آنفلوآنزا در این استان صدرنشین شد+ جزئیات

کدخبر: ۶۹۷۲۸۹
اقتصادنیوز: افزایش تعداد مبتلایان به آنفلوآنزا طی روزهای گذشته این بیماری را به صدرنشینی عفونت های ویروسی و تنفسی در لرستان رسانده است.
آنفلوآنزا در این استان صدرنشین شد+ جزئیات

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، هر ساله با شروع فصل سرد سال میزان ابتلا به بیماری های تنفسی افزایش می یابد تا حدی که برخی موارد تبدیل به اپیدمی می شود و درصد بالایی از افراد جامعه را در سطوح مختلف سنی مبتلا می کند.

آنفلوآنزا بعنوان یکی از بیماری های تنفسی در دوران همه گیری کرونا درصد کمتری از عفونت های تنفسی را به خود اختصاص داده بود و اغلب بیماران، مبتلا به کووید ۱۹ بودند که اکنون به گفته متخصصان، نمودارهای حاصل از ابتلا به آنفلوآنزا حاکی از آن است که میزان ابتلا و شیوع این بیماری به سال قبل از اپیدمی کرونا بازگشته و امسال بالاترین درصد ابتلای عفونت های ویروسی مربوط به آنفلوآنزا است.

خبر مرتبط
شیوع ویروس جدید در ایران؟

اقتصادنیوز: چند روزی می‌شود که در فضای مجازی خبرهایی از شیوع یک ویروس جدید در چین منتشر می‌شود. برخی از چهره‌هایی که عموماً در زمینه پزشکی نیز تخصص کافی ندارند، ذهن مردم را نسبت به شیوع یک ویروس جدید می‌ترسانند.

اکنون در حالیکه آنفلوآنزا صدرنشین بیماری های تنفسی در سطح کشور و همچنین در لرستان شده است مراکز درمانی با حجم انبوهی از مراجعه مبتلایان به آنفلوآنزا و یا مشکوک به این عفونت تنفسی مواجه هستند.

برخی افراد حساس و پرخطر از جمله کودکان زیر پنج سال و یا افراد بالای ۶۵ سال و همچنین افراد دارای بیماری های مزمن و مادران باردار، بنا بر گفته متخصصان در گروه های حساس به شمار می روند و در صورت ابتلا به این بیماری باید بصورت ویژه تحت مراقبت قرار گیرند.

بنا بر مشاهدات میدانی، طی یک ماه گذشته بیشترین میزان مراجعات به مراکز درمانی مربوط به مبتلایان بیماری های تنفسی بوده تا حدی که به گفته مسوولان دانشگاه علوم پزشکی لرستان ۲۲ درصد نمونه تست های مشکوک به آنفلوآنزا مثبت گزارش شده است.

در میان مبتلایان به این بیماری تعداد دانش آموزان نیز قابل توجه می باشد که پیشگیری از این بیماری طی این روزها به دغدغه اصلی اغلب خانواده ها و والدین تبدیل شده است.

این در حالی است که اغلب دانش آموزان، دوران امتحانات را سپری می کنند و ابتلا به این بیماری مشکلی مضاعف برای مطالعه و آمادگی آنها خواهد شد که بر این اساس مسوولان دانشگاه علوم پزشکی استان با تاکید بر لزوم رعایت نکات بهداشتی و پیشگیری از ابتلا، نسبت به ارائه آموزش های لازم برای دانش آموزان و خانواده ها اقدام کرده اند و آموزش و پرورش نیز با هشدارهای لازم، سعی در ایجاد فضایی سالم و ایمن برای دانش آموزان نموده است.

آنچه بدیهی به نظر می رسد علاوه بر لزوم آگاهی رسانی به جامعه و ارائه خدمات بهداشتی درمانی برای پیشگیری و مقابله با ویروس آنفلوآنزا، رعایت نکات بهداشتی و تلاش برای فروکش شدن هر چه زودتر پیک این بیماری در سطح استان است.

گزارش‌های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نشان می‌دهد بیماری آنفلوآنزا در صدر عفونت‌های تنفسی قرار دارد و شیوع آن ۲۰ درصد افزایش یافته است؛ اطلاعات سیستم رصد و پایش بیماری‌های تنفسی در کشور حاکی از آن است که میزان بیماری‌های تنفسی از اوایل آذر امسال افزایش یافته است به طوری که نسبت شیوع آنفلوآنزا در هفته پایانی آذر حدود ۲۲ درصد از کل موارد عفونت‌های تنفسی بیشتر گزارش شده و سهم آن از بیماری‌های تنفسی در هفته اول دی نیز نسبت به هفته پایانی آذر افزایش یافته است.

