نیم قرن با اقتصاد ایران؛ 5 اردیبهشت

پشت پرده بی‌احتیاطی دو میلیارد دلاری ایران

کدخبر: ۷۱۶۲۳۸
اقتصادنیوز: پروژه «نیم قرن با اقتصاد ایران» وارد سال پنجم شد. در این پروژه به دنبال پاسخ به این سوال هستیم که حکمرانان، سیاستگذاران، دولتمردان و فعالان اقتصادی به موضوعات و شاخص‌های اقتصادی چه نگاهی داشته‌اند.
پشت پرده بی‌احتیاطی دو میلیارد دلاری ایران

در یک نگاه کلی به اقتصاد ایران به نظر می‌رسد که مشکلات و چالش‌های اقتصادی در ۵۰ سال گذشته ثابت و غیر قابل حل می‌نمایند.

روی کار آمدن دولت‌ها با گرایش‌های مختلف نیز باعث نشده تا ایرانیان در زمینه اقتصادی چشم‌انداز روشنی پیش روی خود ببینند.

در پروژه "نیم قرن با اقتصاد ایران" با استناد به اخبار و گزارش های روزنامه‌های "اطلاعات" و "دنیای اقتصاد" به نوعی هم "تاریخ اقتصادی" ۵۰ سال گذشته را روایت کرده و هم اکنون‌مان را از گذر این اخبار واکاوی می‌کنیم.

در سال جاری اخبار اقتصادی سال‌های ۱۳۵۵، ۱۳۶۵ ،۱۳۷۵ ،۱۳۸۵ و ۱۳۹۵ مورد بازخوانی قرار می‌گیرد.

پنجم اردیبهشت 1375؛ پیاز وارداتی با نرخ 60 تومان عرضه می‌شود

به‌زودی پیاز وارداتی با نرخ کیلویی 60 تومان عرضه می‌شود. این خبر را مدیرکل بازرگانی آذربایجان شرقی اعلام کرد و گفت: مجوز واردات 10 هزار تن پیاز به کشور صادر شده است که دو هزار تن آن از طریق آذربایجان شرقی وارد می شود و از فردا توزیع اولین محموله آن آغاز می‌شود.

مدیرکل بازرگانی آذربایجان شرقی افزود: ظرف روزهای گذشته از حدود 13 هزار تن مجوز واردات سیب‌زمینی به آذربایجان شرقی که صادر شد، مقدار 6 هزار تن به بازار عرضه شده و بقیه نیز به تدریج وارد بازار مصرف می شود.

پنجم اردیبهشت 1385؛ شرکت‌های ایرانی طرح‌های جدیدی را در میادین نفتی ونزوئلا اجرا می‌کنند

معاون وزیر نفت ونزوئلا در امور تولید و بهره‌برداری از آموزش متخصصان و کارشناسان این کشور ازسوی متخصصان ایرانی در بخش نفت و گاز خبر داد.

دکتر لوییس ویرما، قائم‌مقام شرکت ملی نفت ونزوئلا (PDVSA) و معاون وزیر نفت این کشور در جریان سفر یک روزه خود به تهران اعلام کرد: تفاهم‌نامه‌ای با شرکت پتروپارس به امضا رسانده‌ایم که براساس این تفاهم‌نامه 200 کارشناس و مهندس این شرکت توسط متخصصان ایرانی مورد آموزش قرار خواهند گرفت و به همین منظور مهندسان ایرانی برای مدت دو سال به ونزوئلا رفته و به آموزش نیروهای ونزوئلایی خواهند پرداخت.

نرخ تورم را به زیر 11 درصد می‌رسانیم

دومین نشست مطبوعاتی رئیس‌جمهوری در حالی برگزار شد که به دلیل تراکم حضور خبرنگاران داخلی و خارجی بسیاری از سوال‌های بی‌پاسخ ماند.

در این میان آقای احمدی‌نژاد در پاسخ به سوال خبرنگار دنیای اقتصاد به تشریح وضعیت نقدینگی و هدف‌گذاری نرخ تورم در برنامه‌های دولت پرداخت.

رئیس‌جمهوری ضمن تکذیب تلاطم بازارهای موازی به دلیل رشد نقدینگی گفت: هدف دولت کاهش نرخ تورم به 11.2 درصد و حتی پایین‌تر از این رقم است.

رئیس‌جمهوری در مورد نگرانی کارشناسان از انتقال شوک بازار سکه به دیگر بازارهای موازی گفت: هفته گذشته شاهد انتشار اخباری مبنی بر افزایش قیمت سکه بودیم که وقتی سوال کردیم منبع آن مشخص نشد. وی خاطرنشان کرد: بانک کارگشایی سکه را به مزایده گذاشت که از 165 هزار تومان تا 175 هزار تومان قیمت‌گذاری شد، اما مشخص نشد که قیمت در کجا به 200 هزار تومان رسید.

رئیس‌جمهور افزود: برخی از سر بی‌اطلاعی یا از سر عمد اخباری منتشر می‌کنند که به جامعه التهاب وارد می‌کند.

احمدی نژاد نقدینگی را موجودی ملت ایران دانست و گفت: نقدینگی قدرت خرید مردم در بازار خرید است، ولی دولت تلاش می‌کند تا با کنترل بازار از افزایش قیمت‌ها جلوگیری کند.

وی افزایش قیمت طلا را متاثر از افزایش قیمت جهانی دانست و گفت: التهاب‌ها در بازار گاه ساختگی است و بازار مسکن هم روند طبیعی خود را طی می‌کند و دولت اجازه نخواهد داد که بازارهای موازی دستخوش تلاطم شود.

