خروج پول از بورس رکورد زد/ کانال 2.9 میلیون واحد از دست رفت+ اینفوگرافیک
عکس: اقتصادنیوز/ دانیال شایگان
به گزارش اقتصادنیوز، در پایان معاملات دومین روز هفته، شاخص کل بورس تهران افتی 1.84درصدی را رقم زد تا ضمن از دست دادن کانال 2.9 میلیون واحدی بیشترین سقوط روزانه خود از 13 مرداد را به ثبت برساند.
سقوط 1.84 درصدی شاخص کل در حالی رقم خورده که چنین افتی در 112 روز معاملاتی اخیر بیسابقه بوده است. البته یک تفاوت بزرگ میان افت امروز و افت 13 مرداد وجود دارد و آن هم دامنه نوسان است. در حالی که در حال حاضر محدودیت دامنه نوسان منفی3 تا 3درصد است، در مرداد ماه دامنه نوسان 5 درصدی وجود داشت.
امروز همچنین شاخص هموزن هم 1.54 درصد کاهش ارتفاع داشت تا در آستانه از دست دادن کانال 900 هزار واحدی قرار بگیرد. افت امروز شاخص هموزن هم از 13 آبان بیسابقه بوده است. در واقع بعد از 51 روز معاملاتی شاخص هموزن دوباره بیش از 1.5 درصد سقوط را به ثبت رسانده است.
نماگرهای بازار سرمایه در حالی عملکرد این چنین ضعیفی را به ثبت رساندهاند که هفته گذشته بازار سرمایه با رشد قابل توجهی مواجه شده بود. امروز 392 سهم در صف فروش به کار خود خاتمه دادند که ارزش این صفوف به بیش از 2900 میلیارد تومان رسید که تقریبا 2 برابر دیروز بود.
سنگینشدن صفوف فروش در بازار امروز موجب شد تا ارزش معاملات خرد با افتی 40 درصدی نسبت به روز گذشته به 10 هزار و797 میلیارد تومان برسد.
امروز همچنین بیش از 2400 میلیارد تومان پول حقیقی از بازار خارج شد، رقمی که از 23 اردیبهشت 1402 تا به امروز بیسابقه بوده است. اتفاقی که میتواند نشانگر ترس سرمایهگذاران از روند معاملاتی روزهای آینده بازار سرمایه باشد. در میان گروههایی که با خروج پول مواجه شدند، گروههای شیمیایی، بانکی و فلزات اساسی پیشتاز بودند و این سه گروه در مجموع بیش از 1000 میلیارد تومان خروج پول داشتند.
اما بیشترین ارزش معاملات امروز هم به گروه فلزات اساسی رسید که بیش از 1785 میلیارد تومان معامله شدند. داروییها با 1000 و محصولات شیمیایی هم با 800 میلیارد تومان معامله رتبههای بعدی را به خود اختصاص دادند.
فشار عرضهها و ناکامی حقوقیها در حمایت
در همین رابطه حسن حسیننیا کارشناس بازار سرمایه گفت، بازار سهام پس از یک رالی پر قدرت در آستانه رسیدن به ارتفاع ۳ میلیون واحدی شاخص کل در برابر یک مقاومت روانی مهم با فشار عرضه ها مواجه شد . شدت عرضه ها در سهام و صندوق های سهامی در دو روز ابتدایی هفته به حدی بالا بود که حمایت ۴۴درصد حقوقی ها هم نتوانست ورق را برگرداند و ادامه بازی به روز دوشنبه موکول شد . مقایسه سرانه فروش به خرید حقیقی ها نیز از دست برتر فروشندگان حکایت دارد که با تراز منفی تقریبا ۲۴۰۰ میلیارد تومانی نقدینگی اشخاص حقیقی در سهام و صندوق های سهامی به سر ریز بخشی از پول ها در صندوق های درآمد ثابت انجامید.
فاکتورهای مهم بورس برای ورود به 3 میلیون واحد
به گفته حسیننیا، دو فاکتور رسیدن شاخص کل به محدوده مهم مقاومتی ۳ میلیون واحدی و ۱ میلیون واحدی شاخص کل هموزن در کنار نزدیک شدن موعد ورود ترامپ به کاخ سفید را می توان از عوامل ایجاد ترس در فعالان بورس عنوان کرد که در کنار تجربه تلخ سال های گذشته آن ها را به در پیش گرفتن احتیاط بیشتر ترغیب می کند ، در روزهای گذشته نیز بررسی ارزش معاملات و سرانه خریدار از خستگی روند حکایت داشت که برای امکان شکستن مقاومت های پیش رو به اخبار و مشوق های قوی نیاز دارد.
به ویژه شرکت های بزرگ و موثر در روند شاخص کل هفته های اخیر را با تضعیف سرانه خرید در برابر سرانه فروش سپری کرده است . به نظر می رسد روزهای پیش رو برای کوتاه مدت بازار از اهمیت بالایی برخوردار باشد در صورت گسیل اخبار مثبت از سوی صنایعی مثل خودروسازان ، پتروشیمی ها و سایر صنایع بزرگ بازار می توان به شکستن پر قدرت مقاومت یاد شده امیدوار بود که البته منجر به اعتماد بیشتر و گسیل قابل توجه سرمایه عموم مردم به سمت بازار سرمایه خواهد شد و دولت نیز می تواند به امکان عرضه شرکت های بزرگ در بورس امیدوار باشد در غیر اینصورت حتی عرضه اولیه شرکتی مانند نیشکر هفت تپه نیز برای بازار ملال آور خواهد بود و تلاش های اخیر در بازآفرینی اعتبار و اعتماد از دست رفته سال های اخیر عقیم خواهد ماند.
مجموعه شرایط موجود و تغییرات صورت گرفته در اکوسیستم اقتصادی مرتبط با بورس از امکان دسترسی بازار سهام به شاخص های قیمتی بالاتر حکایت دارد و می توان به روزهای پیش رو امیدوار بود.