وضعیت بازار معاملات مسکن در ایام محرم
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، بازار مسکن شهر تهران به رسم سالهای گذشته در ایام محرم با رکود مواجه شده و این مساله به کسادی معاملات در نیمه اول مردادماه ۱۴۰۱ منجر شده است. مشاوران املاک میگویند که از ابتدای ماه محرمالحرام، مراجعه برای خرید مسکن به طور محسوسی کاهش یافته اما بازار رهن و اجاره با افت چندانی مواجه نشده است.
بررسیهای میدانی از کاهش شدید تقاضا برای خرید مسکن در ۱۵ روز ابتدای مردادماه حکایت دارد. اگرچه عقبنشینی طرف تقاضا منجر به افت نرخهای پیشنهادی نشده و قیمت اسمی ۳ درصد افزایش نشان میدهد.
مطابق دادههای سامانه کیلید از آگهیهای مسکن شهر تهران، در ۱۵ روز ابتدای مردادماه تقاضا برای خرید مسکن در مقایسه با ۱۵ روز انتهای تیرماه ۶۶ درصد کاهش یافته است. میانگین قیمت پیشنهادی هر متر مربع اما افزایش ۳ درصدی را نشان میدهد. بر اساس شاخص این سامانه هماکنون قیمت متوسط هر متر مربع مسکن در شهر تهران بر اساس وزن دهی به مناطق با توجه به تعداد معاملات قطعی به ۴۴.۵ میلیون تومان در هر متر مربع رسیده که از رشد ۳ درصدی در مقایسه با نیمه دوم تیرماه حکایت دارد.
تغییرات تعداد آگهیها در بازه زمانی مذکور نیز کاهش ۵ درصدی را نشان میدهد. در واقع عقبنشینی طرف تقاضا از بازار در ایام محرم منجر به کاهش محسوس تمایل برای فروش نشده اما به نظر میرسد منطق تعادل بین عرضه و تقاضا در بازار چندان حکمفرما نیست و انتظارات تورمی در بازار وجود دارد که خود را به شکل افزایش قیمتهای اسمی نشان میدهد.
مشاوران املاک معتقدند تغییرات قیمت مصالح ساختمانی، تورم عمومی و ریسکهای غیراقتصادی همچنان بر بازار مسکن سایه افکنده و جلوی کاهش قیمتها را گرفته است.
بازار رهن و اجاره نیز در پی تغییرات قیمت مسکن حرکت میکند؛ به طوری که آمارهای غیررسمی از افزایش ۵.۳ درصدی نرخهای پیشنهادی رهن و اجاره در شهر تهران نسبت به نیمه دوم تیرماه حکایت دارد. میزان بازدید از آگهیهای رهن واجاره نیز ۱۷ درصد افزایش یافته است.
کاهش ۲۶ درصدی معاملات مسکن در تیرماه
یک روز پس از آنکه مرکز آمار ایران در روز ۸ مردادماه گزارش داد متوسط قیمت مسکن شهر تهران در تیرماه ۱۴۰۱ بالغ بر ۴۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان بوده، بانک مرکزی به رسم هر ماهه گزارش خود را منتشر و متوسط قیمت شهر تهران را ۴۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان اعلام کرد. در این خصوص سازمان برنامه و بودجه با انتشار گزارشی علت این اختلاف را تفاوت در شیوه میانگین گیری دانست و اعلام کرد مرکز آمار به ارائه میانگین قیمت حسابی، موزون و شاخص قیمت میپردازد؛ در حالی که بانک مرکزی تنها میانگین حسابی را در نظر گرفته و به نحوه محاسبه مهم میانگین موزون توجه نداشته است. درخصوص تعداد معاملات نیز طبق گزارش بانک مرکزی حدود ۱۰ هزار و ۳۰۰ فقره خرید و فروش مسکن در تیرماه ۱۴۰۱ انجام شده که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه در سال ۱۴۰۰ به ترتیب ۲۵.۸ درصد کاهش و ۱۰۳ درصد افزایش را نشان میدهد.