چشم انداز بازار مسکن در شب عید
به گزارش اقتصادنیوز این افراد عقیده دارند که برای به راه افتادن بازار مسکن باید ذهنیت فروشندگان از قدرت خرید و ظرفیت طرف تقاضا اصلاح شده و قیمت مسکن با احتیاط بیشتری تعیین شود.
50 مشاور املاک که برای بررسی آینده کوتاهمدت بازار مسکن مورد پرسش قرار گرفتند ، بر اساس متغیرهایی که مورد توجه قراردادهاند، دمای معاملات در بازار شب عید را بهصورت مشروط «گرمتر» پیشبینی کردند. مشاوران املاک که حلقه واسط بازار نقلوانتقالات ملکی هستند و از نزدیک در جریان ظرفیت اقتصادی خریداران و فروشندگان قرار دارند، اعتقاد دارند افت پاییزی برای خریداران یک دستاورد به همراه داشته که همان «سلب نیروی محرک از نوسانات قیمت مسکن» بوده است. کمااینکه رشد قیمت مسکن در تهران طی نیمه اول امسال ماهانه یک تا 2 درصد بوده است اما در دو ماه اخیر، نرخ رشد قیمت ماهانه تقریبا صفر شد.
به عقیده مشاوران املاک رفتار درست این است که با حفظ خونسردی در اعلام قیمت پیشنهادی قدری احتیاط کنند. آنها با تشریح این شرط و فرمول ضد تورمی برای فروش زمستانی در بازار مسکن، اظهار میکنند که در چند ماه اخیر، در بنگاهها به تعداد زیادی «انصراف از خرید در لحظه جستوجو» روبهرو شدهاند؛ یعنی تعداد متقاضیانی که برای دستکم دوبار به بنگاه مراجعه کردهاند، ناچیز بوده است. این اتفاق نشان میدهد که اکنون متقاضیان خرید با وجود اینکه به بازار مسکن تا حدودی اعتماد پیدا کرده و به این باور رسیدهاند که به کمک وام میتوانند خانهدار شوند، در عین حال ظرفیت و کشش پذیرش قیمت بالا را ندارند. این افراد بر اساس اطلاع از قیمتهای قبلی، محلهای را برای یافتن آپارتمان مطلوب خود جستوجو میکنند و وارد بنگاه میشوند؛ بنابراین لازم است فروشندهها قیمت پیشنهادی را متناسب با قیمت آپارتمانهای فروش رفته در سهماه گذشته، تعیین کنند و فروشندههایی که فایل قدیمی برای فروش در بنگاه دارند، از دستکاری و افزایش قیمت پرهیز کنند.
نتایج این نظرسنجی از مشاوران املاک که در مناطق 22گانه تهران مشغول فعالیت هستند حاکی است، اغلب واسطههای ملکی ریزش پاییزی معاملات را یک رخداد مقطعی تلقی میکنند. هر چند 70 درصد شرکتکنندگان در نظرسنجی حجم تقاضای بازار نسبت به پاییز سال گذشته را که اولین سیگنالهای خروج از رکود و پیشرونق در آن زمان مشاهده شد، بیشتر ارزیابی کردند، اما یک گروه 30 درصدی نیز از کاهش تقاضا در پاییز خبر دادند و حضور متقاضیان خرید مسکن در بازار ملک را به دلیل تقارن با ایام محرم و صفر کمتر از پاییز سال گذشته توصیف کردند.
90 درصد از شرکتکنندگان میزان عرضه را بهعنوان پیششرط رونق مطلوب توصیف کردند به نحوی که 45 درصد از آنها از افزایش عرضه نسبت به تابستان خبر دادند و 45 درصد نیز اعلام کردند حجم عرضه تغییری نکرده و همچون تابستان، تعداد فایلها متناسب با تقاضا در سطح قابل قبولی قرار دارد.
هر چند اظهارنظر واسطهها در مناطق مختلف پایتخت با یکدیگر متفاوت و بعضا مغایر است، اما 55 درصد از شرکتکنندگان از پافشاری فروشندهها برای افزایش قیمت خبر دادند. اغلب این افراد از تاثیر فروشندهها بر بازار خبر داده و میگویند: فروشندهها در پاییز قیمتهای پیشنهادی را قدری بالاتر اعلام کردهاند و روی افزایش قیمت مصر هستند. آنها دو عامل را در این پافشاری موثر ارزیابی میکنند، نخست اقبال خریداران در بازار تابستان و رکوردزنی حجم معاملات در مردادماه امسال که سبب شده فروشندگان آپارتمان با تشخیص نیاز بازار قیمتها را قدری افزایش دهند.
دومین عامل موثر بر اصرار فروشندگان به افزایش قیمت، شوک ارزی است که بازار در هفتههای اخیر و به دنبال اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تجربه کرد. همزمان با برنده شدن ترامپ بازار طلا و ارز بهعنوان دو بازار مهم ایران که در یک دهه اخیر بیش از هر زمان دیگری به کانون مختصات بازار سرمایهگذاری تبدیل شده است، تحت تاثیر قرار گرفت، به نحوی که نرخ دلار تا سههزار و 940 تومان افزایش یافت. هر چند اغلب تحلیلگران اقتصادی این افزایش قیمت را موقتی میدانستند و در چند روز گذشته نیز هر دو نرخ مذکور روند کاهشی در پیش گرفتهاند اما فروشندگان بازار ملک آینده اقتصادی را نامعلوم ارزیابی و اینطور گمانهزنی کردند که ممکن است قیمت مسکن نیز رو به افزایش باشد. بر این اساس فروشندهها به گفته دلالان ملک، سفتتر از همیشه روی قیمت بالاتر از تابستان پافشاری کردند.