تغییر قیمت مرجع دلار تا 10 روز دیگر
50 سال قبل نشریه معروف نفتی از یک تاریخ سازی در بازار نفت از سوی ایران خبر داد 10 سال پس از این تاریخ و با درگیر شدن کشور در جنگ تحمیلی روش توزیع کالا سه مدل شد:در قسمت اول توزیع در تنگنا شامل کالاهایی است مثل قند و شکر و غله که همه افراد ملت یا اکثریت ملت به آن احتیاج دارند و قیمت بینالمللی آن بالاتر از قیمت خرید مردم است و یا قیمت بینالمللی آن پایینتر از قیمت تولید داخلی است و در این صورت دولت راسا اقدام میکند که توزیع آن به صورت سرانه یا شبهسرانه صورت میگیرد.
10 سال قبل نیز رئیس کل بانک مرکزی خبر داد قیمت مرجع دلار تا 10 روز آینده تغییر می کند در آن زمان نرخ 1226 همانند 4200 فیکس بود به گفته محمود بهمنی نرخ جدید ارز مرجع «هنوز مشخص نیست» اما بانک مرکزی با توجه به تحولات بینالمللی بهدنبال افزایش قیمت ارز مرجع است. با ماشین زمان امروز سرخط خبرهای 16 مرداد را مرور کنید.
16 مرداد 1351
ایران با کمپانیهای نفتی شرکت جدیدی تاسیس میکند
«پترولیوم پرس سرویس» نشریه منتفذ نفتی انگلیس در شماره اخیر خود بحثی پیرامون مذاکرات نفتی ایران و کنسرسیوم دارد و معتقد است قراردادهای آینده فوقالعاده مهم است و با این قرارداد «ایران برگ تازهای بر تاریخ نفت جهانی افزوده است.»
در مورد توافقهای تهران این نشریه نفتی انگلیسی مدعی است که تولید نفت ایران که هماکنون 4.5 میلیون بشکه در روز است تا آخر سال مسیحی جاری به 5.27 میلیون بشکه در روز خواهد رسید و برای افزایش آن تا 8 میلیون بشکه در روز کنسرسیوم اقدام به سرمایهگذاری عظیمی خواهد کرد و این سرمایهگذاری سریعا در سالهای آینده انجام خواهد پذیرفت.
نظریه مزبور در زمینه اکتشاف منابع نفتی مینویسد که کنسرسیوم در حال حاضر در 17 منطقه از 30 منطقه سرگرم اکتشاف نفت است، اما در آینده نزدیک این فعالیت توسعه خواهد یافت؛ بهطوریکه هر چه زودتر وضع نفت در همه مناطق 30 گانه روشن شود.
پیشبینی نشریه این است که کنسرسیوم در این مناطق 14 میلیارد بشکه ذخایر جدید بهدست خواهد آورد.
نکته جدیدی که در گزارش نشریه مزبور ذکر شده، ایجاد یک شرکت مختلط از ایران و کنسرسیوم سیریب و ایپاک است در این شرکت 50 درصد سهام متعلق به ایران و 50 درصد دیگر متعلق به شرکتهای مزبور خواهد بود و شرکا برای اکتشاف و تولید فعالیت خواهند کرد.
توافقهای نفتی تهران به اطلاع اوپک رسید
دولت ایران نتایج مذاکرات نفتی ایران و کنسرسیوم را در اختیار «زکی یمانی» وزیر نفت عربستان سعودی و نماینده تامالاختیار اوپک گذارد.
زکی یمانی در هفته گذشته دور از چشم خبرنگاران وارد تهران شد و در یک مذاکره چند ساعته با دکتر جمشید آموزگار وزیر دارایی از کلیات توافق ایران و کنسرسیوم باخبر شد.
به دنبال زکی یمانی عدهای از مقامات و کارشناسان نفتی عربستان سعودی نیز در جریان مسائلی که به موضوع مشارکت بستگی داشت قرار گرفتند.
دولت ایران بهمنظور همکاری بیشتر با زکی یمانی و پیشبرد ماموریت وی در زمینه مشارکت، قبل از انعقاد قرارداد با کنسرسیوم کلیات توافقشده را به اطلاع وی رسانید.
زکی یمانی از طرف کشورهای نفتخیز خلیج فارس (به استثنا ایران) برای مشارکت در 20 درصد سهام شرکتهای نفتی مامور مذاکره است.
این مذاکرات مدتی است که دچار بنبست شده و کمپانیها در مورد قیمت سهام بهای نفت و مسائلی نظیر آن توقعاتی دارند.
با توجه به مذاکرات نفتی تهران و با اطلاع محدودی که از توافق مدیران شرکت ملی نفت ایران با کنسرسیوم در دست است، پیشبینی میشود زکی یمانی از تهران با دست پر به عربستان برگردد. عربستان سعودی برای مذاکره در زمینه مشارکت، اهمیت فوقالعادهای قائل است.
16 مرداد 1361
توزیع کالا به 3 روش انجام میشود
آقای عسکر اولادی، وزیر بازرگانی در هفتمین اجلاس مشترک هیات وزیران و استانداران سراسر کشور گفت: توزیع کالاها به 3 قسمت تقسیم میشود: توزیع در تنگنا، توزیع در ضرورت و توزیع در وضع عادی.
در قسمت اول توزیع در تنگنا شامل کالاهایی است مثل قند و شکر و غله که همه افراد ملت یا اکثریت ملت به آن احتیاج دارند و قیمت بینالمللی آن بالاتر از قیمت خرید مردم است و یا قیمت بینالمللی آن پایینتر از قیمت تولید داخلی است و در این صورت دولت راسا اقدام میکند که توزیع آن به صورت سرانه یا شبهسرانه صورت میگیرد.
وی افزود: «توزیع در ضرورت» در مورد کالاهایی است که همه مردم در یک شرایط به آن نیاز ندارند و فقط بخشی از مردم به آن نیازمندند مثل آهن که تولید داخلی آن کمتر از نیاز است و همه مردم این نیاز را ندارند و توزیع این نوع کالاها باید توسط تعاونیها انجام شود و مرحله سوم توزیع در وضع عادی کالای نیاز سرانه مردم نیست بلکه نیاز بخشی از مردم است و تولید داخلی یا واردات میتوانند نیاز معقول مردم را بپوشاند، در این صورت از بخش خصوصی در توزیع این کالاها استفاده میشود.
عسکر اولادی در پایان سخنانش در مورد ملی شدن تجارت خارجی سخن گفت و افزود: این لایحه که اخیرا از تصویب مجلس شورای اسلامی گذشته، ولی شورای نگهبان بعضی از موارد آن را رد کرده و این لایحه در وزارت کشور نواقص آن برطرف میشود.
16 مرداد 1381
5 شرکت اروپایی برای سرمایهگذاری در ایران مجوز گرفتند
شورای عالی سرمایهگذاری برای سرمایهگذاری 5 شرکت اروپایی در ایران جمعا 236 میلیون و 580 هزار یورو و 834 هزار دلار مجوز لازم را صادر کرد.
به گزارش روابط عمومی وزارت امور اقتصادی و دارایی، شرکت «تکنو گرافت موتور» انگلستان مبلغ 44 میلیون و 584 هزار دلار بابت مشارکت در طرح تولید خودروی سواری به میزان 71 درصد در ایران سرمایهگذاری خواهد کرد و 29 درصد سهم توسط سرمایهگذاران ایرانی تامین خواهد شد.
همچنین شرکتهای «هانزاشیمی» و «مهندسی کماتور» به ترتیب 34 میلیون و 290 هزار یورو و 22 میلیون و 190 هزار یورو و شرکت انگلیسی «ان،پی،سی اینترنشنال» مبلغ 168 میلیون در طرح پتروشیمی در ایران سرمایهگذاری خواهند کرد.
شرکت «تکنیپ» فرانسه نیز برای طراحی، مهندسی، ساخت و تجهیز تاسیسات نفتی، گاز و پتروشیمی مبلغ 4 میلیون و 250 هزار دلار سرمایهگذاری میکند.
16 مرداد 1391
تغییر قریبالوقوع نرخ ارز مرجع
رئیسکل بانک مرکزی از افزایش نرخ ارز مرجع «حداکثر تا 10 روز آینده» خبر داد. به گفته محمود بهمنی نرخ جدید ارز مرجع «هنوز مشخص نیست» اما بانک مرکزی با توجه به تحولات بینالمللی بهدنبال افزایش قیمت ارز مرجع است. رئیسکل بانک مرکزی بارها عنوان کرده بود که «هیچ نرخی را در بازار به رسمیت نمیشناسد و تنها نرخ رسمی که بانک مرکزی اعلام میکند از منظر وی، نرخ رسمی است.» اما به نظر میرسد با این اظهارات جدید، نوعی چرخش در مواضع رئیسکل بانک مرکزی اتفاق افتاده است.
گویا بانک مرکزی خود را برای تبعات چنین تصمیمی نیز آماده کرده است؛ چراکه بهمنی در پاسخ به این موضوع که «آیا صرافیها به این نرخ جدید تن خواهند داد یا خیر؟» با اشاره به راهاندازی «بورس ارز» گفته است که «اگر صادرکنندهها ارز را در بورس عرضه کنند و بانک مرکزی هم ارز خود را به بورس بدهد صرافیها مجبور میشوند که این رقم را بپذیرند.» این در حالی است که نزدیک به 6 ماه پیش قیمت 1226 تومانی برای دلار «تکنرخیشده» اعلام شد و قرار بود که براساس این قیمت، دلار در اختیار واردکنندگان قرار گیرد، اما با گذشت نزدیک به 6 ماه از آن زمان، حالا ارز موردنیاز برای واردات، در 10 اولویت به واردکنندگان اختصاص پیدا میکند و انتقادهایی را هم در پی داشته است.
بهمنی در بخش دیگری از اظهارات خود در پاسخ به این سوال که چه نرخی قرار است به جای ارز 1226 تومانی ارائه شود، گفت: ما در این زمینه اقداماتی را انجام دادهایم؛ ولی هنوز کسی نمیداند که چه نرخی تعیین شده است. ولی درخصوص سیاست تکنرخی کردن ارز و اظهارنظرهای فراوانی که این روزها در این زمینه صورت میگیرد، گفت: باید اجازه بدهند تا سازمانهای ذیربط در این زمینه اظهارنظر کنند و نمیتوان گفت که کسانی از بخشهای مختلف مانند سازمان غله بیایند، در این زمینه سخن بگویند.
چندی پیش اعلام شد که بورس ارز به دستور مستقیم رئیسجمهور راهاندازی میشود.
این در حالی است که پیش از این رئیسکل بانک مرکزی با این کار مخالف بود. اما این بار بهمنی در پاسخ به سوالی در ارتباط با اینکه آیا شما موافق راهاندازی بورس ارز هستید و در این زمینه باره اختلافنظری با وزارت امور اقتصادی و دارایی ندارید؟ تصریح کرد: ما تابع تصمیمات اکثریت هستیم و در شورا و جلسات گرفته میشود.»