قیمت دلار عقبنشینی کرد؛ طلا به مرز اشباع رسید/ قیمت سکه 3 کانال از دست داد

عکس: اقتصادنیوز/ دانیال شایگان
به گزارش اقتصادنیوز، بازارهای مالی در جریان معاملات روز سهشنبه، بار دیگر شاهد تحرکات قابل توجهی بود که عمدتاً ریشه در تحولات سیاسی و واکنشهای بازار به آن داشت؛ روندی که در پی آن قیمتها کاهش را تجربه کردند.
تحلیلهای اخیر از بازار ارز نشان میدهد که در حال حاضر، بسیاری از معاملهگران ترجیح میدهند از انجام معاملات در شرایط کنونی خودداری کنند. این تصمیم به دلیل شرایط پیچیده و ناپایدار اقتصادی و سیاسی است که بر بازارهای داخلی و جهانی تأثیر گذاشته است. کارشناسان معتقدند که در این دوره، احتیاط به عنوان راهحل منطقی برای جلوگیری از ریسکهای احتمالی مطرح است.
در همین حال، فضاهای سیاسی آرام و خوشبینی در مورد روند مذاکرات ایران و آمریکا، انتظارات تورمی را به شدت کاهش داده است. توافق نسبی میان طرفین، به ویژه در موضوعات هستهای، چشمانداز رسیدن به توافق نهایی را نزدیکتر کرده و از نظر بسیاری، این امر به طور قابل توجهی به کاهش فشارهای اقتصادی کمک کرده است.
با این حال، قیمت دلار تهران معاملات امروز را بدون تغییر نسبت به روز گذشته در پله نهم کانال اول کریدور هشتم بازگشایی کرد و در نیمه اول معاملات با نوسان منفی تا کف این کانال کاهش یافت و در نیمه دوم معاملات با ادامه نوسان منفی یک کانال پایین آمد و تا پله اول کریدور هشتم عقب نشست.
براساس پیگیری اقتصادنیوز از تحلیلگران بازار ارز، مرز حمایتی مهم دلار در کف کریدور هشتم قرار دارد؛ سطحی که امروز جلوی افت بیشتر را گرفت و نشانههایی از بازگشت قیمت در آن دیده شد و در صورت شکست این محدوده حمایتی، احتمال افت به کریدور هفتم مطرح است.
از سوی مقابل، مقاومت کوتاهمدت در محدوده پله سوم کانال سوم کریدور هشتم قرار دارد و عبور و تثبیت قیمت بالای این سطح میتواند راه را برای ورود مجدد به میانههای کریدور هشتم هموار کند.
قیمت دلار هرات هم معاملات امروز را با نوسان مثبت 350 تومانی در پله دوم کانال دوم کریدور هشتم بازگشایی کرد و در نیمه اول معاملات با نوسان منفی دو کانال پایین آمد و تا پله دوم کف این کریدور کاهش یافت و در نیمه دوم معاملات با ادامه نوسان منفی به کریدور هفتم افتاد و تا پله سوم کانال نهم کریدور هفتم پایین آمد.
درهم امارات هم با گپ منفی 250 تومانی در سطح 22 هزار و 300 تومان استارت زد و در نیمه اول معاملات با کاهش 200 تومانی، به سطح 22 هزار و 100 تومان رسید و دوباره در محدوده بازگشایی قرار گرفت و در نیمه دوم معاملات با کاهش این کانال را از دست داد و تا سطح 21 هزار و 900 تومان پایین آمد.
فعالان بازار معتقدند، درهم در محدوده 21 هزار و 750 تومان از حمایت قوی برخوردار است و حفظ این محدوده میتواند معاملهگران را به تداوم روند صعودی امیدوار کند. در مقابل از دست رفتن این مرز حمایت، گذر درهم را به کف این کانال خواهد انداخت. مرز مقاومت درهم، 22 هزار و 400 تومان است که عبور و تثبیت روزانه بالای آن، شانس افزایش قیمت را تقویت خواهد کرد.
از سوی دیگر بازار ارز رسمی هم شاهد کاهش قیمت دلار و افزایش قیمت یورو بود. براساس اعلام مرکز مبادله ایران، دلار با نوسان منفی 71 هزار و 289 تومان قیمت خورد و نرخ حوالهای آن هم با گپ منفی 69 هزار و 348 تومان نرخ گذاری شد. یورو هم با گپ مثبت وارد کانال 82 هزار تومان شد و 82 هزار و 35 تومان معامله شد و حواله یورو هم 79 هزار و 801 تومان قیمت خورد. درهم امارات هم در بازار رسمی 19 هزار و 411 تومان نرخگذاری و حواله درهم 18 هزار و 883 تومان معامله شد.
در حال حاضر، نگاه بازار به دور بعدی گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکاست که قرار است در هفته آینده به میزبانی عمان برگزار شود. این مذاکرات، اگرچه هنوز در مرحله مقدماتی قرار دارند، اما نقش قابل توجهی در کنترل انتظارات تورمی و جلوگیری از جهشهای ناگهانی نرخ ارز ایفا کردهاند.
برخی فعالان بازار ارز بر این باورند که بازار، بخش عمدهای از انتظارات مثبت مربوط به تحولات دیپلماتیک را پیشخور کرده است؛ از اینرو، حتی اگر اخبار جدیدی در رابطه با روند مذاکرات منتشر شود، احتمال تکرار ریزشهای سنگین اخیر چندان بالا نخواهد بود، مگر آنکه گشایشهای سیاسی فراتر از حد انتظار رقم بخورد.
نوسانات بیت کوین و تتر؛ تحلیل مرزهای قیمتی
بیت کوین که در ابتدای روز با قیمت 88 هزار و 190 دلار آغاز به کار کرد و پس از کاهش موقت به سطح 87 هزار و 900 دلار رسیده بود، به روند صعودی خود ادامه داد و در نهایت در سطح 88 هزار و 565 دلار معامله شد. این تغییرات در قیمت بیت کوین عمدتاً تحت تاثیر عوامل اقتصادی و سیاسی جهانی است، به ویژه نگرانیها از ادامه جنگ تجاری میان آمریکا و چین و فشارهای ترامپ به فدرال رزرو برای کاهش نرخ بهره. این تحولات، نوسانات زیادی را در بازارهای مالی بهوجود آورده و موجب ایجاد عدماطمینانی در بازار رمز ارزها شده است.
پیشبینیها نشان میدهند بیت کوین در کوتاهمدت با نوسانات قابل توجهی روبرو خواهد بود. مرز حمایتی برای بیت کوین در سطح 87 هزار دلار قرار دارد و اگر قیمت به این سطح برسد و نتواند آن را حفظ کند، احتمال کاهش بیشتر قیمت و ورود به سطوح پایینتر وجود دارد. در مقابل، مرز مقاومتی بیت کوین در سطح 89 هزار دلار قرار دارد و در صورتی که قیمت از این سطح عبور کند و تثبیت شود، احتمال افزایش بیشتر قیمت و رسیدن به سطوح بالاتر وجود خواهد داشت. بنابراین، بیت کوین در روزهای آتی میتواند در این محدودهها نوسان کند.
قیمت تتر هم در 24 ساعت گذشته بین 80 هزار و 180 تومان و 83 هزار و 150 تومان نوسان داشته است و در حال حاضر، در سطح 80 هزار و 460 تومان در حال معامله است. تتر به عنوان یک ارز دیجیتال پایدار، به طور معمول نوسانات کمتری نسبت به سایر ارزها دارد، اما همچنان تحت تأثیر تغییرات کلی بازار ارزهای دیجیتال و نرخ دلار در بازارهای داخلی قرار میگیرد.
پیشبینی میشود که مرز حمایتی تتر در سطح 80 هزار و 180 تومان قرار داشته باشد و در صورتی که قیمت به این سطح برسد و نتواند آن را حفظ کند، احتمال کاهش بیشتر قیمت و ورود به سطوح پایینتر وجود خواهد داشت. از سوی دیگر، مرز مقاومتی تتر در سطح 83 هزار و 150 تومان قرار دارد و در صورتی که تتر از این سطح عبور کند و تثبیت شود، احتمال افزایش قیمت و رسیدن به سطوح بالاتر وجود دارد. بنابراین، تتر در کوتاهمدت در این محدوده حمایتی و مقاومتی نوسان خواهد داشت.
کاهش قیمت طلا و سکه
از سوی دیگر، قیمت طلا و سکه امروز به دنبال اظهارات رئیسجمهور آمریکا مبنی بر مثبت بودن مذاکرات، در روند نزولی بازگشایی شد و قیمت سکه هم در تمام قطعات کاهش یافت. به نظر میرسد که علیرغم روند صعودی طلای جهانی، سیگنالهای مثبت سیاسی به اندازه کافی تاثیرگذار بوده و موجب کاهش قیمتها در بازار داخلی شده است. سخنان ترامپ در شب گذشته تأثیر افزایشی طلا را بیاثر کرده و بازار طلا و سکه را به سمت کاهش قیمت سوق داده است.
افزون بر تنشهای سیاسی، افزایش قیمت طلای جهانی بهعنوان یک عامل تقویتی دیگر عمل و فضای روانی صعودی را در بازار داخلی تشدید کرد. بهنظر میرسد در صورت تداوم روند تنش در گفتوگوهای دیپلماتیک و حفظ روند افزایشی این فلز زرد، بازار طلا و ارز همچنان در مسیر صعودی باقی بماند.
در همین راستا، قیمت طلای جهانی روز گذشته با فتح کانال 3400 دلار به سمت رکوردهای جدید سوق پیدا کرد و در ابتدای روز در سطح 3499 دلار سقفزنی کرد و سپس در ادامه روز از این مرز فاصله گرفت و تا 34443 دلار کاهش یافت. طلا در زمان نگارش این گزارش در محدوده 3445 دلار معامله میشود.
با پیگیری اقتصادنیوز و به نقل از تحلیلگران بازار، طلای جهانی در حال حاضر با افزایش قابل توجهی به سطح مهم و روانی ۳۵۰۰ دلار رسیده است و این افزایش تا حدود ۹۰ درصد اشباع شده است. در حال حاضر، این سطح به عنوان یکی از سطوح کلیدی و قوی برای طلا در نظر گرفته میشود. با توجه به تحلیلهای فنی، از محدوده ۳۵۰۰ تا ۳۵۱۷ دلار، احتمال چرخش روند وجود دارد که میتواند به اصلاح حداقل ۲۰۰ دلار در قیمت طلا منجر شود. در این شرایط، سطح ۳۳۰۰ دلار بهعنوان اولین و مهمترین حمایت برای طلای جهانی مطرح است که در صورت کاهش قیمت، این ناحیه میتواند مانع از کاهش بیشتر قیمتها شود.
دلایل افزایش اخیر قیمت طلای جهانی عمدتاً به تنشهای اقتصادی و سیاسی جهانی برمیگردد. یکی از عواملی که به شدت بر قیمت طلا تاثیر گذاشته، درگیریهای اخیر رئیسجمهور ترامپ با جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، در خصوص سیاستهای نرخ بهره است. ترامپ به شدت از فدرال رزرو انتقاد کرده و خواستار کاهش نرخ بهره بوده است که این امر موجب نگرانیهایی درباره سیاستهای پولی آینده و افزایش نوسانات اقتصادی شده است. در کنار این، جنگ تجاری بین آمریکا و چین به شدت بر بازارها تاثیر گذاشته و نگرانیها درباره کندی رشد اقتصادی جهانی و تاثیر آن بر ارزش دلار و سایر داراییها، تقاضا برای طلا بهعنوان یک دارایی امن را افزایش داده است.
با این حال، قیمت طلای آبشده هم امروز در نرخ 28 میلیون و 949 هزار تومان بازگشایی کرد و در نیمه اول معاملات با کاهش تا میانه این کانال پایین آمد و سپس در نیمه دوم معاملات با ادامه روند نزولی تا سطح 28 میلیون و 330 هزار تومان عقب نشست.
ارزش هر گرم طلای 18 عیار هم امروز، به شش میلیون و 551 هزار تومان رسید.
تحلیلگران معتقدند طلای آبشده در صورت حفظ ناحیه حمایتی 28 میلیون و 150 هزار تومان، احتمال برگشت به سمت مقاومت اول در سطح 29 میلیون و 450 هزار تومان را دارد. با عبور از این سطح، هدف بعدی قیمت میتواند مقاومت سنگین 30 میلیون و 250 هزار تومان باشد.
