جنگ موشکی در سرزمینهای اشغالی/ تصاویر منتخب آتلانتیک
به گزارش اقتصادنیوز؛ مدتهاست که اسرائیل به دنبال تخلیه منازل 28 خانواده فلسطینی در محله شیخ جراح در قدس شرقی به بهانههای مختلف است. این در حالی است که این منطقه طبق حقوق بینالملل و قطعنامههای شورای امنیت اشغالی محسوب میشود. در دو ماه اخیر تلاشهای اسرائیل و شهرکنشینان تندرو به ویژه در روزهای پایانی ماه رمضان برای کوچاندن این خانوادهها شدت گرفت. این تندروها وارد برخی منازل شده و ساکنان آنها را بیرون کردهاند و عدهای هم در بیرون منازل با فحاشی به این خانوادهها حمله میکنند. همه این اقدامات خاطره تلخ آوارگی فلسطینیها در سالهای 1947 و 1948 را در اذهان زنده کرد.
تصاویر و فیلمهای آوارگی این خانوادهها در برابر منازل خود و حملات مکرر شهرکنشینان به آنها در هفتهها و روزهای اخیر به شدت در شبکههای اجتماعی فلسطینی و عربی دست به دست میشد و همین خود موجی از نگرانی و همبستگی را ایجاد کرد و موجب شکلگیری اعتراضات گستردهای در قدس شد. نزدیک شدن موعد جلسه دیوان عالی اسرائیل در روز دوشنبه و بالا گرفتن احتمال صدور حکم تخلیه این منازل و همچنین تشدید حملات یهودیان تندرو به محله شیخ جراح و تهدید حدود 30 هزار یهودی ناسیونالیست تندرو به برگزاری جشنی در سالگرد اشغال قدس شرقی و مسجد الاقصی در دوشنبه و تصمیم آنها برای ورود به این مکان مقدس، اوضاع را بیش از پیش متشنج کرد. از این رو، همه با نگرانی منتظر تحولات روز دوشنبه بودند.
پس از اعتراضات مدنی گسترده در قدس و به تبع آن واکنشهای شدید منطقهای و جهانی در روزهای گذشته، بالاخره دادستانی اسرائیل از تعویق نشست دیوان عالی به مدت سی روز برای بررسی تخلیه منازل خبر داد. این تعویق، خبر خوبی بود که انتظار میرفت فتیله تنش را پایین بکشد، اما تهدیدات مکرر یهودیان ناسیونالیست برای برگزاری جشن خود موجب تداوم نگرانیها شد.
طی چند روز گذشته دهها هزار نفر از فلسطینیها برای جلوگیری از ورود این افراد به مسجد الاقصی در آن معتکف شدند. البته معمولا در شبهای دهه آخر ماه رمضان، هزاران نفر در این مکان اعتکاف میکنند، اما حوادث اخیر بر جمعیت معتکفین به شدت افزود و به نوعی همه آنها را در اطراف و داخل مسجد خود برای مقابله با ورود یهودیان بسیج کرد.
اما نتانیاهو که پس از توقف موقت تخلیه منازل شیخ جراح به شدت آماج انتقادات قرار گرفته بود، هیچ اقدامی در لغو مراسم جشن یهودیان ناسیونالیست نکرد و بر عکس آن هم با گسیل کردن نیروهای نظامی و پلیس به سمت مسجد الاقصی به شدت اوضاع را بحرانی کرد و ورود این نظامیان به مسجد و سرکوب شدید معتکفین و زخمی شدن صدها نفر و جلوگیری از انتقال مجروحان به خارج باعث شد که اوضاع از کنترل خارج شود. ناگفته نماند که نتانیاهو ظاهرا به دلایل داخلی متشنج شدن اوضاع را در سطح مشخصی به نفع خود میداند و محاسبات قدرت و تلاش برای تداوم حضورش در راس کابینه مانع از آن میشد که اقدامی جدی در جهت جلوگیری از تحرکات یهودیان تندرو انجام دهد.
محمد ضیف فرمانده کل شاخه نظامی حماس یکشنبه شب تهدید کرده بود که اگر اقدام خاصی علیه مسجد الاقصی صورت گیرد، حملاتی موشکی به اسرائیل خواهند داشت. هر چند یهودیان تندرو در نتیجه شدت اعتراضات وارد مسجد نشدند، ولی ورود نظامیان اسرائیلی و برخورد بسیار خشونتبار آنها با فلسطینیهای داخل مسجد الاقصی و خودداری از ترک این مکان با توجه به حساسیتهای همیشگی به حضور آنها، باعث شد که نیروهای فلسطینی تهدیدات خود را عملی کرده و حملاتی موشکی به شهرکهای اطراف نوار غزه و همچین خود شهر قدس انجام دهند.
البته پس از تهدیدات ضیف، سازمان اطلاعات مصر با رهبران حماس تماس گرفته و خواستار آرام کردن اوضاع شد که ظاهرا طرف حماسی همه چیز را منوط به تحولات دوشنبه در مسجد الاقصی کرده بود که آن اتفاقات افتاد.
اکنون پرسش این است که آیا ممکن است که حملات متقابل دو طرف طی ساعات گذشته به جنگ ویرانگر دیگری منتهی شود؟