همه سناریوهای کاندیداتوری لاریجانی /پیام کیهان به سیدحسن خمینی
به گزارش اقتصادنیوز ماجرای استیضاح دونالد ترامپ، آلودگی هوای کلانشهرها و قطعیهای برق مهمترین سوژههای مشترک امروز روزنامهها است.
آرمانملی در تیتر نخست خود آورده است: یک گام تا خفگی دست جمعی، افکار این تیتر را برگزیده است: تهران در انتظار مدیریت بادی
آفتابیزد تیتر زده است: 5 سال طول میکشد دلار 15 هزارتومان شود، ابتکار هم نوشته است: دلار 15 هزارتومانی از ادعا تا واقعیت
اطلاعات هم تیتر زده است: بزرگترین پایگاه نظامی شناور ایران عملیاتی شد
ایران ارگان دولت با انتشار عکس نظامیان آمریکا در کنگره نوشته است: ترامپزدایی، جوان هم تیتر زده است: استیضاح با وحشت شورش ، حمایت ارگان قوه قضائیه در این باره نوشته است: آتش دو قطبی با استیضاح قمارباز، قدس هم در تیتر خود آورده است: دمکراسی پادگانی! وطنامروز هم از این تیتر بهره گرفته ونوشته است: شببه خیر آمریکا
جمهوری اسلامی با اشاره به خاموشیهای اخیر این تیتر را برگزیده است: بیت کوین متهم ردیف اول، خراسان هم تیتر زده است: اتصال توجیهات به قطعی برق
دنیای اقتصاد گفتوگوی علی لاریجانی رئیس پیشین مجلس با پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری را عکس یک کرده و به نقل از او نوشته است: استقلال اقتصادی نیازمند مراودات خارجی است
کیهان هم تیتر زده است: اثربخشی واکسن ایرانی در برابر جهش های کرونا
ابتکار؛ همه سناریوهای حضور لاریجانی در انتخابات
ابتکار در گزارشی به برنامه احتمالی علی لاریجانی پرداخته است. این روزنامه مینویسد: هرچه علی لاریجانی پس از پایان کار مجلس دهم سعی کرده تا از حاشیه و اخبار دور باشد، اما به خصوص در این روزها اخبار و گمانهزنیها درباره او زیاد است. غیر از بازار داغ احتمال نامزدی او در ۱۴۰۰، شائبه حمایت دولت از لاریجانی نیز در این روزها مطرح شده است.
گمانهزنیها درباره احتمال حضور لاریجانی به حدی رسیده که به پرسش خبرنگاران از محمود واعظی رئیس دفتر رئیسجمهوری بدل شده و از او پرسیدند که آیا دولت از لاریجانی حمایت میکند یا خیر؟ واعظی هم گفته «دولت به معنای دولت در انتخابات ریاستجمهوری دخالت نمیکند. الان هم زود است راجع به این موضوع صحبت کنیم و نمیدانیم که چه کسانی میآیند یا نمیآیند و برای پاسخ به این سوال زود است.»همین چند روز پیش هم، نمایندگان ادوار از حضور لاریجانی در انتخابات ۱۴۰۰ دفاع کردند و حتی از ترکیب لاریجانی-ظریف سخن گفتند.برخی کانالهای تلگرامی نیز در آذر ماه مدعی شدند که حسن روحانی بر حمایت از علی لاریجانی اصرار دارد. بسیاری از منتقدان دولت و لاریجانی نیز از حمایت و روابط دوستانه لاریجانی و حسن روحانی مینویسند. آنها معتقدند همراهی دولت اعتدال با محوریت حزب اعتدال و توسعه و حزب کارگزاران سازندگی در معرفی نامزد اجتماعی برای انتخابات ۱۴۰۰ نیز تکرار میشود و علی لاریجانی در این میان، بیشترین شانس را برای جلب این حمایت مشترک دارد.این گمانهزنیها در حالی است که لاریجانی به صراحت اعلام کرده است برنامهای برای انتخابات ۱۴۰۰ ندارد، اما سکوت این روزهای او و اظهارات ضد و نقیض اطرافیانش مبنی بر آمدن یا نیامدن او، موجب شده تا این سکوت به تردیدهای او درباره حضور و رصد تحولات اخیر کشور تعبیر شود.
ایران؛ برخورد با برق دزدی بیت کوینها
ایران به ماجرای مصرف بیتکوین اشاره دارد. این روزنامه مینویسد:در حالی که رئیس دفتر رئیس جمهوری از دستور حسن روحانی به وزارتخانههای اطلاعات و کشور برای برخورد جدی با استفادهکنندگان غیرمجاز از برق برای استخراج بیتکوین خبر داد، سخنگوی صنعت برق هم از پرداخت جایزه ۲۰ میلیون تومانی برای معرفی مزارع بیتکوین غیرمجاز گفت و اضافه کرد: مراکز غیرقانونی استخراج رمزارز، سبب تخریب شبکه برق و مصرف بیش از اندازه برق هستند، اما واقعاً سهم دستگاههای مجوزدار استخراج رمز ارزها از جمله بیتکوین و ماینرهای غیرمجاز در خاموشیهای اخیر چقدر است؟ آیا آن طور که شایعه شده است، ماینرهای چینی در حال بلعیدن برق ایران هستند و به همین خاطر در زمستان خاموشی رقم خورده است؟پاسخ این سؤال را در ارقام مصرف برق کشور میتوان یافت. مصرف برق کشور در فصل زمستان معمولاً کمتر از توان تولید آن است. با نگاهی به آمار شرکت مدیریت شبکه برق ایران، سال گذشته در 23 دی ماه پیک –اوج مصرف برق- برابر با 36 هزار و131 مگاوات بود و امسال در 23 دی ماه –یعنی روزی که خاموشیهای پراکنده اتفاق افتاد- مصرف برابر با 41 هزار و 457 مگاوات بود. تقریباً میانگین 23 روز ابتدای دی ماه دو سال 1398 و 1399 نیز نزدیک به همین ارقام است. این نشان میدهد که رشد مصرف امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته 5 هزار مگاوات است اما با توجه به توان تولید 59 هزار مگاواتی صنعت برق هنوز فاصله معناداری میان توان تولید و مصرف 23 دی ماه وجود دارد و به همین خاطر خاموشیها ناشی از ناتوانی صنعت برق در تولید نبود. اما درخصوص ماینرها و استخراج ارزهای دیجیتال، 310 مگاوات از این مصرف 41 هزار مگاواتی را مزرعه یا «فارم»های مجاز و شناسایی شده به خود اختصاص میدهند که به گفته شرکت توانیر، اگر شرکتی خارجی مانند چینیها با فعالان ایرانی جوینت شده باشند و در ایران فعالیت کنند، جزو این 310 مگاوات (24 مرکز استخراج رمزارز) هستند و از آنجایی که تعرفه برق همه مشترکین استخراج رمزارز با میانگین قیمت برق صادراتی محاسبه میشود، مانند این است که به آن کشور در حال صادرات برق باشیم.
البته مسأله استفادهکنندگان غیر مجاز نیز در این خصوص مطرح است؛ مزارعی که هنوز شناسایی نشدهاند و دولت با جدیت دنبال شناسایی آنهاست و از مردم نیز در این زمینه کمک خواسته است؛ در قبال این کمک نیز حاضر است پاداش 20میلیون تومانی به معرفی استخراجکنندگان غیرمجاز رمز ارز بپردازد. این درحالی است که دیروز خبر آمد که مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق گفته که تاکنون ۵۰۰ دستگاه استخراج بیت کوین در قم شناسایی و کشف شده است و نیز مدیرعامل شرکت برق منطقهای آذربایجان هم با تکذیب حضور خارجیها برای تولید بیتکوین در ارس گفت: هیچ مزرعه بزرگ تولید رمزارز در منطقه آزاد ارس وجود ندارد.درخصوص حجم مصرف این غیرمجازهای صنعت «ماینینگ» در ایران که هنوز ابهامات زیادی برای ما ایرانیان دارد، حمیدرضا صالحی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران به خبرنگار ما میگوید: «مصرف این بخش نمیتواند بیشتر از 500 تا هزار مگاوات باشد، با توجه به حجم مصرف 41 هزار مگاواتی روز سهشنبه و 18 هزار مگاوات ظرفیت تولید استفاده نشده در این روز، نمیتوان دلیل خاموشیهای پراکنده روز سهشنبه را مربوط به مصرف ماینرهای غیرمجاز دانست.
افزایش قیمت ارزهای دیجیتال در جهان از یکسو و مشوقهایی که ایران برای استخراج رمزارزها ازجمله بیتکوین در نظر گرفته از سوی دیگر، باعث شده که صنعت «ماینینگ» جذابیت پیدا کند و برخی شرکتهای خارجی نیز با شرکتهای ایرانی به فکر توسعه این مزارع در ایران باشند، هرچند که قیمت برق برای آنها با قیمت میانگین صادراتی محاسبه میشود، اما با وجود تمام این جذابیتها، هنوز استخراجهای مجاز و غیر مجاز از جمله خانگیها، کمتر از 2 هزار مگاوات برآورد میشود که در مقابل توان 59 هزار مگاواتی تولید برق در ایران ناچیز است. اما علت خاموشیها چه بود؟
صالحی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران توضیح میدهد: «بیشترین مصرف برق ایران و استفاده از ظرفیت فنی برق کشور، در پیک تابستان اتفاق میافتد و ما بیشترین مصرف را در تابستان داریم، اما برعکس برق، در زمستان مصرف گاز کشور بیشتر میشود. گاز سوخت اصلی تولید برق نیز محسوب میشود و در صورتی که گاز یا سوختهای جایگزین آن یعنی گازوئیل و مازوت به نیروگاه نرسد، تولید برق با مشکل مواجه میشود. با درنظر گرفتن رکوردهای اخیر مصرف گاز در بخش خانگی و ممنوعیت مصرف مازوت در نیروگاهها، موضوع روشن میشود. وقتی سوخت نیروگاه کافی نباشد، تولید برق محدود و احتمال خاموشی بیشتر خواهد شد، حتی اگر ظرفیت تولید برق در کشور وجود داشته باشد.»او ادامه میدهد: «لذا موضوع خاموشی نیروگاهها ناشی از کاهش گاز تحویلی به نیروگاه هاست و نیروگاهها چون نمیتوانند سوخت کافی دریافت کنند، توان ادامه فعالیت نیز ندارند و به همین خاطر برخی از نیروگاهها حتی تعطیل شدند. از سوی دیگر، دولت برای کاهش آلودگی هوا نمیخواهد سوخت مازوت در نیروگاهها استفاده کند. به این ترتیب دلیل عمده خاموشیها نه ماینرهای چینی است و نه ماینرهای ایرانی؛ مصرف گاز علت اصلی است که کمبود آن هم در وهله اول ناشی از افزایش مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری است.»
کیهان؛ هشدار انتخاباتی کیهان به سیدحسن خمینی
کیهان در ستون خبرهای ویژه خود از ردصلاحیت نوه امام در انتخابات ریاست جمهوری خبرداد. این روزنامه نوشت: بازی رسانهای نشریات اصلاحطلب با نام سید حسن خمینی به عنوان نامزد اصلاحطلبان در حالی است که وی فاقد کمترین سابقه اجرایی به عنوان شرط ضروری برای نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری است.روزنامههای شرق و اعتماد در یک فضاسازی هماهنگ، تیترهایی مانند «سید حسن خمینی میتواند نامزد اجماعی باشد؟» و «تا 1408 با یادگار امام؟»(!) را برای گزارشهای خود انتخاب کردند.شرق در اینباره نوشت: خبر دیگر انتخاباتی در جبهه اصلاحات بالارفتن احتمال نامزدی سیدحسن خمینی است؛ به نحوی که غلامعلی دهقان، از اعضای حزب اعتدال و توسعه (حزب نزدیک به حسن روحانی) در گفت وگو با «نامه نیوز» گفته است: «تنها کسی که میتواند اجماع را شکل دهد آقای سیدحسن خمینی است. او مورد تایید اصلاح طلبان سنتی و پیش رو، اعتدالیون و اصولگرایان معتدل است. به نظر میرسد اگر آقای سیدحسن خمینی ورود کند، باعث تعالی نظام سیاسی کشور میشود؛ چون او یک مجتهد آگاه به دو مقوله مکان و زمان است و میتواند راهی را که امام خمینی، رهبر فقید انقلاب، در فقه سیاسی شیعه ایجاد کردند، استمرار ببخشد و بسیاری از چالشهای فکری، فرهنگی و فلسفی را حل کند. باعث امیدواری بخشی از جامعه ایرانی می شود که ما به آنها نواندیشان دینی میگوییم.
روزنامه اعتماد هم نوشته است: بنا بر برخی شنیدهها برخی چهرههای شاخص از جمله اسحاق جهانگیری که در انتخابات ریاستجمهوری 92، حضوری موثر داشت و به همین دلیل بسیاری از او به عنوان گزینه قطعی اصلاحطلبان در انتخابات 1400 میگفتند، حال چندان تمایلی به حضور در صحنه انتخابات ندارد و ظاهرا تحرکات نصفه و نیمه این مدت را نیز متوقف کرده است. در نتیجه حالا با نبود چهرههایی چون جهانگیری، احزاب در حال رایزنی برای دعوت از دیگر شخصیتهای برجسته برای ورود به این مهمترین رقابت سیاسی 1400 هستند و حالا بار دیگر نام سیدحسن خمینی، تولیت آستان امام خمینی(ره) لابهلای این گمانهزنیها به گوش میرسد.
جریان اصلاحات و سیدحسن خمینی رابطه خوبی دارند. هر چند یادگار امام رسما عضو هیچ گروه و حزبی نیست، اما روابط نزدیکش با شخصیتهای برجسته جریان اصلاحات بهویژه سیدمحمد خاتمی باعث شده تا بسیاری او را از جمله اصلاحطلبان بشناسند. نام سیدحسن خمینی اما حالا در شرایطی مطرح میشود که به نظر میرسد احزاب اصلاحطلب برای رسیدن به کاندیدای واحد چالشهایی جدی پیشرو دارند.
اعتماد از قول اسماعیل گرامی مقدم عضو حزب اعتماد نوشت: اصلاحطلبان و خط امامیها و اصولگرایان میانهرو از سید حسن خمینی حمایت میکنند.
این فضاسازی در حالی انجام میشود که بنا بر برخی اخبار موثق، ترغیب افراد مشابه برای نامزدی- با احتمال رد صلاحیت شدن- مورد تأکید پدرخواندههای طیف مدعی اصلاحطلبی قرار گرفته تا با قربانی شدن آنها، بتوان برای نامزد نهایی این طیف فضاسازی کرد و به جای پاسخگویی به کارنامه بسیار منفی اصلاحطلبان در دولت یازدهم و دوازدهم، مجلس دهم و همچنین شورای شهر تهران، به مظلومنمایی درباره رد صلاحیتها پرداخت.
یادآور میشود طبق اصل 115 قانون اساسی، «رئیسجمهور باید از میان رجال مذهبی و سیاسی که واجد شرایط زیر باشند، انتخاب گردد: ایرانیالاصل، تابع ایران، مدیر و مدبر، دارای حسن سابقه و امانت و تقوا، مؤمن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی ایران و مذهب رسمی کشور».
صرفنظر از میزان انطباق یا عدم انطباق سیدحسن خمینی با بخش عمدهای از این شرایط، محرز است که وی فاقد کمترین سابقه اجرایی (حتی در حد اداره یک شهر و اداره کوچک) برای احراز شرط مدیر و مدبر بودن است. تنها فعالیت او تولیت آستان امام خمینی(ره) و مؤسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام(ره) میباشد. سید حسن خمینی پیش از این با وجود ثبتنام برای انتخابات مجلس خبرگان، از حضور در آزمون علمی نامزدهای این انتخابات منصرف شد.
دنیای اقتصاد؛ شاهد دوم کوچ از بازارها
دنیایاقتصاد در تیتر اصلی خود نوشته است: علامت دوم کوچ از بازارهای دارایی رویت شد. پیشتر آمارهای پولی در آذرماه نشان داد که جریان گسیل پولهای تورمساز به سپردههای مدتدار بانکها آغاز شده است. اکنون آمار جدید حراج اوراق دولتی حاکی از آن است که در هفته جاری رکورد بیشترین میزان خرید طی چهار ماه اخیر شکسته شده است. مطابق آمارهای بانک مرکزی، در چهارمین هفته دیماه، ۴/ ۵ هزار میلیارد تومان اوراق توسط بانکها و شرکتها خریداری شده است. این در حالی است که نرخ سود اوراق نسبت به هفتههای قبل تغییر محسوسی نکرده است. سیاستگذار از ابتدای طرح فروش اوراق دولتی توانسته است حدود ۹۸هزارمیلیاردتومان از کسری بودجه خود را با این مکانیزم تامین کند. شرایط کنونی، یک ابرفرصت را برای اقتصاد و سیاستگذار بهوجود آورده است. از یکسو، فرصت تامین مالی بلندمدت برای دولت و بنگاههای اقتصادی فراهم شده و از سوی دیگر، شرایط با ثبات بازارها و کاهش دامنه نوسانات، بستر مناسب برای خیز اقتصادی را فراهم کرده است. حال نوبت سیاستگذار است که بتواند از این ابرفرصت طلایی بهره ببرد.