اما در صورتی که فشار فروش تداوم یابد و حمایتهای ذکر شده شکسته شوند، سطح 27 میلیون و 650 هزار تومان بهعنوان حمایت کلیدی بعدی مطرح خواهد بود. تصمیم معاملهگران در روزهای آینده تا حد زیادی به روند طلای جهانی و وضعیت دلار در بازار آزاد بستگی دارد، بهویژه با توجه به فضای سیاسی پرتنش و اخبار مرتبط با مذاکرات آتی ایران و آمریکا.
از سوی دیگر، قیمت سکه امامی هم معاملات امروز را در مرز 74 میلیون و 500 هزار تومان آغاز کرد و با روند نزولی با از دست دادن سه کانال تا سطح 71 میلیون و 800 هزار تومان عقبنشینی کرد. سکه در زمان نگارش این گزارش با نرخ 72 میلیون تومان در معامله بود.
نیم سکه و ربع سکه هم به ترتیب 44 میلیون تومان و 24 میلیون و 500 هزار تومان قیمت خوردند و سکه گرمی هم در محدوده 13 میلیون و 500 هزار تومان قیمت گذاری شد.
تحلیلگران بازار سکه بر این باورند که حمایت کلیدی سکه امامی در محدوده 71 میلیون و 700 هزار تومان قرار دارد و شکست این سطح حمایتی میتواند باعث کاهش قیمت تا کف کانال 71 میلیون تومان شود. از سوی دیگر، مقاومت اصلی در محدوده 74 میلیون و 500 هزار تومان تا 75 میلیون تومان قرار گرفته و عبور از این سطح میتواند قیمت سکه امامی را به سمت مرز 76 میلیون تومان سوق دهد.
به نقل از کارشناسان بازار طلا، طلای آبشده در حال حاضر همچنان با فشار فروش قابل توجهی روبهرو است. این فشار فروش عمدتاً به دلیل وضعیت ناپایدار قیمتها و تحرکات بازار جهانی طلاست و افزایش قیمت طلای جهانی تا حدی توانسته است قیمت طلای آبشده را حفظ کند، اما هرگونه اصلاح در قیمت اونس میتواند باعث اصلاح قوی در قیمت طلای آبشده شود. کارشناسان بر این باورند که تا زمانی که حباب منفی بر بازار طلا حاکم باشد، همچنان فشار فروش بهویژه از سوی بازارهای خارجی مانند سلیمانیه و دبی به بازار هرات منتقل خواهد شد. این فشار فروش موجب میشود که قیمتها در این سطحها ثابت باقی بماند، زیرا تقاضای خرید با فروش قابل توجهی مواجه میشود.
در این شرایط، یکی از عوامل کلیدی تاثیرگذار در بازار، حباب مثبت و منفی طلای آبشده است. هنگامی که حباب مثبت در بازار طلا شکل میگیرد، سرمایهگذاران تمایل بیشتری به خرید دلار دارند، زیرا قیمت طلا نسبت به دلار جذابتر به نظر میرسد. در حالی که حباب منفی، که در حال حاضر در بازار دیده میشود، باعث میشود که سرمایهگذاران به فروش دلار تمایل پیدا کنند و در نتیجه تقاضا برای دلار کاهش یابد. به گفته کارشناسان، تا زمانی که حباب منفی در بازار طلا وجود داشته باشد، فشار فروش از نقاط مختلف منطقه به ویژه از سلیمانیه و دبی به هرات انتقال مییابد. البته بازار هرات نیز با استفاده از استراتژیهای خاص، مانند اجارهها، تلاش میکند تا این فشارها را خنثی کرده و از کاهش قیمتها جلوگیری کند.
بنابراین، وضعیت بازار طلا، به ویژه قیمت طلای آبشده، به شدت به تغییرات حباب قیمت و تحولات جهانی طلا وابسته است. کارشناسان تاکید دارند که در صورت تداوم شرایط فعلی، همچنان شاهد نوسانات شدید در قیمتها خواهیم بود، مگر اینکه تغییرات قابل توجهی در قیمتهای جهانی طلا یا وضعیت سیاسی و اقتصادی منطقهای رخ دهد.