چشمانداز پوتین برای دولت جدید سوریه
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، با سقوط بشار اسد، بسیاری از مزایایی که روسیه از آنها بهرهمند بود، از دست رفت و تلاشهای فوری مسکو بر جلوگیری از فاجعه تمام عیار متمرکز شد.
نتیجه وقایعی که سوریه را دگرگون کردهاند برای بسیاری از جمله روسیه، غافلگیرکننده بود. مسکو برای چنین سناریویی آماده نبود و اقدامات آن عمدتاً واکنشی بود. نتیجه این شد که روسیه در سیاست خاورمیانهای خود با شکست بزرگی روبرو شد اما این شکست یک شکست استراتژیک نبود.
تمرکز اصلی روسیه همچنان بر شکست غرب در اوکراین است که برای امنیت و جایگاه آن به عنوان یک قدرت بزرگ ضروری است. اگر روسیه در این زمینه موفق شود، ممکن است نفوذ خود را در سایر مناطق، از جمله سوریه و خاورمیانه، بازپس گیرد. تا آن زمان، احتمالاً روسها تلاش خواهند کرد تا خسارات خود را محدود کنند، دسترسی به دریای مدیترانه را حفظ کنند و در سطح بینالمللی تاثیرگذار باقی بمانند، تا زمانی که در اوکراین پیروز شوند.
به نوشته وبسایت بنیاد کارنگی، حضور روسیه در سوریه مزایای زیادی برای این کشور داشت. اولاً، موفقیتهای نظامی آن در سالهای ۲۰۱۵–۲۰۲۴ و حضور آن در خاک سوریه، جایگاه روسیه به عنوان یک قدرت بزرگ را تثبیت کرد که دو رکن مشخص داشت: موفقیت در مبارزه با تروریسم بینالمللی و داشتن پایگاههای نظامی در «دورترین نقاط»، فراتر از حوزه سنتی منافع روسیه.
پلتفرم سوریه در شرق مدیترانه عملکرد لجستیکی مهمی داشت، از جمله فراهم کردن دسترسی به داراییهای روسیه در آفریقا. دیگر مزایا این بود که روسیه به عنوان یک میانجی اعتبار کسب کرد؛ نقشی که ممکن است بتواند در مناطق دیگر ایفا کند. همچنین، روسیه توانست در مذاکرات با ایران و ترکیه بر منطقه نفوذ داشته باشد. نفوذ روسیه در سوریه به مسکو این امکان را داد که پروژههای احتمالی خطوط لوله گاز طبیعی از خلیج فارس به اروپا را که میتوانست روسیه را دور بزند، مسدود کند. همچنین، حضور آن به روسیه این امکان را داد که تروریسم را در «جبهههای دور» خود مهار کند.
مشروح این گزارش را در اکوایران با تیتر «برزخ مسکو پس از سقوط بشار اسد؛ از غافلگیری و شکست روسیه تا فرصتطلبی / چشم انداز پوتین برای دولت جدید سوریه» بخوانید.