نقشه توزیع جغرافیایی وام بانکی+جدول
به گزارش اقتصادنیوز؛ داده های اعلام شده نشان دهنده آن است که استان های «اصفهان»، «تهران»، «البرز»، «یزد»، «آذربایجان شرقی»، «فارس» تا تاریخ اول مهر سال جاری 6 استان اول در پرداخت تسهیلات موضوع این تبصره بوده اند. مجموع تسهیلات پرداختی به این استان ها در دوره زمانی مورد بررسی برابر با 2 هزار 732میلیارد و 900میلیون تومان بوده است. از سوی دیگر آخرین وضعیت جذب منابع ایجادی نیز نشان دهنده آن است که استان های «ایلام»، «اردبیل»،«قم»، «خراسان جنوبی»، «سمنان» و «خراسان شمالی» بهترین عملکرد را در جذب حداکثری منابع ایجاد شده داشته اند.
منابع پیش بینی شده
چگونگی توزیع ایجاد اشتغال و سهم هر استان از تسهیلات پیشبینی شده برای اجرای تبصره ۱۸ قانون برنامه بودجه سال ۹۷ اعلام شد. براساس این طرح تکمیل طرحهای نیمهتمام صنعتی و معدنی با پیشرفت بیش از ۶۰ درصد و بازسازی و نوسازی واحدهای تولیدی به عنوان برنامههای اصلی تبصره ۱۸ در نظر گرفته شد. براساس جزئیات دستورالعمل این تبصره، برای ایجاد اشتغال در بخش صنعت و معدن حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات در نظر گرفته شده که ۱۰هزار میلیارد تومان آن از طریق منابع بانکی و ۱۰ هزار میلیارد تومان باقی مانده نیز از طریق منابع صندوق توسعه ملی تامین خواهد شد. در این تبصره همچنین هزار میلیارد تومان برای یارانه سود تسهیلات از سوی سیاستگذار منظور شده است. در این برنامه همچنین با تخصیص یارانه سود پیشبینی شده، نرخ نهایی سود تسهیلات طرحها و واحدهای تولیدی در صورت تحقق اهداف مربوط، برای مناطق برخوردار به ۱۴ درصد درنظر گرفته شده و برای مناطق کمبرخوردار سود پیش بینی شده به ۱۲ درصد کاهش خواهد یافت.
تسهیلات پرداخت شده
براساس داده های اعلام شده در مدت زمان مورد بررسی (طی سالهای 1397 و 1398) به میزان 5 هزار و 520 میلیارد تومان نزد بانک های عامل طرف قرارداد، سپرده گذاری کرده که در تلفیق با منابع داخلی بانک ها (50 درصد منابع صندوق به علاوه 50 درصد منابع بانک)، منابع ایجاد شده برای پرداخت تسهیلات (سرمایه در گردش و سرمایه ثابت) به بیش از 11 هزار میلیارد تومان رسیده است.
دادههای اعلام شده بیانگر آن است که از 6 هزار و 600 درخواست ثبت شده در سامانه وزارتخانه صمت در سه بخش سرمایه در گردش، بازسازی و نوسازی و تکمیل طرح های نیمه تمام در کل کشور دو هزار و 840 طرح، واحد صنعتی و صنفی تولیدی با رقم حدود 20 هزار و 300 میلیارد تومان توسط کارگروه های استانی تایید و بانک های عامل معرفی شده اند، که از مجموع این رقم بانک های عامل تاکنون به 283 طرح معادل 1 میلیارد و 281 میلیون تومان تسهیلات برای سرمایه ثابت پرداخت شده است و این رقم معادل 22 درصد از منابع ایجاد شده است، تسهیلات پرداخت کرده اند. از سوی دیگر 758 واحد تولیدی نیز 4 میلیارد و744 میلیون تومان برای سرمایه در گردش تسهیلات پرداخت کرده اند که معادل90 درصد منابع ایجاد شده است.
ارزیابی های صورت گرفته بیانگر جذب 55 درصد از منابع تسهیلاتی ایجاد شده است و 45 درصد از منابع در بانک های طرف قرار داد باقیمانده اند و بهرغم معرفی متقاضیان از سوی کارگروه های استانی، تسهیلات پرداختی نشده است.