مصوبات شورای عالی قضایی در مورد برنج!
ما در این بخش تلاش داریم اخبار و گزارشهای اقتصادی را به گونهای به تصویر بکشیم تا مخاطب با مطالعه آنها به شناخت نسبی از اوضاع اقتصادی ایران دست یابد.« اقتصادنیوز » از آبان 1399 هر روز اقدام به انتشار اخبار و گزارشهای اقتصادی همان روز سالهای 1350، 1360، 1370، 1380 و 1390 کرد.
پارسال نیز هر روز در بخش «نیم قرن با اقتصاد ایران» اخبار همان روز در سالهای اول هر دهه در نیم قرن گذشته را منتشر کردیم.در ابتدای قرن پانزدهم با استفاده از اخبار و گزارشهای روزنامههای «اطلاعات» و «دنیای اقتصاد» هر روز روایتی اختصاصی از اقتصاد ایران و جهان در سالهای 1352، 1362، 1372، 1382 و 1392 تقدیم مخاطبان میشود.
28 شهریور 1352
تصمیمات جدید برای مبارزه با تورم
براساس مطالعاتی که صورت گرفته، برای مبارزه با اثرات تورم جهانی و خنثی کردن آثار انبساطی آن در زمینههای غیرتولیدی اقتصاد ایران که درنتیجه منجر به بالا رفتن سطح قیمتها میگردد، از اول مهرماه نسبت سپرده قانونی سپردههای دیداری بانکها نزد بانک مرکزی افزایش خواهد یافت و این نسبت از 23 درصد فعلی تا بهمنماه آینده 30 درصد خواهد شد.
همچنین تصمیم گرفته شد تا اطلاع بعدی بانکها تا 50 درصد افزایش پساندازهای مردم نزد خود را اختصاص به خرید اوراق قرضه بدهند.
در محافل اقتصادی تصمیم دائر به افزایش نسبت سپرده قانونی سپردههای دیداری از 23 درصد به 30 درصد نزد بانک مرکزی یک تصمیم موثر ضدتورمی توجیه گردید.
صاحبنظران و کارشناسان اقتصادی معتقدند افزایش نرخ بهره پرداختی به سپردههای مدتدار و پسانداز را در بانکها به نحو بارزی بالا خواهد برد. از جانب دیگر جهاد ملی که برای صرفهجویی اعلام شده است، خودبهخود از مصرف خواهد کاست و مردم را به پسانداز تشویق خواهد نمود و به دلایل فوق میزان پساندازها در بانکها بالا خواهد رفت و موجبات افزایش قدرت وامدهی بانکها را فراهم خواهد ساخت.
مدیران بانکهای شوروی به ایران میآیند
20 تن از مدیران بانکهای شوروی روز شنبه به تهران میآیند. این گروه که به مناسبت پنجاهمین سالگرد تاسیس بانک روس و ایران به ایران سفر میکنند، در طول اقامت خود در ایران، از اصفهان و شیراز بازدید خواهند کرد و ضمن بازدیدی که از چند طرح عمرانی کشور خواهند داشت، از نزدیک با پیشرفتهای اقتصادی ایران آشنا خواهند شد.
مدیران بانکهای شوروی با چند تن از مقامات عالیرتبه اقتصادی و عدهای از مدیران و روسای بانکهای ایران نیز ملاقاتهایی خواهند داشت و مذاکراتی انجام خواهند داد.
بانکها برای تسریع در ترخیص کالا اعتبار میدهد
سمینار بررسی علل و آثار تراکم کالا در بنادر جنوب و گمرک جلفا که با شرکت نمایندگان بخش خصوصی و دولتی در اتاق ایران تشکیل شده بود با صدور قطعنامهای به کار خود پایان داد.
قاسم لاجوردی، نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران اعلام کرد: اتاق ایران در جهت انجام وظایف خود و بهمنظور بررسی علل و آثار تراکم کالا در بنادر جنوب و جلفا سمیناری به مدت 5 روز و با شرکت مقامات وزارت دارایی و گمرک، وزارت اقتصاد، وزارت راه، سازمان بنادر و کشتیرانی، بانک مرکزی، مجری مطالعه هماهنگی حملونقل، بانک ملی، راهآهن، بیمه مرکزی و گروهی از بازرگانان و صاحبان صنایع و مدیران شرکتهای بیمه و کشتیرانی، روسای کامیونداران و حقالعملکاران گمرک تشکیل شد.
وی افزود: سرپرست سازان بنادر و کشتیرانی در این سمینار اعلام کرد: در حال حاضر به جای 200 تا 250 هزار تن کالا در خرمشهر بیش از 500 هزار تن کالا انباشته شده است و برای تخلیه فوری به جای 400 کامیون روزانه احتیاج به تجهیز بیش از یک هزار کامیون برای حمل کالا از خرمشهر است.
کمیته لزوم ترخیص سریعتر کالا از گمرک کشور را مورد تایید قرار داد و تاکید کرد: همگام با اقداماتی که سایر دستگاههای مربوط در جهت ترخیص کالا به عمل خواهند آورد، بانک مرکزی ایران نیز به بانکهای مجاز توصیه نماید با رعایت ضوابط مقرر از طرف بانک مرکزی ایران اعتبارات مورد لزوم برای ترخیص کالاهای موجود در گمرکات را در اختیار واردکنندگان این کالاها قرار دهند.
افتتاح نمایندگی بانک ملی ایران در ژاپن
در سالهای اخیر بانک ملی ایران نهتنها از لحاظ میزان معاملات و سپردهها توسعهیافته و مقام شامخی بین بانکهای بزرگ دنیا احراز نموده بلکه با افتتاح واحدهای جدید در سراسر جهان و توسعه معاملات بینالمللی مقام شایستهای در جامعه بانکداری جهانی برای خود کسب کرده و در اعتلای نام ایران کوشیده است و اخیرا نیز واحد بانک ملی در توکیو تاسیس شد.
نمایندگی بانک ملی ایران در مرکز مالی توکیو یعنی ناحیه مارونوچی و در ساختمان بسیار مجهزی با تزئینات بسیار آبرومند تاسیس و در اندک مدت مورد استقبال و مراجعه بانکداران و بازرگانان ژاپن که مشتاق توسعه روابط خود با ایران هستند، قرار گرفته است.
با توجه به توسعه روزافزون روابط اقتصادی دو کشور انتظار فراوان میرود که واحد توکیو بانک ملی ایران برای توسعه روابط اقتصادی و مالی و پولی کشور با ژاپن نقش موثری ایفا نماید.
جلوگیری از بورس بازی زمین اطراف فرودگاه جدید تهران
دولت مطالعاتی را در زمینه جلوگیری از بورسبازی زمین اطراف فرودگاه جدید تهران آغاز کرده و به استناد قانون هواپیمایی کشوری ظرف یکی دو ماه آینده مقرراتی در این مورد تدوین کرده به مورد اجرا درخواهد آورد.
مقامات مسوول اظهار میدارند، از زمان اعلام اجرای طرح فرودگاه بزرگ تهران در جاده ساوه اراضی وسیعی از زمینهای اطراف این فرودگاه بهصورت قطعات کوچک درآمده و به قیمتهای گرانی به مردم فروخته میشود و موجبات بورسبازی زمین در این اراضی فراهم شده است.
همین مقامات اضافه میکنند: دولت مصمم است از بورسبازی زمینهای فرودگاه جدید پایتخت شدیدا جلوگیری کند و مطالعاتی در این زمینه توسط کارشناسان ادامه دارد.
همچنین بهای آن قسمت از اراضی که متعلق به کشاورزان است، پرداخت خواهد شد و تا قبل از پرداخت قیمت، زراعت در این اراضی مجاز میباشد.
فرودگاه جدید تهران در زمین به مساحت بیش از 140 میلیون مترمربع در اراضی شهریار و رباط کریم احداث میشود و این فرودگاه یکی از بزرگترین فرودگاههای جهان خواهد بود.
ساخت فرودگاه جدید ظرف 10 سال آینده پایان میپذیرد و مورد بهرهبرداری قرار خواهد گرفت.
28 شهریور 1362
مصوبات شورای عالی قضایی در مورد برنج
نحوه مجازات محتکرین و خارجکنندگان برنج از دو استان گیلان و مازندران و نیز گرانفروشان و غشکنندگان برنج ازسوی شورای عالی قضایی تصویب و به دادگاه و دادسراهای انقلاب دو استان ابلاغ شد.
قسمتی از مصوبههای شورای عالی قضایی در مورد تخلفات ذکرشده که مشروعیت آن به وسیله مقام معظم رهبری به تصویب رسیده به این شرح اعلام شده است:
1- رسیدگی به کلیه موارد تخلف در موارد ذکرشده در مورد خارج کردن غیرمجاز برنج از استانهای گیلان و مازندران، گرانفروشی، احتکار و مخلوط کردن انواع برنج برعهده دادگاهها و دادسراهای انقلاب اسلامی است.
2- اگر برنج حملشده به خارج از استانهای شمال، 10 تا 100 کیلو بیش از حد تعیین شده و مقرر باشد، خود برنج بهعنوان جریمه اخذ میشود و 100 کیلو به بالا علاوهبر ضبط برنج، برابر قیمت دولتی آن نیز از متخلف جریمه نقدی دریافت میشود و اگر برنج حملشده غیرمجاز بیش از 200 کیلو باشد، علاوهبر ضبط برنج و اخذ جریمه، وسیله نقلیه نیز توقیف شده و در مراجع قضایی نسبت به تعیین تکلیف آن اقدام خواهد شد و اگر مراجع قضایی تشخیص دهند که حامل وسیله نقلیه به قصد اخلال در امور اقتصادی کشور و ایجاد نارضایتی و هرج و مرج به حمل غیرمجاز برنج اقدام کرده است، وسیله نقلیه وی بدون کمترین اغماض به نفع دولت ضبط خواهد شد و در غیر این صورت راننده به نسبت مقدار برج به جرایمی محکوم خواهد شد.
28 شهریور 1392
اتحاد استراتژیک ایرانخودرو و سایپا کلید خورد
اولیه جلسه مشترک مدیران عامل دو شرکت خودروسازی بزرگ کشور با هدف «همکاری مشترک» در ایرانخودرو برگزار شد.
به این ترتیب بهنظر میرسد هاشم یکهزارع، مدیرعامل جدید ایرانخودرو عزم خود را برای ایجاد یک همکاری مشترک با سایپا جزم کرده است.
خودروسازان در جلسه روز گذشته خود در حالی صحبت از همکاری مشترک در مواردی مانند طراحی پلتفرم و تولید قطعات کردهاند که کارشناسان این کار را سخت و البته خوب میدانند.