خاورمیانه در نقطه صفر

آخرین تیر ترکش آنتونی بلینکن؛ واشنگتن به تقلا افتاد/ رمزگشایی از سفر وزیر خارجه آمریکا به اسرائیل و عربستان

کدخبر: ۶۸۱۰۷۳
اقتصادنیوز:‌ همزمان با سفر وزیر امور خارجه آمریکا به سرزمین‌های اشغالی گمانه‌زنی‌هایی در باب چرایی این سفر مطرح شده است، گروهی می‌گویند برقراری آتش بس در غزه و آزادی اسرا در اولویت قرار دارد و گروهی بر رویارویی تهران و تل‌آویو تاکید دارند. فارغ از تحلیل‌ها، ظاهرا بلینکن از آخرین ماموریت خود دست خالی بر می‌گردد.
آخرین تیر ترکش آنتونی بلینکن؛ واشنگتن به تقلا افتاد/ رمزگشایی از سفر وزیر خارجه آمریکا به اسرائیل و عربستان

به گزارش اقتصادنیوز، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، برای احیای مذاکرات آتش‌بس غزه پس از ترور شهید یحیی سنوار، وارد سرزمین‌های اشغالی شد. به نوشته رسانه‌ها، او در دیدار با بنیامین نتانیاهو، از نخست وزیر اسرائیل خواست تا در شرایط کنونی زمینه را برای آزادی گروگان‌ها هموار کرده و برای برقراری آتش بس در غزه و سرمایه گذاری در این نوار باریکه بستر سازی کند. در همین راستا سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که بلینکن در جریان نشست دو ساعت و نیم روز سه‌شنبه خود با «بی بی» در شرق بیت المقدس بر لزوم افزایش کمک‌های بشردوستانه اسرائیل به غزه تاکید کرده است. یکی از مقام‌های ارشد ایالات متحده که رایزنی‌های اخیر را سازنده و مثبت توصیف کرده ضمن اشاره به رایزنی‌های بلینکن با نخست وزیر اسرائیل و یوآو گلانت، وزیر دفاع این بازیگر مدعی شد در شرایط کنونی تلاش‌ها برای دستیابی به موفقیتی استراتژیک ادامه دارد و باید در این مسیر گام‌های مشخصی نیز برداشته شود.

آخرین شانس آقای دیپلمات

به ادعای ناظران وزیر امور خارجه آمریکا که تاکنون چندین سفر بی‌نتیجه به منطقه داشته، چشم انداز مثبتی در باب توافق احتمالی میان اسرائیل و حماس نمی‌بیند. همزمان تحلیلگران نیز می‌گویند در حالی که تنها دو هفته مانده به انتخابات ایالات متحده باقی مانده، دستگاه سیاست خارجی ایالات متحده به تکاپو افتاده و به نظر می‌رسد این آخرین ماموریت بلینکن در خاورمیانه برای برقراری آتش بس باشد. گاردین در باره سفر وزیر امور خارجه آمریکا به اسرائیل نوشته، «با شعله ور شدن جنگ در غزه و رویارویی گسترده نیروهای اسرائیل با حزب‌الله، امروز پاسخ تلافی جویانه احتمالی (ادعایی) اسرائیل به ایران دیپلمات‌های بین‌المللی را به تحرک وا داشته است. در همین راستا گفته می‌شود بلینکن قرار است سرزمین‌های اشغالی را به مقصد عربستان، قطر و امارات ترک کند. پیشتر گفته شده بود که بعد از اسرائیل، اردن مقصد بعدی سفر وزیر امور خارجه است ، اما فعلا ریاض میزبان بلینکن خواهد بود.»

همزمان و در شرایطی که وزیر امور خارجه آمریکا نشستی دو ساعته با «بی بی» داشت، خبرگزاری آکسیوس با انتشار گزارشی مدعی شد که «طرح پیشنهادی از سوی مصر با هدف آزادی گروگان‌ها و برقراری آتش بس دو هفته‌ای آماده شده، گفته می‌شود هدف از ارائه این طرح شکست بن بست حاکم است. هنوز مشخص نیست که بازیگران دخیل، چون اسرائیل و حماس و فراتر از آن ایالات متحده به طرح پیشنهادی مصر چه واکنشی نشان دهند. بلینکن در شرایطی وارد سرزمین‌های اشغالی شد که آموس هوخشتاین فرستاده ویژه ایالات متحده به بیروت برای پیشبرد گفتگوها در مورد آتش بس بین اسرائیل و حزب‌الله خیزی جدی برداشته است. ایالات متحده، مصر و قطر ماه‌هاست که مذاکرات میان اسرائیل و حماس را میانجیگری کرده‌اند و تلاش دارند تا به توافقی دست یابند که به واسطه‌اش حماس گروگان را در ازای پایان جنگ، آتش‌بس پایدار و آزادی اسرای فلسطینی رها کند.

