صدرنشینی افغانستانیها در فهرست سرمایهگذاری در ایران +جدول ونمودار
به گزارش اقتصادنیوز براساس دادههای اعلام شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در پنج ماه اول سال 99 افغانستان توانسته است بیشترین تعداد مصوبات سرمایه گذاری خارجی را به خود اختصاص دهد.
با این حال اگر چه این کشور در تعداد قرارداد در صدر جدول شرکای تجاری ایران قرار گرفتهاست، اما در بخش ارزش مصوبات پس از«آلمان»، «چین»، «امارات» و ترکیه» قرار دارد.
دادهای اعلام شده نشان دهنده آن است که از کل مصوبات سرمایهگذاری 60 فقره مجوز برای کل بخش های اقتصادی کشور صادر شده است که با توجه به مصوبات صادره در مدت مشابه سال قبل شاهد افتی 29 درصدی هستیم. طبق آمار موجود این روند اما در بخش ارزش دلاریمصوبات کاملا معکوس است، در این زمینه آمار از رشدی 90 درصدی خبر میدهد.
در 5 ماه نخست امسال در مجموع 60 فقره سرمایه گذاری خارجی به ارزش 2.4 میلیارد دلار در کل کشور به تصویب رسیده که بخش صنعت، معدن و تجارت با 49 مورد و حجم سرمایه گذاری 850 میلیون دلاری به ترتیب سهم 81 و 26 درصدی را به خود اختصاص داده است.
با توجه به آمار اعلام شده میتوان گفت سرمایه گذاری خارجی مصوب در بخش صنعت، معدن و تجارت در پنج ماه اول سال جاری نسبت به مدت مشابه سال پیش به لحاظ تعداد رشد 32 درصدی و به لحاظ ارزش نیز رشد 97 درصدی داشته است.
از سوی دیگر در دوره مورد بررسی در بخش سرمایهگذاری نیز سهم بخش صنعت 83.6، معدن 6.2 و تجارت 10.2 درصد بوده است. دادههای اعلام شده همچنین بیانگر آن است که از 49 مورد سرمایهگذاری خارجی 21 شرکت با سهم 100 درصدی خارجی، 24 شرکت به صورت مشارکت داخلی (J.V) و چهار مورد نیز بصورت مشارکت معدنی، بیع متقابل و BOT اقدام به اخذ مجوز سرمایه گذاری کردهاند.
رشتههای جذاب
در میان رشتههای صنعتی معدنی کدام رشتهها برای سرمایه گذاران خارجی جذابتر بوده است؟ بر اساس آمار اعلام شده، بیشترین حجم از سرمایهگذاری خارجی در دوره مورد بررسی به گروههای «ساخت مواد و محصولات شیمیایی»، «ساخت کک»، «فرآورده های حاصل از تصفیه نفت» و ساخت محصولات فلزی و فابریکی به جز ماشین آلات و تجهیزات اختصاص داشته است.
کشورهای سرمایهگذار
از سوی دیگر داده های اعلام شده بیانگر آن است که چهار کشور آلمان، چین، امارات و ترکیه به لحاظ ارزش سرمایه گذاری خارجی مصوب بالاترین رقم سرمایه گذاری در این مدت را به خود اختصاص داده اند. اما از نظر تعداد مجوز سرمایه گذاری نیز کشور افغانستان با 17 مورد و کشورهای چین، ترکیه و هند در رتبه های دوم تا چهارم قرار گرفته اند.
استانهای سرمایه پذیر
بر اساس آمار ارائه شده، استانهای «سیستان و بلوچستان»، «خوزستان»، «تهران»، «آذربایجان شرقی» و «البرز» به ترتیب رتبههای اول تا پنجم را در زمینخ سرمایه گذاری خارجی مصوب کسب کرده اند. سهم سیستان و بلوچستان از سرمایه گذاری مصوب 42 درصد، خوزستان 38 درصد، تهران 8 درصد، آذربایجان شرقی 8 درصد و البرز 4 درصد بوده است.
تفکیک بین بخشی
رصد سرمایه گذاری خارجی به لحاظ تفکیک بین بخشی «صنعت، معدن و تجارت» نشان دهنده آن است که 83.6 درصد از سهم مصوبات به بخش صنعت و 10.2 درصد نیز به بخش تجارت و 6.2 درصد به بخش معدن اختصاص داده شده است.