کل کشور قرنطینه می‌شود؟/ ۲۲ مهر؛ تلخ ترین روز کرونایی در تهران

کدخبر: ۳۶۷۴۶۲
رکورد شکنی‌های کرونا باعث شد تا سفر به و از پنج استان ممنوع شود و گمانه زنی‌ها از اعمال محدودیت در سایر استان‌ها خبر می‌دهند.
کل کشور قرنطینه می‌شود؟/ ۲۲ مهر؛ تلخ ترین روز کرونایی در تهران

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، «رکورد موارد ابتلا و فوتی کرونا در ایران شکسته شد»، دیروز در هشت ماه گذشته که بیماری کرونا در کشور شایع شده است، سیاه‌ترین روز کرونایی بود، چرا که ۲۷۹ داغ بر دل مردم ایران نشست، ۲۷۹ بیماری از جان خود را بر اثر ابتلا به بیماری از دست دادند و خانواده‌های خود را داغدار کردند، دفن غریبانه کرونایی‌ها هم خود داغ دیگری بر دل خانواده‌های فوت شدگان است، هر چند در شرایط کنونی چاره‌ای جز برگزاری مراسم تدفین و عزاداری با چند نفر بیشتر نیست.

به گفته سخنگوی وزارت بهداشت بر اساس اخرین آمار که روز گذشته اعلام شد، ۴ هزار و ۸۳۰ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد که ۲ هزار و ۲۳۷ نفر از آن‌ها بستری شدند و مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۵۱۳ هزار و ۲۱۹ نفرو مجموع جانباختگان این بیماری به ۲۹ هزار و ۳۴۹ نفر رسید، این در حالی است که به گفته حریرچی معاون کل وزارت بهداشت طبق شیوه‌نامه‌های (WHO) کسانی که تستشان مثبت است در آمار اعلام می‌شوند، در ایران نیز آمار را مانند سایر کشور‌ها اعلام می‌کنیم در حالی که تعداد فوتی‌ها را می‌توان ۱.۵ برابر تا ۲.۲ برابر آمار اعلامی حساب کرد. ما خیلی از افراد را به عنوان کرونا درمان می‌کنیم، اما چون جواب تستشان منفی بوده است و آن‌ها را جزو مرگ کرونایی حساب نمی‌کنیم.

افزون بر موارد رکورد آمار بیماران بدحال بستری در بخش‌های مراقبت ویژه هم شکسته شد و سه رکورد کرونا در یک روز شکسته شد و بنابر اعلام مسئولان وزارت بهداشت، حدود ۳۶ تا ۳۷ درصد از ظرفیت بخش مراقبت‌های ویژه در کشور مربوط به بیماران کووید ۱۹ است و این عدد بالایی محسوب می‌شود.

در شرایط اوج کرونا در موج سوم بیماری شاهد دورکاری کارمندان در برخی استان‌ها و تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها هستیم و برخی که از خانه ماندن خسته شده بودند، تعطیلی‌های آخر هفته مهرماه را فرصت مناسبی برای سفر دیدند و بار خود را بستند و راهی جاده‌ها شدند و در هفته گذشته شاهد ترافیک سنگین جاده‌های منتهی به استان‌های مسافر پذیر بودیم و به گفته مسئولان پلیس راهور ناجا میزان سفر‌ها در مهرماه به بیشترین میزان خود از ابتدای سال تاکنون رسیده است.

هر چند «سفر و مرگ و میر کرونایی»، موضوعی است که متخصصان بار‌ها درباره آن هشدار داده اند، به گفته متخصصان سفر می‌تواند شانس ابتلا به بیماری و میزان فوتی‌ها را افزایش دهد، در نوروز امسال با توجه به تعطیلی طولانی مدت و پیک سفر محدودیت‌هایی اعمال شد و در نتیجه اعمال محدودیت‌ها مردم در خانه ماندند و بیماری کنترل شدو نتایج ان را در روند بیماری مشاهده کردیم، چرا که هر اقدامی در دوران اپیدمی اثرات خود را ۵ الی ۷ روز بعد روی موارد سرپایی، ۲ الی ۳ هفته بعد روی موارد بستری و ۴ الی ۶ هفته بعد روی فوتی‌ها می‌گذارد و با رعایت حداکثری مردم و اعمال محدودیت‌های تردد تا پایان فروردین ماه شاهد کاهش موارد ابتلا و مرگ و میر بیماران کرونایی به ۳۰ نفر بودیم، اما پس از آن بازگشایی‌ها یکی پس از دیگری انجام شد و مردم هم دیگر ککمتر از کرونا می‌ترسیدند و کاهش فوتی‌ها و بازگشایی‌ها را به معنای پایان کرونا در نظر گرفتند ورعایت شیوه نامه‌ها به حداقل رسید.

با کاهش میزان رعایت شیوه نامه‌های بهداشتی و افزایش سفر‌ها بعد از عید فطر شاهد موج سنگین بیماری در خرداد ماه بود و به دنبال موج سنگین بیماری استفاده از ماسک ممنوع شد و مشاغل سطوح ۳ و ۴ در چندین استان تعطیل شد و تغییراتی در اجرای طرح‌های ترافیک اعمال شد، اما به دنبال عادی شدن بیماری برای مردم میزان استفاده از ماسک کاهش پیدا کرد و چند تعطیلی در تابستان موج شد، دوباره شاهد موج جدید بیماری باشیم، موجی که سهمگین‌تر و پرقدرت‌تر از قبل وارد میدان شده بود و به گفته متخصصان پیک سوم بیماری نسبت به دو پیک قبل بسیار نگران کننده‌تر است، در موج سوم بیماری بیماران بدحال بیشتری به بیمارستان‌ها مراجعه می‌کنند و از طرفی خطر همزمانی آنفلوانزا و کرونا در پاییز هم وجود دارد، هم اکنون ظرفیت بخش‌های کرونا بسیاری از بیمارستان‌ها و اورژانس بیماران کرونایی پُر شده است و کادر درمان زیر فشار موج سوم بیماری هستند واین موضوع شرایط را برای آن‌ها سخت‌تر می‌کند.

میزان رعایت شیوه نامه‌های بهداشتی در کشور

معاون بهداشت وزارت بهداشت ادامه داد: از عید فطر که مسافرت ها شروع شد رعایت شیوه نامه‌ها به ۲۴ درصد رسید و از خرداد ۹۹ موج بسیار سنگینی از بیماری را تجربه کردیم.

وی گفت: پس از این مرحله با هشدارهای داده شده دوباره رعایت شیوه نامه‌ها به ۷۸ درصد رسید، ولی هم اکنون متاسفانه این میزان به ۴۲ درصد رسیده است و شاهد موج سوم و سنگین کرونا در کشور هستیم.

رئیسی افزود: در تمام ادوار، نیمی از مردم شیوه نامه‌ها را رعایت کردند، ولی در واقع اگر رعایت شیوه نامه‌ها به ۸۰ درصد نرسد خیلی اثرگذار نیست.

سفرهاى کرونایى

مسافران تهرانی و البرز بیماری را با خود به شهر باز می‌گردانند

ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت در گفت و گو با خبرنگار  باشگاه خبرنگاران جوان گفت: ثابت شده است هر گونه سفر درون و برون شهری به دلیل افزایش تماس‌های اجتماعی موجب افزایش موارد ابتلا به بیماری می شود، حتی کسانی که فکر می کنند از منزل خود خارج می‌شوند و به ویلای خود در شمال سفر می کنند، در بین راه خرید می کنند، از سرویس بهداشتی استفاده می کنند و به رستوران بروند و همه اینها زمینه تماس و ابتلا به بیماری را افزایش می‌دهد.

حریرچی ادامه داد: تجارب ما در پیک‌های قبلی کرونا نشان می‌دهد که در استان تهران و البرز افرادی که به سفر رفته بودند با خود بیماری را باز می‌گردانند و این موضوع قابل اثبات است.

معاون کل وزارت بهداشت گفت: با توجه به این موضوعات درخواست ما خودداری از سفرهای غیر ضرور است و ستاد کروناست تهران و استاندار درخواست اعمال محدودیت سفر و حتی تشدید مجازات و جریمه برای کسانی که در اوج بیماری سفر می‌کنند، داشتند.

حریرچی افزود: ما علی رغم اینکه در فصل پاییز هستیم و در هفته گذشته با وجود اینکه فقط پنج شنبه تعطیل بود، اما شاهد ترافیک سنگین در جاده‌های منتهی به استان‌های شمالی کشور بودیم.

