در سر ترامپ چه می‌گذرد؟

رونمایی از تاکتیک تازه ترامپ/ کابینه اشباح یا حلقه آتشین وفاداران؟؛ آمریکا در آستانه دگردیسی پرهزینه

کدخبر: ۶۹۸۹۸۴
اقتصادنیوز: به باور ناظران دونالد ترامپ برای جلوگیری از تکرار سناریوهای دولت نخست خود، کابینه‌ای موازی از وفادارنش تعریف کرده است؛ چهره‌هایی که در صورت لزوم و مخالفت خوانی وزرای عادی کابینه قرار است ماموریت‌های مورد نظر رئیس جمهوری را اجرایی کنند؛ گزاره‌ای که ترس از پیامدهای چنین تصمیمی را برجسته کرده و موجب شده تا ناظران در باب ایجاد هرج و مرج در آینده هشدار دهند.
رونمایی از تاکتیک تازه ترامپ/ کابینه اشباح یا حلقه آتشین وفاداران؟؛ آمریکا در آستانه دگردیسی پرهزینه

به گزارش اقتصادنیوز، وال استریت ژورنال با انتشار یادداشتی مدعی شد: درشرایطی که مارک روبیو برای به دست آوردن رای اعتماد در کنگره شهادت می‌داد، استیو ویتکاف، نماینده منتخب دونالد ترامپ در خاورمیانه، در قطر بود و در آنجا تلاش داشت تا رایزنی‌ها در باب آتش بس در غزه را به سرانجام برساند.

آنچه شاهدش بودیم، نمایشی از تقسیم وظایف بود؛ استراتژی تازه‌ای که ترامپ با توسل بدان در حال سازماندهی به تیم سیاست خارجی‌اش است. به بیانی دیگر رئیس جمهوری منتخب در کنار اعضای معمول کابینه امنیت ملی، هیات مرکزی 12 نفره تعریف کرده که متشکل از فرستادگان و مشاورانش است؛ مرکزی که ترامپ در مواقع اضطراری و برای برخورد مستقیم با نقاط داغ و سرمایه‌های خارجی بدان‌ها متوسل می‌شود.

به ادعای ناظران، ساختار نوظهور نشان دهنده عزم ترامپ برای تشدید کنترل فرآیند سیاست با تکیه بر حمایت وفادارانی است که اولویت‌های او را در کنار اعضای متعارف تیمش اجرایی می‌کنند.

رونمایی از استراتژی دولت دوم

این نشریه در ادامه آورد: به گفته تحلیلگران، با این همه شاید در ظاهر این دیپلماسی زیرکانه خطرات و تهدیداتی نیز به همراه داشته باشد؛ خطری چون آشفته‌تر شدن نمودار سازمانی چند وجهی و افزایش پیچیدگی‌های حاکم بر ساختار بوروکراسی حاکم.

به نظر می‌رسد ترامپ قصد دارد مانع از تکرار سناریوهای دوره نخست ریاستش شود، زمانی که چند تن از مقامات ارشد امنیت ملی‌اش برخی از غیرمتعارف‌ترین تصمیمات سیاست خارجی‌اش، از جمله دستور خروج نیروها از سوریه و افغانستان را پس زدند.

ریچارد هاس، رئیس سابق شورای روابط خارجی که در وزارت امور خارجه، شورای امنیت ملی نیز خدمت کرده است، در این باره گفت: «دونالد ترامپ یک فرآیند سیاسی غیررسمی را دوست دارد که در قالبش در مرکز باشد؛ چنین رویکردی می‌تواند زمینه را برای شکل گیری محیطی چالش برانگیز برای هر وزیر خارجه‌ای فراهم کند».

روبیو قول متعهد شده در صورت تایید، نفوذ وزارت خارجه را تقویت کند. سناتور کریس کونز در جلسه استماع کمیته روابط خارجی سنا از او پرسید «چگونه امیدوار است اختیارات وزارت خارجه را حفظ کند، از تضاد سیاست‌ها اجتناب کرده و از تضاد منافع جلوگیری کند؟» روبیو در پاسخ گفت: «روش کار این است که فرستادگان برای رئیس جمهور و با هماهنگی ما ماموریت‌هایشان را به سرانجام می‌رسانند».

برخی از مقامات فعلی و سابق می‌گویند، به نظر می‌رسد این سیستم کار برای گسترش نقش سیاست گذاری ترامپ و در عین حال کاهش نقش وزارت خارجه، وزارت دفاع و کارکنان امنیت ملی طراحی شده است.

در همین راستا، فیلیپ زلیکو، یکی از همکاران موسسه هوور که به عنوان مشاور وزارت امور خارجه در دوران جورج دبلیو بوش فعالیت داشت در این باره گفت: «آن‌ها بوروکراسی را لازم الاجرا می‌دانند. اما به هیچ وجه به نهادها برای توسعه ایده‌ها یا معاملات یا تحقق استراتژی‌هایی با حسن نیت و مطابق با اصول رئیس جمهور اعتماد ندارند.»

او در ادامه خاطر نشان کرد: «از آنجایی که ما در تاریخ مدرن آمریکا چنین سیستمی را اجرا نکرده‌ایم، هیچ‌کس نمی‌تواند به طور قابل اعتماد پیش‌بینی کند که آیا این سیستم کار می‌کند یا خیر؟».

3

کابینه اشباح

روبیو، پسر مهاجران کوبایی، زمانی یکی از سرسخت‌ترین رقبای ترامپ بود. ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری 2016 خود بارها روبیو را به عنوان "مارکو کوچک" مورد تمسخر قرار داد. سناتور جمهوری‌خواه فلوریدا در آن زمان ترامپ را «فریب‌کار» و «مبتذل‌ترین فرد» توصیف کرد.

در دولتی که احتمالاً نفوذ در آن با نزدیکی به ترامپ تعیین می‌شود، روبیو برای تقویت روابطش با رئیس جمهور منتخب خیزی جدی برداشته است. روبیو به قانونگذاران گفت که برای ساده‌سازی فرآیندهای وزارت خارجه تلاش خواهد کرد تا بتواند نقش پررنگ‌تری در سیاست‌گذاری کاخ سفید ایفا کند.

به ادعای وزیر خارجه احتمالی ترامپ: «زمانی که تصمیم‌ها گرفته می‌شود، ما باید پشت آن میز باشیم و وزارت امور خارجه باید منبع ایده‌های خلاقانه و بستر ساز اجرای موثر اهداف باشد».

در این میان برخی از مقامات جدید می‌گویند که در نهایت این روابط غیررسمی ترامپ با مشاورانش است که ممکن است اهمیت بیشتری داشته باشد.

یکی از چهره‌هایی که قرار است در کابینه ترامپ فعالیت داشته باشد در این باره به وال استریت ژورنال گفت: «او افرادی را که دوست دارد برای تصدی اهدافش تعیین می‌کند و این زمان است که به ما می‌گوید، چهره انتخاب شده وظیفه‌اش را به خوبی انجام داده است یا خیر؟».

به ادعای ناظران، فرستادگان ویژه از نظر نزدیکی با ترامپ متفاوت هستند. برخی حتی قبل از روی کار آمدن رئیس جمهوری در ساختار قدرت بوده‌اند. به گفته منابع مطلع ویتکاف، با جرد کوشنر، داماد ترامپ که زمانی فرستاده پیشینش در خاورمیانه بود، کار کرده است.

به ادعای همین منابع آگاه، کوشنر فرایند معرفی ویتکاف با رهبران منطقه را تسهیل کرده و از نزدیک با این چهره برای کمک به توسعه استراتژی جهت پایان دادن به جنگ در غزه و بحران گروگان‌گیری و همچنین برخی اولویت‌های سیاسی گسترده‌تر در منطقه، از جمله عادی‌سازی روابط بین عربستان سعودی و اسرائیل، همکاری کرده است.

f94294e247cfe050a0b49cadd2d7c83c6062ca0f

حلقه آتشین وفاداران

ترامپ کیت کلوگ، ژنرال بازنشسته ارتش و مشاور امنیت ملی سابق مایک پنس، معاون رئیس جمهور وقت، را به عنوان فرستاده ویژه خود در پایان دادن به جنگ در اوکراین منصوب کرد. افراد آشنا با این انتصاب ترامپ می‌گویند تیم جدید رئیس جمهوری امیدوار است که جنگ روسیه و اوکراین را ظرف شش ماه به پایان برساند.

مائوریسیو کلاور-کارون که در دوره اول ترامپ روی مسائل آمریکای لاتین کار می‌کرد، به عنوان فرستاده ویژه وزارت خارجه آمریکا برای آمریکای لاتین خدمت خواهد کرد و رابطه کاری خوبی با روبیو دارد.

از دیگر فرستادگان می‌توان به مورگان اورتگاس، سخنگوی سابق وزارت امور خارجه در دوره اول ترامپ اشاره کرد که قرار است به عنوان معاون ویتکاف خدمت کند. این در حالی است که مسعد بولوس، پدر همسر تیفانی، دختر ترامپ، به عنوان مشاور در امور عربی و خاورمیانه منصوب شده است.

مارک برنت، تهیه‌کننده سابق برنامه‌های تلویزیونی ترامپ به عنوان فرستاده ویژه در بریتانیا در زمینه تجارت، سرمایه‌گذاری و مسائل فرهنگی انتخاب شد. برنت نقش سفیر ایالات متحده، یعنی وارن استفنز، مدیر اجرایی استفنز، -یک بانک سرمایه گذاری خصوصی- را تکمیل خواهد کرد.

تیم روبیو در وزارت امور خارجه شامل دستیاران قدیمی و همچنین گزینه‌های مورد علاقه جمهوری خواهان (مگا) است، از جمله مایکل آنتون که در دوران جورج دبلیو بوش و اولین دولت ترامپ خدمت می‌کرد. آنتون به عنوان مدیر برنامه‌ریزی سیاست انتخاب شده است.

دیدگاه‌های تندرو روبیو در مورد چین، روسیه، آمریکای لاتین و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی مورد استقبال کابینه محافظه کار جمهوری خواه است. اما روبیو فعلا روابط نزدیکی را با ترامپ برقرار کرده است. در سال 2023، روبیو گزارشی با عنوان «تنوع بر دیپلماسی» منتشر کرد که در آن مدعی شد وزارت امور خارجه با اولویت دادن به تنوع، برابری و شمول، توانایی‌های خود را تضعیف کرده است.

او روز چهارشنبه به قانون‌گذاران گفت که برای پایان دادن به جنگ در اوکراین به ارائه امتیازاتی از سوی کی‌یف و همچنین مسکو نیاز است و نگرانی ترامپ در مورد نفوذ چین بر کانال پاناما را تایید کرد. روبیو گفت: «نظم جهانی پس از جنگ منسوخ شده و اکنون این یک سلاح است که علیه ما استفاده می‌شود. در اولویت قرار دادن منافع آمریکا و آمریکایی‌ها بر هر چیز دیگری، هرگز مهم‌تر و ضروری‌تر از امروز نبوده است.»

کلوگ که به عنوان دستیار ترامپ نیز خدمت خواهد کرد، در حال برنامه‌ریزی برای سفر به اروپا و اوکراین پس از تحلیف ترامپ است.

ریچارد گرنل که در دوره اول ترامپ به عنوان سفیر در آلمان خدمت می‌کرد و مدیر اطلاعات ملی بود، به عنوان فرستاده ریاست جمهوری برای "ماموریت های ویژه" برای آنچه ترامپ از آن تحت عنوان "گرم‌ترین نقاط" در سراسر جهان یعنی ونزوئلا و کره شمالی نامیده، انتخاب شد. برخی از جمهوری خواهان که از ترامپ حمایت می‌کردند، امید داشتند که او به عنوان وزیر امور خارجه معرفی شود.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید