درخواست فوری امارات و کشورهای غربی از ایران

کدخبر: ۵۹۰۷۷۳
اقتصادنیوز: نماینده امارات عربی متحده و برخی دیگر از کشورها در وین، خواستار همکاری کامل ایران با آژانس بین‌امللی انرژی اتمی برای رسیدگی به نگرانی‌های پادمانی شدند.
درخواست فوری امارات و کشورهای غربی از ایران

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، روزنامه اماراتی نشنال نوشت، حمد الکعبی، نماینده دائمی امارات عربی متحده در سازمان‌های بین‌المللی در وین با همراهی دیگر کشورها در درخواست از تهران برای همکاری با بازرسان دیده‌بان هسته‌ای سازمان ملل، «ابراز نگرانی عمیقی» درباره برنامه هسته‌ای ایران کرد.

اقدام نظامی آمریکا در خلیج فارس/ ایران واکنش نشان داد

الکعبی مدعی شد که برنامه هسته‌ای ایران «کاربردهای صلح‌آمیز معقولی ندارد.»

به نوشته نشنال، او در کنفرانسی درباره منع اشاعه تسلیحات هسته‌ای که هفته گذشته در وین برگزار شد، گفت که ایران باید به نگرانی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بپردازد تا «نسبت به مقاصد صلح‌آمیزش ایجاد اطمینان کند.»

توافق هسته‌ای در برزخ

این دیپلمات اماراتی گفت که ابوظبی «برای پرداختن به نگرانی‌هایی که درباره برنامه هسته‌ای ایران وجود دارد، همچنان دیپلماسی و گفتمان را به کار می‌بندد.»

الکعبی با اشاره به این که ایران تا حد ۲۰ و ۶۰ درصد غنی‌سازی اورانیوم انجام داده است-حدی که بالاتر از ۳.۶۷ درصد مجاز در توافق هسته‌ای(برجام) است، مدعی شد: «چنین فعالیت‌هاییی که نه با برجام سازگاری‌ دارند و نه کاربردهای صلح‌آمیز معقولی دارند، نگرانی‌های عمیقی برای کشور من ایجاد کرده‌اند.»

او افزود: ما از ایران می‌خواهیم به شکلی قابل‌ راستی‌آزمایی، به موقع و کامل به تمامی نگرانی‌های پادمانی رسیدگی کند، از هرگونه اقدامی که موجب کارشکنی در مقررات جهانی پادمانی و منع اشاعه آژانس می‌شود، خودداری کرد ه و درباره مقاصد و ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای خود اطمینان‌سازی کند.»

درز اطلاعات مهم ایران به امارات/ پای وزیر سابق رئیسی در میان است؟

اشاره این دیپلمات اماراتی به مغایرت فعالیت‌های هسته‌ای ایران با مفاد برجام در حالی مطرح می‌شود که محسن نذیری اصل، نماینده ایران در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین، در خردادماه در سخنانی در نشست شورای حکام آژانس درباره فعالیت‌های هسته‌ای امارات متحده عربی گفته بود: «امارات تمام تلاش خود را می‌کند تا واقعیت‌های قرن بیست و یکم از جمله برنامه صلح آمیز هسته‌ای ایران را نادیده بگیرد. آنها در بیانیه خود سعی کردند رویاها و آرزوهای خود را بدون در نظر گرفتن واقعیت ها  شرح دهند.»

نماینده ایران ضمن ابراز نگرانی از وضعیت ضعیف ایمنی و امنیت نیروگاه هسته ای امارات، که «تهدیدی جدی برای محیط زیست و ثبات منطقه  است»، همچنین مداخله امارات در کشورهای همسایه، حمله نظامی به فقیرترین کشور منطقه و مناقشات ارضی واهی و ساختگی علیه دیگر کشورهای منطقه، آن ها را «نمونه‌هایی از خطر و تهدیدهای واقعی در منطقه» دانست که نیاز به رسیدگی مناسب دارند.

لازم به ذکر است که با گذشت یک‌ سال و نیم از خروج دولت آمریکا از توافق هسته‌ای و بدعهدی شرکای غربی توافق در عمل به تعهداتشان در زمینه کاهش تاثیر تحریم‌های آمریکا بر اقتصاد ایران و عادی‌سازی روابط تجاری با آن، ایران اعلام کرد که ذیل بند ۳۶ برجام، در چند گام تعیین شده از اجرای تعهدات داوطلبانه خود فاصله می‌گیرد که این به معنای ازسرگیری و در مواردی، افزایش فعالیت‌های هسته‌ای ایران بود.

اگرچه به گفته مقامات رسمی ایران،‌ به محض این که شرکای توافق حسن نیت و اراده سیاسی نشان داده و به اجرای کامل تعهداتشان ذیل توافق اقدام کنند، این اقدامات بازگردانی خواهد شد.

در ادامه گزارش روزنامه نشنال آمده است که نروژ نیز در این کنفرانس مدعی شد که «اشکال‌تراشی» ایران احیای توافق هسته‌ای را دشوارتر کرد، چراکه «ابهامات قابل توجهی» درباره وضعیت کنونی فعالیت‌هایش وجود خواهد داشت.

نرژو همچنین گفت که «دانش هسته‌ای ایران به طرز قابل توجهی افزایش یافته است». به گفته دیپلمات‌های غربی، ممکن است این اندوخته‌ها پس از انجام شدن یک توافق غیرقابل بازگشت باشند.

این در حالی است که نذیری، پیشتر در نشست شورای حکام، ضمن پرداختن به اقدامات سازنده ایران در همکاری با آژانس از آخرین نشست شورای حکام در ماه مارس و اشاره به اینکه انتظارات نابجا از ایران غیر منطقی می‌باشد، تاکید کرد: «فعالیت‌های هسته‌ای ایران، از جمله غنی‌سازی در سطوح مختلف، کاملاً صلح‌آمیز و در راستای حقوق ملت ایران بر اساس NPT بوده و تحت نظارت و راستی‌آزمایی پادمان‌های آژانس است.»

نماینده ایران با اشاره به ابراز تمایل آمریکا برای بازگشت به برجام و مذاکرات صورت گرفته متعاقب آن، افزود: «با وجود مذاکرات پر زحمتی که بیش از ۱۸ ماه به طول انجامید، عمدتاً به دلیل نبود اراده سیاسی و عزم آمریکا، نتوانستیم مذاکرات را به نتیجه برسانیم.»

طبق گزارش نشنال،‌ استرالیا نیز از ایران خواست که «تمامی اقدامات فراتر از برجام را به حالت قبل بازگرداند» و اجازه بدهد که آژانس به طور کامل راستی‌آزمایی کند که استفاده آن از فناوری هسته‌ای صلح‌آمیز است.

افزون بر این، لهستان اظهار کرد که متوقف کردن غنی‌سازی اورانیوم در موقعیت کنونی، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

یک نماینده دولت انگلیس نیز در این نشست گفت که برنامه هسته‌ای ایران «پیشرفته‌تر از همیشه است» و «تهدید آشکاری علیه امنیت منطقه و جهان» ایجاد می‌کند.

به نوشته نشنال، کره جنوبی نیز ابراز امیدواری کرد که «همکاری کامل و نامحدود ایران با آژانس» موجب افزودن بر پیشرفت‌های مقدماتی حاصل شده در سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس در ماه مارس به تهران شود.

در همین راستا، نماینده ایران در سازمان‌های بین‌المللی در وین، با اشاره به چند بیانیه دائمی تکراری از سوی برخی دولت ها که از ایران خواسته بودند تا به اجرای تعهدات مربوط به برجام ادامه دهد، اظهار داشت که «این کشورها نه تنها عمداً تعهدات داوطلبانه را با تعهدات قانونی درهم می‌آمیزند، بلکه نهایت تلاش خود را انجام می‌دهند تا این واقعیت بسیار آشکار را پنهان کنند که برجام دارای شرکت کنندگان دیگر و همچنین ضمیمه هایی است که باید بدون تأخیر بیشتر توسط آن شرکت کنندگان اجرا شوند.»

نماینده ایران از دولت‌های اروپایی خواست تا ضمن اتخاذ حسن نیت، از نگرش‌های تحریک‌آمیز و غیرسازنده خودداری کنند و در فرآیندی که منجر به راه‌حلی دوستانه برای موضوع مورد نگرانی مشترک می‌شود، به کار خود ادامه دهند.

وی افزود: این موضوع مایه نگرانی جدی است که اتحادیه اروپا و سه کشور آلمان، انگلیس و فرانسه علیرغم همکاری‌های گسترده ایران و آژانس و پیشرفت‌های قابل توجه مربوطه، همچنان به تاکتیک‌های منسوخ شده متوسل می‌شوند و بازی ناپاکی را با انگیزه سیاسی جهت هدف قراردادن همکاری‌های فعلی ایران و آژانس انجام می‌دهند.

آژانس، هفته گذشته در این کنفرانس گفته بود که «برخی پیشرفت‌ها» در رسیدگی به این نگرانی‌ها ایجاد شده است اما «نه به اندازه‌ای که مدیرکل پس از سفرش به ایران انتظار داشت.»

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    • نیم قرن با اقتصاد ایران؛ ۱۸ دی

      اقتصادنیوز: در پروژه «نیم قرن با اقتصاد ایران» تلاش بر این است تا از قبل اخبار و گزارش های اقتصادی به تصویر روشنی از…

    کارگزاری مفید