1

منطقه به تقلا افتاد

علاوه بر نگرانی‌ها در مورد تداوم حملات اسرائیل به غزه و لبنان، این انتظار وجود دارد که اسرائیل به زودی ایران را هدف حمله احتمالی (ادعایی) تلاقی جویانه‌اش قرار دهد. پیشتر اسنادی منتشر شد که نشان دهند جزئیاتی از فعل و انفعال‌های نیروی دفاعی اسرائیل برای پاسخ به ایران، با رسانه‌ای شدن این اسناد، پنتاگون تحقیقات درباره عامل نفوذی را آغاز کرده، همزمان عباس عراقچی نیز در ادامه تورهای منطقه‌ای‌اش راهی کویت و بحرین شد؛ دو مقصدی که به باور ناظران هدف از انتخابشان هشدار به واشنگتن بود. بحرین و کویت میزبان بزرگ‌ترین پایگاه‌های ایالات متحده در منطقه هستند و از همین رو گروهی از تحلیلگران می‌گویند انتخاب چنین مقصدهایی در بازه زمانی کنونی، انتخابی هوشمندانه توسط دستگاه دیپلماسی ایران بود. با این همه کشورهای عرب حوزه خلیج فارس مانند امارات و قطر میزبان تاسیسات نظامی بزرگی هستند و این نگرانی وجود دارد که یک جنگ منطقه‌ای همه جانبه پای این گروه از بازیگران را به رویارویی احتمالی بکشاند بالاخص به واسطه این که تهران تاکید دارد هرگونه ماجراجویی اسرائیل را بی پاسخ نمی‌گذارد.

با ترور یحیی سنوار هیچ نشانه‌ای دال بر پایان درگیری‌ها وجود ندارد. اسرائیل کماکان شمال غزه را هدف حملات نظامی‌اش قرار داده و رویارویی‌اش با حزب‌الله ابعادی تازه پیدا کرده است. ناظران می‌گویند تداوم این شرایط می‌تواند زمینه‌ساز آتش سوزی در سطح منطقه باشد. گروهی مدعی‌اند که اسرائیل می‌خواهد بداند ترور یحیی السنوار فرصتی برای احیای چارچوبی برای آزادی گروگان‌ها و برقراری آتش بس ایجاد خواهد کرد یا نه. در آن بازه زمانی، این ادعا مطرح بود که رهبر نظامی حماس مانع اصلی در مسیر رایزنی‌هاست، حال توپ در زمین اسرائیل افتاده تا بداند اهرم دیگری برای تحقق اهداف ادعایی‌اش وجود دارد یا نه. برقراری آتش بس در شرایطی برجسته شده که شرایط ساکنان شمال غزه بسیار اسفناک است تا جایی که یکی از دیپلمات‌های برجسته آمریکایی به طور مستقیم از نتانیاهو پرسیده، آیا توسل به سیاست قحطی، رویکردی عامدانه برای کشتن کسانی است که نمی‌خواهند شمال غزه را ترک کنند؟ به بیانی دیگر آیا این همان طرح موسوم به « طرح گنرال» است که توسط اعضای راست افراطی کابینه ارائه شده است. با این همه به نظر می‌رسد نتانیاهو و ران درمر، مشاورش این گزاره را رد کردند.

شایان ذکر است، در هیچ یک از گزارش‌های اسرائیلی در باب نشست نتانیاهو با گالانت به کمک‌های بشردوستانه اشاره نشده است. مقام ارشد دولت ایالات متحده در مورد حذف این موضوع در این قرائت‌ها سکوت اختیار کرده‌اند. یکی از مقام‌های دولت بایدن به نقل از بلینکن مدعی است که پیشرفت‌هایی حاصل شده اما باید گام‌های بیشتری برداشته شود. این مقام در ادامه خاطر نشان کرد، ایالات متحده نگرانی‌اش در باب وضعیت کنونی را با مقام‌های اسرائیلی به اشتراک گذاشته و آنها پاسخی مساعد دادند. این تبادل پیام‌ها در حالی انجام می‌شود که ناظران با اشاره به تبادل آتش اخیر میان اسرائیل و حزب‌الله از تغییر استراتژی این گروه می‌گویند و مدعی‌اند که حزب‌الله در جریان رویارویی‌های جنوب لبنان برای اولین بار از موشک‌های میان برد استفاده کرده است. در همین رابطه گروهی از تحلیلگران می‌گویند این گروه درمیان مدت بار دیگر سلاح‌های میان برد مشابهی را پرتاب خواهد کرد.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید