نبض بازار طلا در دستان دلار؛ قیمت سکه امامی در لبه سقوط یا صعود؟/ پیشبینی قیمت سکه امروز ۳۰ فروردین 1404

عکس: اقتصادنیوز/ دانیال شایگان
به گزارش اقتصادنیوز، بازار طلا و سکه در حالی معاملات هفته جدید را آغاز میکند که در هفته گذشته، شاهد عقبنشینی قابل توجه قیمتها بود؛ روندی که خلاف حرکت صعودی بازارهای جهانی، تحتتأثیر عوامل داخلی و بهویژه تحولات ارزی شکل گرفت و بهرغم رشد چشمگیر طلای جهانی طلا، افت قیمت دلار در بازار آزاد به واسطه فضای سیاسی و مذاکرات ایران و آمریکا، فشار نزولی سنگینی بر قیمتها طلا و سکه وارد کرد.
قیمت طلای جهانی در روزهای پایانی هفته، با ثبت رکوردی تازه در سطح ۳۳۵۸ دلار برای هر اونس، بار دیگر نقش خود را بهعنوان پناهگاهی امن در برابر ریسکهای اقتصادی اثبات کرد. این رشد قابل توجه، عمدتاً ناشی از نگرانیهای فزاینده درباره تأثیرات منفی تعرفههای تجاری بر اقتصاد جهانی بود؛ جریانی که سبب شد سرمایهگذاران با اطمینان بیشتری به سمت طلا حرکت کنند.
در این میان، معاملات روز جمعه به دلیل تعطیلات عید پاک با رکود مواجه شد و قیمت این فلز زرد در سطح ۳۳۲۷ دلار بدون تغییر باقی ماند؛ ثباتی که بیشتر ناشی از تعطیلی بازارهای جهانی بود تا توقف روند صعودی. قیمت طلای جهانی در لحظه نگارش این گزارش هم در محدوده یاد شده قرار دارد.
اما در بازار ایران هم قیمت طلای آبشده، صبح روز پنج شنبه همگام با فضای مثبت بازارهای بینالمللی، وارد مدار صعودی شد و به ۳۰ میلیون و ۳۹۹ هزار تومان رسید؛ روندی که چندان دوام نیاورد و فشار ناشی از کاهش نرخ دلار در بازار آزاد، موجب عقبنشینی قیمتها شد و ارزش این فلز ارزشمند تا محدوده ۳۰ میلیون و ۱۳۰ هزار تومان پایین آمد؛ اما این پایان کار نبود و در نیمه دوم روز، با افزایش شدت عرضه و تضعیف انتظارات تورمی، روند نزولی سرعت گرفت و طلای آبشده در پایان معاملات در محدوده ۲۹ میلیون و ۷۷۰ هزار تومان ایستاد. قیمت طلای آبشده در زمان نگارش این گزارش در سطح 29 میلیون و 519 هزار تومان قرار دارد.
بهای هر گرم طلای ۱۸ عیار هم با کاهش همراه شد و به ۶ میلیون و 814 هزار تومان رسید؛ کاهشی که ناشی از افت ارزش دلار و تقاضا در بازار است.
از سوی دیگر، قیمت سکه امامی که معاملات روز پنج شنبه را با قیمت ۸۱ میلیون تومان آغاز کرده بود، در نیمه نخست روز با اصلاح ۴۰۰ هزار تومانی به ۸۰ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسید. اما این پایان ماجرا نبود و در ساعات بعدی با تشدید جو نزولی، قیمت سکه با افتی دو پلهای به ۷۸ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان سقوط کرد. این تغییر شدید، میتواند نشانهای از کاهش انتظارات تورمی یا افزایش احتیاط معاملهگران باشد. سکه امامی در زمان نگارش این گزارش در مرز 79 میلیون تومان در معامله است.
همزمان، نیمسکه و ربعسکه با کاهش قیمت همراه و بهترتیب در سطوح ۴۹ میلیون و 200 هزار تومان و ۲۷ میلیون و 400 هزار تومان معامله شدند. سکه گرمی هم با قیمت ۱۳ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان، در پایینترین سطح روز قرار گرفت.
بررسی اقتصادنیوز از بازدهی بازارهای مالی در هفته گذشته نشان میدهد، بهای هر اونس طلا با صعودی ۴.۳ درصدی، توانست مقاومت کلیدی ۳۳۰۰ دلار را پشت سر بگذارد و به محدودههای تازهای وارد شود. عوامل محرک این جهش شامل افت شاخص دلار، ادامه تنشهای تجاری بین چین و آمریکا و فضای نامطمئن اقتصاد جهانی بود. در کنار طلا، قیمت جهانی نقره و پلاتین هم در همین بازه زمانی افزایش یافت، که نشان از تقویت تقاضا برای داراییهای امن دارد.
اما در بازار داخلی، واکنش متفاوتی شکل گرفت و طلای آبشده با وجود کاهش حباب قیمتی، کاهش ۹.۴۱ درصدی را تجربه کرد و نیمسکه با افت ۱۵.۷ درصدی، بیشترین میزان اصلاح را در میان انواع سکه ثبت کرد. این اختلاف فاز قیمتی میان بازار داخل و خارج، ناشی از افت نرخ ارز و کاهش انتظارات تورمی است.
همچنین بررسی حباب قیمتی نشان میدهد، سکه امامی همچنان با حباب ۱۸ درصدی در محدوده غیرواقعی قیمتی معامله میشود، در حالیکه نیمسکه با کاهش ۹ درصدی نسبت به هفته گذشته، اکنون حبابی ۵۲ درصدی دارد. این کاهش حباب، نشاندهنده خروج نسبی تقاضای هیجانی از بازار و برگشت نسبی به واقعیتهای بنیادی بازار است.
با این همه، براساس پیگیری اقتصادنیوز از معاملهگران فنی، محدوده حمایتی طلای آبشده در حوالی ۲۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان ارزیابی میشود؛ نقطهای که در روزهای گذشته چند بار واکنش قیمتی از خود نشان داده است. در صورت شکست این سطح، احتمال افت قیمت تا محدوده 29 میلیون و 200 هزار تومان و سپس 28 میلیون و 900 هزار تومان وجود دارد.
از سوی دیگر، مقاومت مهم طلای آبشده هم در سطح ۳۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قرار دارد و در صورت عبور از این سقف، بازار میتواند تا محدوده 30 میلیون و 800 هزار تومان و سپس ۳۱ میلیون تومان رشد کند. برخی تحلیلگران معتقدند اگر دلار در روزهای آتی به ثبات برسد یا رشد ملایمی داشته باشد، طلای آبشده میتواند بهتدریج به سطح مقاومتی خود نزدیک شود.
فعالان بازار هم معتقدند سکه امامی هم اکنون در موقعیتی ناپایدار میان دو سطح کلیدی در نوسان است. مرز حمایتی مهم سکه در محدوده ۷۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قرار دارد که اگر شکسته شود، ریزش به سطح ۷۷ میلیون یا حتی پایینتر محتمل است. این سطح در روز جاری نقش حمایت نسبی را ایفا کرده، اما شکننده بهنظر میرسد.
در مقابل، محدوده مقاومتی ۸۱ تا 81 میلیون و 300 هزار تومان سقف روانی مهمی برای بازار تلقی میشود و در صورت بازگشت تقاضا و بهبود انتظارات تورمی، سکه میتواند بار دیگر به این ناحیه نزدیک شود و در صورتی که از آن عبور کند، سطح ۸۲ میلیون تومان هدف بعدی خواهد بود.
همچنین به گفته تکنیکالیستها، سطوح مقاومت جدیدی طلا در نزدیکی ۳۳۵۰ تا ۳۴۰۰ دلار است و تداوم تثبیت بالای محدوده یاد شده تضمین کننده افزایش قیمت این فلز گرانبهاست. در مقابل، سطح 3300 دلار همچنان بهعنوان حمایت مهم سکه مورد توجه است و در صورتی که قیمت طلا به زیر این مرز کاهش یابد، سقوط قیمت گزینهای محتمل خواهد بود.
تحلیلگران معتقدند روند آتی بازار در گروی نتایج مذاکرات سیاسی خواهد بود و گفتوگوهای روز شنبه میان ایران و ایالات متحده در ایتالیا، میتواند اثر نوسانی بر بازار ارز و به تبع آن بر بازار طلا و سکه داشته باشد. با این حال، این تحلیل هم مطرح است که در صورت تداوم مذاکرات و مشخص شدن مسیر آن، اثر روانی این اخبار بر بازار کمرنگتر شده و به تدریج جای خود را به دادههای اقتصادی داخلی خواهد داد.
در مجموع، کاهش ریسکهای سیاسی بهطورکلی میتواند در بازار طلا را کاهش دهد. آیا آنکه تحولات جدید مانند جهش ارزی یا اتفاقات غیرمنتظره در سطح بینالمللی، روند بازار را تغییر میدهد.