چرا ظریف به اجلاس داووس رفت و عراقچی نرفت؟
به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه هم میهن نوشت: اسماعیل بقایی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی در نشست خبری دیروز درباره این مسئله توضیح داد. ظریف و عراقچی هر دو برای حضور در این مجمع دعوت شده بودند.
او گفت: «مقامات مختلفی از ما قبلاً شرکت میکردند. جایگاه آقای ظریف مشخص است و قطعاً حضور ایشان موثر خواهد بود. آقای عراقچی قرار بود برای اجلاس شورای امنیت به نیویورک بروند و باید این را در نظر داشت.»
دیروز قرار بود عراقچی برای شرکت در نشست شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی موضوع فلسطین به نیویورک سفر کند که با توجه به برقراری آتشبس، این سفر به تعویق افتاد. البته نماینده ایران در ادواری که کشورمان در این اجلاس شرکت کرده، الزاماً وزیر امور خارجه نبوده است.
سال ۱۳۹۲، حسن روحانی بهعنوان رئیسجمهور در داووس حاضر شد. سال ۹۳ و ۹۵ ظریف بهعنوان وزیر خارجه در مجمع جهانی شرکت کرد. ایران در بعضی ادوار این اجلاس مثل سالهای ۹۶، ۹۸ و ۹۹ نیز شرکت نکرد. سال ۱۳۸۹ ایران برای اولین بار به داووس دعوت نشد.
معاون راهبردی رئیسجمهور اگرچه در حال حاضر مسئولیت دیپلماتیک ندارد اما در جهان سیاست به عنوان یک دیپلمات کارکشته شناخته میشود.
نام ظریف با برجام و توافق هستهای گره خورده و تندروها به همین دلیل او را به سیبل دولت پزشکیان تبدیل کردند. طی چند هفته گذشته، ظریف یکی از موضوعات اصلی بود که نمایندگان تندرو مجلس در دستور یا خارج از دستور صحن پارلمان آن را به میان میکشیدند.
در آخرین مورد، مهدی کوچکزاده نماینده تندرو مجلس به بهانه «طرح مسئله کمک ایران برای آتشسوزی لسآنجلس» که فیلم فریادهای او در فضای مجازی همهگیر شد، پای ظریف را وسط کشید. تندروها در رسانه و مجلس ظریف را مرد پشت صحنه دولت چهاردهم میدانند و معتقدند که او باعث انحراف دولت شده است. البته مشخص نیست که با چه استدلالی این ادعا را مطرح میکنند اما این مشخص است که به زعم برخی تحلیلگران، تندروها هنوز در فضای انتخابات و از ظریف خشمگین هستند. چراکه ظریف در یک حضور تلویزیونی (میزگرد سیاست خارجی)، سالها تبلیغات سیاسی تندروها حول محور برجام را در کمتر از ۱۰ دقیقه به چالش جدی کشید.
در کمپین انتخاباتی پزشکیان نیز نقشی کلیدی ایفا کرد. پس از شکست سعید جلیلی، پزشکیان حکم تشکیل شورای راهبری دولت چهاردهم را به ظریف داد. در حال حاضر نیز با توجه به حضور ظریف و نقشآفرینی او به عنوان معاون راهبردی، به نظر میرسد که رئیسجمهور با قدرت از معاون خود حمایت میکند.
او اخیراً در یک برنامه اینترنتی با عنوان حضور در واکنش به حمید رسایی، نماینده تندرو مجلس گفته بود: «مقام معظم رهبری از روی لطف [به من] فرمودند غیور، شجاع و امین. یکی از این دوستان که الان خیلی میخواهد بنده را عزل کند که اگر اتفاق هم بیفتد، برای من خیلی دنیا به آخر نمیرسد، گفته بود این مدح بدتر از ذم است! یعنی آقا هیچ صفت خوب دیگری در تو پیدا نکرده و گفته تو متدینی! از یک آدم روحانی ملبس به لباس اسلام خیلی بعید است که بگوید تعریف از یک نفر به عنوان متدین، ذم او است.»
با این مختصات، ظریف راهی داووس میشود تا تقریباً همزمان با آغاز به کار مجدد دونالد ترامپ در واشنگتن، زبان ایران در این اجلاس معتبر جهانی باشد.