رشد نقدینگی، چالش اصلی بانک مرکزی
به گزارش اقتصادنیوز ، تکرار اشتباهات محصول ندانستنها است،اگر از گذشته اطلاع داشته باشیم شاید از آن درس بگیریم و مسیرهای اشتباه را تکرار و تجربه نکنیم.یکی از حوزه هایی که می تواند ماشین زمان به آن سفر کند اقتصاد است، اقتصاد ایران در نیم قرن گذشته همچون سایر حوزه های حیات اجتماعی با فراز و فرود های بسیاری روبرو شده است. اتفاقات مشابهی بر اقتصاد ایران رفته و تصمیمات متفاوتی برای آن گرفته شده است اما به نظر می رسد با نتایج یکسان روبرو هستیم.«در نیم قرن با اقتصاد ایران» اخبار مهم اقتصادی ایران و جهان را مرور می کنیم.سال اول هر دهه را به عنوان نقطه بررسی تاریخ اقتصادی قرار داده ایم.این مطلب با عنوان نیم قرن با اقتصاد ایران منتشر می شود،در طول بررسی تاریخ اقتصادی پنج دهه گذشته ممکن است به حوادث مهم و اثر گذار برخورد کنیم که این اخبار و وقایع را نیز منتشر می کنیم. روزنامه اطلاعات به دلیل سابقه 90 ساله آرشیو قوی و رویکرد صرف خبری در بازتاب وقایع پایه این بررسی قرار گرفته است.
30 اردیبهشت 1351؛ قیمت سیبزمینی دائما رو به افزایش است
سیبزمینی بازاری گرم دارد و به علت کمی، زمینه قیمت آن روزانه در افزایش است. تولیدکنندگان و فروشندگان افزایش نرخ سیبزمینی را ناشی از کمبود کشت آن در سال قبل زراعی و افزایش بذر آن میدانند.
گفته میشود که قیمت سیبزمینی با هم بالا خواهد رفت و این افزایش قیمت تا اواخر خرداد ادامه خواهد داشت.
عدهای تجارب پیشنهاد کردند که به منظور جبران کمبود سیبزمینی اجازه داده شود مقداری سیبزمینی از لبنان، سوریه یا اردن به وسیله بخش خصوصی و یا بخش دولتی وارد شود.
قیمت سبزمینی اسلامبولی در یکی دو روز گذشته از قیمت سیب و پرتقال هم تجاوز کرده است و در میدان هر کیلو 35 ریال عرضه شد. مصرفکننده همین سبزمینی را کیلویی 45 تا 48 ریال خریداری میکند.
قیمت عمدهفروشی سیبزمینی رسمی نیز کیلویی 20 ریال است. قیمت مصرفکننده آن تا 34 هم رسیده شد زمینه این جنس در میادین کم است.
هفته گذشته از مناطق مختلف کشور میوه جدید به تهران حمل شده و متقابلا پرتقال خارجی و سیب لبنانی به اتمام رسیده است.خیار محصول اصفهان نیز امروز به میدان رسیده ولی قیمت آن هر عدد 2 تا 3 ریال است و سایر انواع خیار کیلویی 10 تا 20 ریال میباشد.ارزانترین خیار محصول شمال کشور است.پیاز نیز قیمت ثابت دارد و هر کیلویی 7 ریال است. گوجه درختی شمال هر کیلو 10 ریال و محصول سایر مناطق کیلویی 20 ریال عمدهفروشی دارد.
30 اردیبهشت 1361؛اجرای قاطعانه احکام اسلامی درباره تروریستهای اقتصادی
حسین موسوی تبریزی، دادستان کل انقلاب کشور در مورد مبارزه با قاچاقچیان و تروریستهای اقتصادی و ریشهکن کردن احتکار و گرانفروشی گفت: باید احکام اسلامی در مورد گرانفروشان و احتکارکنندگان جاری شود.
اگر ما احکام اسلامی را درباره عوامل سودجو و تروریستهای اقتصادی و گرانفروشان و احتکارکنندگان جاری کنیم، دیگر هیچ مشکلی از این بابت نخواهیم داشت.
در حال حاضر بیشترین مشکل ما همین است چون بعد از پیروزی انقلاب با این مشکل قاطعانه برخورد نشد و اجازه ندادند که احکام اسلام در مورد تروریستهای اقتصادی جاری شود. از مسوولان دادگاه ویژه امور صنفی می خواهیم که قاطعانه با افراد گرانفروش و احتکارکننده و عوامل فرصتطلب و سودجو برخورد کنند. ضمنا دولت باید در تاسیس شرکتهای تعاونی و شکل دادن آن کوشش کند.
30 اردیبهشت 1371؛اصرار ایران بر کاهش سقف تولید اوپک
نود و دومین اجلاس رسمی اوپک با حضور وزرای نفت 13 کشور عضو این سازمان فردا در وین آغاز به کار میکند.
وزیر نفت تعیین سقف تولید و فراهم کردن زمینه افزایش قیمت را جزو مهمترین دستورات اجلاس نود و دوم اوپک عنوان کرد و گفت: برخی از کشورها تقاضای افزایش سقف تولید را دارند، اما جمهوری اسلامی ایران مثل گذشته بر سر کاهش سقف تولید اصرار خواهد ورزید.
وی اضافه کرد: ما معتقدیم تا زمانی که در عرضه و تقاضای جهانی نفت توازن ایجاد نشود، به قیمت تعیینشده 21 دلار برای هر بشکه نفت نخواهم رسید و علت اصلی فاصله قیمت نفت تا میزان پیشبینی شده به همین دلیل است.
وزیر نفت در مورد سهمیه کویت و احتمال اظهار کرد: در مورد سهمیه کویت در اجلاس قبلی اوپک تصمیمگیری و برای این کشور سهمیهای منظور شده است اما در مورد سهمیه عراق هنوز تصمیمگیری نشده ولی موضع جمهوری اسلامی ایران این است که هر زمان عراق توانایی تولید و صدور نفت را پیدا کند، باید به میزان تولید این کشور از سقف تولید کشورهایی که در زمان بحران به عراق نفت صادر کردهاند، کاسته شود. آقازاده میانگین قیمت سبد نفتی اوپک را در حال حاضر بالای 18 دلار و میانین قیمت نفت ایران را 17.5 دلار عنوان کرد و کاهش رشد اقتصادی در کشورهای مختلف، عرضه بیش از تقاضا و برخی مسائل سیاسی و ازجمله علل کاهش قیمت نفت دانست.
30 اردیبهشت 1381؛رشد نقدینگی، چالش اصلی بانک مرکزی
محسن نوربخش چالش اصلی بانک مرکزی را در سال گذشته و امسال رشد نقدینگی دانست و گفت: سال گذشته رشد نقدینگی به 28.8 درصد رسید که حدود 4.5 درصد آن مربوط به اصلاحیه قانون بودجه سال گذشته بود.
وی اضافه کرد: سال گذشته بانک مرکزی 10 هزار میلیارد ریال اوراق مشارکت منتشر کرد که این موضوع تا حدود زیادی جلوی افزایش پایه پولی و نقدینگی را گرفت و اگر چنین نمیشد، رشد نقدینگی به 40 درصد میرسید.
رئیسکل بانک مرکزی در دوازدهمین کنفرانس سیاستهای پولی و ارزی چالش اصلی رو در روی اقتصاد کشور را دو موضوع اشتغال و مجموعه سیاستهای اقتصادی با کیفیتی را برای کشور رقم بزند، دانست و گفت: به همین منظور در شورای پول و اعتبار سیاست پولی که منجر به افزایش اشتغال میشود، مورد بررسی است.
وی ادامه داد: یکی از مصوبات مهم شورای پول و اعتبار پراخت 25 درصد مجموع تسهیلات بانکی اعطایی از امسال در اختیار مدیران عامل بانکها خواهد بود.
نوربخش گفت: براساس مصوبه دیگر همین شورا مقرر شد بهمنظور ایجاد تقاضای بیشتر برای تولیدات داخلی کشور، شبکه بانکی برای خرید کالاهای ساخته شده داخلی مثل خودرو و لوازم خانگی به مردم تسهیلات پرداخت کنند.
واردات یک میلیون دستگاه تلویزیون قاچاق
صنعت داخلی تلویزیون در مقابل واردات قاچاق این محصول تاب مقاومت ندارند. مهندس حسن سانقه، مدیرعامل پارس الکتریک گفت: نهتنها صنایع الکترونیک بلکه هیچ کدام از صنایع کشور تاب مقابله با محصولات قاچاق را ندارند.
وی گفت: تلویزیون قاچاق عمدتا از مرزهای غربی کشور بدون پرداخت عوارض قانونی و دولتی به صورت انبوه وارد کشور میشود و این وضع شرایط را برابری تولیدکنندگان داخلی بهوجود آورده است؛ چراکه تولیدکنندگان داخلی برای واردات قطعات موردنیاز باید طبق ضوابط تمام حقوق و عوارض گمرکی لازم را بپردازند.
سانقه خاطرنشان کرد: قاچاقچیان با واردات غیرقانونی از پرداخت 400 هزار ریال حقوق قانونی به دولت فرار میکنند و حقوق دولت نیز پامال میشود.وی خاطرنشان کردک بهرغم اینکه واردات تلویزیون به صورت قانونی و با ثبتسفارش آزاد است، اما عملا هیچ تلویزیونی به صورت قانونی وارد کشور نمیشود.سانقه گفت: سال گذشته حدود یک میلیون دستگاه تلویزیون در داخل کشور تولید شده و برآوردها نشان میدهد همین تعداد نیز به کشور وارد میشود که همه آن به صورت قاچاق است.
30 اردیبهشت 1391؛ «گریتوال» جایگزین «هیوندایی» در کرمان خودرو
همکاری ایران با هیوندایی کره مدتها است به خط پایان رسیده و نشانه روشن آن هم عدم تولید دو خودرو مطرح این شرکت یعنی ورنا و آوانته در ایران است.
سخنگوی گروه صنعتی کرمان خودرو با بیان اینکه مطابق با توافقات صورتگرفته، تامین قطعه و ارائه خدمات پس از فروش تا 10 سال بعد از تولید و عرضه آخرین خودرویی که به بازار عرضه شده است؛ ادامه خواهد یافت به نوعی خواستار رفع نگرانی از خریداران دو خودروی مذکور شد.به گفته مجذوبی، شرکت گریت وال چین هماکنون جایگزین هیوندایی در شرکت کرمان خودرو شده است.سخنگوی گروه صنعتی کرمان خودرو گریت وال یکی از 5 شرکت صاحبنام خودروساز در چین است که محصولاتش در بسیاری از بازارهای دنیا ازجمله استرالیا و اروپا طرفداران بسیاری دارد.
طی هفته جاری اولین محصول جدید این شرکت با نام voleex c30 به بازار عرضه میشود و هماکنون 240 دستگاه از خودروی یادشده در راینخودرو تولید شده است.
مجذوبی اعلام کرد که چهار محصول با نامهای «سی 30»، «سی 10» و «هاوال» و همچنین h5 که به صورت مدل شاسیبلند از همین شرکت است نیز قرار ست در آینده به سبد محصولات این شرکت اضافه شود.
به گفته وی، سی 30 با قیمت 25 تا 30 میلیون تومان بعد از تایید سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان وارد بازار میشود.