برنامههای دولت برای مقابله با تحریمها و تهدیدهای آمریکا + فیلم
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری در جلسه شورای اداری استان اصفهان گفت: امروز شرایط کشور خطیر است و این شرایط به این معناست که روندها و اتفاقات با گذشته متفاوت است و به این معناست که ما در بحران شدید قرار داریم. البته شرایط خطیر ویژگیها و مشخصاتی دارد که اگر به آن آگاه نباشیم، نمیتوانیم آن را مدیریت کنیم بنابراین برای اینکه با سربلندی از این وضعیت بیرون بیاییم باید شرایط را به درستی درک کنیم.
جهانگیری افزود: آمریکا از زمان پیروزی انقلاب اسلامی با کشورمان همواره ستیز داشته است، اما این بار موضوع دیگری در میان است بنابراین شرط کافی برای مواجه با این وضعیت مسئولیتپذیری است، البته دولت، مجلس و قوه قضاییه و حتی مجموعه حاکمیت به تنهایی نمیتوانند این وضعیت را مدیریت کنند.
وی افزود: تنها در شرایطی میتوان مدیریت کرد که همه در صحنه باشیم و نباید چشم خود را از واقعیتها ببندیم بلکه باید واقعیتها را خوب بشناسیم.
جهانگیری تصریح کرد: واقعیتهای پیشروی کشور فلجکننده نیست بلکه محدودیتهای پیش آمده توانمندیهای ما را در کشور افزایش میدهد، بنابراین باید واقعیتها را به درستی کشف کنیم چرا که در دل شرایط فرصتهای زیادی وجود دارد که به کمک آن میتوانیم بسیاری از مسائل و بیماریهای مزمن کشور را درمان کنیم.
معاون اول رییس جمهور با بیان وظایف مردم، مسئولین و حاکمیت در برابر این اتفاقات، افزود: ما باید آگاهی خود را نسبت به شرایط جدید بیشتر کنیم، همچنین مسئولیتپذیری جدی پیشروی ما وجود دارد.
جهانگیری با بیان اینکه آمریکا از برجام کنار رفته در حالیکه برجام یک توافق بینالمللی و دارای مصوبه شورای امنیت سازمان ملل بود، اظهار کرد: همه میدانند که ایران در این توافق به تعهدات خود عمل کرده اما آمریکاییها از روز بعد از برجام سر ناسازگاری گذاشتند اما امروز آمریکاییها به این درجه از وقاحت رسیدند که یک توافق بینالمللی را قبول ندارند و همه تحریمها را باز گرداندند.
وی اضافه کرد: آمریکاییها توطئه جدی برای ایران دیدهاند البته مواضع اسرائیلیها نیز در این شرایط شفاف است با این حال آمریکا برای ایران خوابهایی دیده در حالیکه ما در تاریخ و تمدن دنیا دارای سابقه هستیم.
جهانگیری با بیان اینکه ما باید شرایط امروز را تحلیل کنیم که چطور میتوانیم از آن عبور کنیم، گفت: آمریکا علیه اقتصاد ایران اتاق جنگ راه انداخته و همه تحریمهای سه ماهه از مرداد و شش ماهه آبان ماه همچون هدفگذاری علیه نفت ایران، نظام بانکی ایران، سیاست خارجی ایران و ... است و در نظر دارد بخشهای مختلف اقتصادی کشورمان را تحت فشار قرار دهد. در این شرایط دولت به عنوان پیشران مدیریت کشور باید به نحو مطلوب از آن عبور کند و باید به صحنه بیاید و همه نیز باید با برنامهریزی به دولت کمک کنند.
وی با تاکید بر اینکه در سطح نهادهای حاکمیتی باید انسجام کامل ایجاد شود، اظهار کرد: ما در دستگاههای حکومتی نسبت به شرایط پیشرو متاسفانه درک یکسانی نداریم. برخی تصور میکنند شرایط تحریمهای امروز تکراری است و راهکارها همانند قبل است. از سوی دیگر برخی میگویند شرایط جدید است و باید با ابتکار راهکارهای جدیدی را پیاده کنیم.
جهانگیری با بیان اینکه انسجام فکری و ملی در کشور باید از سوی تمام جریانهای سیاسی ایجاد شود، گفت: تمام جریانهای سیاسی باید اختلافات را کنار بگذارند تا ایران سربلند بیرون بیاید البته نخبگان کشور ممکن است انتقاداتی داشته باشند.
وی گفت: اکنون مهمتر از فرد و دولت باید نظام با موفقیت از این شرایط بیرون بیاید و پیش شرط آن انسجام در کشور است.
جهانگیری با بیان اینکه مهمترین هدف آمریکا، فشار اقتصادی مستقیم علیه ایران است، افزود: آمریکا در نظر دارد تا تشدید فشارها به جای انسجام ایران، به دنبال تفرقه باشد که ما باید با وحدت و انسجام از تنگناها عبور کنیم.
وی در خصوص اینکه برنامه دولت در این مقطع زمانی چیست، اظهار کرد: ما باید برای تمام مباحثی که آمریکاییها برنامهریزی کردهاند آماده باشیم. آمریکا در تصمیم نپخته اعلام کرده که صدور نفت ایران به خارج را متوقف خواهد کرد در حالیکه ایران به عنوان یکی از کشورهای بزرگ نفتی دنیا و استثنایی در خلیجفارس است و اینکه عنوان میشود صدور نفت از ایران به صفر میرسد ادعای عجیبی است.
جهانگیری با اشاره به اینکه بدترین سناریویی که قرار است رخ دهد چیست، اظهار کرد: به فضل الهی کاری میکنیم که آمریکا نتواند قادر باشد صادرات نفت ایران را متوقف کند و در این خصوص ما باید روشهای معامله را که سادهترین نوع معامله است را شفافسازی کنیم و ما به این موضوع عمل میکنیم البته دغدغه مردم این است که دولت برنامهریزیهایش را انجام میدهد. از سوی دیگر البته آمریکا عنوان کرده که جلوی مبادلات بانکی ایران را خواهد گرفت.
وی اضافه کرد: بعد از کنار رفتن آمریکا از برجام دیگر کشورهای این قرارداد به غیر از آمریکا، اسرائیل و سعودیها تمایل به ادامه برجام دارند.
جهانگیری افزود: اینکه میگویند دولت میخواهد صرافیها را حذف کند حرف بیخودی است، بنابراین انتظار داریم نخبگان و فعالان اقتصادی راهکارهای جدیدی را برای شرایط امروز پیدا کنند.
وی در خصوص تلاطمهای ارزی، اظهار کرد: از زمانی که تلاطمهای ارزی در کشور ایجاد شد ما به سمت مقابله با آنها حرکت کردیم ولی در مقطع کنونی گروهبندیهایی را برای تخصیص ارز در نظر گرفتیم که در گروه یک در بدترین شرایط نیز این کالاها را تامین میکنیم؛ چرا که معتقدیم نباید ملت ایران را در مضیقه قرار دهیم. گروه دوم نیز مواد اولیه کارخانجات و گروه سوم نیز کالاهای مصرفی هستند، بنابراین در مقطع فعلی واردات هر سه گروه کالا انجام میشود.
جهانگیری گفت: گروه چهارم نیز مربوط به کالاهایی است که در داخل کشور تولید میشود و ضرورتی برای واردات آن اکنون وجود ندارد بنابراین واردات آن ممنوع شده البته برای این بحث نیز برنامهریزی کردهایم.
وی همچنین در خصوص گلایههایی پیرامون فساد در کشور نیز گفت: در خصوص فساد به طور کامل و جدیتر در مرداد ماه صحبت خواهم کرد البته یک عده افراد کوته فکر وجود دارند که مردم را در شرایط سختی قرار دادند و دولتمردان را دچار چالش کردهاند، این عده به دنبال زدن جیب مردم و غارت اموال ملی هستند در حالیکه پیش از این نیز با آنها برخورد میشد امروز با این افراد به صورت شدیدتری برخورد میشود چرا که کشور امروز نیازمند افزایش سرمایه اجتماعی و اعتماد مردم است.
جهانگیری با بیان اینکه به طور قطع تلاطمهای ارزی به ثبات میرسد، اظهار کرد: کالاهای مورد نیاز مردم با ارز مناسب وارد کشور میشود البته صرفهجویی در هزینههای دولت یکی از الزامات اصلی دستگاههای دولتی است و در این شرایط نهادهای دولتی باید فوق قناعت کنند.
وی با تاکید بر اینکه به طور قطع بودجه دستگاههای دولتی در این شرایط کمتر میشود، گفت: اکنون زمان دمیدن بر طبل مطالبات نیست و نباید بر مطالبات بیجا دامن بزنیم البته امروز فرصت بینظیری برای مطالبات و تولیدات داخلی کشور است. در این شرایط میتوان با تولید کالاهای با کیفیت در بهبود اقتصاد کشور و ایجاد اشتغال پیش رفت و میتوانیم بیماری مزمن اتکای اقتصاد ایران به نفت را از بین ببریم.
جهانگیری با تاکید بر اینکه شرایط امروز نیاز به ابتکار، همدلی و همفکری دارد، تصریح کرد: اطمینان دارم کشور با مدیریت دولت از این مشکلات سربلند بیرون میآید اما دولت پیشران اصلی در بخشهای دیگر است و مردم باید کمکرسان دولت باشند بنابراین هر کسی ایدهای دارد میتواند به ما کمک کند.