وی گفت: برای توسعه سرمایه‌گذاری‌های زودبازده، تقسیم سهام عدالت و بهره‌مندی از منابع ذخیره ارزی در استان‌های مختلف و سرازیر شدن آن در بخش تولید، تلاش‌های فراوانی صورت گرفته است.

احمدی‌نژاد از تاسیس صندوق مهر امام رضا به عنوان رویکرد دولت برای تسهیل ازدواج جوانان یاد کرد و گفت: این صندوق برای تحصیل ازدواج، اشتغال و مسکن فعالیت خواهد کرد.

پنجم اردیبهشت 1395؛ پشت‌پرده بی‌احتیاطی دو میلیارد دلاری ایران

دو مقام ایرانی به روایت پشت صحنه توقیف دو میلیارد دلار از دارایی‌های ایران ازسوی آمریکا که در قالب اوراق دلاری در اروپا خریداری شده بود، پرداختند.

این روایت می‌تواند از آن جهت اهمیت داشته باشد که ایران پس از انقلاب سال 1357 سرمایه‌گذاری در آمریکا نداشته است؛ بنابراین آمریکا چگونه توانسته است به این بخش از دارایی‌های ایران در خارج از کشور دست یابد.

ولی‌ا... سیف، رئیس‌کل بانک مرکزی و حمید بعیدی‌نژاد مدیرکل سیاسی و بین‌المللی وزارت خارجه بخش پنهان این موضوع را روشن کرده‌اند. ایران در یک فاصله زمانی بخشی از منابع خود را به اوراق دلاری یک کشور اروپایی تبدیل کرده بود.

حجم این اوراق در سال 2008، دو میلیارد دلار بوده است. تصمیم‌گیران وقت با تصور اینکه این اوراق متعلق به دولت آمریکا نیست و مصون از سیاست‌های خصمانه این کشور است، در هنگام شروع تحریم علیه کشور به‌خصوص محدودیت‌های دلاری، نسبت به تبدیل این اوراق اقدام نکرده‌اند؛ بنابراین زمینه برای انتقال آن فراهم نشده است؛ اما چرا اوراق منتشرشده ازسوی یک کشور اروپایی توقیف شده است.

رئیس‌کل بانک مرکزی درباره روند توقیف بیش از دو میلیارد دلار از دارایی‌های ایران و دلیل فراهم شدن امکان چنین سوء‌استفاده‌ای برای آمریکا گفت: این موضوع به دولت گذشته، هنگام خرید اوراق بهادار و سرمایه‌گذاری‌های دلاری برمی‌گردد.

به گفته سیف در هنگام خرید این اوراق دلاری در گذشته سهل‌انگاری شده و دقت کافی و احتیاط‌های لازم صورت نگرفته است.

دکتر سیف در تشریح این سهل‌انگاری، با تاکید بر اینکه مسوولان دولت قبل باید این موضوع را مدنظر قرار می‌دادند و احتیاط لازم را به‌عمل می‌آورده‌اند، گفت: متاسفانه در دولت گذشته به‌رغم هشدارهای دلسوزانه و پیگیرانه کارشناسان و مدیران بانک مرکزی مبنی‌بر پرهیز از سرمایه‌گذاری روی این اوراق بهادار دلاری و اینکه این رفع ممنوعیت دائمی نیست. اقدام به خرید این اوراق کرده و این گونه زمینه تضییع حقوق ملت ایران پدید آمد.

تضمین وزیر خارجه آمریکا به بانک‌ها برای معامله با ایران

انتقادات ایران از «کارشکنی» آمریکا در روند اجرای برجام و مذاکرات محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران با همتای آمریکایی خود، جان کری را بر آن داشت تا به‌طور علنی و شفاف اعلام کند که «تحریم‌های ایران برداشته شده» و «بانک‌ها از معامله با ایران نترسند». پس از دومین دیدار وزرای خارجه ایران و آمریکا که در حاشیه نشست تغییرات آب و هوا در نیویورک اعلام کرد: «آمریکا مخالف معامله بانک‌‌های خارجی با ایران نیست.»

وزرای خارجه ایران و ایالات‌متحده جمعه شب به وقت محلی برای دومین بار در چارچوب برجام در مقر سازمان ملل در نیویورک دیدار کردند.

جان کری با حضور در برابر خبرنگاران تاکید کرد که ایالات‌متحده «مخالف» معامله بانک‌های خارجی با ایران نیست، اما این معاملات باید در چارچوب توافق‌نامه قدرت‌های جهانی با ایران انجام گیرد.

ایتالیا در ایران ترمینال مسافری می‌سازد

مدیرعال شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران با تشریح جزئیات امضای سند همکاری با فرودگاه میلان ایتالیا برای ساخت ترمینال جدید مسافری در فرودگاه مهرآباد گفت: در صورت تبدیل این تفاهم‌نامه به قرارداد یک ترمینال مسافری با مساحت 80 هزار مترمربع در فرودگاه مهرآباد احداث می‌شود.

مه‌آبادی برآورد سرمایه‌گذاری ساخت ترمینال مسافری جدید در فرودگاه بین‌المللی مهرآباد را 250 میلیون یورو اعلام کرد و ادامه داد: در کنار این ترمینال، فضاسازی و ساخت پارکینگ برای 6 هزار دستگاه خودرو نیز در نظر گرفته شده است.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید