تاجرنمای محتکر 50 ضربه شلاق خورد/12 درصد GDP سهم یارانهها
تکرار اشتباهات محصول ندانستنها است،اگر از گذشته اطلاع داشته باشیم شاید از آن درس بگیریم و مسیرهای اشتباه را تکرار و تجربه نکنیم.یکی از حوزه هایی که می تواند ماشین زمان به آن سفر کند اقتصاد است، اقتصاد ایران در نیم قرن گذشته همچون سایر حوزه های حیات اجتماعی با فراز و فرود های بسیاری روبرو شده است.
اتفاقات مشابهی بر اقتصاد ایران رفته و تصمیمات متفاوتی برای آن گرفته شده است اما به نظر می رسد با نتایج یکسان روبرو هستیم.«در نیم قرن با اقتصاد ایران» اخبار مهم اقتصادی ایران و جهان را مرور می کنیم.سال اول هر دهه را به عنوان نقطه بررسی تاریخ اقتصادی قرار داده ایم.این مطلب با عنوان نیم قرن با اقتصاد ایران منتشر می شود،در طول بررسی تاریخ اقتصادی پنج دهه گذشته ممکن است به حوادث مهم و اثر گذار برخورد کنیم که این اخبار و وقایع را نیز منتشر می کنیم.روزنامه اطلاعات به دلیل سابقه 90 ساله آرشیو قوی و رویکرد صرف خبری در بازتاب وقایع پایه این بررسی قرار گرفته است.
ششم آبان 1350؛ فروش اراضی دولتی برای تامین مسکن
دکتر کورس آموزگار، وزیر آبادانی و مسکن در یک مصاحبه مطبوعاتی در مورد اجرای سیاست زمین و مسکن توضیحاتی داد.
وزیر آبادانی و مسکن در این مصاحبه اعلام کرد فروش یا اجاره زمینهای دولتی تحت بررسی هیات وزیران است. سرمایه بانک رهنی به دو برابر یعنی 10 میلیارد ریال افزایش مییابد، لایحه مالک و مستاجر اصلاح میشود تا از اجحاف و تعدی به مستاجرین جلوگیری گردد. وی افزود: لیست زمینهای دولتی اوقاف در تهران و شهرستانها تهیه شده است و ضوابط فروش و یا اجاره آن به بهای ارزان به شرکتهای تعاونی مسکن و شرکتهای ساختمانی که قصد ایجاد واحدهای دستهجمعی را داشته باشند، تحت بررسی هیات وزیران میباشد. در این مورد دولت و اوقاف زمینهای کافی در اختیار دارند که تحت ضوابط مشخص در اختیار بگذارند.
تشکیل جبهه مشترک مقابل اوپک
خبرگزاری فرانسه از منابع نفتی لندن کسب اطلاع شده که نمایندگان کمپانیهای بزرگ نفتی روزهای شنبه و یکشنبه برای تشکیل یک جبهه مشترک در برابر دعاوی اوپک در لندن دورهم گرد خواهند آمد.
شرکتهای نفتی درباره مذاکرات جدید خود اختفای کامل مرعی میدارند و میگویند این مذاکرات از آنجا که تاکنون از طرف اوپک هیچ گونه درخواست رسمی دریافت نکردهاند، جنبه «اکتشافی» خواهد داشت.معذلک محافل نفتی اظهار عقیده میکنند که مسائل زیر در کنفرانس لندن مورد بررسی قرار خواهد گرفت:
1- میزان سهیم شدن دولتهای صادرکننده نفت در سرمایه شرکتهای نفتی بینالمللی
2- تهیه یک برنامه کمک متقابل برای کمپانیهایی که ممکن است از لحاظ تامین ذخایر نفتی با مشکلاتی روبهرو شوند.
3- تعیین میزان غرامتی که در صورت ملی شدن قسمتی از تولید باید به کمپانیهای نفتی پرداخته شود.
ششم آبان 1360؛ دستور مهدویکنی برای برنامهریزی در جهت استقلال و خودکفایی
آیتالله مهدویکنی، نخستوزیر جمهوری اسلامی ایران در سمینار روسای دفاتر سازمان برنامه و بودجه استانها گفت: مرحلهای که اکنون دشمن برای مبارزه با انقلاب اسلامی ایران انتخاب کرده، مرحله جنگ اقتصادی است و مسوولین سازمان برنامه و بودجه برای تدارک پیروزی در چنین مبارزهای وظایف مهمی بر عهده دارند. وی سپس از مسوولین خواست تا برنامهریزی اقتصادی کشور را در جهت خودکفایی، استقلال و آزادی ملت ایران و هدایت آنها بهسوی بخشهای تولیدی غیروابسته یا کمتر وابسته انجام دهند.
تاجرنمای تهرانی 50 ضربه شلاق خورد
براساس حکم دادگاه انقلاب اسلامی ویژه امور صنفی «نجات پاکیزگی» محتکر و رباخوار معروف بازار تهران به 50 ضربه شلاق در ملأ عام، یکصد میلیون ریال جریمه نقدی، یک سال زندان و مصادره کالاهایی که احتکار کرده است محکوم شد.
گزارش خبرنگار امور صنفی اطلاعات حاکیست: ساعت 10 صبح دیروز در اجرای اولین مرحله حکم دادگاه «شلاق در ملأ عام» این رباخوار و محتکر تاجرنما در مقابل بازار بزرگ تهران و در حالی که امت شهیدپرور ایران تکبیرگویان حکم دادگاه را تایید میکردند، 50 ضربه شلاق خورد.
ششم آبان 1370؛ حذف عوارض واردات به شوروی
به پیشنهاد کمیتهای که بر مسائل اقتصادی شوروی نظارت دارد، احتمالا عوارض گمرکی بر واردات مایحتاج اولیه مردم این کشور ازجمله مواد غذایی به شوروی لغو میشود. ایوان سیلایف، رئیس کمیته یادشده افزود: این اقدام شامل شرکتهای خصوصی و واردات پنبه نیز خواهد شد.
وی همچنین پیشنهاد کرد عوارض گمرکی تمام کالاها به غیر از کالاهای لوکس وارداتی به شوروی لغو شود.
قرار است میخائل گورباچف با صدور فرمانی به این طرح صورت قانونی دهد. در همین حال بوریس یلتسین، رئیسجمهوری فدراسیون روسیه گفت: در نظر دارد روز دوشنبه آینده یک برنامه اصلاحاتی مهم را بهمنظور ایجاد تحرک در فعالیتهای اقتصادی شوروی اعلام کند.
ششم آبان 1380؛ صادرات بیش از 5 میلیون دلار گل
مدیرعامل اتحادیه گل و گیاه ایران گفت: ارزش صادراتی هر کیلوگرم گل بهطور متوسط بالغبر دو دلار است که سالانه بیش از پنج میلیون دلار ارز از این طریق عاید کشور میشود. رضا مهربانی افزود: توسعه صنعت گل و گیاه نقش بسزایی در افزایش درآمد صادرات غیرنفتی کشور دارد.
وی اظهار کرد: سالانه بیش از سه هزار هکتار از اراضی کشاورزی در کشور زیر کشت گل و گیاه قرار میگیرد.
12 درصد GDP سهم یارانهها
«حبیب فنینی»، اقتصاددان بانک جهانی در همایش دو روزه «سرمایهگذاری در ایران» که در لندن برگزار شد، گفت: ایران در راه منطقی ساختن برنامههای اقتصادی خود بهدرستی درصدد حذف یارانههاست.
وی تاکید کرد: در این زمینه باید اقدامات بیشتری انجام شود؛ زیرا در حال حاضر نزدیک به 12 درصد تولید ناخالص داخلی را یارانهها تشکیل میدهند که به معنای دیگر کل اقتصاد کشور در اختیار دولت میباشد و بخش خصوصی مجال کمی برای حضور در فعالیتهای اقتصادی پیدا میکند و حتی بخش عمومی هم نقش کمی در اداره اقتصاد دارد.
فنینی افزود: در فعالیتهای توسعه در اواخر دهه 1360 دولت ایران مرتکب اشتباه شد و با اتکا بر وامهای کوتاهمدت برای پیشبرد طرحهای درازمدت عملا اقتصاد کشور را گرفتار بدهیهای زیاد کرد.
وی اضافه کرد: دولتهای بعدی ناچار شدند تا سالانه نزدیک به 5 یا 6 میلیارد دلار از منابع سرمایهای کشور را برای جبران این بدهیها اختصاص دهند و همین امر موجب شد کشور نتواند برنامههای توسعهای خود را ادامه دهد.
وی در ادامه گفت: برای پاسخ به نیازهای مسکن، بهبود وضعیت اجتماعی، مقابله با بیکاری و توسعه شبکههای فاضلاب شهری، ایران نیازمند 13 میلیارد دلار سرمایه میباشد که بخشی از آن میتواند با استفاده از وامهای بانک جهانی تامین شود.
رشد اقتصادی 9/5 درصدی
محمدحسین عادلی، معاون امور اقتصادی وزیر امور خارجه خطاب به سرمایهگذاران خارجی و ایرانی که در همایش «سرمایه گذاری در ایران» شرکت کرده بودند، گفت: در سالهای گذشته رشد اقتصادی کشور بهطور متوسط 9/5 درصد بوده است.
وی افزود: بهعلاوه با توجه به کاهش تورم و رساندن آن به سطح 12 درصد و اقدامهای پیشبینیشده دیگر در برنامه سوم توسعه عمرانی و همچنین تلاش برای همسویی با سازمان تجارت جهانی، در آینده امکانات فراوانی برای سرمایهگذاریهای خارجی در ایران فراهم خواهد شد.