اختلاف میلیارد دلاری روحانی و بانک مرکزی + فیلم
به گزارش اقتصاد نیوز،حسن روحانی در جلسه امروز هیات دولت در دفاع از عملکرد دولت و بانک مرکزی در تامین ارز گفت:«بانک مرکزی در این شرایط سخت 5 میلیارد و 300 میلیون[دلار] "فقط" برای کالاهای اساسی پرداخت کرده است.» به گفته روحانی بانک مرکزی برای واردات دارو و تجیهزات پزشکی نیز در این شش ماهه یک میلیارد و 400 میلیون[دلار] تامین ارز کرده است.
در همین زمینه
بانک مرکزی تشریح کرد؛ کارنامه دلار ۴۲۰۰ در نیمه اول سال
طبق سخنان رئیس جمهور، بانک مرکزی در شش ماهه اول سال حدود 6.7 میلیارد دلار برای کالاهای اساسی، دارو و تجیهزات پزشکی پرداخت کرده است.
صورت حساب دلار 4200
دولت با هدف حمایت از مردم و تامین اقلام ضروری زندگی آنان متعهد شده که ارز مورد نیاز برای واردات کالای اساسی و ضروری مورد نیاز مردم را بر مبنای دلار 4200 تامین کند.
در سال گذشته تعهد دولت برای بیش از 20 قلم کالا و به ارزش 14 میلیارد دلار بود. امسال با توجه به تشدید فشار و محدودیت های ارزی ستاد اقتصادی دولت، سقف واردات را به 8 میلیارد دلار کاهش داد و قرار شد اعتبار هدفگذاری شده در قالب 5.5 میلیارد دلار برای اقلام کالای اساسی (ذرت، دانه روغنی، روغن خام، کنجاله، جو و گندم) و 1.5 میلیارد دلار برای دارو و 1 میلیارد دلار برای تجهیزات پزشکی پرداخت شود.
میزان واردات در نیمه نخست سال نیز بنا بر اعلام بانک مرکزی 5 میلیارد دلار در نظر گرفته شد. از این میزان قرار بود 4 میلیارد دلار به منظور واردات اقلام کالای اساسی و 1 میلیارد دلار هم برای واردات دارو و تجهیزات پزشکی اختصاص یابد.
این در حالی است که بانک مرکزی در اطلاعیه ای رسمی اعلام کرده است در نیمه نخست سال مجموعا 5 میلیارد 267 میلیون دلار برای کالاهای اساسی، دارو و تجیهزات پزشکی تامین ارز کرده است. یعنی از هدف اولیه 267 میلیون دلار بیشتر تامین ارز شده است.
سهم واردات کالاهای اساسی از رقم اعلام شده برای نیمه نخست سال 3 میلیارد و 973 میلیون دلار و برای واردات دارو و تجهیزات پزشکی یک میلیارد و 294 میلیون دلار بوده است.
تفاوت آماری روحانی و بانک مرکزی
رئیس جمهور در سخنان امروز خود به گونهای سخن گفت که 5 میلیارد و 300 میلیون دلار برای کالاهای اساسی و یک میلیارد و 400 میلیون دلار برای واردات دارو و تجیهزات پزشکی پرداخت شده است.
با این حساب بین آمار رئیس جمهور و بانک مرکزی برای واردات کالاهای اساسی و دارو اختلاف یک میلیارد و 400 میلیارد دلاری وجود دارد.
البته امکان دارد تیم اطلاعرسانی رئیس جمهوری اعتقاد داشته باشد آمار اولیه رئیس جمهور درباره واردات کالاها، مشمول دارو نیز بوده است.
در پاسخ میتوان گفت در ادبیات بانک مرکزی کالاهای اساسی و پزشکی و دارویی از یکدیگر تفکیک می شوند. برای نمونه در بیانیه اخیر این بانک در ارقام واردات برای کالاهای اساسی و پزشکی-دارویی به صورت دسته بندی اعلام شده است. رئیس جمهور نیز در سخنان خود تاکید دارد در شش ماهه نخست با تاکید بر کلمه فقط می گوید برای واردات کالاهای اساسی 5 میلیارد 300 میلیون دلار تامین ارز شده است.
اما با فرض پذیرش این ادعای احتمالی که منظور رئیس جمهور در اعلام رقم5 میلیارد و 300 میلیون دلار سرجمع کالاهای اساسی و دارویی بوده باید گفت پس در آمار واردات کالاهای اساسی و پزشکی رئیس جمهور و بانک مرکزی بیش از 100 میلیون دلار اختلاف رقم وجود دارد.
به احتمال زیاد گفته میشود، اختلاف حساب 100 میلیون دلاری عددی نیست. در پاسخ باید گفت: اول اینکه زیبنده نیست مراجع و مقامهای رسمی در بیان آمارهای خود از اعداد متفاوت استفاده کنند. دوم اینکه بر خلاف تصور اولیه با توجه به اینکه تامین این نوع ارز بر پایه نرخ 4 هزار و 200 تومانی انجام می شود این میزان اختلاف رقم نیز بارز است.
برای پی بردن به ارزش تفاوت اعداد واردات بر مبنای 4200 تومان کافی است، میزان تفاوت دلار 4200 تومانی با نرخ نیما در نظر گرفته شود. اگر این تفاوت 20 هزار تومان فرض شود، در رقم 100 میلیون دلار، اختلافی در حدود دو هزار میلیارد تومان را شاهد خواهیم بود.