منع آمد و شد در پنج کلانشهر کشور

سعید نمکی وزیر بهداشت اظهار کرد: باید به موج سوم کرونا بپردازیم که بخشی از کشور را گرفتار کرده است. ما با بررسی هایی که روی ویروس انجام دادیم، متوجه شدیم ویروس دچار تغییرات و جهش‌هایی شده است ؛ گرچه در بیماری زایی هنوز مشخص نیست اما در سرعت انتشار و گرفتار کردن جمعیت کشور برایمان مشخص است که سرعت عمل بیشتری پیدا کرده است.

وی ادامه داد: به همین دلیل زنگ خطری است برای کشور برای رعایت فاصله گذاری، برای کمتر شدن مسافرت‌ها و برای استفاده بیش‌تر از ماسک. با تشدید شرایط فعلی جریمه ای برای جمعیتی که شیوه‌نامه‌های بهداشتی را مراعات نمی کردند و حقوق دیگران را مورد تهدید قرار می دادند وضع کردیم که امیدوارم با وضع این قوانین در کنترل کرونا موفق شویم.

نمکی گفت:خدمت رئیس جمهور محترم درخواستی را تقدیم کردم و از ایشان خواستم اجازه دهند در پنج شهر مهم که میزان شیوع ویروس بالا است و ممکن است گرفتاری های بیش تری پیش آید مثل کلانشهر تهران، کرج، مشهد، اصفهان و ارومیه در سه روز تعطیلی منع عبور و مرور و محدودیت اعمال کنیم و ایشان بلافاصله موافقت کردند. امیدواریم با اجرای این موضوع در سه روز تعطیلی در کاهش تردد ها در راستای کاهش بیماری قدم هایی برداریم.

سفر در روزهای کرونایی

سفر با حمل و نقل عمومی ممنوع نشده است

در شرایطی که در تعطیلات آخر ماه صفر حجم اعظمی از مسافران با قطار و هواپیما راهی مشهد مقدس می‌شوند اما هیچ ممنوعیتی در پرواز و قطارها اعمال نشده است، از طرفی سایر استان های کشور مجاز به سفر در این تعطیلات هستند.

رییسی معاون بهداشت وزیر بهداشت با اشاره به جزئیات اعمال محدودیت های منع آمدو شد به شهرهای تهران، کرج، اصفهان، مشهد و ارومیه، اظهار کرد : تخت های بیمارستانی در حال پُر شدن بوده و حدود هشت ماه است که متخصصان توصیه می کنند تا مردم از سفرهای غیرضرور خودداری کنند و از طرفی باید توجه داشت که ویروس ضعیف نشده و ممکن است قوی تر هم شود.

وی ادامه داد: خودروهای شخصی که پلاک بومی دارند، نمی توانند از استان خود خارج شوند و پلاک های غیربومی می توانند به شهرهای خود بازگردند، اما پلاک های غیر بومی نمی توانند به این شهرها وارد شوند.

معاون بهداشت وزیر بهداشت بیان کرد: بین شهرهای کرج و تهران هیچ محدودیتی وجود ندارد و ما این دو شهر را یکی در نظر گرفته‌ایم، همچنین خودروهای اورژانس، خودروهای امدادی و حامل مواد غذایی و کالاهای اساسی هیچ محدودیتی در تردد ندارند.

رییسی با بیان اینکه محدودیت تردد فقط برای خودروهای شخصی اعمال شده است، گفت: اگر نیاز به اعمال محدودیت بیشتر باشد این طرح در سایر شهرها نیز اجرا خواهد شد و تاکنون برای سفر با حمل و نقل عمومی، قطار و هواپیما ممنوعیتی اعمال نشده است.

کشور قرنطینه می‌شود؟

اکنون محدودیت‌ها فقط منوط به پنج استان کشور است و فرصت برای مردم ۲۵ استان در وضعیت قرمز و هشدار فراهم است که همچنان به سفر بروند.

معاون بهداشت وزیر بهداشت با بیان اینکه بر اساس بیشتر سفرهای غیر ضرور با خودروهای شخصی صورت می گیرد،گفت: به همین دلیل تصمیم گرفته شد تا این محدودیت ها شامل خودروهای شخصی شود.

معاون بهداشت وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه این محدودیت ها به معنای اعمال قرنطینه نیست، بیان کرد: فقط قصد داریم از سفرهای غیرضرور جلوگیری کنیم؛ چرا که بیش از نیمی از مردم دقیقاً دستورالعمل‌های بهداشتی را رعایت می کنند و مطالبه اصلی این افراد این است تا عده ای که رعایت نمی کنند و در رفت و آمد هستند، محدود شوند و تاکنون تصمیم به اعمال محدودیت در شهرهای مسافرپذیر گرفته ایم.

قرنطینه و در خانه ماندن

۲۲ مهر؛ تلخ ترین روز کرونایی در تهران

متاسفانه در ۲۵۳ روزی که از بحران کرونا در استان می‌گذرد، سه شنبه، ۲۲ مهر بالاترین میزان مرگ و میر در تهران ثبت شد که یکی از تلخ‌ترین روزهای کرونایی پایتخت بود. روز گذشته ۷۲۰ بیمار جدید در استان تهران بستری شدند که ۱۵۱ نفر آنها در بخش مراقبت های ویژه بستری و ۶۵۲ بیمار نیز در مجموع از بیمارستان‌ها ترخیص شدند.بالغ بر ۱۳ درصد مراجعان سرپایی در حوزه درمان نیاز به بستری بیمارستانی و یک چهارم بیماران نیاز به بستری در بخش‌های قبل از مراقبت‌های ویژه داشتند.

علیرضا زالی فرمانده عملیات مدیریت بیماری کرونا در کلانشهر تهران با بیان اینکه در سه بازه زمانی تحقیقات میدانی و پژوهشی در استان تهران حاکی از ارتباطی کاملا معنادار و مستقیم بین میزان سفر و میزان ابتلا و بستری است، ایجاد محدودیت در سفرها را بخش مهمی از بسته دستورالعمل‌های بهداشتی برشمرد.

زالی با بیان اینکه در حال حاضر ۴۵ شهر کشور از جمله تهران، کرج و سایر استان‌های پنجگانه که محدودیت سفر برای آن‌ها اعلام شده نسبت به سایر شهرها در وضعیت بحرانی‌تری به سر می‌برند، گفت: طبیعتا این شهرها نقاطی هستند که باید مورد توجه قرار گرفته تا محدودیت در سفرها بتواند به آن‌ها کمک شایان توجهی کند.

محدودیت در تهران می تواند بسیار کارگشا باشد

فرمانده عملیات مدیریت بیماری کرونا در کلانشهر تهران با اشاره به مکاتبه معاونت بهداشتی وزارت بهداشت درخصوص ایجاد محدودیت در سفرهای پنج استان و ابلاغ آن به وزارت کشور جهت همکاری‌های لازم، گفت: طبیعتا استانداران این شهرهای پنجگانه آمادگی کامل را برای اجرای این مصوبه دارند و ساز و کار لازم توسط این عزیزان در حال انجام است و طبیعتا نیروی محترم انتظامی مثل سایر موارد قبلی در زمینه اجرای این مصوبات ان‌شاءالله همکاری لازم را دارند.

زالی با بیان اینکه سفرهای غیر ضروری به ویژه توسط خودروهای غیر بومی، توسط عوامل انتظامی مستقر در مبادی ورودی و خروجی شهر کنترل می‌شود، افزود: بیشترین میزان سفرهای خارج شهری و بین استانی از مبدا تهران رخ می‌دهد، این محدودیت در تهران می تواند بسیار کارگشا باشد و می تواند مقدار زیادی از بار بیماری را در روزهای آتی کم کند.

منع آمد و شد و تردد بین شهری

احتمال ۲ برابر شدن مرگ و میرها با افزایش سفرهای غیر ضرور

مسعود مردانی عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا ضمن اسف‌بار خواندن شرایط کرونا در کشور، گفت: وضعیت پیچیده‌ای را تجربه می‌کنیم‌. در شرایطی که موارد بستری و مرگ و میر ناشی از بیماری بسیار بالا است، تخت بیمارستانی هم در دسترس نیست.

با اشاره به تعطیلات پیش‌رو و آغاز سفرها، تاکید کرد: تاکنون چندین بار از مردم ملتمسانه خواهش کردیم برای کمک به کاهش بار بیماری برای کادر درمان و کاهش موارد بیماری سفر نروند. باز هم خواهش می‌کنیم در خانه بمانید تا به بهبود اوضاع کمک کنید. بر اساس پیش‌بینی‌ها در صورتی که مردم به توصیه‌های بهداشتی عمل نکنند و به سفر بروند، میزان مرگ و میر می‌تواند تا ۲ برابر افزایش یابد.

مردانی در خصوص نحوه درمان مبتلایان کرونا در پیک جدید بیماری، تصریح کرد: نحوه درمان تفاوت عمده‌ای نداشته است؛ فقط تنوع درمان‌های در دسترس ما بیشتر شده است اما، باید بدانیم هیچ کدام از داروهایی که به بیماران می‌دهیم داروی اصلی درمان کرونا نیست و هنوز داروی قطعی درمان کووید۱۹ شناسایی نشده است.

برخی به دنبال سفر و عروسی بعد از ماه صفر هستند

قاسم جان بابایی اظهار کرد: محدودیت‌های اخیر در برخی از استان‌ها نباید محدود به تعطیلی‌های پایان ماه صفر باشد و نگرانی ما بعد از این تعطیلات، بیشتر است، چون خیلی از مردم برای بعد از این تعطیلات برنامه ریزی کرده اند و اطلاع داریم که بعضی افراد حتی سالن‌های مراسم‌های عروسی را اجاره کرده اند. اگر بعد از ماه صفر، مردم بخواهند مراسم و تجمعات را که قطعا در آن شاهد انتقال بیماری هستیم، برپا کنند، شرایط به مراتب بدتر از وضعیت کنونی می‌شود.

معاون درمان وزارت بهداشت تصریح کرد: از نظر زمانی مشخص نیست تا کی کرونا در کشور وجود دارد و هنوز درصد زیادی از مردم ایران خوشبختانه به این بیماری مبتلا نشده اند و البته همیشه در معرض خطر قرار دارند. تا زمانی که کرونا با همین ظرفیت و قدرت بیماری زایی ادامه پیدا کند باید نگران باشیم و محدودیت‌ها نباید محدود به دو یا سه روز باشد. معاون درمان وزارت بهداشت اظهار کرد: کووید ۱۹ بیماری خطرناکی است. درست است که اکثر افراد بهبود پیدا می‌کنند، اما مشخص نیست کسی که به این بیماری مبتلا شده همان فردی است که نجات پیدا می‌کند. مردم توجه کنند که بعد‌ها هم می‌توان به مسافرت رفت، اما جان خودشان و خانواده شان را به خطر نیندازند، چون ظرفیت خدمات بیمارستان ها، محدود است.

جان بابایی تصریح کرد: کووید ۱۹ همچنان جزو بیماری‌های مهلک است و ثابت شده که رفت و آمد و تردد‌های بی مورد، یکی از مهمترین عوامل ابتلا به این بیماری است. اولین کاری که کشور‌هایی که در مدیریت کرونا، موفقیت داشته اند، انجام داده اند، ایجاد محدودیت در ترددها، اجرای فاصله گذاری، استفاده از ماسک و قرنطینه بوده است و هیچ کشوری غیر از این به نتیجه نرسیده است و نمی‌توانیم تجربه دیگری را در کشور شروع کنیم. تا الان جامعه پزشکی توانسته آبرومندانه مشکلات مردم را مدیریت کنند، اما ادامه و آینده این بیماری وابسته به رفتار اجتماعی مردم در جامعه است.

در شرایط کنونی که مدارس و دانشگاه‌ها و برخی مشاغل سطح سه و چهار تعطیل هستند و بسیاری از کارمندان دور کار شده اند، همچنان احتمال سفرهای  بین  شهری وجود دارد، شاید بهتر باشد مانند قانون اجباری شدن استفاده از ماسک با توجه به خطر همزمانی آنفلوانزا و کرونا محدودیت ترددهای بین شهری در سایر استان‌ها هم اعمال شود.

از طرفی بهتر است خودمان بیشتر به فکر باشیم و بدانیم کرونا هر لحظه در کمین نشسته است تا بیشتر قربانی بگیرد، پس با رعایت اصول بهداشتی، استفاده از ماسک، شست  و شوی دست‌ها و پرهیز از ترددهای غیر ضرور از شر این ویروس محنوس در امان بمانیم.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    • نیم قرن با اقتصاد ایران؛ ۲۹ دی

      اقتصادنیوز: در پروژه «نیم قرن با اقتصاد ایران» تلاش بر این است تا از قبل اخبار و گزارش های اقتصادی به تصویر روشنی از…

    اخبار بیشتر در سرویس سایر رسانه ها
    کارگزاری مفید