وقتی واقع‌بینی بر تبلیغات غلبه می‌کند

سیاست خارجی بدون نقاب دونالد ترامپ

کدخبر: ۱۵۴۳۲۵
ترامپ روز گذشته نقاب دوران انتخابات را از چهره برداشت و تقریبا از بسیاری از شعارهای خود در دوره رقابت‌های انتخاباتی عقب‌نشینی کرد. جانشین اوباما در گفت‌وگو با «نیویورک‌تایمز» و «د تایمز» از برخی وعده‌های خود در حوزه‌های سیاست خارجی، آلودگی هوا، شکنجه و پرونده ایمیل‌های هیلاری کلینتون عقب‌نشینی کرد. ترامپ در این گفت‌وگوها با تاکید بر اینکه طرح جدید و متفاوتی برای بحران سوریه دارد، از همکاری با روس‌ها برای مبارزه با داعش خبر داد. وی در عین حال از سیاست خارجی دوران جورج بوش انتقاد کرد و گفت: ما نباید کشوری باشیم که ملت‌سازی را در خارج از مرزهای ایالات‌متحده دنبال می‌کند.
سیاست خارجی بدون نقاب دونالد ترامپ

ترامپ با سرسخت‌ترین دشمن خود در حوزه رسانه دست دوستی داد. او در میان تعجب همگان به ساختمان روزنامه نیویورک‌تایمز رفت و از این روزنامه بازدید و با عوامل آن گفت‌وگو کرد. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا در گفت‌وگو با عوامل روزنامه نیویورک‌تایمز گفت که وی قصد ندارد بازجویی از هیلاری کلینتون را به راه بیندازد. پیش از این ترامپ در مناظرات تلویزیونی خود گفته بود که اگر وی رئیس‌جمهور شود او راهی زندان خواهد شد. ترامپ مانند بسیاری از جمهوری‌خواهان بر این باور است که استفاده هیلاری کلینتون از یک ایمیل شخصی برای کارهای وزارت خارجه، امنیت ملی این کشور را به خطر انداخته است. با این حال وی در این گفت‌وگو تاکید کرد که قصد ندارد پرونده هیلاری کلینتون را مجددا به جریان بیندازد. جیمز کومی، رئیس‌ اف‌بی‌آی دوبار هیلاری کلینتون را مبرا از اقدام علیه امنیت ملی کرده است. این در حالی است که ترامپ بارها در طول کارزار انتخاباتی‌اش، رقیب دموکرات خود را «متقلب» نامید و او را تهدید کرد که به زندان می‌اندازد. ترامپ به نیویورک‌تایمز اما گفت که به این دلیل که می‌خواهد زخم‌های دوران کارزار انتخاباتی خود را بهبود بخشد، قصد ندارد پیگیر پرونده هیلاری کلینتون شود. او در این مصاحبه گفت: «من واقعا قصد ندارم به کلینتون‌ها آزار برسانم. واقعا قصدم این نیست. او (هیلاری کلینتون) به خاطر این موضوع سختی‌های زیادی کشیده است و دنبال این نیستم که وی را اذیت کنم. کمپین واقعا درست پیش نرفت.» ترامپ در طول کارزار انتخاباتی‌اش بارها هیلاری کلینتون را متقلب و فاسد نامید و گفت که استفاده هیلاری کلینتون از یک ایمیل شخصی قابل بخشش نیست. هیلاری کلینتون نیز معتقد است ترامپ با استفاده از این موضوع وی را در انتخابات شکست داده و رئیس‌جمهوری تازه آمریکا را به این دلیل سرزنش می‌کند. این در حالی است که ترامپ گفته است از این موضوع گذر خواهد کرد اما تاکید کرده که ممکن است دادگاه‌ یا دادستانی بخواهد این موضوع را پیگیری کند.

این تصمیم البته برای ترامپ چندان مورد رضایت طرفدارانش نبوده و آنها به دلیل اینکه ترامپ تصمیم خود را عوض کرده از وی گله‌مند هستند. گفته می‌شود ترامپ از برخی تصمیم‌های خود عقب‌نشینی کرده است حتی برخی سایت‌های دست‌راستی که پیش‌تر حامی سرسخت ‌بوده‌‌اند، تیتر «بی‌وفا به عهد» را برای ترامپ انتخاب کرده‌اند. در حین مناظره دوم ترامپ رو به هیلاری کلینتون می‌کند و می‌گوید: اگر من پیروز شوم، برای دادستانی کل کسی را انتخاب خواهم کرد که پرونده تو را در دستور کار خود قرار دهد، زیرا دیگر نمی‌توان دروغ و فریبکاری را بیش از این تحمل کرد.

رمزگشایی از سیاست خارجی

سیاست خارجی ترامپ شبیه یک علامت سوال بزرگ است. کسی هنوز چیزی از سیاست خارجی وی نمی‌داند و هنوز به شکل یک راز باقی مانده است. اما ترامپ به تایمز گفته است: ما نباید کشوری باشیم که به‌دنبال ملت‌سازی است. این گفته وی در واقع اشاره به حمله آمریکا به عراق است که در زمان جورج بوش دوم به وقوع پیوست.

او همچنین تاکید کرد که باید در سوریه دیوانگی‌ها خاتمه پیدا کند و تاکید کرد که نسبت به بقیه افراد دیدگاه متفاوتی به سوریه دارد.او پیش‌تر به‌طور تلویحی از اقداماتی که ایران و روسیه علیه داعش و سایر گروه‌های تروریستی در سوریه انجام می‌دهند، حمایت کرده بود. او در مناظره دوم با انتقاد از رویکردی که درخصوص سوریه دارد، گفته بود: کاری که روسیه و ایران انجام می‌دهند نابودی داعش است اما ما از گروه‌هایی که نمی‌شناسیم حمایت می‌کنیم. برخی تاکید می‌کنند که ترامپ هر چه به روز ورود خود به کاخ سفید نزدیک می‌شود بیشتر چهره یک رئیس‌جمهور به خود می‌گیرد اما برخی دیگر با انتخاب نفرات وی می‌گویند که وی قصد دارد تیم تندرویی تشکیل دهد. این عده حضور بانون و چهره‌های دیگر را در تیم انتقالی نشانه تندروی وی اعلام می‌کنند. با این حال وی درخصوص سوریه، موضوع را این‌گونه ادامه داد: همان‌گونه که گفتم نگاه متفاوتی نسبت به سوریه دارم البته برخی هم مانند من فکر می‌کنند. من مجبور بودم با لیندسی گراهام صحبت کنم؛ کسی که به من فرصت فکر کردن داد. من باید به لیندسی گراهام درخصوص سوریه و حمله کردن گوش می‌دادم. می‌دانید حمله کردن به سوریه مانند حمله کردن به روسیه است، حمله کردن به ایران. شما حمله می‌کنید. اما از این حملات چه به‌دست می‌آوریم؟ نگاه کنید به تعداد کشته شده‌ها، واقعا شرم‌آور است. من با پوتین در این خصوص صحبت کردم. وی همچنین درخصوص روسیه گفت که فکر می‌کنم روسیه به‌دنبال همراهی با ماست. ما دارای منافع مشترک هستیم. او افزود: زمانی که شما (روزنامه نیویورک‌تایمز و منتقدان)گفتید ترامپ عاشق پوتین است و پوتین عاشق ترامپ با خودم گفتم این خوب نیست؟ این خوب نیست که ما با روسیه باشیم و با هم علیه داعش اقدام کنیم؟ هر چند بر این باور هستم که ما اصلا نباید اجازه می‌دادیم داعش شکل بگیرد و برای همین فکر می‌کنم اگر ما با روسیه هماهنگ باشیم می‌توانیم چیزهای مثبتی از این همراهی به‌دست آوریم. این خیلی خوب است که نه تنها با روسیه، بلکه با دیگر کشورها هم حرکت کنیم.ترامپ در مورد ایده هایش در ارتباط با سوریه گفت: من فقط می‌دانم که باید به این دیوانگی محض پایان داد. می‌توانم بقیه آن را ضبط نشده بگویم. این درخواست البته با پاسخ مثبت نیویورک‌تایمز روبه‌رو شد و برای لحظاتی که ترامپ درخصوص سوریه سخن می‌گفت، رکوردرها خاموش می‌شود. اما زمانی که مصاحبه از نو شکل رسمی گرفت ترامپ در بخشی از سخنان خود انتقادهای گذشته را تکرار کرد و درخصوص دیدار با ژنرال متیس هم گفت: او مرد قوی و قابل احترامی است. من با او دیدار داشتم و درخصوص بسیاری از مسائل گفت‌وگو کردم. فکر می‌کنم که ما خیلی وقت است که دیگر یک برنده به حساب نمی‌آییم، ما کسی را دیگر شکست نمی‌دهیم. ما دیگر نمی‌توانیم برنده شویم. ما در بیرون مرزها برنده نیستیم. ما در تجارت برنده نیستیم. ما در حوزه نظامی دیگر پیروز نیستیم.

سی‌ان‌ان هم در گزارشی نوشت که نکاتی از دیدار ترامپ منتشر شده که نشان می‌دهد وی با دوران نامزدی خود فاصله گرفته است. افزون بر عقب‌نشینی وی در چند مورد او دست به ستایش از ریاست‌جمهوری باراک اوباما زده و گفته است که انتقال صلح‌آمیز قدرت را توسط وی می‌ستاید. او درخصوص دیدار خود با باراک اوباما گفت: ابتدا فکر نمی‌کردم از وی خوشم بیاید. فکر می‌کردم او را دوست نداشته باشم اما از دیدار با او لذت بسیار بردم. او همچنین درخصوص چاک شومر رهبر جدید دموکرات‌ها در سنا نیز مطالب مشابهی ابراز کرد و گفت که از مدت‌ها پیش از او خوشش می‌آمده است.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    • نیم قرن با اقتصاد ایران؛ ۲ آذر

      اقتصادنیوز: در پروژه «نیم قرن با اقتصاد ایران» تلاش بر این است تا از قبل اخبار و گزارش های اقتصادی به تصویر روشنی از…

    کارگزاری مفید