نیم‌قرن با اقتصاد ایران؛ 3 مهر

مشارکت تویوتا با ایران برای تولید گازوئیل

کدخبر: ۴۴۲۸۸۸
اقتصادنیوز : مهم‌ترین سرتیترهای صفحه‌های اقتصادی مطبوعات3 مهر در ابتدای هر دهه در نیم قرن گذشته از این قرار بوده است:
مشارکت تویوتا با ایران برای تولید گازوئیل

به گزارش اقتصادنیوز ، تکرار اشتباهات محصول ندانستن‌ها است،اگر از گذشته اطلاع داشته باشیم شاید از آن درس بگیریم و مسیرهای اشتباه را تکرار و تجربه نکنیم.یکی از حوزه هایی که می تواند ماشین زمان به آن سفر کند اقتصاد است، اقتصاد ایران در نیم قرن گذشته همچون سایر حوزه های حیات اجتماعی با فراز و فرود های بسیاری روبرو شده است. اتفاقات مشابهی بر اقتصاد ایران رفته و تصمیمات متفاوتی برای آن گرفته شده است اما به نظر می رسد با نتایج یکسان روبرو هستیم.«در نیم قرن با اقتصاد ایران» اخبار مهم اقتصادی ایران و جهان را مرور می کنیم.سال اول هر دهه را به عنوان نقطه بررسی تاریخ اقتصادی قرار داده ایم.این مطلب با عنوان نیم قرن با اقتصاد ایران منتشر می شود،در طول بررسی تاریخ اقتصادی پنج دهه گذشته ممکن است به حوادث مهم و اثر گذار برخورد کنیم که این اخبار و وقایع را نیز منتشر می کنیم. روزنامه اطلاعات به دلیل سابقه 90 ساله آرشیو قوی و رویکرد صرف خبری در بازتاب وقایع پایه این بررسی قرار گرفته است.

سوم مهر 1351؛  دومین شرکت ذوب‌آهن ایران تشکیل شد

وزارت اقتصاد اعلام کرد، حسب‌الامر مطاع شاهنشاه آریامهر شرکت مستقلی وابسته به وزارت اقتصاد برای ایجاد صنعت تهیه آهن از طریق احیای مستقیم (به وسیله گاز) تشکیل می‌شود و آقای رضا امین نایب‌التولیه دانشگاه صنعتی آریامهر با حفظ سمت به مدیریت عامل شرکت مذکور منصوب شده است.

وزارت اقتصاد از چند سال پیش مطالعاتی را در زمینه احیای آهن از طریق مستقیم آغاز کرد و برای تکمیل این مطالعات و تهیه گزارش نهایی در تیرماه سال‌جاری هیاتی به ریاست آقای بختیاری، معاون صنعتی وزارت اقتصاد عازم آلمان شد.

این هیات از تاسیسات ذوب‌آهن از طریق احیای مستقیم در کشور مذکور بازدید کرد و سپس دو هفته قبل برای مطالعات تاسیسات ذوب‌آهن گازی به مکزیک عزیمت کرد. به دنبال تکمیل این مطالعات با تاسیس شرکت تولیدی مستقل در بخش دولتی برای تهیه آهن از طریق احیای مستقیم موافقت شد.

براساس مطالعات اولیه قرار است دومین کارخانه ذوب‌آهن ایران در بندرعباس ایجادو سنگ‌آهن این کارخانه از معدن «گل‌گوهر» تامین شود.

معدن گل‌گوهر در 320 کیلومتری شما بندرعباس واقع شده که با ایجاد یک رشته خط آهن بین بندرعباس و «گل‌گوهر» سنگ‌آهن موردنیاز دومین کارخانه ذوب‌آهن ایران از این معدن تامین خواهد شد.

برای احداث دومین کارخانه ذوب‌آهن ایران که از طریق احیای مستقیم «گاز» فولاد تولید می‌کند در برنامه پنجم عمرانی کشور بیش از 400 میلیون دلار اعتبار پیش‌بینی شده که قسمتی از این اعتبار صرف ایجاد یک «شهرک» در جوار معدن گل‌گوهر می‌شود.

