سیگنال ظریف از داووس؛ آمریکا به تکاپو افتاد/ پشت پرده برکناری برایان هوک؛ چرا ترامپ بولتون را در لیست سیاه قرار داد؟
به گزارش اقتصادنیوز، میدل ایست ای با انتشار یادداشتی مدعی شد: محمد جوادظریف، وزیر امور خارجه پیشین ایران، روز چهارشنبه در گفتوگویی در مجمع جهانی اقتصادی داووس ابراز امیدواری کرد که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در دوره دوم ریاستجمهوریاش، «عقلانیت» بیشتری نسبت به ایران نشان دهد.
ظریف با بیان اینکه ایران یک تهدید امنیتی برای جهان نیست، گفت: امیدوارم این بار «ترامپ 2» جدیتر، متمرکزتر و واقعبینانهتر باشد.
در بیانیه وزارت امور خارجه در تهران آمده است که ظریف در این سفر با هیچ مقام آمریکایی یا کشور ثالث دیدار نداشته است. با این همه به ادعای این وبگاه، اما جای تعجب نیست که بسیاری میپرسند آیا ملاقاتهای حاشیهای با مقامات دولت ترامپ انجام شده است یا نه.
نسخه ترامپ برای ایران
میدل ایست آی در ادامه یادداشت ادعاییاش آورد: رئیسجمهور ایالات متحده اخیراً انتصابهای مهمی را انجام داده است - و دیپلماتهای دیگر را برکنار کرده است - که به نظر میرسد نشان میدهد او مسیری را برای سطحی از تعامل دنبال میکند که میتواند به توافق با ایران منجر شود.
ترامپ در سال 2018، به عنوان بخشی از کمپین «فشار حداکثری» خود بر ایران، به طور یکجانبه از برنامه جامع اقدام مشترک که به برجام نیز معروف است خارج شد -برنامهای که یک دستاورد برجسته سیاست خارجی برای دولت اوباما بود.- و در مقابل سازمان ملل متحد و شرکای اروپایی در این پیمان ماندند.
ایران پس از یکسال و در شرایطی که تروئیکای اروپایی در اجرای تعهدات برجامیشان درگیر تعلل شد، از این توافق خارج شد و تحریمهای شدید آمریکا پس از خروج از برجام اقتصاد ایران را تحت تاثیر قرار داد و زمینه ساز بحرانی شد که تا به امروز فشارهای حاصل از ان احساس میشود.
در ژانویه 2020، آمریکا مجوز ترور (شهید) قاسم سلیمانی را صادر کرد، فرمانده ارشد نیروی قدس سپاه که با واکنش تند ایران روبرو شد و ترامپ پس از ترک ریاستجمهوری فاش کرد که این بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل بود که ناچارش کرد چنین تصمیمی را اتخاذ کند، اما اسرائیل بعداً مشارکت در این عملیات را انکار کرد.
ناظران مدعیاند که ایران امروز سیگنالهای روشنی ارسال کرده مبنی براین که خواهان رایزنی است تا به واسطهاش بتواند تحریمها را کنار زده و زمینه را برای بهبود وضعیت اقتصادیاش هموار سازد. حال سوال این است، ترامپ تا چه اندازهای برای توافق آماده است؟
درست بعد از نیمه شب سهشنبه در واشنگتن، ترامپ برایان هوک، نماینده سابق خود در امور ایران که در مرکز ویلسون فعال بود را برکنار کرد. برایان هوک که "کمپین فشار حداکثری" را رهبری کرده بود و یک شاهین شناخته شده در محافل دولتی بود، زمانی که ترامپ [سال گذشته] به عنوان نامزد ریاست جمهوری تعیین شد، بلافاصله خیز برداشت و با انجام مصاحبههای تلویزیونی پرداخت که انگار هنوز در سالهای 2017 و 2018 زندگی میکند؛ گویی هرگز پست خود را ترک نکرده است.
جمال عبدی، رئیس شورای ملی ایرانیان آمریکایی در این باره به میدل ایست آی گفت: در واقع هوک با موضع گیریهایش فضای سیاسی برای مانور ترامپ را کاهش داد و کنار زدن هوک شاید به همین دلیل انجام شده باشد.
شمشیر بر روی شاهینهای قدیمی کشیده شد
میدل ایست ای در ادامه یادداشت خود آورد: تنها سی دقیقه قبل از اخراج هوک، ترامپ قوانین امنیتی تعیین شده برای جان بولتون، مشاور امنیت ملی سابق خود را رد کرد. اوایل همان روز رئیس جمهوری، بولتون را یک «جنگباز» خواند که به «منفجر کردن خاورمیانه» کمک کرد.
بولتون در بیشتر دوران کاری خود این واقعیت را که ایالات متحده باید علیه ایران به گزینه نظامی متوسل شود را کتمان نکرد. بولتون در حساب ایکس نوشت: «من ناامید هستم، اما تعجب نمیکنم که ترامپ تصمیم گرفته است تا فرمان حفاظتی را که قبلاً توسط سرویس مخفی ایالات متحده ارائه شده بود، خاتمه دهد.»
بولتون مدعی شد: تهدید [علیه جان من] امروز نیز وجود دارد، بازداشت فردی که سعی داشت ترامپ را ترور کند این واقعیت را ثابت کرد. در ماه نوامبر، وزارت دادگستری فردی را بازداشت کرد که متهم به ترور ترامپ بود، واشنگتن مدعی است که تهران در این ترور نقش داشته؛ ادعایی که ایران قویا و رسما آن را انکار کرده است.
به ادعای میدل ایست آی، با این حال، در حالی که رئیسجمهور به موضع سختگیرانه خود با تهران ادامه میدهد - بهویژه زمانی که دکترین «صلح از طریق قدرت» خود را اجرا میکند - او همچنین افرادی را منصوب کرده که از رویکردی محدود دفاع میکنند. این انتصابات ممکن است نشان دهد که دولت این بار مسیر دیگری را در پیش خواهد گرفت.
براساس گزارش المانیتور، یکی از جدیدترین رخدادها، سوگند روز دوشنبه مایکل دیمینو به عنوان معاون دستیار وزیر دفاع در امور خاورمیانه است - که عملاً سیاستگذار ارشد پنتاگون برای منطقه است.- دیمینو یک افسر سابق ضدتروریسم سیا است که دولت بایدن را به خاطر نپیوستن به حملات موشکی اسرائیل به ایران ستایش کرد و همچنین تصریح کرده که فکر نمیکند ماجراجویی آمریکا در ارتباط با ایران موثر باشد.
جمال عبدی به میدل ایست آی گفت: «من فکر میکنم او بهترین انتخاب دونالد ترامپ است که نقش ایالات متحده در خاورمیانه را میتواند به شکل بهتری ترسیم کند. دیمینو بسیاری از خواستهها و عبارات ترامپ را تکرار میکند و بنابراین امیدوارم در واقع کسی باشد که به هدایت همان خواستهها در سیاست واقعی کمک کند».
در این میان البریج کولبی قرار است به عنوان معاون وزیر امور خارجه در امور دفاعی، نقشی بلندپایه در پنتاگون داشته باشد. کولبی نوه ویلیام کولبی، رئیس سابق سیاست و در دولت قبلی ترامپ در پنتاگون حضور داشت. از آن زمان، او به طور علنی در مورد اولویتهای سیاست خارجی خود نوشته است و معتقد است واشنگتن باید امنیت ملی و برنامه نظامی خود را در اولویت قرار دهد، نه چین و خاورمیانه.
پولیتیکو هفته گذشته گزارش داد که ترامپ بیشتر در حال بررسی نامزدی جو کنت، نامزد راستگرای سابق کنگره به عنوان رئیس بعدی مرکز ملی مبارزه با تروریسم است. این اقدام میتواند منجر به حمایت یکی دیگر از مقامات ارشد ترامپ از کاهش ردپای نظامی در خاورمیانه شود.
ترامپ هنوز فرمان اجرایی مبنی بر بازگشت فشار حداکثری صادر نکرده است، مشاورانش درباره مواضعی را اتخاذ کردهاند، اما خودش سکوت اختیار کرده است. به باور عبدی کانالهای دیپلماتیک تحت دولت بایدن اندک بود و حالا دامنهاش گستردهتر میشود. بنابراین جایی که ما ایستادهایم، باید گفتوگوها انجام شود، زیرا در غیر این صورت، خطی که واشنگتن در آن قرار خواهد گرفت؛ خط نظامی است؛ خطی که خواست تلآویو است.