ورق در بازار سهام برگشت/ سهامداران بورس تغییر جهت دادند

کدخبر: ۴۵۳۵۱۷
در جریان دادوستد‌‌‌های دیروز بازار سهام، مسیر نقدینگی تغییر محسوسی پیدا کرد و پس از یک هفته ورود پول به سهام ریالی در روز سه‌‌‌شنبه ورق جریان سرمایه برگشت به‌طوری‌که سرمایه‌گذاران خرد ترجیح دادند بیشترین بخش سرمایه خود را وارد برخی گروه‌‌‌های بزرگ کامودیتی‌‌‌محور کنند.
 ورق  در بازار سهام برگشت/ سهامداران بورس تغییر جهت دادند

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از دنیای‌اقتصاد، شاخص‌‌‌کل بورس اوراق بهادار تهران در معاملات روز گذشته با رشد ۹۳/ ۰ درصدی همراه شد و به واسطه تغییر استراتژی معامله‌‌‌گران تا سطح یک‌میلیون و ۴۴۷‌هزار واحدی پیش‌‌‌روی کرد. در جریان دادوستد‌‌‌های دیروز بازار سهام، مسیر نقدینگی تغییر محسوسی پیدا کرد و پس از یک هفته ورود پول به سهام ریالی در روز سه‌‌‌شنبه ورق جریان سرمایه برگشت به‌طوری‌که سرمایه‌گذاران خرد ترجیح دادند بیشترین بخش سرمایه خود را وارد برخی گروه‌‌‌های بزرگ کامودیتی‌‌‌محور کنند. در مقابل در چهارمین روز کاری هفته جاری در اکثر نماد‌‌‌های معاملاتی گروه‌‌‌هایی نظیر خودرو و بانک شاهد خروج سرمایه‌گذاران حقیقی بودیم. این در شرایطی است که در روز ماقبل معاملاتی، صنعت خودرو و ساخت قطعات نزدیک به ۳۰‌میلیارد تومان ورود سرمایه حقیقی داشتند.

تغییر استراژی معامله‌‌‌گران و ظاهر شدن سفارش‌‌‌های فروشی که به یک‌‌‌باره جایگزین سفارش‌‌‌های خرید شدند، تحت‌تاثیر ۲ عامل اثر‌‌‌گذار در زمین بورس روی داد. یکی از این عوامل به طور مستقیم به حوزه ارز بازمی‌گردد. در مقابل به اعتقاد کارشناسان بازار سرمایه نرخ دلار طی حداقل ۲ماه به واسطه دخالت مستقیم بازارساز با موانع جدی برای ورود به کانال جدید مواجه بود. اکنون که فضای حمایتی در این خصوص تا حدودی کمرنگ شده و در عین حال خبر مثبتی در خصوص مذاکرات برجامی به بازار و سرمایه‌گذاران مخابره نمی‌شود، شاهد ثبات نسبی قیمت اسکناس آمریکایی در کانال ۲۸‌هزار تومان هستیم. هرچند عده‌‌‌ای معتقدند نوسان‌گیری در حوزه ارز به واسطه مشخص شدن و به عبارتی نزدیکی به زمان مذاکرات هسته‌‌‌ای (هشتم آذر‌‌‌ماه) فقط جنبه روانی داشته و همزمان با ارسال سیگنال مثبت از مذاکرات برجام، دلار نیز با تعدیل منفی همراه می‌شود اما از جریان معاملاتی می‌توان این‌‌‌گونه استنباط کرد که سرمایه‌گذاران تا حدودی روی سهام صادرات‌محور به واسطه تعدیل نرخ ارز در این روز‌‌‌‌‌‌ها حساب باز کرده‌‌‌اند.  فارغ از تغییر گردش مسیر تقاضا به سمت سهام دلاری که خریداران به وضوح در جریان دادوستد‌‌‌های خود نمایش دادند، نگاهی به بازار‌‌‌های جهانی نشان می‌دهد که صنایع بزرگ اعم از نفت و فلزات اساسی نیز روز گذشته وضعیت متعادلی را تجربه کردند. تغییرات قیمتی در بازار‌‌‌‌‌‌های جهانی به واسطه اثر قابل‌ملاحظه‌‌‌ای که در مسیر معاملاتی تقریبا ۷۰‌درصد صنایع بورسی خواهند داشت می‌تواند از دیگر دلایلی محسوب شود که سهامداران غالبا حقیقی روی به خرید آنها در بازار دیروز آوردند. بزرگان کامودیتی‌محور بازار نیز اکثرا در روز گذشته سبزپوش شدند.

بنابراین می‌توان به این جمع‌‌‌بندی رسید که سرمایه‌گذاران با توجه به ثبات نرخ دلار در کانال ۲۸‌هزار تومان و بهبود وضعیت بازار جهانی اقدام به تغییر استراتژی معامله‌‌‌گری خود کرده‌‌‌اند.

هرچند این احتمال نیز وجود دارد که در روز‌‌‌های آینده با تغییر استراتژی بازارساز در بازار ارز مواجه شویم، به طوری مجددا دلار با تشدید عرضه به کانال پیشین خود عقب‌‌‌نشینی کند. این اتفاق می‌تواند با مخابره اخبار مثبت در حوزه سیاست خارجی، انتظارات برجامی را دستخوش تغییر کند و نقدینگی را همچنان بین گروه‌‌‌های دلاری و ریالی بورس تهران به گردش درآورد. همان اتفاقی که در مهرماه رخ داد و با وجود افزایش خوش‌بینی بورس‌‌‌بازان به جهت دلار ۲۸‌هزار تومانی اما به یکباره ورق چرخید و شرایط متفاوتی را رقم زد.

شناسایی سود دیگر اتفاقی بود که در بازار روز سه‌شنبه به چشم می‌‌‌خورد. موضوعی که به موجب آن سرمایه‌گذاران در مواقعی که به واسطه التهاب در جریان معاملاتی بازار احساس سردرگمی ‌‌‌کنند یا پیش‌بینی‌پذیری جریان دادوستد‌‌‌ها به واسطه برخی اظهارنظرها و سیگنال‌‌‌های مخابره شده در بورس تا حدودی رنگ می‌‌‌بازد شاهد ایجاد موج شناسایی سود خواهیم بود.

به این ترتیب خالص تغییر مالکیت صنایع بورسی در ۱۸ آبان ماه ۱۴۰۰ حکایت از جابه‌جایی ۱۵‌میلیارد تومانی دارد. رقمی که ناشی از فروش سهام گروه‌‌‌هایی غالبا ریالی از سوی سهامداران خرد به سرمایه‌گذاران حقوقی است.

ارزش معاملات خرد بورس تهران (سهام و حق‌تقدم) روز سه‌‌‌شنبه رقم ۳۸۵۶‌ میلیارد تومانی را به خود اختصاص داد. هرچند این رقم از کاهش تحرک فعالان بازار سهام حکایت دارد اما به اعتقاد برخی از کارشناسان تا زمانی که حجم و به عبارتی ارزش معاملات بورس تهران وارد ارقام بزرگ‌‌‌ نشود، بازار به همین رفتار کج‌‌‌دار و مریز خود ادامه خواهد داد. در واقع افزایش حجم معاملات می‌تواند نشان از کاهش ترس و بازگشت معامله‌‌‌گران به بازار سهام داشته باشد. فارغ از این موارد با اینکه در معاملات دیروز شاهد رشد میانگین قیمتی سهام در اغلب گروه‌‌‌های لیدر بازار بودیم، شاخص هم‌‌‌وزن هم که از تمام نماد‌‌‌های معاملاتی به یک میزان تاثیر می‌‌‌پذیرد با رشد ۲۲/ ۰درصدی همراه شد. رفت‌وآمد‌‌‌های وزیر اقتصاد و مقامات بورسی به مجلس شورای اسلامی دیگر اتفاقی بود که سه‌‌‌شنبه توجه معامله‌‌‌گران بورس را به خود جلب کرد. (مشروح این گزارش را می‌توانید در صفحه ۱۱ بخوانید)

  روایت آماری بازار سهام

در روزی که شاخص کل بورس تهران با رشد ۹۳/ ۰ ‌درصدی همراه شد، از ۳۴۶ نماد معامله شده، قیمت پایانی ۱۷۷ سهم (۵۱‌درصد) مثبت بود و در مقابل ۱۵۶ سهم (۴۵‌درصد) در سطوح منفی دادوستد شدند. در این بازار ۳۶ نماد (۱۰‌درصد) صف خریدی به ارزش ۱۵۴‌میلیارد تومان تشکیل دادند. اما در مقابل شاهد شکل‌‌‌گیری صف فروش در ۲۵ نماد بورسی (۷‌درصد) به ارزش ۱۲۴‌میلیارد تومان بودیم. در فرابورس ایران اما در روزی که آیفکس رشد ۱/ ۱درصدی را ثبت کرد، ۱۴۰ نماد معامله شدند که در این میان قیمت ۶۷ سهم (۴۸‌درصد) مثبت و ۷۲ سهم (۵۱‌درصد) منفی بود. در این بازار ۱۶ نماد (۱۱‌درصد) صف خریدی به ارزش ۸۴‌میلیارد تومان تشکیل دادند و در مقابل شاهد شکل‌‌‌گیری صف فروش در ۸ نماد بورسی (۹۶‌درصد) به ارزش ۷‌میلیارد تومان بودیم. بازار پایه نیز دیروز میزبان دادوستد۱۳۱نماد بود. در این بازار ۵۳ سهم (۴۰‌درصد) مثبت ماندند و در مقابل شاهد  معامله ۷۳سهم (۵۶‌درصد) در محدوده منفی بودیم. در این بازار نیز ۳۴نماد (۲۶‌درصد) صف خریدی به ارزش ۲۳۰‌میلیارد تومان شکل دادند و صف فروش در این بازار به ۴۷ نماد (۳۶‌درصد) با ارزشی بالغ بر ۱۳۵‌میلیارد تومان اختصاص پیدا کرد.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید