط روحانی با دو راه حل مواجه است: یا باید خود را از تحولات کشور و به خصوص سیاست خارجی کنار بکشد یا باید تیم، سیاست و روش کاری خود را تغییر دهد و اصولا یک روحانی جدید به جامعه معرفی نماید.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از خبرفوری، اظهارات اخیر رئیس جمهور حسن روحانی درباره مسائل اقتصادی جنجال‌های بسیاری آفریده است. حسن روحانی اخیرا در یک نشست گفت: من بلد نیستم کاری به دنیا نداشته باشم و برای حل مشکلات فقط به داخل نگاه کنم. روحانی در این نشست تاکید کرد که اگر اقتصاددانی بلد است تمام روابط خارجی خراب باشد، اما اقتصاد مملکت هیچ دست نخورد به ما هم بگوید.

رئیس جمهور دو بار در هفته های اخیر این اظهار نظر را کرده است. بسیاری معتقدند که روحانی در اوج فشار خارجی و تنشها در حال چرخش از سیاستهای کلی است. این در حالی است که سیاستهای هسته ای ایران که شاه کلید و مرکز فعالیتهای دولت روحانی بوده ، تغییر کرده است. گزارش اخیر اندیشکده واشنگتن به خوبی این مطلب را نشان می‌دهد که ممکن است ایران به شرایط هسته ای پیش از برجام بازگردد.

در تازه ترین گزارش آژانس بین المللی انرژی هسته ای، که مستند به دوره زمانی بین 19 اگوست و 3 نوامبر 2019 است، میزان غنی سازی اورانیوم ایران حدود 52 کیلوگرم ماهانه، افزایش داشته و برای رسیدن به میزان ذکرشده روحانی، این میانگین باید سه برابر شده باشد.

این اعداد به خوبی نشان می‌دهد که برجام با سقوط فاصله چندانی ندارد. این یعنی بزرگترین دستاورد دولت روحانی که به آن می‌بالید و اقتصاد و سیاست خارجی خود را بر آن بنا نموده بود، در حال نابودی است. در این شرایط است که رئیس جمهور حرف از نابلدی اقتصاد داخلی بدون ارتباط با خارج سخن می‌گوید.

پیش از این نوشته بودیم که بعد از افزایش تنشهای ایران و آمریکا و گام پنجم کاهش تعهدات هسته‌ای، حسن روحانی وارد دوران جدیدی از ریاست جمهوری‌اش می‌شود؛ دورانی که دیگر نه از برجام خبری است و نه بر ارتباط با اروپا(گزارش خبر فوری در این رابطه را اینجا بخوانید). در این شرایط روحانی با دو راه حل مواجه است: یا باید خود را از تحولات کشور و به خصوص سیاست خارجی کنار بکشد یا باید تیم، سیاست و روش کاری خود را تغییر دهد و اصولا یک روحانی جدید به جامعه معرفی نماید.

به نظر می‌رسد که رئیس جمهور راه حل اول را بیشتر می‌پسندد. اظهارات اخیر او در مورد اقتصاد کشور به خوبی این امر را نشان می‌دهد. روحانی در یکی از سخنرانی‌هایش در هفته اخیر گفت: " آن‌ها{مخالفان مذاکره} می‌گفتند که این‌ها ساده‌لوح هستند ما می‌گفتیم آن‌ها به همه پیچ و خم‌های دنیای امروز آشنا نیستند. منتها چاره‌ای نبود و باید وارد عمل می‌شدیم. ما رفتیم و در عمل ثابت کردیم که می‌توان با دنیا تعامل کرد. ما تمام پرونده هسته‌ای را که برخی از دوستانمان می‌گفتند که تا ۱۰۰ سال دیگر هم حل نمی‌شود حل کردیم و تمام کردیم و PMD را بستیم. ...البته با دنیا کار کردن مشکل است. می‌گویند طرف شما افرادی هستند که نباید به آن‌ها اعتماد کنید. البته درست است. اتفاقا اگر طرف مقابل ما، قابل اعتماد بود که کار خیلی ساده و آسان بود. وقتی طرف قابل اعتماد نیست، کار سخت می‌شود. راحت‌ترین راه حل این است که رها کنیم.‌"

روحانی در یکی از نشستهایش تاکید کرد: "می‌روی در جایی می‌نشینی و دیگران از ما تعریف می‌کنند و می‌گویند این فرد خیلی شجاع بود و به اعتنا نکرد، به دنیا اخم کرد و پشت کرد به دنیا. ولی کار مردم حل نمی‌شود گره زندگی مردم باز نمی‌شود."

این ها همه نشان می‌دهد که رئیس جمهور ترجیح می‎‌دهد که در مقابل شرایط جدید به وجود آمده بایستد.

حالا باید صبر کرد و دید که در آینده این تناقض به چه سمتی می‌رود. آیا روحانی در مقابل این تغییر کلان ایستادگی می‌کند یا مانند این دوسال، سعی می‌کند سر بزنگاهها بیش از پیش از معرض عموم دور بماند.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید