تغییر بزرگ در روند جهانی ارز آمریکا

سقوط تاریخی دلار در دوره ترامپ؛ ثبت بدترین عملکرد ۱۰۰ روزه از دوره نیکسون

کدخبر: ۷۱۶۶۳۳
اقتصادنیوز: شاخص دلار آمریکا در ۱۰۰ روز نخست دور دوم ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ حدود ۹ درصد سقوط کرده و بدترین عملکرد خود را از زمان نیکسون ثبت کرده است. این افت شدید، در حالی رخ داده که معمولا در ۱۰۰ روز نخست رؤسای جمهور آمریکا، دلار تقویت می‌شد.
سقوط تاریخی دلار در دوره ترامپ؛ ثبت بدترین عملکرد ۱۰۰ روزه از دوره نیکسون

به گزارش اقتصادنیوز، شاخص دلار آمریکا در مسیر ثبت بدترین عملکرد خود طی 100 روز نخست فعالیت یک رئیس‌جمهور آمریکا از زمان نیکسون قرار دارد، یعنی بدترین عملکرد از زمان ریاست‌جمهوری ریچارد نیکسون که مصادف بود با کنار گذاشتن استاندارد طلا از سوی ایالات متحده و روی آوردن به یک نرخ ارز شناور آزاد.

به نوشته اکوایران به نقل از بلومبرگ، شاخص دلار آمریکا از 20 ژانویه (1 بهمن) یعنی زمانی که دونالد ترامپ به کاخ سفید بازگشت تا 25 آوریل (5 اردیبهشت)، حدود 9 درصد از ارزش خود را از دست داد؛ موضوعی که باعث شد بزرگ‌ترین زیان پول ملی آمریکا از دست‌کم سال 1973 رقم بخورد.

طی دهه‌های اخیر، 100 روز نخست فعالیت یک رئیس‌جمهور آمریکا با قدرت گرفتن دلار همراه بوده است و از سال 1973 که مصادف بود با آغاز دور دوم ریاست‌جمهوری ریچارد نیکسون تا سال 2021 و ورود جو بایدن به کاخ سفید، متوسط رشد شاخص دلار در سطح نزدیک به 0.9 درصد قرار داشته است.

اقدام نیکسون در سال 1971 که به «شوک نیکسون» معروف است و قرار بود به‌عنوان یک اقدام موقت در نظر گرفته شود، باعث شد شاخص دلار با افت همراه شود و این تصمیم، عملا به سیستم نرخ ارز ثابت برتون وودز که پس از پایان جنگ جهانی دوم برقرار شده بود، پایان داد.

ترامپ در ابتدای دور دوم ریاست‌جمهوری خود به‌‌سوی محقق کردن قول‌های کمپین انتخاباتی خود پیش رفت، از جمله معرفی تعرفه‌های جدید که با تشدید لفاظی‌ها علیه چین و دیگر شرکای تجاری آمریکا همراه شد.

تقویت 8 درصدی یورو، فرانک سوئیس و ین در برابر دلار

سیاست تعرفه‌ای ترامپ باعث شده است سرمایه‌گذاران به‌سوی دارایی‌هایی خارج از آمریکا هدایت شوند؛ موضوعی که تضعیف دلار را به‌همراه داشت و در مقابل باعث افزایش رشد ارزهای دیگر و طلا شد. یورو، فرانک سوئیس و ین از زمان بازگشت ترامپ به کاخ سفید، هر کدام بیش از 8 درصد در برابر دلار قدرت گرفته‌اند.

بیپان رای، مدیرعامل در مدیریت دارایی‌های جهانی BMO گفت: «همه‌گیر بودن دلار آمریکا و نقش آن در تجارت و امور مالی بین‌المللی ناشی از اعتماد عمیق به نهادهای آمریکایی، موانع پایین تجاری و سرمایه‌ای و همچنین سیاست خارجی قابل پیش‌بینی بود. نشانه‌های واضحی از فرسایش این عوامل وجود دارد که به تغییر در روند تخصیص دارایی‌های جهانی اشاره می‌کند و این تغییر به نفع دلار آمریکا نیست. ما این را یک تغییر ساختاری می‌دانیم.»

ابتکارات سیاستی ترامپ همچنین ریسک رکود اقتصادی در آمریکا را به همراه افزایش دوباره تورم بالا برده است و این موضوع دامنه کاهش نرخ‌های بهره توسط فدرال رزرو را محدود می‌کند.

اظهارنظرهای رئیس‌جمهور آمریکا درباره جروم پاول، رئیس فدرال رزرو و تهدید به اخراج او، باعث نگرانی سرمایه‌گذاران شده و نگرانی‌ها درباره استقلال بانک مرکزی آمریکا را افزایش داده است. ترامپ بعدتر گفت که قصدی برای اخراج پاول ندارد.

در نتیجه، گروه UBS برای دومین‌بار در کمتر از دو ماه پیش‌بینی خود درباره دلار را کاهش داد. تحلیل‌گران اعلام کردند عملکرد دلار به نتیجه رویارویی آمریکا و چین بستگی دارد که در هفته‌های اخیر پیشرفت چندانی نداشته است.

دویچه بنک نیز این هفته درباره روند نزولی ساختاری دلار در سال‌های آینده هشدار داد؛ روندی که می‌تواند دلار آمریکا را به ضعیف‌ترین سطح خود در بیش از یک دهه اخیر در برابر یورو برساند.

معامله‌گران سفته‌باز، از جمله صندوق‌های پوشش ریسک و مدیران دارایی، در ماه آوریل پیش‌بینی‌های خود علیه دلار را افزایش داده‌اند. این گروه از سپتامبر 2024 تاکنون بیشترین موقعیت فروش خالص روی دلار را داشته‌اند به‌طوری که طبق داده‌های کمیسیون معاملات آتی کالاهای ایالات متحده، در هفته منتهی به 22 آوریل شرط‌های نزولی علیه دلار به حدود 13.9 میلیارد دلار رسیده است.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید