رشد سرطان در ایران بیش از دیگر کشورهای دنیاست؟
به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه ایران نوشت: هشدار متخصصان حکایت از آن دارد که تا 20 سال آینده این آمار دوبرابر خواهد شد.به گفته کاظم زندهدل معاون پژوهشی پژوهشکده سرطان دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران جزو کشورهای با ابتلای متوسط در رابطه با سرطان است، چراکه رتبه سرطان ایران از بین ۱۸۶ کشور جهان ۴۸ است.
کشورهای غربی همانند «امریکا و ایرلند، کانادا و استرالیا» جزو کشورهای پر سرطان هستند و ایران به نسبت تعداد مبتلایان جزو این کشورها نیست. اما این در حالی مطرح میشود که روند افزایشی نسبت به این بیماری داریم که حدود 5 درصد عنوان شده است.
دکتر یاشا مخدومی متخصص رادیوانکولوژی و رئیس انجمن رادیوانکولوژی ایران در رابطه با اینکه چرا کشور ما در سالهای آینده دچار افزایش مبتلایان به سرطان میشود به «ایران» میگوید: «جمعیت ایرانی در برههای از تاریخ که مربوط به دهه 60 است جوانتر بود و اکنون رفتهرفته این افراد در سالهای آینده پا به میانسالی میگذارند و احتمال ابتلا به سرطانهای دوران میانسالی در آنها افزایش پیدا میکند و یک دفعه ممکن است جمعیت مبتلایان به سرطان افزایش یابد که این امر طبیعت سنی و مربوط به پیرشدن جمعیت است. ابتلا به سرطان مؤلفه متفاوتی دارد؛ به عنوان مثال متوسط سن در بروز سرطان سینه در خانمهای امریکایی 54 سال است ولی در خانمهای ایرانی 46 سال؛ به این معنا که سن سرطان سینه در خانمهای ایرانی پایینتر است اما این موضوع در همه سرطانها صدق نمیکند، چرا که هر سرطانی پدیدههای خاص خودش را دارد. بعضی سرطانها در اطفال شیوع بیشتری دارند برخی در افراد میانسال و نمیتوان به طور قطع گفت سرطان در کشور ما در سنین پایینتری رخ میدهد.»
به گفته کارشناسان، حدود ۵ تا ۱۰ درصد از سرطانها منشأ ژنتیکی دارند، به این معنا که وجود یک ژن معیوب در بدن میتواند فرد را مستعد ابتلا به سرطان کند.
در زمینه میزان اثرگذاری عوامل محیطی و ژنتیک در سرطان دکتر مخدومی میگوید: «میزان اثرگذاری عوامل محیطی در بروز و شیوع سرطان در هر کشوری متفاوت است اما به طور کلی 70 تا 90 درصد، عوامل محیطی در ایجاد سرطان نقش مؤثر دارند که شامل تغذیه، چاقی، کم تحرکی، مصرف الکل و دخانیات، عفونتهای اچ پی وی، هپاتیت، آلودگی محیطی اعم از گردوغبار تا گاز رادون، در معرض تشعشعات قرار گرفتن و... است اما وقتی فردی زمینه ژنتیک را هم داشته باشد این عوامل تشدید پیدا میکنند. در 50 سال گذشته حدود 70 درصد نظام زندگی اجتماعی ایران روستایی و 30 درصد شهرنشین بودند اما اکنون اغلب جمعیت ایران در شهرها زندگی میکنند و روستاها به سمت خالی شدن حرکت کردهاند. همان طور که میدانید نظام زندگی شهری تبعاتی از جمله آلودگی هوا، استرس و تغییر الگوهای غذایی دارد و نسبت به گذشته مصرف دخانیات هم در جمعیت ایرانی افزایش پیدا کرده بنابراین برخی از افزایش سرطانها در ایران به همین دلایل ایجاد میشود.»
رئیس انجمن رادیو انکولوژی ایران با بیان اینکه میزان بروز و شیوع سرطان در ایران نسبت به جهان متوسط است، به رشد سرطان در کشور اشاره میکند و میگوید: «سالانه حدود 5 درصد سرطان در ایران رشد دارد و طبق آخرین آمار میزان بروز سرطان در ایران نزدیک به 200 هزار سرطان در یک سال تشخیص داده شده است و این تعداد با آمار حدود 5 درصد رو به افزایش است که این امر ناشی از برنامههای تشخیص زودرس، تعداد جمعیت و افزایش ریسک فاکتورهای سرطان است.»