چطور از اثرات اقتصادی کرونا جان سالم بهدر ببریم؟
گسترش کرونا موجب تغییرات بزرگی در سبک زندگی و مهمتر از آن مدیریت کسبوکارها شد. هرچند میتوان گفت تمام کسبوکارها در سراسر دنیا تحت تأثیر این مسأله قرار گرفتهاند، در کشور ما با توجه به بحران اقتصادی که از قبل با آن درگیر بودیم، این موضوع اهمیت بیشتری نیز یافت؛ بهخصوص کسبوکارهای کوچک که به اندازهٔ رقبای بزرگترشان به منابع مالی و انسانی دسترسی نداشتهاند، آسیب جدیتری دیدند و متأسفانه شاهد بودیم که کار بسیاری از آنها به تعطیلی کشید. اگر شما صاحب یک کسبوکار کوچک یا متوسط هستید، حتما ادامه متن را بخوانید تا با برخی نکات کلیدی برای سپری کردن این شرایط دشوار آشنا شوید.
لازم به ذکر است نکاتی که در ادامه مطرح میشود، عمدتا برای کسبوکارهایی مفید است که امکان ارائهٔ خدمات از راه دور به مشتریان خود را داشته باشند.
مجهز باشید!
اگر تاکنون به چنین شرایطی عادت نداشتهاید (حدس میزنیم هیچکس نداشته است!)، سعی کنید خودتان را با تحولات پیش آمده وفق دهید. اساسیترین نیاز شما برای موفقیت در چنین شرایطی، فراهم بودن تجهیزات الکترونیک (کامپیوتر و گوشی هوشمند) و دسترسی دائم به اینترنت است. البته نه فقط خودتان؛ کارکنان شما هم ممکن است به هر دلیلی مجبور باشند بعضی روزها کارهایشان را از خانه انجام دهند و حتما باید در منزل به امکانات فوق دسترسی کامل داشته و از مهارت لازم در بهکارگیری ابزارهای روز تکنولوژی برخوردار باشند. بنابراین اگر به فکر استخدام فرد جدیدی هستید، حتما این موضوع را در نظر داشته باشید.
چابک و آمادهٔ تغییر باشید
در این اوضاع ناپایدار که هر لحظه ممکن است تغییر جدیدی رخ دهد، مهم است که تا حد ممکن پیشبینی تغییرات را بکنید و برای مقابله با آنها برنامه داشته باشید. مثلا آیا اگر خودتان یا اعضای خانوادهتان دچار این بیماری شدید، قرار است کسبوکارتان را تعطیل کنید؟ قطعا خیر. اصطلاحاً برای چنین شرایطی باید پلن B داشته باشید تا از قافله عقب نمانید. یا فرض کنید شبکهٔ اینترنت Wi-Fi در رستوران، شرکت یا فروشگاه شما ناگهان دچار اختلال شود؛ آیا برای چنین اتفاقی آماده هستید؟ در چنین مواقعی، آیا بهتر نیست حداقل یک منبع جایگزین برای دسترسی به اینترنت داشته باشید؟
از شبکههای اجتماعی جا نمانید!
شبکههای اجتماعی ابزار مهمی برای برقراری ارتباط با مشتریان و آگاه ساختن آنها از اتفاقات مهم مرتبط با کسبوکار شماست. یکی از بزرگترین اشتباهاتی که میتوانید در این شرایط مرتکب شوید این است که اجازه دهید ارتباط مشتریان با شما قطع شود. امروزه اکثر مردم در سنین مختلف حداقل در یکی از شبکههای اجتماعی فعال هستند و حالا که کرونا موجب افزایش فعالیت مردم در این شبکهها شده، بهترین فرصت کسبوکارها برای حضور پررنگ در فضای مجازی است. «عدو شود سبب خیر اگر خدا خواهد!»
شاید اگر تاکنون از شبکههای اجتماعی برای معرفی کسبوکار خود استفاده نکردهاید، باورش برایتان سخت باشد که چه امکانات فوقالعادهای برای شما در این فضا فراهم است! مثلا اگر صاحب یک لباسفروشی کوچک هستید میتوانید از اینستاگرام برای نمایش محصولات خود استفاده کنید.
با این کار حداقل افرادی با نام کسبوکار شما آشنا خواهند شد که حتی شاید یک بار هم از جلوی فروشگاه شما عبور نکرده باشند. با بهکارگیری کمی خلاقیت میتوانید توجه آنها را جلب کنید. مثلا علاوه بر محصولات همیشگی خود، ماسکهای متناسب با سلیقهٔ مشتریان نیز به صورت آنلاین بفروشید تا نشان دهید به فکر سلامتی آنها نیز هستید.
در شرایط کرونا که مردم ترجیح میدهند خریدهای خود را بهصورت غیر حضوری انجام دهند، داشتن امکان پرداخت اینترنتی و ارسال محصولات به آدرس مشتریان میتواند برگ برندهٔ شما باشد. از آنجا که شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام فعلا امکان اتصال مستقیم به درگاههای پرداخت اینترنتی ایرانی را ندارند، فروش از این طریق با دشواریهایی همراه است.
ضمن اینکه توصیه میکنیم حضور فعال خود را در این شبکهها حفظ کنید، احتمالا بهتر است در جستوجوی راه بهتری برای فروش آنلاین محصولات خود باشید. طراحی سایت فروشگاهی با ویترین این امکان را برای شما فراهم میکند تا بتوانید این شرایط دشوار را با سختی کمتر پشت سر بگذارید.
سایت فروشگاهی خودتان را بسازید!
هرچند میتوان گفت فعالیت در شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام برای هر کسبوکاری از نان شب هم واجبتر است، اما بیگمان کافی نیست. بسیاری از مشتریان بالقوهٔ شما در اینترنت بهدنبال محصولات شما هستند و در صورتی که وبسایت مستقل خود را نداشته باشید، به سختی میتوانند شما را پیدا کنند. (مگر اینکه صفحهٔ اینستاگرام شما در نتایج جستوجوی گوگل دیده شود که احتمال آن زیاد نیست.)
طراحی سایت فروشگاهی با ویترین مانند یک تور ماهیگیری به شما کمک میکند تعداد زیادی مشتری بالقوه را کشف و از آنِ خود کنید! اگر حضور در شبکه های اجتماعی مانند نان شب است، میتوان گفت دیده شدن در نتایج جستوجوی گوگل، یک منبع درآمد دائمی برای شما ایجاد میکند که نه تنها نگران نان شب خود نباشید بلکه پیوسته مشتریان جدیدی نیز پیدا کنید.
البته مزایای سایت فروشگاهی اختصاصی به همین مورد ختم نمیشود. حتما اگر تجربهٔ فروش محصولات از طریق اینستاگرام را داشتهاید با دشواریهای مدیریت یک پیج فروشگاهی آشنا هستید: چک کردن پیامهای دایرکت و ارسال شمارهٔ کارت بهصورت جداگانه برای هر مشتری، پیدا کردن هر مشتری از لابلای لیست پیامها و پیگیری پرداخت، خطای انسانی در وارد کردن اطلاعات مشتریان و موارد مشابهی که مدیریت یک فروشگاه اینستاگرامی را طاقتفرسا میکند.
یک سایت فروشگاهی با سامانهٔ سفارشگیری مدرن آنلاین، در واقع میتواند به جای ادمین صفحهٔ اینستاگرام شما عمل کند (با این تفاوت که خبری از نقزدن، اشتباه کردن، خواب ماندن، مهمان داشتن، سرماخوردگی، شکستگی پا و شمال رفتن نیست!) و علاوه بر آن، به حرفهایتر دیده شدن شما در فضای آنلاین کمک خواهد کرد. کدام برند موفق و سرشناس را سراغ دارید که وبسایت اختصاصی خودش را نداشته باشد؟
شاید مهمتر از همهٔ این مسائل این است که فروش محصولات و خدمات شما روی سایت، بهصورت مستقل صورت میگیرد؛ یعنی مشتریان هنگام خرید آگاه هستند که از برند شما خرید میکنند و واسطهای وجود ندارد. (طبیعتاً درصدی به عنوان کمیسیون هم برای فروش در کار نخواهد بود.) ویترین به خوبی این موضوع را درک کرده است که مستقل بودن نام برند، یکی از کلیدیترین مسائل در ذهن صاحب هر کسبوکار است و طراحی سایت فروشگاهی اختصاصی دقیقا به همین دلیل میتواند به موفقیت بلندمدت کسبوکارها کمک کند در عین حال که استقلال آنها را نیز حفظ میکند.
ویترین در کنار شماست
دوران کرونا با همهٔ سختیهایش درسهای زیادی برای همهٔ ما داشته است. یکی از مهمترین این درسها این بوده که نمیتوانیم دست روی دست بگذاریم و منتظر شویم شرایط به حالت عادی بازگردد. گذر از این بحران نیازمند راهحلهای خلاقانه و نوین است که بتواند کسبوکار شما را نه تنها زنده نگه دارد بلکه آن را به رشد و شکوفایی نیز برساند.
افتخار ما در https://vitrin.site/ طراحی راهکارهای خلاقانه برای کمک به همین رشد و شکوفایی است که البته بدون تلاش و پشتکار خود صاحب کسبوکار دستیافتنی نخواهد بود. پیشنهاد میکنیم از ارتباط با مشتریان خود هرگز غافل نشوید و با بهرهگیری صحیح از امکانات موجود، تهدیدها را به فرصت تبدیل کنید. به قول معروف: «نابرده رنج، گنج میسر نمیشود!»
تولید محتوای بخش «وب گردی» توسط این مجموعه صورت نگرفته و انتشار این مطلب به معنی تایید محتوای آن نیست.