قیمت دلار در انتظار عملیات بازارساز؛ مرز حمایت در رادار اسکناس آمریکایی؟/ پیشبینی قیمت دلار امروز 8 بهمن 1403
عکس: اقتصادنیوز/ دانیال شایگان
به گزارش اقتصادنیوز، بازار ارز در روز یکشنبه شاهد روندی نوسانی و نامتوازن قیمتها بود و دلار همچنان به نوسانهای خود در کانال چهارم کریدور هشتم ادامه داد.
قیمت دلار همچنان در مسیر صعودی قرار دارد، در حالی که سیاستگذار تلاش میکند با ارائه اخبار مثبت، سرعت رشد شتابان بازار ارز را کنترل کند. با این حال، افزایش انتظارات تورمی باعث شده است خریداران جدید به بازار ورود کنند. در همین حال، کارشناسان اقتصادی امید چندانی به کاهش یا اصلاح نرخ دلار در روزهای آینده ندارند.
با این حال، قیمت دلار تهران روز خود را بدون تغییر نسبت به روز گذشته آغاز کرد و در کف کانال چهارم کریدور هشتم معامله شد. دلار در ادامه، با افت قیمت به کانال سوم سقوط کرد، اما با تغییر روند و افزایش تقاضا، دوباره به کانال چهارم بازگشت و در نیمه ابتدایی این کانال در نوسان بود.
دلار هرات نیز معاملات را با اختلاف مثبت ۳۰۰ تومانی نسبت به نرخ شب گذشته در پله هفتم کانال سوم کریدور هشتم آغاز کرد. این ارز با روند افزایشی وارد کانال چهارم شد و تا نیمه این کانال پیش رفت، اما پس از آن به کف کانال برگشت و در نیمه ابتدایی آن تثبیت داد.
درهم امارات هم معاملات را با گپ مثبت ۲۱۰ تومانی آغاز کرد و وارد کانال بالاتر شد و به ۲۳ هزار و ۵۰ تومان رسید. اما در ادامه با کاهش تقاضا، به کانال قبلی بازگشت و تا ۲۲ هزار و ۹۴۰ تومان کاهش یافت. بررسیهای اقتصادنیوز نشان میدهد حباب دلاری درهم در روز یکشنبه منفی برآورد شد که تاییدی بر اثر انتظارات در بازار است. با توجه به حباب دلاری درهم برخی معتقدند در این مواقع در صورت مخابره خبر مثبت قوی بازار ریزش بیشتری خواهد داشت؛ چرا که از انتظارات شارژ شده است.
بازار ارز رسمی نیز شاهد نوسان مثبت قیمت یورو و دلار بود و براساس اعلام مرکز مبادله ایران، دلار در مرکز مبادله ایران با افزایش 68 هزار و 770 تومان قیمت خورد. نرخ حوالهای آن نیز با گپ مثبت به 66 هزار و 897 تومان رسید. یورو نیز با گپ مثبت 72 هزار و 173 تومان معامله شد و حواله یورو هم با افزایش 70 هزار و 208 تومان قیمت خورد. ارزش درهم امارات نیز در بازار رسمی افزایش یافت و به 18 هزار و 725 تومان رسید و حواله درهم 18 هزار و 215 تومان معامله شد.
به گزارش اقتصادنیوز، قیمت بیتکوین نیز که شب گذشته در کانال ۱۰۵ هزار دلار معامله میشد، با افتی محسوس تا کانال ۱۰۰ هزار دلار پایین آمد و در لحظه نگارش این گزارش به ۱۰۰ هزار و ۵۸۰ دلار رسید. در همین حال، تتر نیز در ۲۴ ساعت گذشته در محدوده ۸۳ هزار و ۴۰۰ تومان تا ۸۴ هزار و ۳۰۰ تومان نوسان داشت و اکنون با قیمت ۸۴ هزار و ۲۷۵ تومان معامله میشود.
بیتکوین پس از رسیدن به اوج تاریخی خود در نزدیکی ۱۱۰ هزار دلار وارد فاز اصلاحی شد و اکنون تلاش میکند حمایت کلیدی خود را حفظ کند. طبق تحلیل تکنیکالیستها، مرز حمایتی بیتکوین در سطح ۹۹ هزار و ۵۰۰ دلار قرار دارد که بهعنوان نقطهای حیاتی برای جلوگیری از افت بیشتر قیمت شناخته میشود. اگر قیمت بیتکوین از این سطح پایینتر رود، احتمال کاهش آن تا ۹۵ هزار دلار وجود دارد. در مقابل، مرز مقاومتی این رمزارز در ۱۰۵ هزار دلار تعیین شده است و عبور از این سطح میتواند جرقهای برای بازگشت قیمت به سطوح بالاتر باشد و مسیر را برای جهش دوباره به سمت ۱۱۰ هزار دلار هموار کند.
عوامل کلیدی که میتوانند به بازگشت قیمت بیتکوین کمک کنند شامل تقاضای رو به رشد، حمایت سیاسی در آمریکا و نرخ بهره پایین است. بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید و سیاستهای اقتصادی جدید او، از جمله انتصاب رئیس جدید SEC ( کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا ) که حامی ارزهای دیجیتال است، میتواند فشار خرید را افزایش داده و بیتکوین را به محدودههای جدیدی برساند.
همچنین، مرز حمایتی تتر در ۸۴ هزار تومان قرار دارد و اگر قیمت به زیر این سطح سقوط کند، احتمال کاهش بیشتر تا ۸۳ هزار و ۵۰۰ تومان وجود دارد، بهویژه اگر نرخ دلار داخلی کاهش یابد. از سوی دیگر، مرز مقاومتی تتر در ۸۴ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شده است و عبور از این سطح میتواند نشاندهنده افزایش تقاضا در بازار داخلی باشد.
چشمانداز بیتکوین در ماههای آینده مثبت ارزیابی میشود. عوامل بنیادی نظیر محدودیت عرضه، افزایش مشارکت در شبکه استخراج و تقاضای بالا برای این دارایی دیجیتال، به همراه سیاستهای اقتصادی جدید ایالات متحده، میتوانند به رشد قیمت این رمزارز کمک کنند. علاوه بر این، چهار سال آینده که انتظار میرود کسری بودجه آمریکا به رکوردهای جدید برسد و بیثباتی اقتصادی و ژئوپلیتیکی افزایش یابد، احتمالاً تقاضا برای بیتکوین بهعنوان دارایی امن را تقویت خواهد کرد.
از سوی دیگر، نوسانات تتر همچنان بازتابدهنده تغییرات نرخ دلار داخلی و تقاضای بازار ایران است. کاهش یا افزایش تتر به شدت به تحولات نرخ ارز داخلی وابسته است. در شرایط فعلی، تداوم نوسانات این استیبلکوین نشاندهنده بیثباتی بازار ارز در کوتاهمدت است.
با این همه، براساس پیگیری اقتصادنیوز، تحلیلگران بر این باورند که با ورود بازارساز و تزریق دلار، اسکناس آمریکایی میتواند در محدوده رنج نوسان دهد و حرکت در مسیر نزولی را در پیش بگیرد. به عقیده این گروه، تزریق بازارساز احتمال عقب نشینی اسکناس آمریکایی به مرزهای حمایت را تقویت خواهد کرد.
معاملهگران فنی بر این باورند که مرز حمایتی درهم نیز در سطح ۲۲ هزار و ۹۰۰ تومان قرار دارد و در صورت عبور از این سطح، احتمال کاهش بیشتر قیمت وجود دارد. از سوی دیگر، مرز مقاومتی درهم در سطح ۲۳ هزار و ۶۰ تومان دیده میشود و میتواند قیمت را تا ۲۳ هزار و ۳۵۰ تومان بالا ببرد.
برخی از فعالان بازار معتقدند سیاستگذار تلاش دارد با محدود کردن جریان نقدینگی و انتشار کنترلشده اخبار مهم، از نوسانات بزرگ جلوگیری کند. همچنین اعلام خبر تجدید ارزیابی فولاد منجر به تقویت تقاضا و تشکیل صفهای خرید در این سهم اثرگذار شد.
این رویکرد باعث شده تا معاملهگران در تصمیمگیریهای خود با تردید مواجه شوند و کنترل حجم معاملات با نقدینگی بالا انجام شود. این استراتژی به بازارساز اجازه میدهد نقدینگی را بهصورت مدیریتشده در بازار جریان دهد و شرایط را برای فروشهای هدفمند ایجاد کند.
بررسیها نشان میدهد که در بازار غیررسمی تقاضا برای دلار فراتر از عرضه آن است. معمولاً در ماههای پایانی سال بهدلیل تسویهحساب شرکتها، تقاضا برای دلار افزایش مییابد. همچنین، انتقال از سامانه نیما به سامانه جدید ارزی منجر به کاهش عرضه در بازار غیررسمی شده است. علاوه بر این، اخبار غیررسمی مبنی بر کاهش درآمدهای نفتی (حتی اگر صحت نداشته باشد) تأثیر قابل توجهی بر انتظارات تورمی گذاشته است.
یکی دیگر از عوامل کاهش عرضه در بازار غیررسمی، کماظهاری صادرکنندگان است. صادرکنندگانی که ملزم به فروش ارز با نرخ پایینتر هستند، تمایل دارند میزان صادرات خود را کمتر از واقع گزارش دهند تا ارز کمتری به نرخ رسمی عرضه کنند. این رفتار بهدلیل نااطمینانی از آینده اقتصادی و انتظارات تورمی، موجب کاهش عرضه ارز در بازار آزاد شده است. کارشناسان معتقدند این عوامل در کنار هم به پیچیدگی وضعیت فعلی بازار ارز دامن زدهاند.