یک اقتصاددان:طرح کالابرگ الکترونیکی نقاط ابهام دارد / دولت بدنبال کوپنی کردن بلندمدت است

کدخبر: ۵۵۰۰۳۱
اقتصادنیوز: نزدیک به 11 ماه بعد از «تکلیف قانونی بودجه 1401» برای ارایه کالابرگ الکترونیکی و اجرا نشدن این تکلیف قانونی توسط دولت به بهانه‌های مختلف نظیر آماده نبودن زیرساخت و... حالا وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی می‌گوید: 10 گروه کالایی مشمول طرح کالابرگ الکترونیکی شده است و از این پس (شیر، پنیر، ماست، روغن، برنج، مرغ، تخم‌مرغ، ماکارانی، قند و شکر) شامل این طرح می‌شوند.
یک اقتصاددان:طرح کالابرگ الکترونیکی نقاط ابهام دارد / دولت بدنبال کوپنی کردن بلندمدت است

به گزارش اقتصادنیوز ،آلبرت بغوزیان، اقتصاددان و استاد دانشگاه در مورد اجرای طرح کالابرگ الکترونیک به «اعتماد» گفت: جزییات این طرح هنوز به صورت کامل از سوی مسوولان بیان نشده است و نحوه اجرای آن هم مبهم است. اینکه کدام فروشگاه‌ها قرار است این کالاها را تامین کنند و آیا مردم با مراجعه به هر فروشگاهی قادر به تامین این 10 قلم کالای اساسی خواهند بود یا خیر، معلوم نیست، ضمن آنکه این کالاها به صورت کلی بیان شده‌اند به عنوان مثال تنها گفته شده ماست یا پنیر و... اما برند آنها عنوان نشده است و مشخص نیست چه مدل کالایی مدنظر دولت است.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: البته موضوع مربوط به کالابرگ الکترونیک مدت‌ها است که مطرح می‌شود اما به فاز اجرایی نمی‌رسد و پس از افزایش قیمت‌ها هم دیدیم که دولت‌ها از اجرای این طرح عاجز ماندند و نتوانستند قیمت کالاها را هم به صورت دستوری کاهش دهند. به دلیل اینکه اراده‌ای هم در کنترل قیمت‌ها وجود ندارد ثابت نگه داشتن قیمت‌ها هم دور از ذهن است.

دولت به دنبال برنامه‌ای بلندمدت برای کالاهای یارانه است

او با اشاره به رقم اندکی که برای یارانه درنظر گرفته شده بود نیز گفت: مردم عملا با وجود افزایش قیمت‌ها با این رقم قادر به خرید هیچ کالایی نبودند و به همین دلیل دولت این رقم را به 300 هزار تومان افزایش داد. امروز صحبت از الکترونیکی کردن کالابرگ است که ممکن است روی بستر این کارتخوان‌ها هم برنامه‌هایی ارایه شود. به عنوان مثال مقدار و کنترل در خریدها و قیمت‌ها برای آن تعریف شود. اما این مساله نشان‌دهنده آن است که دولت به دنبال برنامه‌ای بلندمدت برای ارایه یارانه و کالاهای یارانه‌ای است که کمی هم نگران‌کننده است.

بغوزیان در مورد تورم پیش رو نیز خاطرنشان کرد: ما باید انتظار افزایش قیمت‌های بیشتری را برای کالاها داشته باشیم و دولت هم صرفا می‌تواند از طریق سیستم‌های الکترونیکی مبلغ یارانه دریافتی مردم را افزایش دهد و این مساله نشانه خوبی برای آینده کشور نیست. به نظر می‌رسد هزینه زیادی هم برای پیاده‌سازی این طرح باید بپردازد. البته امید این بود تا دولت دیگر به صورت نقدی این یارانه را پرداخت نکند و پرداخت‌ها به صورت کالایی باشند تا افراد از این کالاها استفاده کنند و از این پس دولت با مغازه‌داران محاسبات مالی داشته باشد و یارانه ریالی را به کل حذف کنند یا اینکه حداقل‌ها برای رفاه افراد جامعه حفظ شود.

این اقتصاددان با اشاره به اختلاف قیمت کالاها گفت: این اختلاف قیمت میان کالاهای یارانه‌ای و آزاد باعث می‌شود تا مشکلاتی در بازار به وجود بیاید و ابهاماتی هم به دنبال دارد.

بغوزیان در پاسخ به این پرسش که با وجود سیگنال تورمی بودجه سال 1402 آیا ارایه کوپن الکترونیکی راه‌حل مناسبی برای حمایت از اقشار آسیب‌پذیر است افزود: افرادی که در دولت برنامه‌ریزی این امور را  در دست دارند و افرادی که در مجلس به ارزیابی امور مربوط به بودجه می‌پردازند بهتر می‌توانند این موضوع را تشخیص دهند که بودجه سال آینده تورم‌زا است یا خیر، اما دولت باید به دنبال درآمدها و نظارت بر قیمت‌ها باشد و با نگاه به تورم موجود و میزان اشتغال و سبد معیشت مردم برنامه‌ریزی کند.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    اخبار بیشتر در سرویس سایر رسانه ها
    کارگزاری مفید