رصدهای ۲ ماه اخیر نیز نشان می‌دهد که شیوع آنفلوآنزا با افزایش تدریجی به ۲۰ درصد در بین همه عفونت‌های تنفسی رسیده و نشان‌دهنده افزایش قابل توجه این بیماری است.

آنفلوآنزا یک بیماری عفونی و ویروسی با علائم خفیف تا شدید است و اغلب شامل تب، آبریزش بینی، گلودرد، درد عضلانی، سردرد، سرفه و خستگی است که این علائم یک تا چهار روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس شروع می‌شود و حدود ۲ تا هشت روز طول می‌کشد همچنین ممکن است اسهال و استفراغ به خصوص در کودکان رخ دهد.

سرپرست مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پیش تر با اعلام افزایش قابل توجه موارد ابتلا به آنفلوآنزا در کشور، نسبت به رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی به‌ ویژه در افراد پرخطر تاکید کرد.

قباد مرادی با اشاره به نتایج آخرین رصدهای آزمایشگاهی، اظهار داشت: یافته‌ها نشان می‌دهد در هفته آخر آذر، بین ۲۱ تا ۲۳ درصد از کل موارد عفونت‌های تنفسی جاری در کشور مربوط به آنفلوآنزا بوده و نوع غالب آنفلوآنزا نیز از نوع A و زیرگونه H۱N۱ که همان آنفلوآنزای فصلی است.

به گفته متخصصان، اثربخشی واکسن آنفلوآنزا حدود ۶۰ تا ۶۵ درصد است و اگرچه نمی‌تواند کاملا از ابتلا جلوگیری کند اما شدت علائم و عوارض بیماری را کاهش می‌دهد.

علاوه بر افراد پرخطر، آحاد جامعه نیز اهمیت تزریق واکسن را باید جدی بگیرند تا ضمن کاهش شیوع بیماری، از فشار بر نظام سلامت جلوگیری شود، هنوز هم واکسن وارداتی و ایرانی در داروخانه‌ها موجود است و تزریق آن فرصت مناسبی برای پیشگیری از آنفلوآنزا محسوب می‌شود.

از زمان تزریق واکسن تا ایجاد ایمنی در بدن حدود ۲ هفته زمان می‌برد بنابراین اگر فردی در مهر ماه موفق به دریافت واکسن نشده است، می‌تواند اواخر آذر یا اوایل بهمن‌ واکسن را تزریق کند تا در برابر موج های بعدی شیوع بیماری در زمستان محافظت شود.

روند صعودی ابتلا به آنفلوآنزا در لرستان / ۲۲ درصد نمونه ها مثبت است

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: روند به ابتلا به بیماری آنفلوآنزا در این استان بر اساس بررسی های صورت گرفته رو به افزایش است و حدود ۲۲ درصد نمونه های اخذ شده مثبت هستند.

دکتر مریم کوشکی بیان کرد: روند شیوع بیماری آنفلوآنزا در این استان از نیمه آذرماه افزایشی و با شیب صعودی مواجه شده است.

وی با بیان اینکه میزان ابتلا به ویروس کووید ۱۹ نسبت به آنفلوآنزا در لرستان کمتر است، اظهار داشت: هم اکنون در وضعیت پیک ابتلا به بیماری آنفلوآنزا قرار داریم و از موارد نمونه گیری ها حدود ۲۲ درصد مثبت آنفلوآنزا و هفت درصد مبتلا به کووید ۱۹ هستند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان ادامه داد: بسیاری از مراجعه‌کنندگان به صورت سرپایی درمان می‌شوند، اما مبتلایانی که بیماری زمینه‌ای دارند، برای مراقبت بیشتر بستری می‌شوند.

کوشکی با بیان اینکه تاکنون مورد فوتی ناشی از ابتلا به آنفلوآنزا در استان گزارش نشده است، تاکید کرد: آنفلوآنزا در صورت مراجعه به موقع به دکتر و مصرف دارو برای افراد عادی خطرآفرین نیست، اما برای مادران باردار و گروه‌های پرخطر نظیر بیماران سرطانی، پیوندی و افرادی دارای دیابت و فشار خون تهدید به شمار می‌رود و توصیه می‌شود، افراد مبتلا در ارتباط با گروه‌های پرخطر نکات مراقبتی را به جد رعایت کنند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان اضافه کرد: بر این اساس تمام مراکز بهداشتی درمانی استان آمادگی نمونه گیری از افراد دارای علائم بیماری های تنفسی را دارند و افراد دارای علائم آنفلوآنزا و کووید ۱۹ می توانند با مراجعه به این مراکز نسبت به نمونه گیری اقدام کنند.

کوشکی یادآور شد: هم اکنون حجم مراجعات افراد به مراکز بهداشتی برای انجام تست آنفلوآنزا در استان زیاد نیست، اما تعداد مراجعان با علائم بیماری های تنفسی به مراکز درمانی استان افزایشی است به این معنا که ابتلا به بیماری آنفلوآنزا در سطح استان در وضعیت پیک قرار گرفته است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان تاکید کرد: پیش‌بینی می‌شود شیوع بالای آنفلوآنزا تا پایان دی‌ماه ادامه داشته باشد و بر این اساس توصیه می‌شود سالمندان و افراد دارای بیماری زمینه‌ای از حضور در مکان‌های شلوغ خودداری کنند.

کوشکی افزود: استفاده از ماسک، شستشوی مرتب دست‌ها و استراحت در منزل از مهمترین اقدامات پیشگیرانه و مراقبتی در این زمینه است.

وی گفت: بیماری آنفلوآنزا یک عفونت حاد تنفسی است که سالیانه پنج تا ۱۵ درصد از جمعیت را آلوده می‌کند و به سه نوع ویروس آنفلوآنزا به نام‌های آ،ب و ث تقسیم‌بندی می‌شود.

وی افزود: علائم آنفلوآنزا با سرماخوردگی شباهت‌های زیادی دارد و به طور دقیق نمی‌توان علائم مجزایی برای این بیماری ذکر کرد اما تب، درد عضلانی، اسکلتی، تهوع و استفراغ در بین افراد مشکوک به آنفلوآنزا مشاهده می‌شود.

لزوم رعایت بهداشت فردی و فاصله اجتماعی در پیشگیری از ابتلا

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: آنفلوآنزا یک عفونت ویروسی حاد تنفسی است که معمولا بینی، گلو و راه های هوایی و گاهی ریه ها را مبتلا می کند و می تواند به سرعت انتشار یابد و در مدتی کوتاه عده زیادی را مبتلا کند.

کوشکی اظهار داشت: این بیماری از طریق قطرات ریز ترشحات تنفسی هنگام عطسه و سرفه، حرف زدن در تماس نزدیک یک تا یک و نیم متری، همچنین تماس دست با سطوح و اشیای آلوده به ویروس و سپس تماس دست آلوده با چشم، دهان و بینی انتقال می یابد.

وی ادامه داد: بیماری یک روز پیش از بروز علائم تا هفت روز پس از شروع قابل سرایت به دیگران است و هر مورد تب و یکی از علائم گلو درد یا سرفه و یا هردو که معمولا به طور ناگهانی شروع می شود مشکوک به آنفلوآنزا می باشد.

کوشکی اظهار داشت: بیماری در اغلب موارد با استراحت در خانه و مصرف مایعات بیشتر و داروهای تب بر، مسکن و ضد سرفه پس از چند روز بهبود می یابد.

وی با تاکید بر اینکه بیماران مبتلا به آنفلوآنزا باید از مصرف آسپرین خودداری کنند ادامه داد: همچنین مصرف آنتی بیوتیک ( چرک خشک کن) در روند درمان آنفلوآنزا کاملا بی اثر است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: کودکان زیر پنج سال، افراد بالای ۶۵ سال، زنان باردار، افراد مبتلا به بیماری های مزمن (ریوی، قلبی،کلیوی، کبدی، کم خونی های ارثی، دیابت، صرع و ضایعه نخاعی)، مصرف کنندگان کورتون و داروهای شیمی درمانی در برابر بیماری آنفلوآنزا آسیب پذیر بوده و باید در صورت ابتلا به این بیماری حتما به پزشک مراجعه کنند.

کوشکی افزود: در صورتیکه افراد بزرگسال تب بالا به مدت بیش از سه روز، تنگی نفس، احساس درد یا فشار در قفسه سینه، گیجی یا کاهش سطوح هوشیاری، تهوع و استفراغ شدید و مداوم را تجربه کنند باید بلافاصله به پزشک مراجعه نمایند و کودکان نیز در صورت بروز تنگی نفس، کبود شدن لب ها، عدم توانایی نوشیدن آب به مقدار کافی، خواب آلودگی غیر طبیعی، بی‌قراری شدید، بازگشت تب و تشدید سرفه پس از بهبود اولیه باید توسط پزشک معاینه شوند.

وی ادامه داد: باید به منظور محافظت از خود و دیگران در برابر ابتلا به آنفلوآنزا، دست ها را بطور مرتب با آب و صابون بشویید و دهان و بینی خود را هنگام عطسه و سرفه با دستمال کاغذی بپوشانید.

وی افزود: از دست دادن، روبوسی و بغل کردن دیگران خودداری کنید و در صورت ابتلا به بیماری تا هفت روز پس از شروع علائم در منزل بمانید و بیرون از منزل نیز از ماسک استفاده، تا حد ممکن از حضور در اماکن عمومی و شلوغ خودداری کنید و توصیه می شود افراد آسیب پذیر و اعضای خانواده آنان واکسن آنفلوآنزا دریافت کنند.

نمونه گیری یک هزار و ۷۸۸ مورد مشکوک به آنفلوآنزا در لرستان

رییس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت:آنفلوانزا یک عفونت ویروسی در دستگاه تنفسی است که از طریق قطرات ریز هنگام عطسه، سرفه، صحبت کردن و در تماس های زیر فاصله یک تا یک و نیم متر از طریق شخص مبتلا به دیگران منتقل شود.

حمید مخیری افزود: ویروس آنفلوآنزا از ۲ نوع آ و ب است که در حال حاضر آنفلوآنزای فصلی در ایران شیوع یافته و ۲۲ درصد از کل موارد عفونت تنفسی کشور مشکوک به آنفلوآنزا هستند و این در حالیست که در حال حاضر ابتلا به کووید ۱۹ در سطح کشور ۱۹ درصد یعنی حدود هفت درصد کمتر از آنفلوآنزا است.

وی افزود: الگوی شیوع آنفلوآنزا امسال با سال های قبل از همه گیری ویروس کرونا همخوانی دارد و فراوانی آن نسبت به سایر عفونت های تنفسی در سطح کشور بیشتر شده است.

وی اظهار داشت: در لرستان از نیمه اول آذرماه تعداد موارد مثبت ابتلا به آنفلوآنزا افزایش یافته است و از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا نیمه اول دی ماه یک هزار و ۷۸۸ نمونه مشکوک به آنفلوآنزا مربوط به افراد بستری تهیه شده که ۱۷۹ مورد آن مثبت، و از این مجموع ۱۱۹ مورد نوع آ و ۶۰ مورد نیز نوع ب بود.

مخیری یادآور شد: هم اکنون در تمام مراکز بهداشتی درمانی استان وسایل نمونه گیری موجود است و افراد مشکوک به آنفلوآنزا می توانند جهت نمونه گیری به این مراکز اقدام کنند همچنین مرکز دیده وری بیماری های تنفسی در تمام شهرستان های استان جهت رصد و پایش ایجاد شده است و مراجعان مشکوک به بیماری های تنفسی نمونه گیری می شوند.

وی عنوان کرد: بر این اساس علاوه بر راه اندازی آزمایشگاه مرجع بهداشت استان، آزمایش های پی سی آر مولکولی ( تشخیص ویروس) در استان انجام و مراحل درمان آغاز می شود که طی سال های گذشته نمونه ها به تهران منتقل و در انستیتو پاستور آزمایشات انجام می شد.

وی ادامه داد: به منظور پیشگیری و کنترل بیماری آنفلوآنزا در سطح لرستان داروی "اوسلتامیویر" به میزان کافی تهیه و برای موارد بستری و اورژانسی به شهرستان ها و بیمارستان های جنرال ارسال شده است.

رییس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: در سال جاری ۱۱ هزار و ۲۱۰ دُز واکسن آنفلوآنزا به استان وارد و برای کادر درمان در معرض خطر، مادران باردار و بیماران صعب العلاج تزریق شد.

مخیری تاکید کرد: افراد به منظور پیشگیری از ابتلا به آنفلوآنزا از روبوسی، دست دادن، بغل کردن و حضور در مکان های پرتجمع خودداری کنند و تا هفت روز پس از شروع علائم از منزل خارج نشوند.

ارائه آموزش های پیشگیرانه در مدارس

رییس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: خوشبختانه اپیدمی آنفلوآنزا در سطح مدارس استان گزارش نشده است اما به منظور پیشگیری از شیوع این بیماری، آموزش های لازم بصورت کامل در مدارس ارائه شده است.

مخیری افزود: در این راستا تاکید شده است دانش آموزان علاوه بر شست و شوی مرتب دست ها با آب و صابون، فاصله یک تا یک و نیم متری از افراد مشکوک را رعایت کنند و از دست دادن، روبوسی و بغل کردن یکدیگر خود داری نمایند.

وی اظهار داشت: دانش آموزان باید در فضاهای بسته ماسک بزنند و هنگام سرفه یا عطسه، دهان و بینی خود را با دستمال یا با قسمت داخلی آرنج بپوشانند.

مخیری ادامه داد: همچنین علاوه بر توزیع بروشور، پوستر و تراکت های آموزشی در مدارس استان مربیان بهداشت نیز آموزش های لازم را جهت رعایت موارد بهداشتی و پیشگیری از آنفلوآنزا به دانش آموزان ارائه داده اند.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید