دلیل گرانی سیب و پرتقال چیست؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از صدا و سیما، اکبر یاوری عضو هیئت مدیره اتحادیه بارفروشان با بیان اینکه پرتقال در آبان روی درخت کیلویی ۵ تا ۶ هزار تومان قیمت داشت، افزود: این رقم در آذر تا ۷ هزار تومان هم رسید.
وی ادامه داد: هزینههای بستهبندی، سورتینگ و انبارداری در حدود کیلویی دو هزار تومان به آن اضافه میشود، بنابراین باید کیلویی حدود ۸ تا ۹ هزار تومان در انبار قیمت داشته باشد.
یاوری افزود: در ماههای مهر و آبان، پرتقال را در میدان میوه، حدود هفت هزار تومان میفروختیم، اما سازمان صمت و وزارت جهاد کشاورزی عنوان کردند که برای ذخیرهسازی شب عید میخواهند مقداری میوه ذخیره کنند.
وی با اشاره به اینکه هر سال مباشرهای وزارت صمت با حضور در شمال کشور و استان آذربایجان غربی، پرتقال و سیب میخرند، گفت: قیمتگذاری آنها، در بازار اثرگذار است.
عضو هیئت مدیره اتحادیه بارفروشان با ابراز اینکه "امسال به ذخیرهسازی اعتقادی نداشتیم و به عرضه و تقاضا اعتقاد داریم"، اضافه کرد: اول میخواستند پرتقال را کیلویی ۱۳ هزار تومان قیمتگذاری کنند، اما با مشورت اتحادیه بارفروشان، مصوب شد که پرتقال را کیلویی ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان برای خرید اعلام کنند.
یاوری با اشاره به اینکه در زمان حاضر پرتقال در دست باغداران نیست، افزود: پرتقال به میادین میوه با قیمت ۸ هزار و ۵۰۰ هزار تومان وارد و با قیمت حدود ۱۰ هزار تومان خارج میشود.
داراب حسنی مدیرکل دفتر امور میوههای سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی نیز با اشاره به اینکه امسال سال خوبی از نظر تولید پرتقال و سیب بوده است، گفت: تقریباً هفتگی قیمت محصولات و موجودی انبارها را رصد و پیگیری میکنیم.
وی با یادآوری اینکه "امسال وزارت صمت کار ذخیرهسازی را انجام میدهد"، اضافه کرد: ذخیرهسازی، سهم زیادی ندارد.
حسنی ادامه داد: امسال در سیب حدود یکمیلیون و ۳۰۰هزار تن ذخیرهسازی در انبارها انجام شده که از این میزان حدود ۲۰ تا ۳۰ هزار تن برای بازار شب عید است، اما هنوز خرید شب عید انجام نشده است.
وی افزود: بر اساس دادههای ۱۲ماهه پارسال سایت اتحادیه بارفروشان؛ کف قیمت پرتقال سر باغ، ۶ تا ۹ هزار تومان بود.
ذخیرهسازی یکمیلیون و ۳۵۰هزار تن سیب
مدیرکل دفتر امور میوههای سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی گفت: امسال حدود ۴ میلیون و ۱۵۰ هزار تن سیب تولید شده است و از این میزان حدود یکمیلیون و ۳۵۰هزار تن را ذخیرهسازی کردیم.
داراب حسنی با اظهار اینکه وزارت کشاورزی میزان ذخیرهسازی و نگهداری محصول را در انبارها و سردخانهها رصد میکند, یادآور شد: پارسال حدود ۷۴۰ هزار تن سیب را صادر کردیم.
وی اضافه کرد: امسال قیمت سیب در زمان تولید از حدود هزار تا ۷ هزار تومان بوده است.
حسنی با اشاره به اینکه پرتقال با توجه به کیفیت آن، قیمتگذاری میشود, گفت: سیر پرتقال از باغدار به انباردار و سردخانه و از آنجا به میادین و از این میادین تا مصرفکننده نهایی, موجب افزایش قیمت این محصول میشود.
مدیرکل دفتر امور میوههای سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی افزود: فشار ما به وزارت صمت این بود که واردات موز محدود شود و فقط بهازای صادرات محصولات خودمان، مجوز واردات آن را دهد.
وی ادامه داد: بنابراین بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار, مقرر شد واردات موز فقط بهازای صادرات سیب انجام شود و بهنظر میرسد این محدودیت عامل اصلی گران شدن قیمت موز است.
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان میوه و سبزی هم گفت: میوهها را بر اساس عرضه و تقاضا و بهقیمت روز از میادین میوه با فاکتور خریداری میکنیم و با ۳۵ درصد سود با فاکتور میفروشیم.
اسدالله کارگر گلشنآبادی افزود: اگر پرتقال با قیمت ۱۰ هزار تومان به دست اعضای صنف فروشندگان میوه برسد با ۳۵ درصد سود یعنی با قیمت ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان باید به دست مصرفکننده نهایی برسد.
وی اضافه کرد: با متخلفان برخورد میشود و برخی از مغازهها هم بهعلت تخلف, پلمب شدند.
کمال یداللهی رئیس هیئت مدیره اتحادیه سراسری باغبانی ایران نیز گفت: اکنون پرتقال در دست باغداران نیست و واسطهها, پرتقال را از باغداران کیلویی ۴ تا ۵ هزار تومان خریدند.
وی افزود: معمولاً هزینه سورتینگ میوه کیلویی هزار تا هزار و ۵۰۰ تومان است.
عضو هیئت مدیره اتحادیه بارفروشان هم گفت: سورتینگداران در هشت روز اخیر, عرضه پرتقال به میادین را کم کردند و قیمت پرتقال شمال به کیلویی ۱۷ هزار تومان هم رسید.
اکبر یاوری با اعلام اینکه پرتقال بهاندازه کافی وجود دارد و به ذخیرهسازی برای شب عید نیاز ندارد, اضافه کرد: اکنون ۷۰۰ هزار تن پرتقال, داخل انبارهای شمال، دپو شده است.
وی در پاسخ به این پرسش که "آیا سلطان موز داریم؟" گفت: خیر. سلطان موز نداریم و مقصر گرانی موز، وزارت صمت است زیرا جلوی ثبت سفارش واردات این محصول را گرفت.
مدیرعامل تعاونی سورتینگداران نیز با تصریح به اینکه "عامل گرانی پرتقال را باید در میادین میوه و ترهبار تا شبکه خردهفروشی جستوجو کنیم", گفت: این محصول در این میادین بین ۱۱ تا ۱۳ هزار تومان فروخته میشود و بالای ۲۰ هزار تومان به دست مصرفکننده میرسد.
احمدزاده با یادآوری اینکه افزایش قیمت خرید یکی از علل افزایش قیمت پرتقال است, افزود: از ۱۰ آبان به این طرف، پرتقالها را از باغدار از ۷ تا ۹ هزار تومان خریدیم.
وی ادامه داد: بیشتر پرتقالهایی که اکنون در شمال ذخیرهسازی شده است از ۷ تا ۸ هزار و ۵۰۰ تومان از باغدار خریداری شده است و هزینه سورتینگ و انبارداری برای هر کیلو بین دو هزار و ۵۰۰ تا سه هزار تومان است.
احمدزاده اضافه کرد: در کل استان مازندران بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار تن پرتقال ذخیرهسازی شده است.