یارانه های شهری هدفمند می شوند
به گزارش خبرنگار اقتصادنیوز ، اعضای شورای شهر تهران 6 تذکر به شهردار تهران دادند و طرح هوشمند سازی یارانه های شهری را به تصویب رساندند .
احمد مسجدجامعی در ابتدای این جلسه در تذکری به مسائل مربوط به پل صدر پرداخت و گفت : همزمان با طراحی و ساخت پل صدر، بحثی با عنوان حقوق شهروندی، آلودگیهای صوتی و بصری برای ساکنان به ویژه ساختمانهای مجاور، مطرح شد. به یاد دارم آقای تقوی، معاون سابق حقوقی و امور شورا و مجلس هم این حرف را تأیید کرد ولی نظر ایشان این بود که طرح پل صدر اولین تجربه است و هنوز برایمان روشن نیست که در کنار این پل چه اتفاقی میافتد.
وی افزود: همان موقع گزارشی داشتیم مبنی بر اینکه اگر پنلهای عایق صوتی نصب شود، میتواند تا ۹۰ درصد این صداها را کاهش دهد. البته این یک بحث آزمایشگاهی بود که ظاهراً در آزمایشگاه جواب داده و به نتیجه رسیده بود ولی از آنجا که فضای شهری با فضای آزمایشگاهی متفاوت است، علی رغم نصب پنلهای صوتی، انتظار لازم برای کاهش آلودگی صوتی برآورده نشد. مشکل به این هم ختم نشد و ما با مشکل بزرگی به عنوان سرقت پنل ها هم مواجه شدیم.
عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه در حال حاضر، هم تعداد پنلها کم و هم آلودگی صوتی بیشتر شده و راه حل جدیدی نیز ارائه نشده است گفت: به نظر پنلهای عایق صوتی از نظر عملکرد و همچنین به دلیل سرقتهای دامنه دار، عملاً کارایی لازم را ندارد.
مسجدجامعی با بیان اینکه آنچه گفتم بخشی از مسائل و مشکلات ساکنان حاشیه بزرگراه صدر است اظهار کرد: از شهردار تهران میخواهم که به این مساله رسیدگی و نسبت به ارائه راهکارهای جایگزین و جلب رضایت ساکنان ساختمانهای مجاور پل اقدام کند و نامهای را هم که از جانب نهادها یا ساکنان نوشته شده بعد از یک سال بی پاسخ نگذارد.
بودجه ساماندهی گردشگاه های اطراف تهران هزینه نشد
در این جلسه مرتضی الویری، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به حادثه فوت تعدادی از هموطنان در کوههای شمال تهران گفت: ردیفی در کمیسیون برنامه و بودجه تصویب شد که به تصویب شورا هم رسید که بر طبق آن ساماندهی گردشگاههای اطراف تهران باید انجام میشد. در این مصوبه گردشگاهها و محلهایی که برای کوه نوردی هست باید ایمنسازی شود و محلهایی تعبیه میشد تا شاهد این حوادث تلخ نباشیم اما از این اعتبار چیزی استفاده نشده و امیدواریم این موضوع مورد توجه قرار گیرد.
الویری در ادامه افزود: تذکر من مربوط به ماده ۵۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده است که در لایحهای که در حال حاضر به شورا نگهبان رفته و فاجعهای برای خانواده شوراها است تبدیل به ماده ۵۳ شده است اما حتی اگر این لایحه و ماده تصویب شود باید از سال بعد اجرا شود لذا باید در سال جاری ماده ۵۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده را اجرا کنیم.
الویری افزود: در تبصره یک ماده ۵۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده آمده که شوراهای اسلامی شهر و بخش جهت وضع هر یک از عوارض محلی جدید که تکلیف آنان در این قانون مشخص نشده باشد موظفند موارد را تا ۱۵ بهمن هر سال برای اجرا در سال بعد تصویب و اعلام عمومی کند. لذا لازمه این کار این است که شهرداری لوایح مربوط به این عوارض را به شورا ارسال کند تا از ظرفیت قانونی در این تبصره استفاده شود.
نامه شورا به رییس جمهور بی پاسخ ماند
محمد سالاری رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران هم در ادامه با اشاره به دستور رئیس جمهور در خصوص بررسی تقاضای اعضای شورای شهر تهران مبنی بر اصلاح لایحه مالیات بر ارزش افزوده با مضمون کاهش اختیارات نهاد شوراهای شهر کشور گفت: بعد از اینکه رئیس شورای شهر تهران نامهای را به همراه تذکر اعضای شورای شهر تهران در خصوص کاهش اختیارات نهاد شوراها برای رئیس جمهور ارسال کرد، آقای روحانی ذیل آن نامه خطاب به وزرای کشور، اقتصاد و دارایی و رئیس سازمان برنامه و بودجه دستور بررسی داد.
وی ادامه داد: هنوز نتیجه این بررسی از سوی وزرای کشور، اقتصاد و دارایی و رئیس سازمان برنامه و بودجه اعلام نشده است و انتظار ما به عنوان شورای شهر تهران از دولت و وزرا، اینست که رویکرد خود را در تضعیف نهاد شوراها و کاهش اختیارات آنان را دنبال نکرده و نسبت به تعدیل لایحه تقدیمی به مجلس اقدام کنند.
سالاری همچنین از محدود بودن مهلت آغاز عملیات ساختمانی انتقاد کرد و گفت: در حال حاضر مهلت اعتبار پروانه برای آغاز عملیات ساختمانی دو سال است.
پل های عابرپیاده ایمن سازی می شوند
در این جلسه طرح «الزام شهرداری تهران به ارائه لایحه عبور ایمن شهروندان از پلهای عابر پیاده شهر تهران» ارائه شد.
این طرح را علی اعطا، حسن خلیل آبادی، ناهید خداکرمی، مجید فراهانی، محمد جواد حقشناس، محمد سالاری، محمد علیخانی، زهرا نژادبهرام و بهاره آروین امضا کردهاند.
سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران همچنین نسبت به اجرا نشدن مصوبه «الزام شهرداری تهران به طراحی و احداث یادمان سردار شهید قاسم سلیمانی از طریق انتشار فراخوان بینالمللی» تذکر داد.
اعطا در تذکری دیگر به وضعیت دستفروشان اشاره کرد و گفت: به دولت در راستای اصل ۲۹ قانون اساسی که حق تأمین اجتماعی را همگانی و وظیفه دولت دانسته است، تذکر میدهم که در نهایت به نظر میرسد دولت در ایجاد اشتغال و ساماندهی دستفروشان نمره مناسبی نمیگرد اما میتواند با ارائه راهکارهایی به شهرداری و شورای شهر تهران در راستای اصل ۲۹ قانون اساسی اقدام به بیمه کردن دستفروشان روز بازارهای شهر تهران کند.
در جلسه امروز شورای شهر تهران مجید فراهانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه خطاب به شرکت ساماندهی مشاغل و معاونت خدمات شهری شهرداری تهران گفت: با تعطیل شدن بازار توزیع محصولات پروتئینی در بازار بهمن، به مرور دو خیابان شهید فاطمی و شهید کارگر سامانی در منطقه ۱۶ تهران تبدیل به راسته توزیع محصولات گوشتی شده است.
وی افزود: در حال حاضر محل سکونت مردم به بازار گوشت تبدیل شده است و عملاً به دلیل ترافیک و تجمع سوسک، موش و حیوانات موذی سبب نارضایتی شدید یا کوچ مردم از این دو خیابان شده و شاهدیم اتفاقی که باید در میادین میوه تره بار یا میدان بهمن رخ میداد در خیابانهای تهران انجام میشود.
فراهانی تصریح کرد: خواهش من از شرکت ساماندهی مشاغل و شهرداری منطقه ۱۶ این است که به این دو خیابان یعنی خیابان فاطمی و کارگر سامانی در منطقه ۱۶ رسیدگی عاجل کنند و ضروری است این دکاکین بر اساس بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداری به راسته غیر مسکونی منتقل شوند و اخطار بگیرند و حق ندارند خیابانهای مناطق مسکونی را به بورس مواد پروتئینی تبدیل کنند و موجب نارضایتی ساکنین شوند.
بهرهبرداری مجدد از معدن سنگ سبز کوهستار
سید آرش حسینی میلانی، رئیس کمیته محیطزیست و خدمات شهری شورای شهر تهران هم در تذکری از بهرهبرداری مجدد از معدن سنگ سبز کوهستار در رخ جنوبی توچال خبر داد و تاکید کرد: در ضوابط محیطزیستی فعالیتهای معدنی، مراکز حساس از قبیل محدوده مصوب حریم شهرداری الزامات شدید قانونی بوده و در این رابطه شهرداری تهران نیز مستثنی نیست.
به گفته سخنگوی کمیسیون سلامت و محیطزیست شورای شهر، مالکیت بهرهبرداری معدن سنگ کوهسار به عهده شهرداری تهران بوده و در ماههای اخیر به قیمت بسیار ناچیز و بدون هیچ توجیه محیطزیستی و اقتصادی به سایرین برای بهرهبرداری اجاره داده شده است.
حسینی میلانی افزود: به شهرداری تهران و سازمان صمت استان تهران تذکر میدهم در راستای حفاظت از حقوق عامه و رعایت الزامات ایمنی شهر در برابر سیلاب و حفظ محیطزیست کوهستان کوهستان در اسرع وقت نسبت به توقف عملیات برداشت در معدن سنگ سبز کوهسار اقدام و نتیجه را به شورای شهر ارسال کند.
در جلسه امروز شورای شهر تهران حجت نظری که خبر استعفایش هفته گذشته منتشر شد برای دومین جلسه حضور نداشت.
یارانه های شهری هدفند می شود
در ادامه این جلسه شورای شهر تهران طرح «هوشمندسازی ثبت مشارکتها و نحوه تشویق شهروندان» مورد بررسی قرار گرفت . بهاره اروین درجریان بررسی این طرح با اشاره به این که تصویب این طرح می تواند از دستاوردهای مهم شورای اصلاح طلب باشد گفت : ما در شهرداری تهران یارانههای زیادی به شهروندان میدهیم. ما در اماکن ورزشی به شهروندان تخفیف میدهیم، در حمل و نقل عمومی حتی قیمت تمامشده بلیط را از مردم دریافت نمیکنیم، در دوچرخههای اشتراکی برای تشویق شهروندان یارانههایی میدهیم و ... . اما متاسفانه این یارانهها را به صورت غیرهدفمند اعطا میکنیم. یعنی یارانهها لزوما به دست اقشار نیازمند نمیرسند.
وی با بیان اینکه طرح شش ماده و یک پیوست کوتاه دارد که بیشتر جهت روشنگری ارائه شده است، گفت: این شش ماده دو هدف اصلی دارد که به نظر میرسد هسته مرکزی رویکرد اصلاحطلبی است: افزایش مشارکت و کاهش نابرابری و بیعدالتی. در این طرح تلاش حداکثری صورت گرفته تا این دو هدف تبلور یابد. شاید این طرح باید در سال اول شورا ارائه میشد اما وارد شدن ما به سازوکارهای شهرداری و قابل اجرا ساختن این رویکردهای اصلاحطلبی زمان را گرفت اما طرح هنوز فرصت اجرا دارد.
سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران تاکید کرد: اتفاقا همین ماههای پایانی است که ما را به عنوان شورای شهر اصلاحطلب متمایز میکند و حتی اگر به دلیل فراگیری ویروس کرونا فرصت اجرا محدود باشد این طرح به عنوان میراث شورای پنجم باقی خواهد ماند.
عضو شورای شهر تهران در توضیح طرح هوشمندسازی ثبت مشارکتها و نحوه تشویق شهروندان گفت: بنده طراح این طرح بودهام و تعداد زیادی از دوستان آن را امضا کردهاند. تعداد زیادی از کمیسیونهای شورا و واحدهای اجرایی شهرداری از جمله کمیسیون حقوقی شورا، کمیسیون عمران و حمل و نقل، معاونت مالی شهرداری، معاونت اجتماعی و فرهنگی، معاونت حمل و نقل و ترافیک و مرکز مطالعات شهرداری تهران روی این طرح نظراتی دادند و اینکه بررسی این طرح در کمیسیون به طول انجامید به جهت جمعبندی این نظرات و اصلاحات بود.
رییس کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورای شهر تهران ادامه داد: اولین و مهمترین اصلاح انجامشده برمبنای نظر کمیسیون حقوقی و نظارت شورا درخصوص عنوان طرح بود. با توجه به اینکه عنوان طرح در ابتدا «هوشمندسازی یارانههای شهرداری تهران»بود، نظر کمیسیون حقوقی این بود که محتوای طرح هوشمندسازی ثبت مشارکتها و نحوه تشویق شهروندان است و ما هم با پذیرش این موضوع عنوان طرح را تغییر دادیم.
وی افزود: از آنجا که ما در شهرداری از بانک اطلاعات یکپارچه برخوردار نیستیم، ناگزیر تخفیفها را به همه اعطا میکنیم و همانگونه که ثروتمندان قصر خود را با لامپهای متعدد تزئین کردهاند و بیشترین یارانه برق را دریافت میکنند یا بیشترین یارانه بنزین را پورشهسواران دریافت میکنند، در شهرداری تهران هم یارانهها را طوری تقسیم کردهایم که به اقشار هدف نرسیده است.
عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه ما از سوی دیگر شهروندان مشارکتجویمان را هم تشویق نکردهایم، گفت: برخی شهروندان تنها به دلیل اهداف و روحیات متعهد و مشارکتجویانه خود سعی میکنند از طریق ۱۳۷ مشکلات را به شهرداری گزارش کنند یا مثلا در روز درختکاری نسبت به کاشت نهال اقدام میکنند. ما در این طرح تلاش داریم این شهروندان را تشویق کنیم.
الهام فخاری از دیگر مخالفان این طرح گفت: متاسفانه در همین شورا و در همین دوره حتی ساختارها و واحدهایی که به صورت سازمان یافته و نظام مند به گروه های اجتماعی مانند زنان سرپرست خانوار خدمات می داد را ادغام و غیرفعال کردید. البته شاید بگویند این اقدامات با هدف چابک سازی صورت گرفته اما در عمل زیرساخت های موجود را بی استفاده کرده است.
وی افزود: تصور نکنیم تاریخ اقدامات با این شورا شروع شده است. پیش از این شورا هم اقداماتی صورت گرفته است. برای نمونه به صورت مداوم تاکید می شود که امکانات ورزشی مجموعه نیاوران چنین و چنان است و این امکانات مورد استفاده افراد برخوردار قرار می گیرد. این درحالی است که در تمامی مناطق شهری از جمله منطقه یک تهران جامعه کارگری وجود دارد و گروه هایی در مناطق برخوردار حضور دارند که به میزان سایرین برخوردار نیستند و شهرداری تهران در تمام سال های گذشته با همین شرایط به شهروندان خدمات ارایه داده است. شهرداری مدارک و مستنداتی داشته که بر اساس آن افراد از محیط های ورزشی استفاده می کردند. کارت منزلت برای خدمات حمل و نقلی یکی دیگر از این موارد است.
رئیس شورای اسلامی استان تهران افزود: نگاه کلیشه ای به مقوله برخوردار و نابرخورداری نداشته باشیم این درست نیست که اگر شخصی در فلان محله برخوردار حضور داشت، از طبقه برخوردار است و هیچ ضرورتی به زیرساخت های شهری برای چنین فضاهایی نیست. صدای گروه های اجتماعی همچنان بوده و هست اما باید گوش شنوا برای شنیدن این صداها وجود داشته باشد. زیرساخت های موجود را عملا غیرفعال کردید، حال با ایده جدیدی به این موضوع پرداختن آن هم درحالی که بخش های موجود از کار افتاده به چه معنی است؟
سید حسن رسولی نائب رییس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر تهران هم با دفاع از این طرح گفت: اهداف مدنظر این طرح عبارت از این است که ما به عنوان نمایندگان مردم تهران شرایطی را فراهم کنیم که شهرواندان تهرانی در اداره و توسعه شهر تهران مشارکت کنند. به عبارت دیگر بستری را فراهم کنیم که ساکنان شهر و شهرنشینان چند میلیونی تهرانی در نقش و جایگاه شهروندی بروز و ظهور پیدا کرده و به مانند برخی از شهرها و کشورهای پیشرفته در ابعاد و اجزای مختلف حوزه مدیریت شهری احساس مسئولیت کرده و کنترل، نظارت و مداخله کنند.
در نهایت کلیات طرح هوشمند سازی ثبت مشارکت ها و تشویق شهروندان با ۱۵ رای موافق به تصویب رسید.
در جریان جلسه امروز یک فوریت لایحه «اصلاحیه لایحه الحاقیه دوم مصوبه بسته محرک در شرایط سخت اقتصادی و در شرایط بحرانی ناشی از گسترش ویروس کرونا» هم مورد بررسی قرار گرفت.
حامد مظاهریان، معاون برنامهریزی و منابع انسانی شهرداری تهران در توضیح این لایحه گفت: در اردیبهشت ماه شورای شهر مصوبهای تحت عنوان بسته محرک در شرایط سخت اقتصادی داشت که برآورد ما این است که این بسته کمک بزرگی بود و توانست بخشی از درآمدهای شهرداری که در این شرایط سخت از آن محروم هستیم را جبران کند.
او با اشاره به لایحه امروز گفت: لایحهای که امروز شهردار تهران آن را تقدیم شورای شهر کرد در واقع الحاقیهای به بسته محرک است که در ۱۱ ماده که در سه بخش مالی، شهرسازی و مولدسازی دارایی تقسیم شده ارائه شده است و در این ۱۱ ماده درخواست کردیم خسارت تاخیر پرداخت بدهیها تا ۱۵ اسفندماه افزایش یابد و افراد مشمول جرایم نشوند چرا که این اتفاق کمک میکند پرداختها سرعت بگیرد.
در نهایت اعضای شورای شهر به یک فوریت لایحه پیشنهادی شهرداری رای مثبت دادند.