وعده پست و منصب برخی نامزدهای ریاست مجلس به نمایندگان
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از نامه نیوز، هنوز مجلس یازدهم شروع به کار نکرده، خیلی درباره کارآمدی اش صحبت می شود. این وصف ها و تعاریف رنگارنگ تصویری رویایی برای شنوندگان ترسیم می کند اما آیا در صحنه عمل هم مناسبات و معادلات خانه ملت همین طور پیش می رود؟
جبار کوچکی نژاد که چندین دوره نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی بوده و در مجلس آینده نیز حضور خواهد داشت، معتقد است: ساختار اداره مجلس باید اصلاح شود وگرنه اتفاق خاصی نمی افتد.
مشروح گفتگو با جبار کوچکینژاد را در ادامه بخوانید.
*****
به نظر شما مجلس آینده چقدر میتواند متفاوت از مجلس کنونی عمل کند و در اداره کشور نقش آفرین باشد؟
انسجام نیروهای با تجربه و انقلابی در مجلس آینده بیشتر است بنابراین انتظارات و توقعاتی را در جامعه ایجاد کرده است. مجلس آینده برای ایجاد تحول در اداره کشور، نخست باید اول از خودش شروع کند. ما در آیین نامه داخلی مجلس قید و بندهایی داریم که انجام وظایف نمایندگی را دچار کُندی می کند بنابراین باید اصلاحات اساسی در مواد آن صورت گیرد تا مجلس وارد یک عرصه جدید شود. با تداوم روال کنونی مجلس کم کم به حاشیه می رود چون بسیاری از آیین نامه ها و مواد قانونی دست و پای نمایندگان را بسته است، اگر مجلس آینده با رهایی از این قید و بندها وارد یک فضای قدرتمندی نشود قطعا دچار مشکلاتی خواهد شد. آیین نامه در بخش نظارتی باید محکم باشد. وقتی وزیری نتواند 3 مرتبه نمایندگان را در موضوع سئوال قانع کند باید استیضاح شود اما آیین نامه قید دارد که نیازی به استیضاح نیست.
نکته دیگر آنکه مجلس هم اکنون 1200 کارمند دارد، سیستم های اداری مجلس آنقدر پیچیده است که نماینده هم داخل این سیستم ها گیر می کند و اصلا نمی تواند به بحث قانونگذاری و نظارتش آنطور که انتظار است جامعه عمل بپوشاند.
در واقع شما می فرمایید، سیستم اداری مجلس نمایندگان را اسیر کرده است؟
بله، نمایندگان اسیر این سیستم اداری شدند و در بخش نظارت نمی توانند موضوعات را به طور موثر دنبال کنند، هم اکنون کارمندان سوار کارها هستند، به طوری که نماینده وقتی تخلفی را در دستگاهی مشاهده می کند و می خواهد پیگیر مسئله شود یا تحقیق و تفحصی را انجام دهد، می گویند نیرو نداریم که در اختیار بگذاریم یا آنقدر موضوع را وارد پیچ و خم های اداری می کنند که نماینده به کل از پیگیری موضوع منصرف می شود.
هم اکنون نام آقایان قالیباف، زاکانی، حاجی بابایی، نیکزاد و فریدون عباسی برای کسب کرسی ریاست مطرح است، به نظر شما رئیس مجلس چقدر می تواند در ارتقا عملکرد مجلس نقش آفرین باشد و کدامیک از این نام ها شانس بیشتری برای تصدی کرسی ریاست مجلس آینده دارند؟
هیچ کدام هنوز برنامهای برای تصدی جایگاه ریاست ارائه ندادند؛ گرچه رایزنی های خودشان را شروع کردند بنابراین از الان نمی توان قضاوتی داشت. معتقدم هر کسی که می خواهد رئیس شود باید برنامه بدهد تا نمایندگان با مطالعه برنامه ها و به دور از فضای احساسی و رفاقتی تصمیم بگیرند به چه کسی برای ریاست رأی دهند. برای این کار هم هنوز دیر نشده است و نمایندگان می توانند با گرفتن برنامه ها ظرف یک روز به جمع بندی لازم برسند.
هم اکنون برخی نامزدهای کرسی ریاست تلاش می کنند جلسات با منتخبان بگذارند و با طرح پیشنهاد ریاست دفتری رئیس مجلس یا وعده حمایت از آنها برای تصدی کرسی هیأت رئیسه مجلس، کمیسیون های تخصصی و معاونان رئیس مجلس به مقصود خود برسند اما این نوع کارها جواب نمی دهد باید براساس برنامه برای انتخاب رئیس مجلس تصمیم گرفت.