سوم مهر 1361؛ تروریست‌های اقتصادی باید اعدام شوند

محمد تقی بانکی، وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه درباره راه‌های عملی مبارزه با تروریست‌های اقتصادی در شرایط جنگی گفت: باید در مورد تروریست‌های اقتصادی ابتدا اخطار و بعد هم شدیدترین مجازات‌هایی که اسلام اجازه می‌دهد، اعمال شود. زیرا در این شرایط ضرورتا باید شدیدترین مجازات‌ها حتی اعدام اجرا شود و هیچ‌گونه اشکالی ندارد و در صورتی که اسلام اجازه می‌دهد طبق تشخیص حاکم شرع فردی که به جامعه مردم ضرر می‌زند، نابود می‌شود.

در نتیجه دولت جمهوری اسلامی ایران باید خیلی مهم در مقابل آنها بایستد و آخرین مرحله مجازات را در مورد آنها اجرا کند.

 بانکی افزود: درباره بودجه و مخارج سرسام‌آور جنگ، بخش عظیمی از اعتبارات دولتی صرف جنگ می‌شود؛ به‌طوری‌که تقریبا هر سال 50 میلیارد تومان برای جنگ اختصاص دادیم. این مبلغ را اگر مقایسه کنیم با 70 میلیارد تومانی که صرف اعتبارات عمرانی شده است درمی‌یابیم که پنج هفتم اعتبارات عمرانی ما صرف جنگ شده است.

 بانکی گفت: از کارهای اصیل‌تری که در این مملکت شد مساله برنمه‌ریزی بود. ما قبول کردیم که جنگ با امپریالیسم را ادامه خواهیم داد، بنابراین ضمن جنگ برنامه‌ریزی‌مان را شروع کردیم و یک بار دیگر نشان دادیم که سیاست ما همان سیاست نه شرقی و نه غربی است و به هیچ الگوی دیگری توجه نمی‌کنیم.

سوم مهر 1381؛ مشارکت تویوتا با ایران برای تولید گازوئیل

روزنامه آساهی نوشت، گروه خودروسازی ژاپنی «تویوتا» در طرح تولید گازوئیل کم آلاینده در ایران شرکت می‌کند.

این روزنامه افزود: مقام‌های دولتی ژاپن و ایران در زمینه پشتیبانی از اجرای این طرح به توافق رسیده‌اند.

براساس این گزارش، در این طرح گاز استخراجی از میدان پارس‌جنوبی که بزرگ‌ترین ذخایر گاز طبیعی جهان در آن است با استفاده از فناوری جدید، گاز به سوخت مایع گازوئیل کم‌آلاینده تبدیل می‌شود.

قرار است این طرح با سرمایه حدود 200 میلیارد ین (حدود دو میلیارد دلار) روزانه 75 هزار بشکه سوخت با روش جدید که 42 هزار بشکه آن گازوئیل کم‌آلاینده خواهد بود، تولید شود.

کار ساخت تاسیسات این طرح قرار است از اوایل سال 2004 میلادی آغاز و اواخر سال 2005 میلادی به پایان برسد.

این گزارش می‌افزاید، علاوه‌بر شرکت ملی نفت ایران و شرکت رویال داچ شل که نقش کانونی در این طرح خواهند داشت، یکی از شرکت‌های ژاپنی وابسته به تویوتا و همچنین شرکت‌های نفتی تومن و اینپکس در آن مشارکت کنند. طبق این طرح، در ابتدا سوخت جدید به نسبت 20 درصد با گازوئیل کنونی مخلوط می‌شود و به‌تدریج سهم آن به 100 درصد می‌رسد.

آساهی نوشت: تویوتا قصد ساخت موتور خودرو در ایران را نیز در دست بررسی دارد.

مذاکرات ایران و افغانستان درباره هیرمند

مذاکرات معاون وزیر نیرو در امور آب با هیات وزارت آبیاری، منابع طبیعی و محیط زیست افغانستان که به تهران سفر کرده است، در محل وزارت نیرو آغاز شد.

«باریک زی» معاون وزیر آبیاری، منابع طبیعی و محیط زیست افغانستان در جریان این مذاکرات گفت: ملت و دولت افغانستان هیچ‌گاه کمک‌ها و مساعدت‌های دولت جمهوری اسلامی ایران را در بحران جنگ چندین ساله این کشور فراموش نخواهد کرد. باریک‌زی در مورد رهاسازی آب در رودخانه هرمند گفت: ترتیبات لازم توسط دولت افغانستان در دست انجام است تا این کشور بتواند با اجرای طرح ویژه به تعهد خود در این زمینه هرچه سریع‌تر عمل کند.

سوم مهر 1391؛ پیش‌بینی تورم 40 درصدی

نایب رئیس مجلس در نشست جامعه اسلامی مهندسین با اشاره به جلسات دولت و مجلس برای حل مشکلات اقتصادی گفت: وضعیت امروز اقتصادی به عوامل متعددی بستگی دارد که 50 درصد آن متوجه تحریم‌ها و قطعنامه‌ها علیه ایران است و 50 درصد آن داخلی است که با حسن مدیریت و خرد جمعی باهر افزود: فروش نفت کشور در تیرماه و مردادماه حدود 800 هزار بشکه در روز بود و متوسط فروشمان در 5 ماه اول سال حدود یک میلیون بشکه بود که کاهش نشان می‌دهدغ بنابراین فروش‌مان عادی نیست و آن بخشی هم که به فروش می‌رسد به دلیل محاصره بانکی نمی‌توانیم به‌راحتی به پول آن دسترسی داشته باشیم و باید یکسری مسائل را دور بزنیم که درنتیجه هزینه‌ها افزایش می‌یابد.

دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین با اشاره به افزایش نرخ تورم گفت: در تیرماه براساس شاخص بانک مرکزی تورم 22.9 درصد و در مرداد 23.5 درصد و ا لان تورم نقطه به نقطه 27.4 درصد است که در کنار آن رشد نقدینگی افزایش یافته و اگر همین‌طور پیش برویم تا پایان سال تورم 40 درصدی خواهیم داشت.

جزئیات خرید و فروش در اتاق ارزی

همزمان با راه‌اندازی مرکز مبادلات ارزی، معادن ارزی بانک مرکزی جزئیات سازوکار به کار گرفته شده برای اختصاص و فروش ارز با مکانیزم جدید را تشریح کرده است.

مینو کیانی‌راد گفت: طبق مصوبه کارگروه نرخ ارز با قیمت دو درصد پایین‌تر از بازار برای تشویق واردکنندگان و جلوگیری از رانت و سفته‌بازی در این بازار خرید و فروش می‌شود. وی اظهار امیدواری کرد که در طول هفته‌ها و ماه‌های آینده قیمت ارز به نرخ واقعی نزیک‌تر شود. در عین حال کنترل نوسان نرخ ارز در اولویت بانک مرکزی قرار ندارد.

وی با تشریح روند خرید و عرضه ارز گفت: پس از اینکه خریدار درخواست ارزی خود را ارائه کرد. بانک عامل معادل ریالی آن را از خریدار دریافت کرده و پس از کسر معادل ارزی آن از حساب شرکت نفت یا صندوق توسعه ملی ارز درخواست‌شده برداشت کرده و معادل ارزی درخواست‌شده ازسوی خریدار را به حساب بانک‌های خارجی کارگزار او واریز می‌کند.

کیانی‌راد ادامه داد: نرخ مرجع برای کالاهای با اولویت یک و دو عرضه می‌شود و در طرح جدید قیمت ارز برای اولویت‌های 3 تا 5، دو درصد کمتر از قیمت رسمی خواهد بود.

معاون ارزی بانک مرکزی در بخشی از سخنانش به دلیل انتخاب نرخ 1226 تومان برای قیمت دلار در زمستان سال گذشته اشاره کرد. کیانی‌راد توضیح داد: از دی‌ماه سال گذشته و پس از نوسانات نرخ ارز در بازار کارگروهی برای ساماندهی ارز تشکیل شد که طی ماه‌های گذشته به بررسی و نظارت بازار پرداخته است.

به گفته وی، نرخ 1226 تومان مرجع برای دلار متوسط قیمت بازار اصلی و و فرعی بود و این نرخ براساس نظر تصمیمات کارگروه ساماندهی نرخ ارز تعیین شد.

تیتر یک
کارگزاری مفید