اتفاق تلخ در حوزه گردشگری/ گرد ورشکستگی بر چهره بوم‌گردی پاشیده شد

کدخبر: ۵۵۱۸۷۸
اقتصادنیوز: نزدیک به ۳‌هزار و ۴۰۰ اقامتگاه بوم‌‌‌گردی در کشور وجود دارد‌‌‌، این مجموعه‌‌‌ها که اغلب‌‌‌شان در مناطق روستایی قرار گرفته‌‌‌اند.
اتفاق تلخ در حوزه گردشگری/ گرد ورشکستگی بر چهره بوم‌گردی پاشیده شد

به گزارش اقتصادنیوز روزنامه دنیای اقتصاد نوشت:  این روزها خبرهایی از فروش اقامتگاه‌‌‌ها در مناطق مختلف کشورمان به گوش می‌‌‌رسد. صاحبان برخی از این مجموعه‌‌‌ها در گفت‌‌‌وگو با «دنیای اقتصاد» از ورشکستگی و مشکلات اقتصادی سال‌های اخیر در کنار عدم‌حمایت‌‌‌های لازم از سوی متولی گردشگری به عنوان اصلی‌‌‌ترین چالش‌‌‌های خود می‌‌‌گویند.

گردشگری پایدار با اقتصاد پایدار

روزبه طاهریان یکی از صاحبان اقامتگاه در خراسان جنوبی و شهرستان سربیشه است که تصمیم به فروش مجموعه تحت مدیریت خود گرفته است. او به «دنیای‌اقتصاد» می‌گوید: گردشگری در خراسان جنوبی به واسطه شرایط اقتصادی چندان پررونق نیست، با این حال زمانی که ما تصمیم به ورود به این کار گرفتیم، ‌‌‌ امیدمان این بود که شاهد رشد این صنعت باشیم. او با اشاره به اینکه شرایط اقتصادی و روحی ایرانی‌‌‌ها باعث شده آنها کمتر سفر کنند‌‌‌، می‌‌‌افزاید: تورم باعث افزایش قیمت تمام کالاها شد به طوری که شاهدیم روغن به عنوان یک قلم کالا ۳۰۰‌درصد گران شده است. در مقابل متولی گردشگری از ما ‌‌‌خواست تنها ۳۰‌درصد افزایش قیمت داشته باشیم. با گفت‌‌‌‌‌‌وگوی زیاد روی ۴۰‌درصد به توافق رسیدیم اما از آنجا که بازار کشش این افزایش قیمت را نداشت، ‌‌‌ ما در اقامتگاه همان ۳۰‌درصد افزایش را در نظر گرفتیم که هزینه‌‌‌های ما را پوشش نمی‌‌‌داد و باعث شد درآمدمان نسبت به هزینه‌‌‌ها کاهش یابد.

به گفته این فعال بوم‌‌‌گردی در خراسان جنوبی ۸۱ اقامتگاه وجود دارد که اغلب آنها این روزها شرایط مساعدی ندارند. او اضافه می‌کند: برای راه‌‌‌اندازی و افتتاح اقامتگاه نزدیک به ۶میلیارد تومان هزینه کردم که یک میلیارد تومان آن وام بود و در حال حاضر با فشار زیادی از سوی مرجع وام‌‌‌دهنده برای بازپرداخت آن مواجهم. طاهریان ادامه می‌دهد: در دوره کرونا و با توقف سفرها بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون تومان برای سرپا نگه داشتن اقامتگاه هزینه کردم و این مبلغ را از محل فروش طلاهایمان و حقوق بازنشستگی پدر و مادرم دادم اما ادامه این وضعیت ممکن نیست و در همین راستا تصمیم به فروش مجموعه خود گرفته‌‌‌ام. این فعال حوزه بوم‌‌‌گردی معتقد است، ‌‌‌ برخلاف گفته مسوولان در اهمیت صنعت گردشگری در عمل این حوزه مورد کم‌‌‌توجهی قرار گرفته است. او می‌‌‌گوید: در مواردی شاهدیم که زمان تعطیلات جلوی ورود گردشگر به روستا گرفته شده و با وجود رزرو اقامتگاه ناچار به بازگشت شده است.

 او می‌گوید: ما انتظار داشتیم گردشگری خارجی در ایران توسعه یابد و ما شاهد حضور آنها در خراسان جنوبی و اقامتگاه‌‌‌مان باشیم، در مقابل شاهدیم همان معدود توریست‌‌‌های خارجی هم سفرشان را به ایران لغو کرده‌‌‌اند، ایرانی‌‌‌ها کمتر سفر می‌کنند و ما با تعداد معدود گردشگری باید هزینه‌‌‌هایمان را تامین کنیم.

هر سال یک چالش

صاحب یک اقامتگاه در حوالی بوشهر که درصدد فروش مجموعه خود است نیز به «دنیای اقتصاد» می‌‌‌گوید: نه تنها من، ‌‌‌ بلکه بسیاری از همکارانم تصمیم به تغییر کاربری یا فروش مجموعه خود گرفته‌‌‌‌‌‌اند. به گفته او، حوزه بوم‌‌‌گردی سابقه زیادی در توریسم ایران ندارد. او اضافه می‌کند: دولت وعده حمایت از این کسب و کار را داد و تعدادی مانند ما که عاشق این بودند در روستای خودشان باشند و به سنت، ‌‌‌ هنر و محیط‌زیست عشق می‌‌‌ورزیدند سراغ آن رفتند. با این حال ما هر سال با یک مساله و چالش در کارمان مواجه شدیم. او ادامه می‌دهد: ما یک سال گرانی بنزین و حوادث پس از آن را داشتیم، یک بار با حادثه هواپیمای اوکراین مواجه شدیم، کمی بعد شاهد شیوع ویروس کرونا در کشور بودیم و به دنبال آن نیز فشارهای اقتصادی روی مردم افزایش یافت و امسال نیز ناآرامی‌‌‌ها از اواخر شهریور ماه آغاز شد.

 

این فعال حوزه بوم‌گردی معتقد است گردشگری ارتباط نزدیکی با تفریح دارد. او می‌‌‌گوید: مردم ابتدا باید نیازهای دیگر خود مانند خوراک، پوشاک و مسکن را تامین کرده باشند و در ادامه سراغ سفر و گردش بروند. اگر به هر دلیلی این نیازها تامین نشود طبیعی است که گردشگری نیز تحت‌‌‌الشعاع آن قرار می‌گیرد.  این روزها هوای بوشهر بهاری و بهترین فصل برای مسافرت به آنجا است. با این حال به گفته این فعال حوزه گردشگری، تنها آخر هفته‌‌‌ها آن‌هم از بوشهر و شیراز معدودی توریست به این منطقه سفر می‌کنند. او می‌‌‌افزاید: سال گذشته در همین زمان بیشترین مهمانان ما از تهران بودند‌‌‌، با این حال در ماه‌‌‌های اخیر به ازای هر ماه بیش از ۵ تا ۶ مهمان از تهران بیشتر نداشتیم. مردم هم به لحاظ اقتصادی مشکل دارند و هم به لحاظ روحی توان سفر کردن را ندارند و باید برای هر دو مورد چاره‌‌‌ای اندیشید.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید