اعلام دلایل افزایش نقدینگی در ایران!
به گزارش اقتصادنیوز ، تکرار اشتباهات محصول ندانستنها است،اگر از گذشته اطلاع داشته باشیم شاید از آن درس بگیریم و مسیرهای اشتباه را تکرار و تجربه نکنیم.یکی از حوزه هایی که می تواند ماشین زمان به آن سفر کند اقتصاد است، اقتصاد ایران در نیم قرن گذشته همچون سایر حوزه های حیات اجتماعی با فراز و فرود های بسیاری روبرو شده است. اتفاقات مشابهی بر اقتصاد ایران رفته و تصمیمات متفاوتی برای آن گرفته شده است اما به نظر می رسد با نتایج یکسان روبرو هستیم.«در نیم قرن با اقتصاد ایران» اخبار مهم اقتصادی ایران و جهان را مرور می کنیم.سال اول هر دهه را به عنوان نقطه بررسی تاریخ اقتصادی قرار داده ایم.این مطلب با عنوان نیم قرن با اقتصاد ایران منتشر می شود،در طول بررسی تاریخ اقتصادی پنج دهه گذشته ممکن است به حوادث مهم و اثر گذار برخورد کنیم که این اخبار و وقایع را نیز منتشر می کنیم. روزنامه اطلاعات به دلیل سابقه 90 ساله آرشیو قوی و رویکرد صرف خبری در بازتاب وقایع پایه این بررسی قرار گرفته است.
پنجم شهریور 1351؛ دومین کارخانه ذوبآهن ایران آغاز به کار میکند
طرح احداث دومین کارخانه ذوبآهن ایران در برنامه عمرانی پنجم پیشبینی شده و اعتبار موردنیاز اجرای این طرح در برنامه پنجم تامین خواهد شد.
چندی پیش هیاتی به ریاست معاون وزارت اقتصاد از آلمان غربی دیدن کرد و در این سفر هیات ایرانی از کارخانجات تولید فولاد این کشور که از سیستم «گاز» استفاده میکنند بازدید نمود. در پایان هیات اعزامی گزارشی از کیفیت این نوع کارخانههای تولید فولاد تهیه کرد و تسلیم سازمان برنامه نمود.
سازمان برنامه پس از مطالعه گزارش فوق و نتایج بررسی مهندسین مشاور احداث دومین کارخانه ذوبآهن ایران را ضروری دانست و طرح مقدماتی آن را تصویب کرد.
مطالعات اجرایی طرح کارخانه ذوبآهن گازی در سال آینده شروع میشود نصبت کارخانه تا اواخر دوره برنامه پنجم پایان یافته بهرهبرداری از آن آغاز میشود.
معدن «گلگوهر» سنگآهن دومین کارخانه ذوبآهن ایران را تامین میسازد و قرار است سالانه دو میلیون تن سنگآهن از معدن «گلگوهر» به محل کارخانه مذکور حمل شود.
کنفرانس سرمایهگذاری ایران و ژاپن شروع به کار کرد
کنفرانس سرمایهگذاران ایران و ژاپن در هتل هیلتون با شرکت بیش از 120 نفر از سرمایهگذاران ژاپنی و وزرا و مقامات عالیرتبه اقتصادی دولتی و نمایندگان طراز اول بخش خصوصی ایران افتتاح شد.
آقای هویدا، نخستوزیر در ضیافت مجللی در هتل اینترکنتینانتال گفت: بعضی با توجه به آهنگ سریع رشد اقتصادی ایران در سالهای اخیر به این کشور لقب ژاپن آسیای غربی را دادند.
وی افزود: عظمت موفقیتهایی که ما در زمینههای رشد اقتصادی و اصلاحات ؟؟ کسب کردهایم بر همه معلوم است، ولی اجازه میخواهم این نکته را ذکر کنم که این موفقیتها فقط بر اثر اجرای یک سلسله اطلاعات پردامنه میسر شده است. اطلاعاتی که دائما مورد تاکید خواهد بود تا آنکه موفقیتهای بیشتر و رفاه وسیعتری را برای ما تامین کند.
وی با اشاره به 10 درصد رشد سالانه دهسال گذشته گفت: پساندازها – سرمایهگذاریها – و تولید صنعتی بهطور چشمگیری افزایش یافته به نحوی که ایران هماکنون تقریبا 90 درصد کالاهای مصرفی موردنیاز خود را تولید میکند.
پنجم شهریور 1371؛ مجمع امور صنفی مسوولیت کنترل قیمت کالاها را به عهده میگیرد
استاندار فارس گفت: مطالعاتی برای استفاده از سرمایههای بخش خصوصی بهمنظور تاسیس یک شرکت هواپیمایی جدید در استان فارس در دست انجام است.
وی با اشاره به سیاستهای دولت در زمینه کنترل نرخ تورم گفت: طبق لایحهای که به تصویب هیات دولت رسید و در هفته آینده به مجلس ارائه خواهد شد. قیمت اجناس و کالاهایی که ارز شناور و یا رقابتی به آنها تعلق میگیرد، مشخص شده و مجمع امور صنفی در زمینه کنترل قیمتها و نصف اتیکت برای کالاها اقدام خواهد کرد.
پنجم شهریور 1381؛ انتشار اسکناس 2 هزار تومانی نیاز به اجماع دارد
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به طرح انتشار اسکناس 20 هزار ریالی گفت: این اسکناس در مرحله طراحی است و زمانی منتشر خواهد شد که اجماعی در جامعه برای ضرورت انتشار آن بهوجود آید.
طهماسب مظاهری با اشاره به ضرورت ایجاد تحول در نظام بانکداری کشور گفت: با اقدامات صورتگرفته که میزان خطاها در شعب بانکی و حتی برخورد کارمندان با مردم در مقایسه با گذشته بسیار بهتر شده است، هرچند وضعیت کنونی مطلوب نیست.
وی یکی از اقدامات مهم در اصلاحات راهبردی بانکها را تشکیل هیاتمدیره مستقل برای هر بانک ذکر کرد و گفت: بانک مرکزی نیز باید بر عملکرد این هیاتها نظارت داشته باشد.
پنجم شهریور 1391؛ دلایل افزایش نقدینگی اعلام شد
مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی دلایل افزایش نقدینگی را «خطوط اعتباری و اضافهبرداشت بانکها از منابع بانک مرکزی» عنوان کرد.
ابوالفضل اکرمی افزود: بانک مرکزی برنامههایی را برای کنترل نقدینگی مانند انتشار اوراق مشارکت یا دریافت سپرده ویژه برای کاهش قدرت تسهیلاتدهی بانکها برای سالجاری در نظر دارد.
به گفته وی «طبق قانون بانکها باید درصدی از منابع خود را در قالب سپرده قانونی به بانک مرکزی تحویل دهند، اما سپرده ویژه اختیاری است و بانک میتواند تسهیلات بدهد یا بخشی از منابع را نزد بانک مرکزی تودیع کرده و سود دریافت کند.»
اکرمی ادامه داد: بانک مرکزی این سپردهها را در سایر پروژهها و بانکهایی که به منابع نیاز دارند میپردازد و سود آن را متناسب با عملکرد به بانک اصلی میدهد.
وی با اشاره به تفاوت اوراق مشارکت بانک مرکزی با سایر اوراق مشارکت منتشر شده، افزود: اوراق مشارکت ابزار کنترلی برای مهار نقدینگی است و بانک مرکزی در جریان عملیات مالی خود نیازمند خلق پول است که میتواند با استفاده از منابع جذبشده حاصل از فروش این اوراق استفاده کند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز گفت: بانکهای دولتی تحتفشار دولت اضافهبرداشت از بانک مرکزی انجام میدهند و چون مدیریت خوبی بر مصارف این منابع ندارند، بنابراین فشار به بانک مرکزی وارد میشود.
احمد توکلی در مورد افزایش مطالبات بانک مرکزی از بانکها گفت: تا آخر اسفند 89 این رقم به 420 هزار میلیارد ریال رسیده است.
رئیس سابق مرکز پژوهشهای مجلس گفت: سرانه مقدار ارز نفتی یا دلار – با قدرت خرید ثابت، یعنی تورم در رفته – در زمان دولت جنگ تحمیلی 608 دلار به ازای هر ایرانی در سال خرج میشد که این رقم در دوره دولت آقای هاشمی به 384 دلار، در دوره اصلاحات به 364 دلار و در دوره هفت ساله آقای احمدینژاد به 890 دلار رسیده است؛ یعنی دلارهایی که به صورت سرانه به ازای هر ایرانی خرج شده، گرچه در ظاهر کار برای انجام عمرانی افزایش مییابد، اما از عوامل مهم تورم بهشمار میرود.