صادرات آلمان به ایران به 3 میلیارد یورو میرسد!
بررسی روندی موضوعات و اخبار اقتصادی کمک میکند تا درک درستی از وضع امروزمان در حوزه اقتصادی داشته باشیم.در این بررسی تاریخی برخی موضوعات، نهادها و اشخاص به صورت خاص مورد بررسی قرار میگیرد تا مخاطب با مطالعه آنها به شناخت نسبی از اوضاع اقتصادی ایران دست یابد.
در سال 1402، اقتصادنیوز در نیمقرن با اقتصاد ایران با استفاده از اخبار و گزارشهای روزنامههای «اطلاعات» و «دنیای اقتصاد» هر روز روایتی اختصاصی از اقتصاد ایران و جهان در سالهای 1353، 1363، 1373، 1383 و 1393 تقدیم مخاطبان میشود.
هشتم شهریور 1363؛ مهندس موسوی: اقتصاد ما باید یک اقتصاد هدایت شده به نفع مستضعفان باشد
مهندس میرحسین موسوی، نخستوزیر در پایان جلسه هیات دولت گفت: در گزارشی که به مجلس ارائه کردم کاملا مشهود بود که نسبت سرمایهگذاریهای بخش خصوصی افزایش یافته و این ایده که ما بتوانیم سرمایههای سرگردان را برای سرمایهگذاری تجهیز کنیم یقینا به نفع شکوفایی کشور خواهد بود.
وی افزود: خود وزارتخانهها هم میتوانند در جهتگیریهای خود مشوق رفتن سرمایهها به سوی تولید باشند.
مهندس موسوی پیرامون نظارت دولت در جهت بهبود فعالیت سه بخش نظارت خصوصی و تعاونی گفت: دولت همواره در جهت بهبود فعالیت این سه بخش نظارت داشته است. منتها باید این نظارت گسترش یابد. حیطه فعالیتهای دولت به دلیل دگرگون شدن سیستم اقتصادی سیاسی بعد از انقلاب در زمینههای اقتصادی بسیار فراوان شده است. به طور مثال ملی کردن بانکها، مصادره کارخانجات و داراییهای اشخاصی که به نحوی به آمریکا و قدرتهای استکباری و رژیم خائن شاه وابستگی داشتهاند، حجم انبوهی از فعالیتهای دولت را نشان میدهد، موضوع بیمهها را هم میتوانیم به این مسائل اضافه کنیم. به همین جهت دولت اکنون نقش برجستهای در سیاستهای پولی، اقتصادی و گردش صنعت کشور دارد، این حجم باید به نوعی محدود شود و نباید منجر به گسترش دیوانسالاری در نظام جمهوری اسلامی میشود.
به همین جهت برنامههایی که اکنون دولت و شورای اقتصاد آن را دنبال میکنند این است که ما راه استفاده از فعالیت بخش خصوصی را پیدا کنیم.
نخستوزیر افزود: در سالهای گذشته مخصوصا سال 61 گرایشهای خوبی در جهت سرمایهگذاری بخش خصوصی دیده میشود که این میزان در سال 62 شدیدتر است و رشد سرمایهگذاریها جنبه تصاعدی دارد.
در کنار این مسائل نظارت دولت مطرح است که باید به خاطر مصالح اسلام و انقلاب اسلامی وجود داشته باشد تا اجحاف و ظلم نباشد و اقتصاد ما یک اقتصاد هدایت شدهای به نفع اسلام و مسلمین و محرومان و مستضعفان جامعه باشد و این امر چیزی است که از دولت موجود در نظام جمهوری اسلامی خواسته میشود.
وی ادامه داد: فکر میکنم لایحه توزیع که اکنون به مجلس ارائه شده و مقدار زیادی دامنه نظارت دولت را روشن خواهد کرد.
هشتم شهریور 1373؛ ایران کود گیاهی به کشورهای خلیج فارس صادر میکند
داود تاجران، مدیرعامل سازمان بازیافت و تبدیل مواد شهرداری تهران گفت: روزانه 6500 تن زباله خانگی، صنعتی و بیمارستانی در مرکز زباله کهریزک تخلیه میشود.
وی به کارخانه 500 تنی تبدیل مواد به کود شیمیایی (کمپوست) در کوی 13 آبان اشاره کرد و گفت: روزانه 400 تن زباله در این مرکز توسط دستگاههای پیشرفته جداسازی شده و تبدیل به کود گیاهی میشود.
تاجران بیان کرد: برای تامین هزینههای کارخانه بازیافت، مجبوریم بخشی از تولیدات زباله گیاهی را به کشورهای حاشیه خلیجفارس صادر کنیم.
8 شهریور 1383؛ واکنش خاتمی به تغییرات برنامه چهارم در مجلس
سیدمحمد خاتمی درباره برنامه چهارم توسعه و تعامل دولت با مجلس گفت: ما معتقدیم که لایحه برنامه چهارم توسعه علمیترین و همهجانبهترین برنامه توسعه بود که براساس تجربیات 3 برنامه گذشته نوشته شد به همین دلیل با وجود اینکه تنها چند ماه از 5 سال برنامه چهارم در دولت فعلی اجرا خواهد شد باید اعلام کنم که تغییرات ایجاد شده بر روی لایحه مورد تایید نیست.
رئیسجمهور افزود: با وجود اینکه تغییرات موردنظر مجلس هفتم، لایحه برنامه را از اهداف خود دور کرده است، شورای نگهبان باز هم تغییرات را کافی ندانسته و هفت ایراد دیگر به مصوبه مجلس هفتم گرفته که با این وجود نمیتوان سرانجام لایحه برنامه را پیشبینی کرد.
خاتمی افزود: اگر روح موردنظر دولت در برنامه چهارم حفظ شود میتوانیم بر سر لایحه برنامه با مجلس به تفاهم برسیم اما اگر روح برنامه حفظ نشود، حتی با وجود اینکه اجرای آن به عهده من نیست، چنین برنامهای را به ضرر ملت میدانم.
صادرات آلمان به ایران به 3 میلیارد یورو میرسد
صادرات آلمان در 6 ماه اول سال جاری میلادی به ایران با دستیابی به یک رشد قابل توجه بیش از 30 درصد افزایش از خود نشان میدهد. میشائیل فایفر، مسوول بخش بینالملل اتاق بازرگانی و صنایع آلمان در برلین اعلام کرد: پس از امارات متحده عربی و عربستان مهمترین بازار صادرات کالاهای آلمانی در منطقه خاورمیانه، ایران بوده است.
به اعتقاد فایفر، در حالی که شرکت آلمانی در 6 ماه اول سال جاری یک میلیارد و 600 میلیون کالا به ایران صادر کردهاند پیشبینی میشود که کل میزان صادرات آلمان به ایران تا پایان سال جاری میلادی به بیش از 3 میلیارد یورو برسد.
قانون بانکداری بدون ربا بازنگری میشود
اقتصاد کشور در نقطه عطف قرار گرفته است و یکی از چالشهای فعلی آن قوانین بانکداری است. بنابراین کمیته بازنگری در قانون بانکداری اسلامی سعی دارد از لحاظ حقوقی و قانونی، الزامات و اقتضائات جدید را در قانون بانکداری بدون ربا در کشور لحاظ کنند. دکتر مهدویان، مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی بر ضرورت بازنگری در قوانین فعلی بانکداری بدون ربا تاکید کرد.
مهدویان از دیدگاههای وسیع و در عین حال انعطافپذیری خبر داد که در این مورد ابراز شده است.
هشتم شهریور 1393؛ اینترنت پرسرعت تلفن همراه همگانی شد
از روز پنجشنبه با راهاندازی اینترنت پرسرعت موبایل روی سیمکارتهای همراه اول همه مشترکان تلفن همراه در کوشر توانستند با اعمال تنظیماتی به اینترنت پرسرعت موبایل دسترسی داشته باشند. دسترسی به نسلهای جدید تلفن همراه برای مشترکان ایرانسل از حدود دو هفته قبل فراهم شده و حالا میتوان گفت یک گذر انقلابی بزرگ از نسل قدیم به نسل جدید موبایل در کشور رخ داده است.
با این حال تحول تکنولوژی با واکنشهای منفی از سوی برخی نمایندگان مجلس و تعدادی از اعضای شورای عالی مجازی هم روبرو شده است؛ به طوری که برخی از آنها حتی وزیر ارتباطات را به دلیل اعطای مجوز اینترنت پرسرعت موبایل و فعال کردن این امکان ارتباطی جدید به استیضاح تهدید کردهاند. این در حالی است که وزارت ارتباطات محدودیتهای تماس تصویری رایتل را برای همراه اول و ایرانسل هم اعمال کرده است.
این هم در حالی است که گزارش بیزینس مانیتور از چشمانداز پنج ساله صنعت ارتباطات ایران نشاندهنده وضعیت نامناسب مخابرات در مقایسه با کشورهای منطقه است.
علامتهای خروج اقتصاد از زیر صفر
دو عضو تیم اقتصادی با استناد به برخی آمارهای پیشنگر در اقتصاد ایران ابراز امیدواری کردند: رشد اقتصادی کشور تا پایان سال از زیر صفر خارج شود.
علی طیب نیا، وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به آمار صندوق بینالمللی پول درخصوص عملکرد اقتصاد ایران گفت: ارزیابیهای صندوق بینالمللی پول، نشان از رشد 5/1 تا 2 درصد برای اقتصاد ایران دارد.
طیبنیا برخی شاخصهای پیش رو را نیز به منزله تایید آمار صندوق بینالمللی پول بیان و اظهار کرد: «پروانههای بهرهبرداری صادره» شاخص خوبی برای بررسی وضعیت اقتصاد ایران است به سطح مثبت است.
رشد اقتصادی پس از 27 ماه مثبت شد
اقتصاد ایران پس از تجربه 9 فصل رشد منفی اقتصادی، در بهار امسال، رشد مثبت را تجربه کرد. به گفته محمدباقر نوبخت، در سه ماه نخست سال جاری، رشد اقتصادی کشور مثبت نیم درصد بوده است. او این رقم را به استناد گزارش مرکز آمار و براساس برنامهریزی مناسب دولت یازدهم، روز گذشته در سخنرانی پیش از خطبههای نماز جمعه تهران اعلام کرد.
این موضوع در شرایطی از سوی نوبخت مطرح شده است که براساس گزارش آمار ایران، نرخ رشد اقتصادی در پایان سال گذشته منفی 2/2 درصد برآورده شده بود. نوبخت در ادامه با بیان اینکه تمام تلاش و مساعی دولت برای بهبود وضعیت اقتصادی است، تاکید کرد: در همین راستا با تاکید مقام معظم رهبری، دولت با کاهش هزینههای جاری همواره به دنبال افزایش اعتبارات عمرانی است تا فرزندان این ملت در بخش دولتی و خصوصی با تخصیص اعتبارات عمرانی اشتغال به کار داشته باشند.
توصیه رهبر انقلاب درباره واردات خودروهای گران قیمت
سخنگوی دولت، توصیه مقام معظم رهبری به دولت تدبیر و امید درباره واردات خودروهای گران قیمت را روایت کرد.
نوبخت در پاسخ به این سوال که مهمترین نقدی که مقام معظم رهبری از دولت یازدهم در این دیدار داشتنأ، چه بود، گفت: شاید مباحث مربوط به توجه به تولید داخلی؛ حتی اشارهای نیز به واردات خودروهای گرانقیمت داشتند. ایشان روی تمرکز توجه به استفاده از ظرفیت داخلی تاکید داشتند و فرمودند نباید با واردات خودروهای گرانقیمت، فرهنگ غیرانقلابی هم ترویج یابد.
براساس آمار گمرک در 4 ماه نخست سال جاری 34 هزار و 134 دستگاه خودرو به ارزش 683 و 706 هزار و 300 دلار وارد کشور شده است.