ریزش شاخص اغلب صنایع بورسی در معاملات مهر
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران؛ صنایع بورس تهران در مهرماه 1401 به واسطه افت شاخص کل با کاهش تراز قابل توجهی همراه بودند. شاخص کل بورس تهران تا روز 6 مهرماه روند صعودی داشت و تا تراز یک میلیون و 346 هزار واحدی پیش رفت اما با تشدید ناآرامی های اجتماعی و قطعی اینترنت بازار بورس تهران با رکود بیشتری مواجه شد و شاخص کل روندی نزولی را تا انتهای مهر ماه در پیش گرفت. بازار بورس و اوراق بهادار در دو ماهه ابتدای امسال روند صعودی داشت اما از اواسط خرداد ماه روند صعودی آن شکسته شد و شاخص کل وارد یک کانال نزولی شد که همچنان از آن خارج نشده است. در مرداد ماه به وسیله شروع دور جدید مذاکرات احیای برجام بازار بورس و مخصوصاً سهم های ریالی بازار، حمایت شدند و در نیمه اول شهریور ماه نیز سهم های سبک تر بازار با ورود پول حقیقی مواجه شدند اما با همه ی این اوصاف بازار در این ماه ها برایند منفی داشت و شاخص کل نزولی بود. در نیمه دوم شهریور ماه رکود معاملات در بازار بورس تهران شدت گرفت و در مهر ماه به وسیله قطع شدن اینترنت به اوج خود رسید به شکلی که در روز 27 مهر با 1554 میلیارد تومان ارزش معاملات خرد رکورد 18 ماه گذشته شکسته شد.
بازدهی 30 صنعت بزرگ بورس تهران در مهر ماه 1401
صنایع بورس تهران در مهر ماه به واسطه قطعی اینترنت و مشکلات عدیده دیگر بازار سرمایه در این ماه برای چندمین ماه پیاپی با کاهش تراز روبرو شدند. این بار دو دستگی ریالی و دلاری و یا دو دستگی صنایع سبک و سنگین به بازار خط نمی داد و می توان گفت که در بعضی از روزها بورس تهران قرمز یک دست را تجربه می کرد. با این وجود می توان تأثیر اندکی برای اصلاح روند شهریور ماه متصور بود که صنایع سبک بازدهی های بهتری را به دست آوردند و اصلاح این روند، مهر ماه را برای صنایع سنگین، ماه بهتری ساخت اما شدت این دو دستگی به میزان شهریور ماه نبود. بازدهی بهتر صنایع سنگین در مهر ماه به وسیله افت بیشتر شاخص کل هم وزن به نسبت شاخص کل بازار قابل تشخیص است البته این بازدهی بهتر به این معنی نیست که صنایع سنگین با رشد تراز شاخص صنعت مهرماه را سپری کردند، بلکه تنها از کاهش تراز کمتری برخوردار بودند. 30 صنعت بزرگ بورس تهران در مهر ماه غالباً با کاهش تراز کار خود را به پایان رساندند و تنها دو صنعت بیمه و فرآورده های نفتی در این ماه بازدهی مثبت داشتند.
نیمی از 30 صنعت بزرگ بورس تهران در مهر ماه بازدهی بیشتر از منفی 4 درصد داشتند و نیم دیگر عملکرد منفی تری را به ثبت رساندند. در بین 15 صنعتی که بازدهی بیشتر از منفی 4 درصد داشتند تنها دو صنعت بیمه و فرآورده های نفتی با بازدهی 7 درصدی و 5.3 درصدی رشد تراز را در این ماه تجربه کردند و دو صنعت اداره بازار های مالی و فنی مهندسی نیز در انتهای مهر تراز اول مهر ماه را به دوش کشیدند و عملکردی خنثی داشتند. شاخص کل بورس تهران نیز تا 27 مهر بازدهی منفی 3.3 درصدی داشت و نشان داد تنها 13 صنعت بازدهی بهتری به نسبت شاخص کل داشته اند.
نیمه ی دیگر 30 صنعت بزرگ بورس تهران در مهرماه بازدهی کمتری از منفی 4 درصد داشتند و در این ماه، افت تراز بالایی را تجربه کردند. تمام این 15 صنعت بازدهی کمتری به نسبت شاخص کل هم وزن داشتند. بیشترین افت تراز شاخص در مهرماه متعلق به صنعت اطلاعات و ارتباطات بود که بیش از 16 درصد کاهش تراز را در مهر تجربه کرد. پس از آن صنعت محصولات فلزی با 11 درصد افت تراز دومین بازدهی منفی را در این ماه به ثبت رساند و جایگاه سوم کاهش تراز صنعت نیز مشترکاً متعلق به صنایع کاشی و سرامیک و رادیویی با 9.8 و 9.7 درصد کاهش تراز است.
با توجه به شرایط ناآرامی های اجتماعی روزهای پایانی مهر و افت چند ماهه بورس تهران که در ماه اخیر نیز اعتراضات زیادی را به دنبال داشت و با تجمع سرمایه گذاران نزدیک به سازمان بورس همراه بود، بازار به شدت نیازمند گذر از رکود معاملاتی حال حاضر است. تمام صنایع نیز در ماه های اخیر افت هایی سنگینی را در قیمت سهام های خود شاهد بوده اند و پتانسیل بالایی برای رشد قیمت آن ها وجود دارد. با این حال هنوز عرضه سهام اولیه در بازار اتفاق می افتد که اثری رکودی بر معاملات دارد. در این روز ها چشم فعالان بازار به تصمیمات سازمان بورس و دولت است تا اقدام اساسی برای خروج از رکود انجام شود.